Fețe ale literaturii șahiste

1 octombrie 2019
Fețe ale literaturii șahiste jpeg

Așa cum în matematică – cine a făcut școala înainte de 1989 își amintește – au rămas în folclor formidabilele „culegeri” Niță și Năstăsescu sau Gheba, așa și în șah există finalurile lui Lisîțin, Kotov cu a sa Din tainele gîndirii jucătorului de șah sau Strategia jocului de mijloc în șah a lui Urseanu. Între timp, literatura șahistă s-a îmbogățit simțitor, fie pentru că acum avem acces la o plajă mai largă de oferte, inclusiv cele occidentale, nu numai cele rusești, fie pentru că acum autorii au putut relata mai liber despre evenimentele de culise care au însoțit marile turnee sau meciuri de șah.

De exemplu, Istoria șahului sovietic de Andrew Soltis, despre care am mai scris la această rubrică. E clar că o astfel de carte a fost făcută posibilă de accesul mai ușor la colecții de reviste și arhive de după căderea URSS. Sau titlurile care au ajuns bestsellers sau s-au consacrat definitiv astfel. Mă gîndesc la My 60 memorable games a lui Bobby Fischer, la Garry Kasparov și seria sa My great predecessors, sau la Karpov despre Karpov. Memoriile unui campion mondial la șah, o carte surprinzător de onestă pentru cît indică titlul. Dar cel mai mult din această serie de cărți, în care micile povești biografice se întretaie cu comentarea partidelor într-o proporție aproximativ egală – și nu e doar părerea mea, e o opinie împărtășită de mulți – este volumul autobiografic al celui de-al optulea campion mondial la șah Mihail Tal: Life & Games of Mikhail Tal. O scriere simplă, directă, cu partide explicate într-un limbaj accesibil, cu context psihologic și incursiuni în procesele de selecție și decizie ale marelui jucător leton.

Dacă tot sînt la acest capitol, mai menționez cîteva titluri internaționale care se apropie mai mult sau mai puțin de acest profil: Moran, Pablo, A. Alekhine: Agony of a Chess Genius, McFarland 2010; Brady, Frank, Endgame: Bobby Fischer's Remarkable Rise and Fall – from America's Brightest Prodigy to the Edge of Madness, Broadway Books, 2011; Landsberger, Kurt, William Steinitz, Chess Champion: A Biography of the Bohemian Caesar, McFarland, 2006; Botvinnik, Mikhail, Achieving the Aim, Pergamon, 1981; Fine, Reuben, The World's a Chessboard, David McKay, 1951; Grekov, Nikolai, Soviet Chess, Capricorn Books, 1949; Keres, Paul, Power Chess, David McKay, 1991; Kotov, Alexander și Mikhail Udovich, The Soviet School of Chess, Raduga, 1983; Plisetsky, Dmitry și Sergey Voronkov (editori), Russians Against Fischer, Chess World, 1994; Vasiliev, Viktor, Tigran Petrosian, His Life and Games, Batsford, 1974;  Veinstein, Boris, David Bronstein, Chess Improviser, Elsmford, 1983.

Dar preferatele mele sînt cărțile care tind să acorde părții biografice un spațiu mai mare decît partidelor. Am să menționez aici extraordinara Chess is my life a fostului și multiplului șalanger la titlul mondial Viktor Korcinoi. Este o poveste fascinantă despre lumea șahului din perioada Războiului Rece dar și despre lumea sovietică, din care Korcinoi a evadat, cu prețul abandonării familiei la cheremul Moscovei. Într-adevăr, cele mai impresionante cărți în acest domeniu sînt cele scrise de șahiștii – dizidenți fără voie, cei ce au avut prilejul și puterea de a părăsi un sistem unde aveau cît de cît o siguranță, pentru o viață nouă, plină de necunoscute, dar liberă de constrîngerile regimului totalitar comunist care în URSS și Europa de Est afectau masiv și sportul, inclusiv șahul. L-am menționat altădată pe marele maestru Pal Benko, care a murit recent la o vîrstă înaintată. El a lăsat cartea de memorii My life, games, and compositions (2004). În ea, Benko povestește cum era să moară de foame în lagăr, după ce fusese prins în prima tentativă de a fugi din Ungaria comunistă. Ca mulți alți unguri intelectuali, el a plecat din țară după eșecul revoluției din 1956. Un alt coleg de suferință și destin cu el a fost marele maestru ceh Ludek Pachman, cu a sa Checkmate in Prague. The Memoirs of a Grandmaster, Ishi Press, 2012. Despre activitatea lui Alehin la Crucea Roșie, în timpul războiului mondial (primul), și relațiile lui cu Ceka, dar și cu albii, a scris Sergei Tkachenko în Alekhine's Odessa Secrets. Chess, War and Revolution. Cartea e proaspătă, a apărut anul trecut. Din această serie e și David Bronstein, cu ale sale Secret Notes, Olms, 2007. La final, mai amintesc o altă carte menționată la rubrica „În alb și negru”. Nu e tradusă nici măcar în engleză, deși a fost publicată în Occident. Calea mea către Vlasov şi către Manifestul de la Praga, apărută în limba ucraineană la San Francisco, în 1978, este povestea șahistului ucrainean Feodor Bohatirciuk, care a plecat din țară (după cum sugerează și titlul) după război (al doilea, de data aceasta). După marele turneu de la Moscova din 1936, Bohatirciuk a fost anchetat pentru că l-a bătut pe Botvinnik. A fost la un pas de a fi acuzat de trădare, pentru că Botvinnik putea pierde locul 1 în turneu, ceea ce ar fi fost o lovitură negativă de imagine pentru șahul sovietic. O întîmplare sugestivă pentru șahul sovietic, care în secolul XX a dominat scena mondială decenii la rînd.

diagram175 png png

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 175 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluția diagramei 174 de data trecută: 1. Df6+ Rh7 (la 1… Ng7 2. Dh4+) 2. Df7+ Ng7 (2… Rh8 3. Dg8#) 3. Nf5+ Rh8 (3… Rh6 4. Dg6#) 4. Dh5+ Rg8 5. Ne6+ Rf8 6. Df7#

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum să economisiți bani în mod corespunzător jpeg
Cum să economisiți bani în mod corespunzător
Cu un plan financiar scris și elaborat, va fi mai ușor să vă planificați rambursarea banilor pe care trebuie să-i împrumutați.
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate
Este important să asociem corect preparatele festive cu licorile care le potențează aroma.
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală jpeg
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală
Știai că există cursuri de dezvoltare personală concepute special pentru adolescenți?
Cum poți să reduci consumul de energie electrică? jpeg
Cum poți să reduci consumul de energie electrică?
Pentru a te asigura că de fiecare dată cînd faci plata factura electrica online plătești sume cît mai mici de bani, este bine să respecți o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru încălzirea locuinței se remarcă prin faptul că produce căldură fără să utilizeze combustibil, ci folosind pur și simplu resurse din natură, precum apa, aerul și solul.
Cum funcționează un cazino online? jpeg
Cum funcționează un cazino online?
Platformele online permit o dinamică mai accentuată și un ritm de joc mai rapid, deoarece nu există nici o interacțiune între jucători și sistemele tehnologice.
Cum funcționează centrala pe peleți și ce avantaje are pentru mediul înconjurător și pentru buzunarul tău jpeg
Cum funcționează centrala pe peleți și ce avantaje are pentru mediul înconjurător și pentru buzunarul tău
Alegînd o centrală pe peleți nu doar că vei face economii substanțiale în buget, ci vei ajuta și la protecția mediului înconjurător.

Adevarul.ro

image
Colosul cenuşiu. Ce ascunde muntele de zgură, una dintre cele mai mari halde din România VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un şofer a rămas fără permis şi a fost amendat după ce a sunat la 112 ca să anunţe că este şicanat în trafic
Un apel la 112 a luat o turnură neaşteptată pentru un bărbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgenţă ca să anunţe că un şofer îl şicanează în trafic, pe raza comunei brăilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro lângă un radar ce comunică direct cu baza Deveselu. „Nu s-a cerut avizul MApN”
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.