Cu Tony Judt prin secolul XX (XI). O fantomă bîntuie Europa: planificarea

10 iunie 2019
Cu Tony Judt prin secolul XX (XI)  O fantomă bîntuie Europa: planificarea jpeg

Există o asemănare frapantă între politicile postbelice din estul și din vestul Europei legate de planificare și de corolarul ei, naționalizarea. Atît în vestul „capitalist”, cît și în estul comunist, guvernele au pus un accent masiv pe ”plan” și pe intervenția statului în economie. În România, o astfel de politică, dusă la extrem potrivit preceptelor staliniste, a dus la măsurile cunoscute - naționalizările din 1948 și primul plan cincinal din prima jumătate a deceniului șase al secolului trecut. Mai puțin reliefate la noi sînt însă planificările anuale sau multianuale concomitente din vestul Europei, cum ar fi cele din Marea Britanie, Franța, Germania. În Marea Britanie, scrie Tony Judt, planificarea a presupus preluarea de către stat a controlului în diferite domenii, ajungîndu-se, prin primul program de guvernare postbelic laburist, la naționalizarea minelor, căilor ferate, utilităților. În Franța, pe lîngă naționalizarea transportului aerian, a băncilor, a peste 30 de companii de asigurări, a minelor, utilităților, industriei de armament, fabricilor de avioane și fabricilor auto (Renault a primit prin naționalizare și pedeapsa pentru colaborarea cu dușmanul nazist), a fost instituit un Minister al Planificării, al cărui produs, Planul de Modernizare și Înzestrare propus de Jean Monnet, a fost rapid adoptat. În mai 1946, o cincime din capacitatea industrială a Franței era de stat. În Germania, economia a rămas în mare măsură pe mîini private, dar statul avea un cuvînt greu de spus în privința managementului și a relațiilor dintre angajați și angajatori. Mai la est, în Cehoslovacia industrializată, președintele Edvard Beneš a naționalizat o bună parte a economiei încă din 1945, de dinainte de lovitura de stat comunistă din februarie 1948. Astfel, în anul 1947, 93% din angajații cehoslovaci din transporturi și 78% din cei din industrie lucrau la stat. Făcînd abstracție de exagerările congenitale, etatizarea din perioada de început a comunismului în România își găsea un corespondent în unele procese similare din restul Europei, inclusiv din vestul continentului.

Dar, atrage atenția Tony Judt, sînt diferențe masive între planificarea de inspirație sovietică, „cu obsesia ei pentru ținte de producție, norme, raportări”, și ceea ce înțelegeau occidentalii prin planificare. E drept că unii au pus „credința în planificare, veritabilă religie politică a Europei postbelice”, pe seama influenței exemplului furnizat de Uniunea Sovietică, văzută ca un stat care a scăpat de traumele recesiunii din 1929 și care prin minuțioasele sale cincinale a rezistat asaltului hitlerist. Însă tradiția occidentală a planificării avea cu totul alte resorturi.

Tony Judt scrie că moda planificării are un trecut care se întinde „cu mult înainte de 1945”. În cercurile de tineri ingineri, economiști și funcționari publici europeni interbelici era îmbrățișată ideea de sorginte social-liberală a unui Plan Național, prin care statul să poată interveni în sectoarele cheie ale economiei. Influența politică a promotorilor planificării a fost însă redusă în toți anii dintre cele două războaie. Dreapta politică și centrul nu puteau concepe „planificarea unei economii capitaliste”, iar stînga nu credea că o economie putea fi planificată înainte de a depăși faza capitalistă și de deveni socialistă. Singura care a arătat înțelegere pentru ideea planificării ca soluție la criza economică a fost dreapta radicală, și de aceea numeroși adepți inițial socialiști ai planului au sfîrșit în fascism. Tony Judt scrie că în cadrul clubului Jeune Europe, format din tineri intelectuali și politicieni nerăbdători să imprime o nouă direcție în deciziile politice, viitorul om de stat belgian și eurofil Paul-Henry Spaak schimba idei privind rolul sporit al statului cu contemporani de aceeași credință cu el de pe tot continentul, inclusiv cu Otto Abetz, viitorul guvernator nazist al Parisului ocupat. E firesc ca multora dintre acești tineri să li pară că succesele economice ale planificării de stat instituite în timpul guvernării lui Mussolini în Italia, sau pe vremea Noii Ordini a lui Hitler, gestionate de Albert Speer în Germania, sînt confirmări ale viziunilor lor.

Un alt aspect remarcat de Judt a fost că și războiul a forjat pretenția statului la dreptul de intervenție economică. Economia de război a cerut un „stat ferm” atît în est, cît și în vest, atît la București, cît și Londra. Judt amintește de legea din 1940 din Marea Britanie prin care guvernului i se acorda inclusiv dreptul de expropriere în cazurile excepționale de necesitate, dar asemenea legi au fost adoptate pretutindeni în Europa. Astfel, afirmația lui Kenneth Harris,  biograful liderului laburist Clement Attlee, se potrivește în parte nu doar socialismului britanic, ci și comunismului românesc: „Planificarea națională și proprietatea națională, care în perioada 1945-1951 a părut rezultatul unui guvern laburist care pune în practică principii socialiste, au fost în mare măsură moștenirea unui stat care a fost organizat pentru a duce un război total”. Deosebirea consta în magnitudinea „reconstrucției planificate” a țării după război. În vreme ce în campania victorioasă din 1945 laburiștii promiteau „fabrici, parcuri, case, școli și magazine bine planificate”, în campania electorală din 1946 partidul comunist anunța resetarea de la zero a întregii societății, după modelul revoluției bolșevice.

Dar toate acestea ar fi fost inutile în lipsa unui răspuns receptiv al electoratului. Oamenii aveau credința că statul într-adevăr poate conduce societatea către căile refacerii postbelice. Exista, scrie Judt, un consens larg privind nu doar datoria, ci și capacitatea guvernelor de a rezolva imensele probleme economice ale momentului. Nu inițiativa particulară, nu efortul individual erau răspunsul, ci efortul dirijat și organizat venit din partea autorității. Semnificativă este intervenția la BBC a istoricului A.J.P. Taylor care le spunea ascultătorilor postului de radio, în noiembrie 1945, că „nimeni în Europa nu crede în modelul american, acela al inițiativei private”. Era o exagerare, pînă la urmă și mediul privat a contribuit semnificativ la refacerea generală, iar unele măsuri etatiste luate imediat după război au fost revizuite în timp de guvernele ulterioare.

Pe de altă parte, planificarea economică a mers mînă în mînă cu cea legată de asigurarea securității sociale. După război, statul european și-a asumat și rolul de a furnizor de servicii sociale la o scară nemaiîntîlnită pînă atunci. Sistemele sanitare și de pensii de azi sînt rezultatul acestei evoluții, petrecută și în est și în vest, care la bază se inspiră tot din ideea planificării, dar nu la nivel economic, ci social. Și aici aveam de-a face cu o investiție morală a populației în puterile etatismului, care în Europa occidentală a condus la apariția așa-numitului welfare state. Este perioada în care bunăstarea continentală atinge apogeul, fenomen reflectat atît în condițiile de trai, cît și la nivelul unor indicatori precum creșterea economică anuală sau Produsul Intern Brut. Dar resorturile acestei evoluții se despart iarăși în cazul estului și vestului Europei.

În țările comuniste, mobilizarea etatistă punea formal muncitorul – dar discrimina în general țăranul „ în centrul preocupărilor sale. De fapt, statul comunist se afla într-o permanentă competiție cu terenul virgin al „capitalismului”, acolo unde revoluția nu călcase încă, competiție din care subiecții săi, cetățenii captivi, au beneficiat indirect. Dar combustia generată de convocarea forței de muncă feminine în sectorul (omniprezent) de stat și de investițiile industriale avea să se răsufle, mai ales cu prilejul crizelor petroliere din deceniul opt. În schimb, în vest avea loc o adevărată metanoia a raporturilor dintre stat și cetățeni. Tony Judt arată că după război, statul european occidental a devenit un slujitor al cetățeanului. Spre deosebire de statul comunist, rămas în esență în secolul XIX, statul vest - european a încetat să fie cel care ridica pretențiile - de exemplu, de credință, de ascultare, de mobilizare militară obligatorie - și a devenit cel care venea în întîmpinarea pretențiilor cetățenilor, prin servicii de asigurări sociale, medicale, prin oferta de locuri de muncă sau de recreere. Față de statul din secolul XIX, solicitant și autoritar, statul celei de-a doua jumătăți a secolului XX era cel ce punea individul pe primul loc. Schimbarea corespundea cu aplecarea cetățenilor spre aspectele practice, materiale. Gata cu disputele ideologice, cu revoluțiile, cu confruntarea care a adus Europei numai nenorociri. Era vremea pentru bunăstare, consum, muncă în folosul propriu și nu pentru idealuri abstracte, distracție, sport și poate și ceva cultură de mase. Era epoca post-ideologică. Dar lucrurile aveau să se schimbe în secolul XXI, cînd capacitatea statului de livra securitate socială a scăzut. Este ceva la care sîntem martori în prezent, cînd o nouă raportare a statului la cetățeni are loc sub presiunea schimbărilor economice, sociale și climatice. Cît despre est-europeni, n-au apucat să ceară foarte multe de la statul social, post-comunist și post-capitalist deopotrivă, și a și venit momentul să renunțe la el. Pentru ce anume – aparent, încă nu se știe.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Alte articole din această serie (selecție): Colaboraționiștii, Ungaria post-56 și China post-89, Cum au intrat britanicii în UE abia la a treia încercare, Cînd a început Războiul Rece?, Afaceri cu naziștii, „Modelul suedez”.

ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg
serile Enayati Medical City png
Serile Enayati Medical City - a VI-a ediție
Continuăm seria evenimentelor Serile Enayati Medical City cu cea de-a VI-a ediție, care va avea loc miercuri, 27 septembrie, ora 19.00, în incinta Enayati Medical City din sectorul 1.
dream prints 1 png
Ce semnificație au culorile în alegerea tapetului și în crearea unei atmosfere de vis?
Nuanțele pe care le alegem pentru a decora locuința au capacitatea de a modela în mod semnificativ stările noastre emoționale.
beneficiile angajarii unui avocat specializat in dreptul muncii1 jpg
Beneficiile angajării unui avocat specializat în dreptul muncii
Dreptul muncii acoperă și protecția împotriva discriminării și abuzurilor la locul de muncă.

Adevarul.ro

image
Românca desemnată „Omul anului“ în Anglia. Cristina este șoferiță de autobuz în orășelul Hertford. „Ne face ziua mai frumoasă“
O șoferiță de autobuz, originară din București, a primit titlul „Omul anului”, acordat de o comunitate din Anglia. Cristina a întrunit cele mai multe voturi din partea membrilor comunității.
image
Tiramisu alb, un desert spectaculos, cu succes garantat. Secretul prăjiturii cu gust demențial
Nu doar că este delicios, ci este și simplu de făcut. Tiramisu alb este desertul de care nu te mai saturi. Rețeta necesită doar câteva ingrediente și multă răbdare, pentru că se servește a doua zi. Dacă este ținut la rece 24 de ore, rezultatul va fi unul spectaculos.
image
Cine este doctorița înjunghiată mortal în Franța. Tânăra se pregătea pentru rezidențiat
O tânără româncă, care se afla în Franța pentru a-și pregăti rezidențiatul, a fost descoperită moartă într-un apartament. Tragedia s-a petrecut în orașul Amiens, într-un apartament închiriat de ea prin platforma Airbnb.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic