Cu Tony Judt prin secolul XX (III)

25 februarie 2019
Cu Tony Judt prin secolul XX (III) jpeg

● Tony Judt, Postwar. A History of Europe since 1945, Penguin Books, 2006. 

Colaboraționiștii 

De ce mai continuă protestele „Vestelor galbene” dacă Macron le-a promis salarii majorate, iar guvernul a invalidat calendarul scumpirilor la combustibil? „Din obișnuință”, a fost unul dintre răspunsuri, prizat și de către unii dintre comentatorii din România, trecuți prin experiența autohtonă a protestelor #unitisalvam. Avem de-a face și acum cu un „protest de dragul protestului” – sună, așadar, una dintre explicații.

Dar ar mai putea fi una. Și deși aparent opusă, și în mod cert mai profundă, într-o logică socială mai cuprinzătoare cea de-a doua interpretare ar putea merge mână în mână cu prima. Ea provine din observarea unei tradiții a polarizării politice din Franța, remarcată cu finețe de Tony Judt. În cartea sa Postwar, istoricul britanic a scris despre recursul periodic al francezilor, începând cu Revoluția de la 1792, la resetarea societății prin violență. „Cititorii și scriitorii francezi erau demult familiarizați cu ideea că o transformare de proporții istorice e însoțită de o baie de sânge”, a scris Judt.

Între 1944 și 1946 suntem în perioada „istorică” a primilor ani de după război și în Franța, ca și în alte state europene, e epoca resetărilor. Unul dintre conturile care trebuiau reglate era cel al colaborării cu naziștii. Tony Judt distinge două faze pe parcursul procesului: cea în care guvernele reușesc să instituie și să își aproprieze monopolul violenței, și faza de până la această organizare statală minimală.

Pedepsirea „colaboraționiștilor” a început în Franța încă dinainte de debarcarea aliaților din iunie 1944. Era pusă în practică în special de „milițiile patriotice” ale Rezistenței, care îi prindeau pe „colaboraționiști” și îi executau sumar. 10.000 de astfel de cazuri de linșaj au fost înregistrate, potrivit lui Judt, până în octombrie 1944 când guvernul legal instituit la Paris ia frâiele problemei în propriile mâini. În Italia, în aceeași perioadă „extra-judiciară”, numărul celor astfel executați a fost de 15.000, iar în Țările de Jos de aproape 400. Era vorba în special de vendete locale, „motivate deseori politic sau economic”. Dar omorârea „colaboraționiștilor” nu era singura formă de pedepsire a acestora. Multe mii de femei au fost supuse oprobiului public pentru „colaborarea orizontală cu dușmanul”.

Apoi însă au fost instituite primele forme de organizare administrativă de după golul de putere lăsat tocmai de acești „colaboraționiști” pro-naziști cărora printre altele li s-a interzis angajarea în instituțiile de stat. Au apărut tribunalele speciale pretutindeni în Europa, din Norvegia până în Italia și din România până în Franța. „Colaboraționiștii” au fost aduși în fața judecătorilor, chiar dacă procedurile lăsau de dorit în multe privințe.

Astfel, recapitulează Judt, lăsând deoparte procesele din Germania însăși, printre care cele mai cunoscute sunt cele de la Tribunalul (internațional) de la Nüremberg, în Norvegia toți cei 55.000 de membri ai Nasjonal Sammlung, principala organizație pro-nazistă din țară, plus alte 40.000 de persoane, au fost judecate. Dintre acestea, condamnate au fost 17.000 de persoane, din care 30 la moarte, cu 25 de execuții. În Olanda, au fost judecați 200.000 de „colaboraționiști”, din care aproape jumătate condamnați – 154 la moarte, cu 40 de execuții. În Belgia, au fost condamnate la moarte 2940 de persoane, și executate 242. Danemarca: la fiecare 100.000 de locuitori, 374 au fost condamnați la închisoare (istoricul britanic nu spune nimic de execuții). În Franța, exemplul de la care am pornit, la fiecare 100.000 de locuitori, 94 au fost condamnați la închisoare. Au fost 6.763 de condamnări la moarte, din care puse în practică 791. Italia a avut aproximativ 50.000 de condamnări, cu 50 de execuții. Dar aici a intervenit și amnistia din iunie 1946 a ministrului comunist al justiției Palmiro Togliatti. În Ungaria, a scris Judt, s-au păstrat în mare proporțiile din Belgia și Olanda. Cehoslovacia a avut 19.888 condamnări la închisoare, cu 713 condamnări la moarte, iar Austria, 13.600 condamnări la închisoare, 49 la moarte, și 30 de executaţi. Raportarea numărului de execuții la populația din 1945 a fiecărei țări, sugerată de statistica adunată de autor, ar duce la următorul clasament (cu aproximații): Belgia a înregistrat 29 de execuții la un milion de locuitori, Franța – 20 de execuții, Norvegia 8, Olanda 4, Austria 2 și Italia 1.

Diferențele sunt apreciabile. Belgia e lider și pentru că aici pedepsirea „colaboraționiștilor” s-a produs în contextul diferendelor dintre flamanzii considerați, ca şi la Primul Război Mondial, mai apropiați de germani și valonii vorbitori de franceză. În Franța se poate invoca predispoziția pentru crearea și acutizarea polarizărilor, menționată la început. Judt nu spune însă nimic despre situația din România, dar cazul e interesant. Aici, șeful guvernului pro-nazist și principalii săi colaboratori sunt arestați încă din august 1944, dar procesul lor avea să aibă loc peste aproape doi ani. „Colaboraționiștii” de rang doi fie au fugit, în afara țării sau prin țară, ascunzându-şi identitatea, fie au fost ridicați și băgați în lagăre, dar la scurt timp au fost eliberați. Nu există nici un intermezzo extra-judiciar similar cu cel din Franța, în care să se fi înregistrat vendete sângeroase la adresa reprezentanților sau profitorilor răsturnatului regim.

În schimb, și în România au fost legiferate „Tribunalele Poporului” (ca obligație din Convenția de armistițiu), cu rolul de a-i pedepsi pe „colaboraționiști”. În București, între 14 mai și 8 august 1945, instanța specială a judecat șase „loturi”, pronunțând câteva zeci de condamnări la moarte. Cazurile au vizat represaliile autorităților militare române de la Odessa, din octombrie 1941, prestația unor publiciști acuzați de propagandă nazistă, anti-națională, responsabilităţile personalului românesc al lagărelor de exterminare evreiești din Transnistria, activitatea unor foști angajați ai Siguranței. Procesele au fost bruiate intens de propaganda sovietică, doritoare de a acumula capital politic și de imagine pentru acțiunile de anexare ale Moscovei în desfășurare în Europa de est. Ulterior, cele 29 de sentințe de condamnare la moarte pronunțate de Tribunalul Poporului din București pentru primul lot au fost comutate în închisoare pe viață. Alte două condamnări capitale din așa-numitul proces al ziariștilor nu s-au putut aplica deoarece condamnații plecaseră din țară. La celălalt Tribunal al Poporului, de la Cluj, s-au judecat mai ales crimele comise de ocupantul maghiar al Transilvaniei de Nord. Aici au fost pronunțate mai multe condamnări la moarte decât la București, dar în absența inculpaților, aflați deja în Ungaria. Astfel că până la procesul lui Ion Antonescu (și al celorlalți colaboratori apropiați ai lui), în România nu s-au produs execuții ale „colaboraționiștilor”. Câțiva ani mai târziu, la propriul său proces, ministrul de atunci al justiției Lucrețiu Pătrășcanu le-ar fi spus anchetatorilor săi că Tribunalele Poporului instituite de el a pronunțat 1.800 de condamnări, număr pe care fostul lider comunist îl găsea „satisfăcător”. Așadar, ” „bilanțul românesc al pedepsirii colaboraționiștilor” ar fi de 1.800 de condamnări și patru execuții (lotul Antonescu) – adică 0,25 execuții la milionul de locuitori, raportat la populația României din 1946, de 15.760.000 de locuitori. În alte planuri însă, specifice Tribunalului Poporului din România față de alte instanțe similare din Europa sunt documentarea amplorii abuzurilor şi crimelor comise de guvern împotriva evreilor începând cu anul 1940, dar și profilul de precursor al instanțelor de mai târziu, aservite regimului comunist.

Cu cât a colaborat mai strâns și mai îndelungat cu Germania nazistă, cu atât epurarea postbelică a fost mai blândă – remarcă Tony Judt ca regulă generală. În Italia, colaborarea data din deceniul 4 și oricum italienii creaseră fascismul; în Austria, partidul nazist ajunsese cel puțin la fel de influent ca în Germania. Ca și în Germania însăși, dat fiind nivelul acomodării, o epurare fără compromisuri ar fi însemnat în aceste țări stigmatizarea majorității, nu a minorității. În alte țări - cum ar fi Ungaria și Slovacia, de care Judt spunea că au crescut economic în timpul războiului în baza colaborării cu Germania - cei acuzați de colaboraționism s-au apărat spunând că ei au lucrat în slujba statului, ci nu direct pentru germani, ca în țările unde au fost instituite administrații de tip Reichskommissariat (Norvegia, Olanda, țările baltice, Ucraina), protectorat (Cehia) sau guvernorat (Polonia). În chestiunea pedepsirii ”colaboraționiștilor”, România ar putea intra în această ultimă categorie, a ungurilor și slovacilor. E adevărat că ulterior, sovieticii au recuperat terenul și au apăsat mult mai tare pedala anti-hitlerismului. S-a văzut în toată Europa de est, iar în România în campania pentru alegerile din noiembrie 1946, apoi în anul următor, 1947, când a fost anihilat pluralismul politic, dar și în reproșurile aduse peste alți câțiva ani lui Pătrășcanu, care nu ar fi făcut epurarea cum trebuie și la timp.

Prima parte a articolului poate fi citită aici; a doua parte, despre reținerile inițiale britanice legate de Uniunea Europeană, poate fi citită aici).

– va urma –

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.
man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschisă Ministrului Educației
Asociația Profesorilor de Limba și Literatura Română Ioana Em. Petrescu (ANPRO) vă solicită atenția cu privire la următoarele sesizări și propuneri referitoare la Proiectul Legii Învățămîntului Preuniversitar „România educată”, aflat în dezbatere publică:

Adevarul.ro

Irene Cara FOTO Profimedia jpg
Actrița și cântăreața Irene Cara a fost găsită moartă în casă. Rolurile care au făcut-o celebră
Interpreta din filmele "Fame" şi "Flashdance" avea 63 de ani și a murit în casa ei din Florida. Nu se cunosc deocamdată cauzele decesului ei.
Franta Danemarca FOTO EPA EFE jpg
Franța-Danemarca. Știm care este prima echipă calificată în optimi
Echipa națională a Franţei a jucat cu selecționata Danemarcei, sâmbătă, pe Stadium 974 din Doha, în Grupa D.
Centura Vâlcii zona pe unde ar urma să treacă văzută din dronă Sursă colaj YouTube 19Railtrain95 mp4 thumbnail png
„Centura Vâlcii”, paralelă cu DN7 / E81: o altă legătură între Râmnicu Vâlcea și Autostrada Sibiu-Pitești
O nouă centură menită să ocolească municipiul Râmnicu Vâlcea, aflată la faza de proiect, menită să lege orașul de Autostrada Sibiu - Pitești, urmează să fie construită de Consiliul Județean Vâlcea.

HIstoria.ro

image
Planul în 10 puncte de comunizare a României din martie 1945
În timp ce Armata Română participa, alături de cea sovietică, la luptele din Ungaria și Cehoslovacia, partidul comunist, încurajat de Moscova, dădea asaltul final pentru acapararea puterii.
image
Cucerirea Vidinului, cea mai puternică fortăreaţă otomană de pe Dunăre
La începutul lunii mai 1877, Armata Română s-a concentrat în Oltenia pentru a împiedica manevrele otomane și a ține sub control cetatea Vidin, cea mai puternică fortăreață turcească de pe Dunăre.
image
Războiul Fotbalului: Meciul care a declanșat conflictul armat dintre El Salvador și Honduras / VIDEO
În istorie sunt consemnate tot felul de conflicte, pornind de la motive mai mult sau mai puțin întemeiate: pentru teritorii, pentru bogății, pentru glorie, pentru onoare, pentru amor... Iată însă că atunci când două națiuni sud-americane, Salvador și Honduras, au ajuns să se războiască, printre motivele conflictului s-au regăsit și niște partide de... fotbal.