Fețe ale literaturii șahiste

1 octombrie 2019
Fețe ale literaturii șahiste jpeg

Așa cum în matematică – cine a făcut școala înainte de 1989 își amintește – au rămas în folclor formidabilele „culegeri” Niță și Năstăsescu sau Gheba, așa și în șah există finalurile lui Lisîțin, Kotov cu a sa Din tainele gîndirii jucătorului de șah sau Strategia jocului de mijloc în șah a lui Urseanu. Între timp, literatura șahistă s-a îmbogățit simțitor, fie pentru că acum avem acces la o plajă mai largă de oferte, inclusiv cele occidentale, nu numai cele rusești, fie pentru că acum autorii au putut relata mai liber despre evenimentele de culise care au însoțit marile turnee sau meciuri de șah.

De exemplu, Istoria șahului sovietic de Andrew Soltis, despre care am mai scris la această rubrică. E clar că o astfel de carte a fost făcută posibilă de accesul mai ușor la colecții de reviste și arhive de după căderea URSS. Sau titlurile care au ajuns bestsellers sau s-au consacrat definitiv astfel. Mă gîndesc la My 60 memorable games a lui Bobby Fischer, la Garry Kasparov și seria sa My great predecessors, sau la Karpov despre Karpov. Memoriile unui campion mondial la șah, o carte surprinzător de onestă pentru cît indică titlul. Dar cel mai mult din această serie de cărți, în care micile povești biografice se întretaie cu comentarea partidelor într-o proporție aproximativ egală – și nu e doar părerea mea, e o opinie împărtășită de mulți – este volumul autobiografic al celui de-al optulea campion mondial la șah Mihail Tal: Life & Games of Mikhail Tal. O scriere simplă, directă, cu partide explicate într-un limbaj accesibil, cu context psihologic și incursiuni în procesele de selecție și decizie ale marelui jucător leton.

Dacă tot sînt la acest capitol, mai menționez cîteva titluri internaționale care se apropie mai mult sau mai puțin de acest profil: Moran, Pablo, A. Alekhine: Agony of a Chess Genius, McFarland 2010; Brady, Frank, Endgame: Bobby Fischer's Remarkable Rise and Fall – from America's Brightest Prodigy to the Edge of Madness, Broadway Books, 2011; Landsberger, Kurt, William Steinitz, Chess Champion: A Biography of the Bohemian Caesar, McFarland, 2006; Botvinnik, Mikhail, Achieving the Aim, Pergamon, 1981; Fine, Reuben, The World's a Chessboard, David McKay, 1951; Grekov, Nikolai, Soviet Chess, Capricorn Books, 1949; Keres, Paul, Power Chess, David McKay, 1991; Kotov, Alexander și Mikhail Udovich, The Soviet School of Chess, Raduga, 1983; Plisetsky, Dmitry și Sergey Voronkov (editori), Russians Against Fischer, Chess World, 1994; Vasiliev, Viktor, Tigran Petrosian, His Life and Games, Batsford, 1974;  Veinstein, Boris, David Bronstein, Chess Improviser, Elsmford, 1983.

Dar preferatele mele sînt cărțile care tind să acorde părții biografice un spațiu mai mare decît partidelor. Am să menționez aici extraordinara Chess is my life a fostului și multiplului șalanger la titlul mondial Viktor Korcinoi. Este o poveste fascinantă despre lumea șahului din perioada Războiului Rece dar și despre lumea sovietică, din care Korcinoi a evadat, cu prețul abandonării familiei la cheremul Moscovei. Într-adevăr, cele mai impresionante cărți în acest domeniu sînt cele scrise de șahiștii – dizidenți fără voie, cei ce au avut prilejul și puterea de a părăsi un sistem unde aveau cît de cît o siguranță, pentru o viață nouă, plină de necunoscute, dar liberă de constrîngerile regimului totalitar comunist care în URSS și Europa de Est afectau masiv și sportul, inclusiv șahul. L-am menționat altădată pe marele maestru Pal Benko, care a murit recent la o vîrstă înaintată. El a lăsat cartea de memorii My life, games, and compositions (2004). În ea, Benko povestește cum era să moară de foame în lagăr, după ce fusese prins în prima tentativă de a fugi din Ungaria comunistă. Ca mulți alți unguri intelectuali, el a plecat din țară după eșecul revoluției din 1956. Un alt coleg de suferință și destin cu el a fost marele maestru ceh Ludek Pachman, cu a sa Checkmate in Prague. The Memoirs of a Grandmaster, Ishi Press, 2012. Despre activitatea lui Alehin la Crucea Roșie, în timpul războiului mondial (primul), și relațiile lui cu Ceka, dar și cu albii, a scris Sergei Tkachenko în Alekhine's Odessa Secrets. Chess, War and Revolution. Cartea e proaspătă, a apărut anul trecut. Din această serie e și David Bronstein, cu ale sale Secret Notes, Olms, 2007. La final, mai amintesc o altă carte menționată la rubrica „În alb și negru”. Nu e tradusă nici măcar în engleză, deși a fost publicată în Occident. Calea mea către Vlasov şi către Manifestul de la Praga, apărută în limba ucraineană la San Francisco, în 1978, este povestea șahistului ucrainean Feodor Bohatirciuk, care a plecat din țară (după cum sugerează și titlul) după război (al doilea, de data aceasta). După marele turneu de la Moscova din 1936, Bohatirciuk a fost anchetat pentru că l-a bătut pe Botvinnik. A fost la un pas de a fi acuzat de trădare, pentru că Botvinnik putea pierde locul 1 în turneu, ceea ce ar fi fost o lovitură negativă de imagine pentru șahul sovietic. O întîmplare sugestivă pentru șahul sovietic, care în secolul XX a dominat scena mondială decenii la rînd.

diagram175 png png

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 175 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluția diagramei 174 de data trecută: 1. Df6+ Rh7 (la 1… Ng7 2. Dh4+) 2. Df7+ Ng7 (2… Rh8 3. Dg8#) 3. Nf5+ Rh8 (3… Rh6 4. Dg6#) 4. Dh5+ Rg8 5. Ne6+ Rf8 6. Df7#

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Nu suntem egali în fața bolilor: care sunt românii care nu vor plăti suprataxă pe concediu medical
Politicienii și-au făcut calculele și au decis că nu suntem egali în fața bolilor. Mai exact, PSD și PNL lucrează la o ordonanță de urgență prin care încearcă să elimine supraimpozitarea concediilor medicale doar în cazul anumitor pacienți
image
„Lâna de aur”, cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca aurul
Firul de Vicuña, recoltat o dată la doi sau trei ani în cantități limitate, se distinge ca fiind cel mai rar și scump fir din lume. Cu o grosime de 12 microni, comparabilă cu cea a aurului, este comercializat la gramaj, se vinde la prețuri exorbitante și presupune un proces de producție meticulos.
image
Decizie radicală pentru „Tesla de Cluj”. „Dacă ziceam că e produsă în Elveția, clienții ar fi sărit s-o cumpere cu 450.000 de euro”
Echipa proiectului a luat o decizie importantă: va regândi „Tesla de Cluj” într-o variantă mult mai ieftină. „Probabil că dacă ziceam că mașina este produsă în Elveția, clienții ar fi sărit să o cumpere cu 450.000 de euro”, susține Florin Dehelean, unul dintre investitori

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.