Dilematix

Pagina 11
Micul New York jpeg
Micul New York
Bucureştiul este supranumit Micul Paris, dar cum s-ar numi Bucureştiul dacă ar fi o variantă în miniatură a bi­ne­cu­noscutului New York? Eu nu mi-am putut ima­gina o versiune mai mică a marelui oraş, deci o să vă introduc (să vă fac turul) în­tr-o versiune îmbunătăţită.
București, în anul 2071 jpeg
București, în anul 2071
Bună ziua! Este 2071, într-o frumoasă zi de primăvară. Sînt undeva... în Bu­cu­reşti. Ce credeţi că aş fi văzut acum şai­zeci de ani? Nici nu vreau să-mi mai a­min­tesc. Merg alene pe o alee şi mă bucur de tot ceea ce mă înconjoară.
Vis pe verticală jpeg
Vis pe verticală
Cine nu a visat în nopţile înstelate de vară, lungit în şezlong, în balconul u­nui apartament, cînd luna stră­lucea şi-l mai răcorea puţin vîntul cu miros de tei? Eu am făcut-o de mai multe ori.
Reconstruit de la zero jpeg
Reconstruit de la zero
Oraşul nostru nu se poate numi „per­fect“. Mi se pare că este desenat într-un stil nepăsător şi prostesc. Mi-ar plăcea să fiu arhitectul-şef al oraşului no­stru, deoarece chiar aş vrea să-l schimb în totalitate. Eu vă voi prezenta oraşul creat de mine. Oraşul meu.
Un oraș pentru toată lumea jpeg
Un oraș pentru toată lumea
N-am călătorit niciodată mult. N-am vă­zut oraşe peste oraşe, geniale, importante, nor­male sau murdare. N-am putut face asta, chiar dacă mi-am dorit. Escapadele me­le cele mai dese şi cele care mi s-au în­tipărit în memorie au fost cele către casa bu­nicilor, la ţară.
RAI 2 0 jpeg
RAI 2.0
Acum mult timp, chiar înaintea Big Bang-ului, Dumnezeu a creat Ra­iul: Raiul disco, Raiul sport, Raiul e­lectro şi Raiul 2.0 beta. După vreo 2000 de mi­lioane de decenii şi vreo 12 Raiuri 2.0 be­ta, Dumnezeu a decis să creeze Raiul 2.0 du­pă proiectele lui Leonardo da Vinci şi ale lui Bill Gates.
În Lilitown jpeg
În Lilitown
Numele meu este Ana şi locuiesc în Bu­cureşti. Oraşul meu ar fi mai fru­mos şi mai liniştit fără hoţi, mai ales că poliţia nu ar mai fi atît de agitată. A­tunci cînd aveam cinci ani l-am în­trebat pe tata dacă se pot construi niş­te tuburi uriaşe, invizibile sau trans­pa­rente, prin care să pot merge la cea mai buna prietenă a mea ca să mă joc.
Modernești jpeg
Modernești
Bun venit în oraşul ultramodern şi fu­turist înfiinţat de destul de mult timp, cam prin secolul al XXVI-lea şi jumătate. Iar oraşul este numit… Mo­derneşti! Ştiu ca vă sună cunoscut, deoarece stră-stră-străş….ţ-stră-moşul acestui oraş este Bucureşti. Dar aproape totul este schim­­bat.
Mai mult ca perfect jpeg
Mai mult ca perfect
Un oraş perfect. Greu de imaginat. Ni­mic nu poate fi perfect. Poate doar să tindă să fie perfect. Şi cu cît a­vansăm în timp, lucrurile se apropie din ce în ce mai mult de perfecţiunea pe care nu o vor atinge niciodată. Aşa că viitorul este cu si­g­­uranţă mai perfect, ca să zicem aşa, decît pre­zentul.
Orașe de basm jpeg
Orașe de basm
Cum ar putea să arate oraşul nostru altfel decît în infinit de multe feluri. ...Oraşul cu mai multe feţe este cel la care visăm cu toţii. Unul al me­ta­morfozelor instantanee, produse de un gînd sau de o dorinţă, oraşul la­birintic unde, odată intrat, ai şansa unor aventuri unice menite să te trans­forme şi pe tine radical.
Un oraș numit Dilematia jpeg
Un oraș de coșmar
Fum negru se ridică din fabrica de o­tra­vă de la marginea oraşului. Fumul plu­teşte în aerul rece şi străluceşte în lumina al­bă a lunii. Această fabrică este singurul mo­tiv de mîndrie pentru locuitorii din oraş. Pe gardul fabricii este scrijelit uşor stîn­gaci: Strada Victoriei, nr. 13.
Un București paralel jpeg
Un București paralel
Prin geamul deschis intră o adiere cal­dă. Poate prea caldă pentru luna a­prilie. Cartea lăsată neglijent pe pat îşi deschide paginile în bătaia vîntului stîr­nit de uşa trîntită. Praf. Odată cu vîn­tul, intră în casă şi praful de pe străzile cu gă­u­ri în asfalt şi clădiri dărîmate sau în curs de demolare, aşa cum e tot oraşul, de fapt.
Gloomville jpeg
Gloomville
Casele din Gloomville sînt clădiri în for­mă de paralelipiped dreptunghic, clă­dite din piatră extrem de dură şi a­co­perite de iederă otrăvitoare. ATENŢIE! NU ATINGE PEREŢII CASELOR! POŢI CĂ­PĂ­TA INFECŢII FATALE! Mda, iedera asta face multe ravagii, mai sigur să stai depar­te de ea!
Orașul Dulce jpeg
Orașul Dulce
Poarta transdimensională 11-603 a fost activată. Hans intră în ea, dis­pă­rînd în spaţiu şi timp. O lumină pu­ternică îl orbi, apoi se trezi într-un coridor alb-negru. Era pierdut pe unul dintre co­tloa­nele temporalo-spaţiale. Văzu o uşă, o des­chise şi observă că se afla într-o fundătură.
Orașul la 1900 jpeg
Orașul la 1900
Oraşul în care aş vrea să locuiesc nu face parte dintre filmele SF, nici din­tre cele de groază, dar nici din­tre cele obişnuite. Oraşul în care aş vrea să locuiesc chiar a existat acum 100 de ani. Ar­hi­tectura nu este singurul lucru care mă fa­ce să-mi doresc să locuiesc în acest tip de o­raş.
Dincolo de ușa aluminată jpeg
Dincolo de ușa aluminată
Ştiţi unde scriu eu acest articol? La Tîrgul de Carte „Gaudeamus“. Mă aflu la o măsuţă neagră, pătrată, între nouă pereţi, da, sînt în mai multe cămăruţe. Iar în ele se află desene poate pentru copii, superb pictate şi lucrate. Iar în afara cămăruţelor, vis-à-vis, e un stand de dulciuri de unde mi-am procurat nişte ciocolată de casă (nu, nu de acasă). Şi sînt înconjurată de tot felul de cărţi, dar din standuri diferite.
Băiatul înger jpeg
Băiatul-înger
Dacă vreţi să ştiţi, de ceva vreme am un nou prieten bun: numele lui e Oscar „Cap de ou“, are 10 ani, a dat foc pisicii, cîinelui şi casei „de s-au prăjit pînă şi peştişorii roşii din borcan“. Locuieşte într-un spital, loc grozav de simpatic: s-a mutat acolo cînd a aflat că are leucemie.
Marele război al tranșeelor jpeg
Marele război al tranșeelor
Cu micul roman Nimic nou pe frontul de vest l-am descoperit pe Erich Maria Remarque, care prin ochii şi filtrul inimii lui Paul reuşeşte să descrie marele război al tranşeelor, dintr-un unghi surprinzător, extraordinar de simplu şi profund.
Suflete albe care ne veghează jpeg
Suflete albe care ne veghează
Am auzit că vrei să-ţi găseşti îngerul păzitor. Va fi destul de greu, dar mi-ai cerut ajutorul şi eu sînt dornic să te ajut. Mai întîi trebuie să mergi la adresa următoare: strada Îngerul, numărul 222, magazinul „Îngeraşul“, Bucureşti. Acolo te vei întîlni cu Îngerul Willy. Trebuie să-ţi cumperi:
Înger sau om? jpeg
Înger sau om?
Îngerul meu păzitor a rămas fără o aripă. I-am tăiat-o eu. Oare cum va trăi un înger fără o aripă? Va mai putea să fie vreodată întreg? Mă va ierta oare cîndva? Va putea fi iarăşi cel care a fost odată pentru mine? Probabil că nu, mai ales că este şi foarte supărat pe mine. Ce spun eu, supărat?! Pur şi simplu, mă urăşte... mă urăşte.
Ghici ce ți aduce Moșul! jpeg
Ghici ce-ți aduce Moșul!
Era Ajunul Crăciunului. Strada îmbrăcase o aşteptare… Cum adică? Ştiţi voi, cînd aerul rece trezeşte zeci de emoţii colorate şi vesele, de mirosuri de cozonaci şi sarmale, cu rîsete de copii şi frămîntări zburdalnice.
Paris și Londra, în misiune jpeg
Paris și Londra, în misiune
O zi însorită în împărăţia Raiului. Dumnezeu priveşte spre pămînt. Vede nişte oameni într-o casă, plîngînd, vede un om fugind de un altul. Se gîndeşte: „De ce se întîmplă lucrurile astea? Care este cauza lor?“. S-a decis să trimită nişte îngeri să privească chiar de pe pămînt toate întîmplările acestea. Chemă doi îngeri fideli.
Moștenirea îngerilor jpeg
Moștenirea îngerilor
Într-un orăşel din Alabama trăia o familie foarte bogată. Majoritatea bunurilor familiei provenea dintr-o mică afacere care între timp a luat amploare. În casă locuiau trei generaţii: bunicul van Gogh, fiul acestuia van Jorje şi nepotul van Strauss. Van Gogh vroia să aibă bani doar pentru strictul necesar şi, ca un bun creştin, ceva de donat săracilor. Van Jorje, care ajuta ca afacerea să prospere şi căruia nu-i păsa deloc de caritate, împreună cu lady Helena aveau un băiat foarte înţelept, van
Serafimul Rostogol jpeg
Serafimul Rostogol
Salut... ăăă... bănuiesc că ar trebui să mă prezint. Numele meu este Înger. Înger şi atît. Deşi nu m-am mai uitat de cîteva decenii în oglindă, pot garanta că, de îndată ce mă vei întîlni, te vei izbi de o imagine clară, lucitoare, a unei fiinţe albe ca neaua, cu şase aripi, fără riduri – sper eu (cîteodată timpul nu îi iartă nici pe îngeri). Legendele îngereşti spuneau că, din momentul în care devii înger ori avansezi în gradul de serafim (cazul meu), primeşti printr-o taină încă necunoscută, s
Aduse cu poșta din Rai jpeg
Aduse cu poșta din Rai
Ştii că nu sîntem singurele „fiinţe“? Nu? Atunci am să-ţi povestesc pe îndelete. Există două dimensiuni: cea a oamenilor şi cea a fiinţelor nemaiîntîlnite. Cea de-a doua dimensiune este alcătuită din două mari teritorii: Insula Vată pe băţ şi Împărăţia curcubeelor.
Cine se joacă de a scrisul, la Cluj jpeg
Cine se joacă de-a scrisul, la Cluj
Pe la jumătatea lunii iunie, deci imediat după absolvirea şcolii de muzică şi a claselor gimnaziale, eu mi-am făcut bagajul, mi-am strîns catrafusele, iar cu cinci ediţii diferite ale lui Dilematix sub braţ, am sărit în tren spre Cluj. De ce? Se pare că ajunsesem la faza naţională a unui concurs de proiecte. În ce vagon? Doi. Şi cu cine am stat?
Adevăr şi magie jpeg
Adevăr şi magie
Acum cîteva săptămîni am descoperit o serie de cărţi – şapte la număr, dintre care am citit pînă acum şase –, scrise de autorul britanic Joseph Delaney. Povestea se bazează, mai mult sau mai puţin, pe întîmplările din copilăria autorului. Personajul ce se află în centrul tuturor acţiunilor este Thomas J. Ward, fiul unui fermier şi al unei femei exotice, misterioase, cel de-al şaptelea fiu al unui al şaptelea fiu, care este dat în ucenicie Vraciului Comitatului, John Gregory.
Pe o insulă pustie jpeg
Pe o insulă pustie
Gîndeşte-te: eşti prins împreună cu alţi copii de vîrsta ta pe o insulă pustie, fără nici un adult! Ar fi mişto, nu? Fără adulţi înseamnă – automat – fără teme, fără şcoală, fără obligaţii şi fără prea multă treabă! Bănuiesc că ţi-ai face prieteni noi, te-ai distra, ai vîna, poate, ca în Doi ani de vacanţă de Jules Verne?
Înger sau om? jpeg
O poveste fără punct şi virgulă
În caietul de limba română, Punctul nu avea parte de o viaţă prea uşoară. Trudea din zi şi pînă în noapte pentru a prescurta cuvinte, dar mai ales pentru a pune capăt propoziţiilor, şi nimeni nu-l aprecia cum se cuvine, dimpotrivă, era mai mereu ţinta batjocurii unor semne ortografice mai impozante, din cauza mărimii (sau mai exact a micimii).
Marele război al tranșeelor jpeg
Barcelona: de la Gaudí la Shakira?
Nu am de gînd să vă plictisesc cu descrieri lungi şi fără sens despre toate clădirile şi arhitectura lor minunată. Am să trec mai departe, la creatorul mult iubit al Spaniei, Antonio Gaudí (1852-1926), cu care capitala Cataloniei, Barcelona, se făleşte. Întreaga sa viaţă nu a făcut altceva decît să proiecteze locuinţe şi biserici unice, cum ochiul uman nu va mai vedea niciodată.
Moștenirea îngerilor jpeg
Supraveghetor de muşte sau antrenor de purici?
Elevii de clasa a VII-a de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“ din Buzău şi-au strîns rîndurile, ideile, caietele de teme pentru acasă şi l-au ajutat pe Dilematix să-şi găsească repede un job. Şi, încă o dată, se vede că ideile lor nu seamănă cu ale noastre, necazurile se transformă în bucurii şi nu există, pentru cei de vîrsta lor, situaţii fără ieşire, purice să nu se cuminţească sau carapace de broască să nu strălucească...
Un terraformator jpeg
Un terraformator
Apoi, el stabilizase ecosistemul. Plantase cîteva specii de copaci, de flori şi alte plante, apoi transporta toate creaturile din încărcătura navei, pe care le păstra într-o stare de hibernare. Pusese de trei ori mai multe animale ierbivore decît carnivore, pentru a evita ca vreo specie să fie cu adevărat exterminată.
Post liber de vînător la Olăneşti jpeg
Post liber de vînător la Olăneşti
Dragă Dilematix, vacanţa aceasta am fost la Olăneşti, un orăşel de lîngă Rîmnicu Vîlcea, pentru a ne trata de alergii. Acolo există izvoare minerale şi se pot face băi termale care ajută la vindecarea mai multor boli. Este o zonă foarte frumoasă, împrejmuită de păduri, iar oamenii sînt calzi şi primitori.
DragoSolz jpeg
DragoSolz
Te salut din nou, Dilematix! Ai rămas fără bani? Nu-i nimic! Ţi-am găsit un serviciu potrivit, căci, de cînd am auzit vestea proastă, am pus mîna pe telefon şi l-am sunat pe prietenul meu de pe Planeta Ratonois, ratonul SalboMiscri Ron de Rito Janifero, moştenitorul unei familii bogate, care şi-a deschis o Agenţie de DragoSolz.
Aduse cu poșta din Rai jpeg
Planeta Omiduzelor
Pe Planeta Omidozuzelor totul era pregătit pentru Marea Metamorfoză. Din casele rotunde, făcute din fire strălucitoare de mătase, nu se auzea nici un zgomot. Flori mari, cît copacii, îşi unduiau petalele colorate răspîndind un parfum ameţitor. Dilematix se aşeză la umbra unei flori, obosit de atîtea teleportări. Îi mai trebuia o singură găleată de norosam, pentru ca gărgăromaşina să pornească şi să-l aducă înapoi pe Pămînt.
Băiatul înger jpeg
Criminal în meserie
Aşa cum v-am anunţat deja, mi-am cheltuit toţi banii în vacanţă, iar acum sînt falit. De aceea, am fost nevoit să-mi găsesc un job part-time ca să pot supravieţui lunilor de criză care vor urma. Am citit cu atenţie ofertele trimise de voi, unele dintre ele mi se potrivesc, altele mă sperie de-a dreptul... Greu mai e să cîştigi un ban cinstit în ziua de azi!
Oferte de muncă pentru Dilematix jpeg
Oferte de muncă pentru Dilematix
Aşteptăm oferte de muncă pentru Dilematix! Singura lui pretenţie este ca job-ul său de vară să fie unul cu totul nou, care să nu existe în realitate, să implice multă imaginaţie şi creativitate.
Planeta pitică jpeg
Planeta pitică
A fost odată o planetă pitică care s-a rătăcit din întâmplare în sistemul nostru solar. Cum adică s-a rătăcit? – mă veţi întreba. În general, planetele nu sunt niste personaje cu capul în nori şi nu fac altceva decât să se învârtă cu seriozitate în jurul unei stele, ca muştele în jurul unui bec, fără să ameţească, însă.
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
CONCURS - O vacanţă all inclusive
Se apropie vacanţa, iar Dilematix nu mai vrea să meargă anul acesta tot la Academia Bufniţelor şi Şoarecilor din Antile, aşa că aşteaptă ofertele voastre turistice!
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Muşuroiul Regelui-Furnică
Regele-Furnică nu avea altceva de făcut decît să huzurească în iatacul său princiar, să fie servit de nişte graţioase furnicuţe cu cele mai gustoase firimituri de pîine şi să dea ordine şi indicaţii. Adevărul este că se plictisea cumplit şi visa în sinea lui la un scop măreţ. “Mi-aş dori să las ceva în urma mea care să dăinuie şi să uimească generaţii întregi de furnici! O minune a civilizaţiei furniceşti!”. Însă n-a ştiut prea bine ce, pînă în ziua în care la curtea sa a poposit o furnică călăt
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Lumea celor care nu sînt ca noi
Trăia odată, demult, demult, o insectă care nu se vedea cu ochiul liber. Ciudat, fiindcă ea nu trebuia să se ferească niciodată de tălpile oamenilor de pe cîmpia aceea, deşi nu pot să spun că lipseau. Ea avea trei fii şi, la rîndul lor, fiecare avea cîte o fiică. Deci pot spune că „bunicuţa“ noastră era foarte bogată. Ea se înţelegea bine cu toată lumea, chiar şi cu cei care erau mai arţăgoşi sau puşi pe ceartă. În orăşelul ei, Wilmingmicro, ea era foarte respectată şi, de aceea, a fost rugată s
Nuntă în iarbă jpeg
Nuntă în iarbă
Era o zi de primăvară în care parcă toată suflarea se îmbrăcase de sărbătoare. Soarele mîngîia cu razele sale copacii înmuguriţi. Iarba de culoarea smaraldului se dădea în Leagănul Vîntului, pe Cîmpia Mare. Gîze mari şi gîze mici, cărăbuşi, fluturi, furnici şi mai mari, dar şi mai mici, mişunau, forfoteau, zumzăiau, se bucurau. Era ziua în care trebuia să aibă loc nunta dintre Sica-Furnica şi Cărăbuş, dar Sica era de negăsit. Gîza-Buburuza a decis să-l ajute pe Cărăbuş să o găsească, dar Vîntul,
Cărţile din ghiozdan jpeg
Cărţile din ghiozdan
Anul trecut, într-o seară, auzind discuţiile electorale din ce în mai aprinse de la posturile TV mi-am amintit de Caragiale. Cu cît se apropiau mai mult alegerile, cu atît mai mult politicienii noştri seamănau cu personajele dramaturgului. L-am văzut pe Nae Caţavencu – cel plin de dorinţa parvenirii politice, care, devotat doar dorinţelor sale este la început mîndru, agresiv, dar în final ajunge de partea cealaltă, lăudîndu-şi contracandidatul – pe Agamemnon Dandanache, spunînd că „scopul scuză
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Cum să-ţi faci prieteni la olimpiadă
Prietenie: legătură ce se stabileşte între două persoane pe baza sentimentelor de stimă, de simpatie, de respect, de ataşament reciproc. Urmărind atent cursul evenimentelor dintr-o dimineaţă de sîmbătă, cuvîntul „prietenie“ îşi poate pierde din semnificaţie, în contextul unei olimpiade.  Olimpiadele întrunesc, în fiecare an, numeroşi elevi dornici de a deveni, oficial, cei mai buni. Indiferent de pregătirea de dinainte, de punctajul obţinut sau de locul în clasament, simpla prezenţă acolo te tra
Lucerna   între Wagner şi Bourbaki jpeg
Lucerna - între Wagner şi Bourbaki
Lucerna, în nemţeşte Luzern, este un oraş din secolul al XII-lea, situat în centrul Elveţiei. Am fost acolo într-o săptămînă din ianuarie, iar ceea ce am văzut (în afară de caietul de algebră) m-a impresionat profund. ën primul şi în primul rînd, deoarece părinţii mei sînt muzicieni, voi vorbi despre casa lui Richard Wagner. Nu o să mă apuc acum să povestesc toată viaţa compozitorului, pentru că ar fi o pierdere de timp. Tribschen este amplasată la oarecare distanţă de centrul oraşului, pe malul
Viaţa la cutie jpeg
Viaţa la cutie
Sînt mai multe moduri de a interpreta acest titlu şi depinde de mentalitatea fiecărui om pentru a înţelege mesajul. Voi enumera cîteva înţelesuri ale expresiei „Viaţa la cutie“: Viaţa la cutie poate fi şi un termen pentru viaţa petrecută numai înăuntru, dintr-o „cutie“ în alta. Pentru a vă da mai bine seama despre ce vorbesc, voi povesti cum decurge o zi din viaţa la cutie a unui om: Trezindu-se dimineaţa la soneria ceasului deşteptător, „omul-la-cutie“ (cum îl vom numi pe subiect) căscă şi desc
Melcul regal, veşnic hoinar jpeg
Melcul regal, veşnic hoinar
Reporterul: Bună ziua, domnule Melcocovici! Mă numesc Ioana Mihnea şi sînt reporter la ziarul „Lumea animalelor“. Aţi fi de acord să vă luăm un interviu? Melcul: Inamici! Ajutor! R: Nu vă speriaţi, Măria Voastră, nu sîntem arici pentru a vă mînca. Aşadar, voi repeta întrebarea. V-am putea răpi cîteva minute din timpul dumneavoastră preţios pentru un scurt interviu? M: A? Da, drăguţă, da. Doresc un meniu, dar mă duci tu la restaurant? R: V-am întrebat, dacă vă putem lua un interviu!
Depre AVATAR şi alte 25 de filme jpeg
Depre AVATAR şi alte 25 de filme
Avatar, evenimentul cinematografic al secolului, a fost o *** (adică ceva nereuşit), faţă de aşteptările tuturor (ale mele cel puţin). Există imagini impresionante pentru care filmul merită văzut (dar în cinema!). Critica pe care o consider eu cea mai potrivită: „o masă indigestă de clişee care durează vreo trei ore“ (John Podhoretz). Filmul este plictisitor. Acţiunea…  nu numai că nu mi-a satisfăcut aşteptările, dar devine *** (adică plictisitoare), iar cîteodată îmi venea să rîd de anumite sce
Obosit ca o furnica jpeg
Obosit ca o furnica
De ce? De ce vin unii şi ne dictează şi nu vor să transforme probleme complicate în basme de adormit copiii? De ce merg la simpozioane de mate, deşi nici nu-mi ştiu formulele geometriei în spaţiu? De ce eram înnebunită după algebră într-a cincea şi de ce acuma mi-e silă cînd aflu că încep orele de „zlatematică“? De ce am învăţat eu în doi ani mai multă germană de la Frau Săvinuţă decît în primii cinci?
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Orele Bintuitoare
Vreţi să ştiţi de ce luaţi note proaste? Fiindcă nişte monştri periculoşi schimbă rezultatele noastre bune de la şcoală cu unele proaste. Aceşti monştri ameninţă să distrugă Învăţămîntul.