Un București paralel
Prin geamul deschis intră o adiere caldă. Poate prea caldă pentru luna aprilie. Cartea lăsată neglijent pe pat îşi deschide paginile în bătaia vîntului stîrnit de uşa trîntită. Praf. Odată cu vîntul, intră în casă şi praful de pe străzile cu găuri în asfalt şi clădiri dărîmate sau în curs de demolare, aşa cum e tot oraşul, de fapt. E vineri seara. Soarele mai stăluceşte puţin înainte de a se stinge în alţi şi alţi nori plini de praf, cu zgomotul motoarelor turate puternic, pe fundal.
La adăpostul luminii crepusculare, pe una dintre străzile obscure ale Bucureştilor, doi bărbaţi cu părul cărunt, ciufuliţi şi mînjiţi de uleiuri şi vopseluri colorate, probabil trecuţi de prima tinereţe, meşteresc o maşinărie ciudată, dintr-o grămadă de fiare şi fire metalice. Nimeni nu-i va deranja aici.
Pe la ora asta, pensionarele gătesc cina, care trebuie să aibă neapărat un miros puternic de ceapă şi carne prăjită, special împrăştiat în toată scara blocului, cu scopul de a le arăta vecinilor statutul lor social, dar şi talentul bucătăresei.
– Mai pune puţină benzină în rezervor, Radu, doar nu vrei să rămînem în pană, prin cine ştie ce Epocă Preistorică!
– Nu dom’le!
Ciudaţii savanţi se ocupă acum de unul dintre cele mai importante proiecte ale lor: Maşina Timpului.
– Mai repede! Urcă, Radu!
– Cum să urc, Tudor?! Ai uitat să pui apă în minifrigider!
– Nu poţi să stai fără apă?
– Chiar nu pot mai mult de 5 zile, 11 ore, 45 de minute şi...
– Bine, fie! Îţi aduc apă de la robinet.
– Nu! Mai bine, nu! Lasă... Decît să beau apă de la robinet, mai bine mor de sete...
– Atunci, hai odată!
Cei doi intră... sau cum se poate numi oare introducerea lor în ciudăţenia obţinută din grămada de fier vechi, vopsit strident, multicolor? Un ochi neavizat nu ar fi văzut nici o uşă prin care să te strecori.
Un sunet de sticlă spartă, o lumină puternică şi... întuneric. Fierătania dispare din curtea casei cu nr. 125.
O altă lume
Aceeaşi grămadă de fier, multicoloră, apare pe o stradă inundată de lumina solară, filtrată de norii de un alb curat. Clădirile vechi sînt într-o stare perfectă, iar din casele curate se aud rîsete de copii şi ies aburi de cafea. Printre ramurile înflorite ale merilor de pe alee bate un vînt nici prea cald, nici prea rece, iar pe străzile netede circulă biciclete şi maşini ce folosesc benzină ecologică.
Din grămada de fiare ies cei doi bărbaţi la fel de cărunţi, dar parcă mult mai ciufuliţi. Pe lîngă ei trece o doamnă cu un cîine.
– Mă scuzaţi, ştiţi cumva în ce an sîntem? întrebă Radu, cel mai tînăr dintre ei.
– În anul 2011, domnule, mai exact în luna aprilie. S-a întîmplat ceva cu dumneavoastră?
– Nu. Mulţumesc pentru ajutor.
Tudor îl apucă de umeri pe Radu şi începu să-l scuture puternic.
– Omule, ai uitat să pui ceva, sau ai calculat ceva greşit?
– Ce ai, Tudore?
– Sîntem tot în anul 2011, poate doar cu cîteva ore mai tîrziu sau mai devreme! Dar unde? Tot în România?
– Imposibil!!!
– Radule, a greşi e omeneşte. Ai greşit şi tu...
– E imposibil! La noi pe stradă nu-i aşa de curat şi sînt gunoaie aruncate pe jos la tot pasul...
– Poate au făcut curat azi.
– Curat? Cum să fi făcut curat pe strada asta? Uită-te la maşinile acelea ecologice, nu sîntem în Bucureştii zilelor noastre, sîntem în viitor!
– Nu, nu sîntem. Tocmai am întrebat-o pe femeia cu cîinele. E aprilie 2011.
– Cu neputinţă! Sîntem tot în Bucureşti, tot în aprilie 2011 şi totul e diferit faţă de cum era acum zece minute.
– Şi dacă sîntem în altă lume? O lume paralelă. Asta presupune că avem în faţa noastră acelaşi oraş, cu aceleaşi date geografice şi aceiaşi oameni, cu aceleaşi date personale. Singura diferenţă, din cîte văd eu, e comportamentul lor, care este total diferit.
– Hai să mutăm undeva maşinăria, nu se prea potriveşte cu peisajul din jurul nostru.
– Apoi, mergem să bem un pahar cu apă.
Cei doi savanţi urcară pe scările unei case pînă la etajul 2, unde intrară pe palier.
– Dacă aş şti mai exact ce-i pe aici, aş rămîne în această lume paralelă. Poate că aşa am să fac. N-ai rămîne şi tu?
– Cine ştie ce se mai întîmplă şi pe aici, Radule. Nimic nu poate fi atît de bun, fără să aibă şi un mic defect, mormăie Tudor abia auzit.
Intrară pe o uşă din lemn mat, nelăcuit, rămasă totuşi în stare perfectă. Nu-şi aminteau ca uşa lor să fie aşa, dar avea acelaşi număr bine ştiut. Intrară într-o casă complet diferită de a lor: ordonată, curată, elegant mobilată, cu aparatură electrocasnică modernă. Păşesc în linişte pe holul bine luminat, decorat cu tablouri viu colorate. Dau nas în nas cu doi bărbaţi, la patru ace. Stupoare! Erau „dublurile“ lor. Toţi patru se sperie, ţipă, se mai uită încă o dată miraţi unii la alţii şi încep să se ciupească pentru a fi siguri că nu visează. După cîteva secunde se dezmeticesc şi fac cunoştinţă. Este unul dintre cele mai bizare momente din viaţa lor. În final, cei doi savanţi bogaţi îi conduc prin „oraşul perfect“ pe ciudaţii ieşiţi din fierătaniile Maşinii Timpului.
Pe stăzile perfecte ale Bucureştilor din lumea paralelă, imposibil de imaginat pentru cei veniţi din praful, zgomotul, murdăria şi poluarea Capitalei, se plimbă două perechi de gemeni, sau cel puţin aşa par. Doi dintre bărbaţi se uită miraţi în jurul lor, la copacii înfloriţi, aliniaţi cuminţi în faţa fiecărei clădiri. Par picaţi din cer. Pe chipurile celorlaţi doi se poate citi amuzamentul, atunci cînd trec pe lîngă fiecare dintre cei care lor li se pare banal, dar care vizitatorilor li se pare ca rupt dintr-un vis frumos.
Cei doi vizitatori zîmbesc la fiecare pas, la vederea fiecărei feţe liniştite şi prietenoase sau a unei oaze de verdeaţă şi al celui mai mic detaliu al arhitecturii vechi a oraşului, bine conservată şi întreţinută. Se lasă înduioşaţi de orice adiere înmiresmată, de orice rîs de copil, împletit cu clinchetul unei biciclete, murmurul unei note cîntate la pian, chitară sau saxofon, în vechile case bucureştene. Trag cu nesaţ în piept aburul mirosind a pîine caldă dintr-o brutărie sau aromele ieşite din patiseriile în care se coc pe vetre cu foc de lemn imense plăcinte cu mere şi scorţişoară ori cu dovleac. Cei doi au în faţă îmbinarea perfectă dintre oraşul modern şi cel vechi, oraş plin de cultură şi istorie, preţuită şi bine păstrată.
Întoarcerea acasă
Într-un tîrziu, savanţii ajung, împreună cu maşinăria lor multicoloră, în faţa casei, din lumea reală.
– Şi aici poate fi la fel, Radule.
– Poate nu chiar la fel. Noi nu am purta niciodată costume ca acelea ale lor...
– Probabil că ai dreptate... Oricum, putem face ceva, putem face o schimbare. Putem face şi păstra curăţenie, putem în primul rînd restaura şi păstra vechile clădiri, putem planta copaci noi, putem...
– Putem, Tudore, putem... ţipă cu năduf Radu, ciufulit mai mult ca niciodată.
– Şşşt! Vrem să dormim la ora asta, lunaticule! ţipă arţăgoasă vecina de la etajul 3.
Agatha Cristiana GEORGESCU, clasa a VII-a, Liceul Bilingv „Miguel de Cervantes“, Bucureşti