Planeta pitică

13 iulie 2010
Planeta pitică jpeg

A fost odată o planetă pitică care s-a rătăcit din întâmplare în sistemul nostru solar. Cum adică s-a rătăcit? – mă veţi întreba. În general, planetele nu sunt niste personaje cu capul în nori şi nu fac altceva decât să se învârtă cu seriozitate în jurul unei stele, ca muştele în jurul unui bec, fără să ameţească, însă. Ei bine, această planeta pitică pe care puteai să o străbaţi cu piciorul în cel mult o oră se rătăcise fiindcă nu avea o orbită a sa. Nu ştia nici cum o cheamă pentru că nu o botezase nici un astronom. Cât despre orbită, acea traiectorie în jurul Soarelui pe care o urmează orice planetă care se respectă, Pitica nu-şi amintea să se fi învârtit vreodată pe vreuna. O planetă în vârstă, cu o îndelungată experienţă orbitală ar fi spus despre ea că este o aiurită şi că habar n-are de calea pe care ar trebui să o urmeze în viaţă.

Odată ajunsă în sistemul nostru solar, planeta pitică a fost foarte încântată de ce a văzut.

-Îmi place aici. Nu sunt decât nouă planete, nu e înghesuială. Iar Soarele lor pare unul prietenos... bănuiesc că n-ar avea nimic împotrivă să mă învârt şi eu în jurul lui! gândi plenetă pitică cu voce tare, dar n-o auzi decât o cometă care trecu pe lângă ea, fără să-i acorde vreo atenţie. De regulă, cometele sunt foarte grăbite.

Apoi, Pitica îşi dădu seama că n-ar fi frumos să se stabilească în acel loc, fără să le ceară mai întâi voie celor nouă planete din sistemul solar. Poate chiar şi Soarelui, doar că de el era greu să te aproprii fără să te arzi.
Aşa că se hotâri să stea de vorbă cu Jupiter, cea mai mare planetă dintre toate care părea un soi de şefa. Îşi luă inima în dinţi şi o abordă cu timiditate.

-Vă salut cu respect, îndrăzni Pitica. Eu sunt o planetă pitică care s-a rătăcit prin spaţiul cosmic... aţi fi de acord să mă primiţi şi pe mine în mica voastră familie? Promit să nu vă deranjez prea tare, căci îmi voi găsi o orbită care să nu se intersecteze cu ale voastre.
-Ce-ai spus că eşti? o întrebă plină de uimire Jupiter, după care izbucni în râs. O planeta?!
-Da. O planetă pitică, preciză încă o dată nou venita, cu un glas pierit. O plenetuţă, dacă vreţi...
-Tu, o planetă?! vorbi din nou Jupiter printre hohote de râs. Eu care credeam că eşti un meteorit! Adică o bucată desprinsă dintr-o planetă. Şi chiar mă aşteptam să te faci praf, lovindu-te de mine...
-Dacă vă spun că sunt planetă, insistă pitică.
-Eşti un meteorit mincinos care se crede planetă! deveni brusc suspicioasă Jupiter. Tu, să te învârţi în jurul Soarelui nostru?! Haide, ia-ţi mai repede tălpăşiţa până nu mă enervez prea tare!
Pitica plecă cu coada între picioare... vorba vine! Încă încrezătoare în steaua ei, se gândi să-şi încerce norocul la Saturn.
-Bine v-am găsit, măreaţă planetă cu inele! Cât de frumoasă sunteţi! îşi schimba planeta pitică tactica.
-Cine eşti tu care mă linguşeşti? tună Saturn.
-Sunt o biată planetă pitică care s-a rătăcit în sistemul vostru solar şi ar vrea să vi se alăture... dacă îmi veţi permite, desigur!

Saturn o privi lung pe Pitică.

-Ştii ceva? îi spuse într-un târziu Saturn. Şi aşa suntem prea multe. Dacă ar fi după mine ar trebui să rămânem doar două, eu şi cu Jupiter, cele mai puternice planete. De la Mercur n-am veşti niciodată pentru că e prea departe, Terra mă enervează că e locuită de nişte creaturi numite oameni ce trimit tot felul de aparate care bâzâie în jurul meu şi-mi fac poze, Venus e prea înfumurată, Marte suferă că e pustie, Neptun este prea tăcută, Uranus prea vorbăreaţă, iar Pluto şi-a cam luat-o în cap în ultimul timp, deşi nu-i cu mult mai mare decât tine. Ce ne mai trebuie încă o planetă în plus? Eu zic să te duci de unde ai venit!

Pitica îşi luă “la revedere” pentru ca era politicoasă şi plecă. Nu mai întâlnise niciodată nişte planete atât de ostile. Era aşa de supărată încât trecu val-vârtej pe lângă Venus pe care nu o mai întrebă nimic. Însă auzi vocea ei mieroasă, strigând-o: 

-Hei, pitico! Nu vrei să fii satelitul meu?

“Asta-i bună!”, gândi planeta pitică. “Nici aşa rău n-am ajuns să intru în slujba uneia dintre nesuferitele astea! Şi nici măcar să nu ma plătească!”

Aşa că nici nu catadisi să-i răspundă. Apoi, îşi aminti că Saturn îi spusese ceva despre Pluto, o planetă nu cu mult mai mare decât ea. “Poate că aş putea să mă împrietenesc cu Pluto!”, îi veni ei o idee. “Poate că e o planetă pitică la fel ca mine şi n-ar avea nimic împotrivă să ne învârtim împreună pe aceeaşi orbită...”.
Se hotâri să o viziteze şi pe Pluto.

-Salut! Tu ce muzică asculţi? o abordă Pitica pe Pluto ca pe cineva de vârsta şi de mărimea ei.
-Tu crezi că am timp de pierdut? se raţoi Pluto. Auzi la ea, să ascult muzică! Am treburi mult mai importante de făcut.
-Cum ar fi? întrebă curioasă Pitica.
-Cum ar fi să le lămuresc pe fiinţele acelea neroade numite oameni că sunt o planetă în toată regula, îi explică Pluto. Ştii ce mi-au făcut? După mii de ani m-au retrogradat! M-au trecut în categoria planetelor pitici.
-Şi nu eşti planetă pitică?
-Arăt eu a planetă pitică? se înfurie Pluto. Auzi, strâpituro, drept cine mă iei?
-Iartă-mă! N-am vrut să te jignesc! se bâlbâi Pitica.
-Dacă n-ai vrut, mai bine taci! i-o reteză îmbujorată Pluto. Şi acum să nu te mai văd pe aici! Poţi să te iei de mână cu oamenii ăia şi să gândiţi la fel despre mine, că tot nu mă interesează ce credeţi!

“Oamenii?”, tresări Pitica. “Poate că n-ar fi rău să trec şi pe la Terra ca să-i dau bineţe!”.
O ultimă încercare pe care era dispusă să o facă Pitica pentru a se acomoda în sistemul nostru solar.
Pe măsură ce se apropia de Pământ, observa că această planetă era diferită faţă de celelalte. “E o planetă albastră!”, se miră ea care avea o culoare cenuşie, ca mai toate planetele.

-De ce eşti albastră? a fost prima întrebare pe care Pitica i-a adresat-o Pământului.
-Pentru că am mări şi oceane, îi răspunse amabilă Terra. Datorită apei există şi viaţă. Ştii,  eu sunt o planetă locuită. Tu nu eşti?
-Nuuu. Eu sunt doar o planetă pitică şi nu am astfel de pretenţii, îi mărturisi micuţa. Cum arată oamenii? mai întrebă ea curioasă.
-Cine mai ştie? oftă Pământul care era la rândul ei o planetă destul de în vârstă, iar memoria îi juca feste. Îi port de atâta amar de vreme în spinare şi sinceră să fiu nici măcar nu mai ştiu cu ce se ocupă. De multe ori simt nişte înţepături şi asta înseamnă ca sapă după bogăţii naturale, cum ar fi petrolul. Altădată mă ustură pielea, pardon scoarţa terestră şi cred că e din cauza poluării. Iar când pornesc vreun război, am nişte dureri de şale în toată regula şi nu cred că e de la reumatism. Dar tu ce cauţi în sistemul nostru solar? îşi aminti Terra de prezenţa celeilalte planete, căci de obicei îi plăcea să vorbească chiar şi de una singură despre necazurile ei.
-Sunt o planetă rătăcită şi mi-aş dori să mă stabilesc aici, zise Pitica, încurajată de bunăvoinţa Terrei.
-Eu n-aş avea nimic împotrivă, dar...
Terra nu mai apucă să termine ce avea de spus, căci între timp oamenii văzuseră, prin telescoapele lor, planeta pitică apropiindu-se vertiginos de Pământ. Desigur, pentru ei era o ameninţare, aşa că intraseră în panică.
-Un meteorit! Ba nu, o planetă în toată regula! Se va ciocni cu Pământul şi vom muri cu toţii! E Sfârşitul Lumii! strigasera ei.
Apoi, luară decizia să o extermine pe Pitică, aşa că lansară o rachetă. În timp ce cele două planete stăteau de vorba cât se poate de paşnic, racheta o lovi pe Pitica din plin.
-Am nimerit-o! se bucurau oamenii, de jos, de pe Pământ. Am îndepărtat pericolul!

Micuţa simţi o căldură puternică în tot corpul ei de planetă şi închise ochii. Simţea că-i sosise sfârşitul. Terra privea înduioşată întreaga scenă, însă nu mai avea cum să intervină. Îşi promise că-i va pune la punct pe oameni cu câteva cutremure şi alte cataclisme devastatoare, dar uită repede să-ţi ţină promisiunea, caci, după cum v-am mai spus, era o planetă în vârstă.

Când deschise ochii din nou, Pitica se afla în cu totul altă parte. Pământul, dar şi sistemul nostru solar dispăruseră cu desăvârşire. Era într-un alt spaţiu, rătăcind prin întuneric. “Oare am murit?”, se întrebă micuţa. “Asta e viaţa de după moarte a planetelor?”.

Atunci observă că întunericul era alungat de o lumină, deşi nu se zărea nicio stea prin apropiere. Îi trebui ceva vreme ca să-şi dea seama că lumina venea din interiorul ei. Apoi, îşi aminti brusc: racheta, căldura aceea puternică pe care o simţise... Nu murise, se transformase într-un Soare! În timp ce încerca să se obişnuiască cu ideea, descoperi că in jurul ei se învârteau nişte mici corpuri cereşti, fiecare pe orbita sa.

“Sunt planete!”, îşi spuse Pitica, străbatută de un fior de bucurie şi de teamă. “Planete pitice. Iar eu sunt steaua lor!”.
Pitica îşi găsise în sfârşit menirea. Nu mai trebuia să rătăcească prin univers în căutarea unei orbite sau a unui nume. Era chiar centrul unui nou sistem solar. 

50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
„Binecuvîntare" papală pentru proiectele preşedintelui Macron
Cotidianul Le Monde precizează că Emmanuel Macron a stat de vorbă cu Papa Francisc exact 57 de minute.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
13-15 iunie '90. Stelian Tănase: Cei care aruncau cu flori în mineri există și astăzi. Societatea, la fel de divizată
Stelian Tănase: Am îngropat instituțional, dar și emoțional acele evenimente. Ne amintim de ele cînd și cînd, mai ales jurnaliștii. Numai în media mai transpare subiectul. Nu avem o emoție publică.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Donald Trump şi Kim Jong-un, foarte mulţumiţi de summit; analiştii, mai sceptici
Următorul astfel de exerciţiu de mare amploare este prevăzut pentru luna august.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Interviu cu criticul George Banu despre Festivalul de la Sibiu
Cea mai recentă carte semnată de George Banu se intitulează Isuşii mei şi a apărut la Editura Nemira, Mihaela Marin fiind autoarea fotografiilor care însoţesc aceste eseu despre „coexistenţa cu arta sacră”.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
"Meciul secolului": Donald Trump vs Kim Jong-un
Insula pe care se află acest hotel are avantaje mari în materie de securitate. Se află nu departe de ţărm şi de centrul statului-oraş, deplasările se pot deci controla uşor. Este legată de ţărm printr-un teleferic, un tunel şi un pod pietonal.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Cotidianul francez La Croix: „Ameninţare asupra luptei anti-corupţie în România”
„Emblemă a luptei împotriva corupţiei din 2013 încoace, Laura Kövesi a devenit inamicul partidului la putere.”
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Epidemia politică anti-sistem din Europa
În Europa s-a format deja un fel de arc geografic anti-sistem. Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Slovenia, Grecia, Austria, Italia au intrat într-o logică anti-sistem, care este una anti-Bruxelles.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Ce ar trebuie să facem de Ziua Copilului?
În fiecare an, pe 16 iunie, se mai sărbătoreşte Ziua copilului african, în amintirea unui masacru comis pe 16 iunie 1976 la Soweto.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Bugetul ca o plastilină. Cum trag cheltuielile de venituri riscînd să rupă deficitul
În primul rînd, cheltuielile cresc mult mai puternic decît veniturile. Raportul este aproape dublu, adică veniturile au crescut cu 11,8%, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, iar cheltuielile au avut un salt cu 21,5%.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Airbus Helicopters amenință Guvernul cu închiderea uzinei din Brașov: "Răbdarea noastră are limite!"
Șeful Airbus Helicopters, Bruno Even, a precizat pentru cotidianul La Tribune că aşteaptă o poziţionare fermă din partea României.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Salonul cărţii din Balcani la Paris: poetul Paul Vinicius invitat din România
Nu întîmplător acest Salon propune o altă privire asupra Balcanilor, prin dezbaterile programate sau proiecţiile cinematografice.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Diavolul și bunul Dumnezeu
România a deviat major de la ținta asumată de a avea un deficit structural de 1% din PIB.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Închiderea unui centru de experimente nucleare în Coreea de Nord: partidă de poker mediatic?
Coreea de Nord a anunţat, ca un gest de bună voinţă, distrugerea unui centru subteran de experienţe nucleare.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Theodor Paleologu: Cînd Viorica Dăncilă deschide gura, îţi crapă obrazul de ruşine
În opinia sa, "Guvernul Dăncilă sau mai exact persoana doamnei Dăncilă este o ruşine naţională (...).”
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Pascal Bruckner la RFI România
Cuvîntul fobie vine din grecește și înseamnă frică, iar frica e un sentiment firesc. Avem dreptul la frică, de exemplu avem dreptul să ne temem de Islam, mai ales văzînd cum evoluează, cum a evoluat în ultimii 20-30 de ani, iar asta nu înseamnă rasism. Îmi pare foarte rău dar frica nu înseamnă rasism.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Un pas înainte la PIB, stagnare la salarii
Desigur, urcarea în clasamentul european al PIB este un fapt de semnalat. Dar entuziasmul ar trebui să fie mai moderat, dintr-un motiv simplu...
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Lucian Pintilie a încetat din viață
Interdicţia de a mai lucra în România îl determină să se expatrieze în 1973.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Fericitul Vladimir Ghika, prințul care a devenit marele vagabond apostolic
Vladimir Ghika este unul dintre cei mai interesanți sfinți contemporani. El s-a născut în anul 1873 la Constantinopole.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Cannes: Spike Lee şi Lars von Trier revin în forţă
Danezul Lars von Trier nu mai e persona non grata, aşa cum fusese după în 2011 în urma declaraţiilor sale.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Ministrul de Externe, convocat de Klaus Iohannis la Cotroceni, în scandalul ambasadei
Şeful statului a acuzat PSD că face politică externă "după ureche" şi riscă să scoată ţara din UE.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Cannes: un dizident rus reţinut acasă, un lepros carismatic şi un film-fluviu
Producătorii şi actorii filmului Leto au urcat însă covorul roşu iar în susul treptelor au ridicat o pancartă pe care era scris în negru numele regizorului absent.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Le Monde despre decizia lui Donald Trump
"O decizie absurdă cu efecte destabilizatoare", este intitulat un editorial publicat de Le Monde pe acest subiect.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Opozantul Nikol Pachinyan numit prim ministru al Armeniei
Societatea civilă poate, în mod paşnic, să provoace schimbări la nivelul puterii atunci cînd aceasta din urmă se auto-descalifică prin abuzuri.

Adevarul.ro

image
Patroni de restaurant, șantajați cu recenzii false pe internet. Cum au reacționat
O rețea mică de restaurante independente se confruntă cu un atac cibernetic de tip șantaj. Criminalii informatici îi amenință pe proprietari cu recenzii negative pe platformele online, forțându-i să plătească sume mari de bani pentru a le evita.
image
Șoșoacă nu se dezminte: a lăudat Rusia în primul discurs din Parlamentul European VIDEO
Eurodeputata SOS Diana Șoșoacă a spus, în primul discurs din Parlamentul European, că Federația Rusă este singura care își dorește pacea în războiul din Ucraina.
image
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Medicul legist Cristian Paparau a transmis că, deși organizatorii festivalului de muzică hip-hop „Beach, Please!” se laudă cu rezultatele evenimentului, situația este cu totul alta. „Nu faci nimic altceva decât să încurajezi consumul de droguri”, arată el.

HIstoria.ro

image
Lucruri știute și neștiute despre Mănăstirea Arbore și ctitorul ei
Pe ruta mănăstirilor din Moldova, din cel mai recent proiect de turism cultural – „România Atractivă” –, cunoaștem profund patrimoniul românesc, construit, meșteșugit sau povestit. Străini și români deopotrivă, suntem chemați de sunetul de toacă și ne plecăm capetele la auzul cântărilor din zori. Ne
image
Încălzirea politică globală
Poate că 2024 va depăși recordul lui 2023 și va fi cel mai călduros din istorie, record pe care nu și-l dorește nimeni.
image
Pe vremea când nu exista cod roșu și aer condiționat: în 1911 canicula a făcut prăpad în Europa și SUA
Chiar dacă valurile de căldură devin din ce în ce mai intense și mai frecvente ca urmare a încălzirii globale, acestea nu reprezintă un fenomen nou în istorie. Un exemplu tragic este vara anului 1911, când Franța a fost lovită de un val de căldură devastator. În acea perioadă, peste 40.000 de oameni