Orașul Dulce
Poarta transdimensională 11-603 a fost activată. Hans intră în ea, dispărînd în spaţiu şi timp. O lumină puternică îl orbi, apoi se trezi într-un coridor alb-negru. Era pierdut pe unul dintre cotloanele temporalo-spaţiale. Văzu o uşă, o deschise şi observă că se afla într-o fundătură. Intră pe o altă uşă, ajungînd într-o brutărie. Un brutar scund şi gras, văzîndu-l pe Hans, se sperie şi îl goni.
Ieşind pe uşa brutăriei, Hans fu surprins de ceea ce vedea. Totul în jur era ca un vis dulce al unui copil de cinci ani. Parcă era într-o cofetărie gigantică. Uimit, merse pe bulevardul principal, admirînd toate obiectele banale pe lîngă care trecea zilnic şi care erau acum făcute din dulciuri. Strada era pavată cu tablete largi de ciocolată albă. Hans gustă dintr-una pe care nu călcase. Trotuarele erau din marţipan, iar bordurile – din scorţişoară. Blocurile erau din bezea, iar Primăria – din ciocolată neagră. Felinarele erau făcute din zahăr ars, iar pomii erau din jeleu, de care atîrnau mere caramelizate. Florile aveau petale din bomboane şi frunze din acadele.
În sfîrşit, totul era dulce şi incredibil. Hans era foarte impresionat şi arăta ca o bombă gata să explodeze. Şi, totuşi, firea lui îi spunea că lipseşte ceva din peisaj. Luă un binoclu mentolat şi, urcîndu-se în vîrful unui bloc, văzu lanţul Munţilor Gustoşi străjuind zările.
Hans, vădit bucuros, o luă la goană pe scara de marmeladă, deoarece liftul de caramel era stricat, şi chemă un taxi de turtă dulce. Porni apoi în viteză spre Munţii Gustoşi. Trebuie menţionat că munţii erau, de fapt, o rezervaţie naturală poziţionată în centrul Oraşului Dulce. Ajuns la poalele munţilor, Hans întîlni o creatură.
– Cine eşti? o întrebă Hans.
– Sînt un dulcinel.
– Ce sînt dulcineii?
– Dulcineii sau humanus gustosus sînt creaturi ce populează Oraşul Dulce.
– Şi că veni vorba, unde e, mai exact, Oraşul Dulce?
– Este în dimensiunea a zecea, Universul Lemnos cinci, Galaxia Omega, Planeta Beta – Cigny.
– Şi pe această planetă sînt doar dulcinei?
– Desigur că nu. Sînt dulcinei, pietroizi, sontarani, umbroizi, secoracşi, lemnoizi şi devoratori de pămînt. Dulcineii sînt cei mai paşnici, pietroizii sînt de piatră, la propriu şi la figurat, sontaranii se hrănesc printr-o cavitate din ceafă, umbroizii dizolvă carnea umană, secoracşii au cap de caracatiţă, lemnoizii prind rădăcini, iar devoratorii de pămînt absorb pămîntul pe care îl întîlnesc. Bine că îl avem pe brutar, care repară ceea ce distrug creaturile.
– Bine... presupun că ne mai vedem, spuse Hans, uluit de relatarea neobişnuită a paznicului.
Intră în rezervaţia naturală şi începu să escaladeze cel mai înalt munte. Încet, dar vizibil, copacii de jeleu erau înlocuiţi de brazi din lemn dulce şi pini vanilaţi. Iarba deasă era înlocuită de stînci de zahăr. Hans văzu acvile şi şoimi de ciocolată zburînd printre norii de frişcă. În cele din urmă, ajungînd în vrîf, Hans întîlni o capră de miere ce zburda printre stînci. Aceasta behăi vesel la auzul paşilor săi. Hans, vesel, scoase din buzunar cornul de vînătoare al poporului său, care cîntărea trei tone, îl propti pe doi bolovani şi suflă în el cu toată puterea. Văile se cutremurară de răsunetul puternic ce zgudui planeta, afectînd armonia spaţio-temporală.
Se trezi, apoi, într-o sală vastă cu pereţi roşii, iar în centru se aflau o hartă ultradetaliată a realităţii înseşi, cît şi o hartă tridemensională a Oraşului Dulce, care era cu mult mai mare decît îşi putea imagina. Munţii Gustoşi se aflau în centrul oraşului, fiind împrejmuiţi de un zid circular. Era un oraş aparent modern, cu intersecţii la care erau semafoare de îngheţată şi zebre de ciocolată. Străzile se intersectau în unghi drept, avînd indicatoare cu nume de străzi la fiecare zece metri.
Oraşul Dulce avea trei străzi principale, şi anume: Strada de Ciocolată, Strada de Caramel şi Strada de Vanilie. Blocurile aveau fiecare cîte zece etaje şi o terasă pe acoperiş, cu mese, copaci şi flori. Oraşul era împrejmuit de un zid gros din oţel cu zahăr. Energia electrică era procurată de douăzeci de reactoare dulci, care colectau dulceaţa din aer şi o transformau în energie.
Hans tresări, căci fu atins de ceva pe spate. Se întoarse şi văzu un omuleţ verde, cu ochi mari, nări mici şi trei degete la fiecare mînă.
– Salut, pămînteanule! Identifică-te şi du-mă la şeful tău! Scuze, dar mereu am vrut să spun asta.
– Nu-i nimic, spuse Hans. Îmi poţi spune cum am ajuns aici?
– Simplu! Octava corespondentă sunetului produs de comprimatorul tău de aer a declanşat un flux temporalo-spaţial.
– Şi în română?
– Cornul tău a produs un sunet care a format o gaură de vierme.
– Mulţumesc pentru explicaţie, dar cum am ajuns aici, în Oraşul Dulce?
– Şi mai simplu. Oraşul Dulce e o aşezare impresionantă. Are nouă mii nouă sute nouă zeci şi nouă de străzi şi străduţe, alei şi bulevarde. Este locuit de peste o mie de miliarde de fiinţe. Este construit din peste un zecilion de dulciuri, un bilion de sosuri şi un trilion de tipuri de ciocolată. Dar cea mai importantă caracteristică e că are o bibliotecă. Acolo se află toate informaţiile existente, care depăşesc orice imaginaţie. Acolo îţi e scăparea. Portalul e încă deschis şi nu uita că biblioteca este în nordul oraşului.
Biblioteca era o clădire impresionantă, avea o mie de etaje ce puteau fi accesate cu uşurinţă, folosind ultraliftul care putea zbura în toate direcţiile. Ea conţinea un infinit de cărţi aranjate şi îngrijite de bibliotecar. Acesta stătea la un birou, era o persoană nici tînără, nici bătrînă, purtînd o pereche de ochelari cu lentile groase. Avea o privire pătrunzătoare şi un zîmbet sincer şi prietenos.
– Salutări, Hans! Cu ce vînt pe aici? întrebă bibliotecarul, cu nasul într-o carte de antropaleontologie.
– Cum de-mi ştii numele?
– Eu ştiu totul! spuse bibliotecarul pe un ton apăsat.
– Ştii şi cum să ajung acasă?
– Bineînţeles! Trebuie să te foloseşti de gaura de vierme creată de Devoratorii Metalici.
– Ce sînt aceia?
– Sînt un fel de pisici de mare, cu scheletul de metal, care se hrănesc cu orice le iese în cale, călătorind în jurul planetelor şi, datorită vitezei lor, se creează găuri de vierme, portale în timp şi spaţiu. Gaura formată se află în sudul Oraşului Dulce.
Hans o luă la goană spre sudul oraşului. Ajuns acolo, văzu un portal, iar de partea cealaltă se vedeau colinele elveţiene.
Hans trecu prin portal şi se trezi acasă. Ajunse înainte de ora prînzului. La masă, mama lui Hans îl întrebă:
– Ce ai păţit, fiule? Nici nu te-ai atins de desert!
Lucian AMARIEI, clasa a VI-a, CN „Mihai Viteazul“, Slobozia