Barcelona: de la Gaudí la Shakira?

Eugen DEDIU-SANDU
Publicat în Dilema Veche nr. 347 din 7 octombrie - 13 octombrie 2010
Marele război al tranșeelor jpeg

În primul şi-n primul rînd, vă rog, nu vă faceţi vreo părere greşită asupra titlului! Nu am de gînd să vă povestesc despre vestita cîntăreaţă latino-americană. Întîmplarea a făcut că Shakira s-a nimerit în vizită la Barcelona tocmai cînd eram şi eu pe acolo, adunînd material pentru reportaj. 

Aşa că, îmi pare rău, dragi fani ai Shakirei, dacă nu vă convine, puteţi să vă opriţi din cititul acestui reportaj şi să faceţi ceva util cu timpul vostru, eu unul nu mă supăr. Sau poate doar un pic. 

Nu am de gînd să vă plictisesc cu descrieri lungi şi fără sens despre toate clădirile şi arhitectura lor minunată. Am să trec mai departe, la creatorul mult iubit al Spaniei, Antonio Gaudí (1852-1926), cu care capitala Cataloniei, Barcelona, se făleşte. Întreaga sa viaţă nu a făcut altceva decît să proiecteze locuinţe şi biserici unice, cum ochiul uman nu va mai vedea niciodată. Spre exemplu, Casa Battló a fost restaurată pentru o familie nobilă de la început de secol XX: interiorul este atît de ingenios gîndit, încît locatarilor nu le va fi cald vara, dar nici frig iarna. Şi pe vremea aceea, nu uitaţi, nu exista aer condiţionat, aşa că arhitectul nu a trişat, ci a inventat un hol aparte, care să favorizeze ventilaţia. Gaudí s-a inspirat din natură, astfel că aproape în toate camerele apare acest laitmotiv, ca şi pe exteriorul plin de ornamente în mozaic. Pe terasa de pe acoperiş este configurat corpul unui dragon (care mi-a adus aminte de dragonul lui Gaudí din Parcul Guëll). În fine, dacă aveţi drum prin Barcelona şi dacă doriţi să vedeţi cu ochii voştri această casă excentrică, eu vă anunţ că intrarea e destul de scumpă (chit că eu am avut reducere), dar merită. A! Am uitat partea mea preferată! Balustradele sînt făcute dintr-un lemn prelucrat în aşa fel, încît să fie moale la atingere. 

Dar să trecem mai departe. Catedrala Sagrada Familia, cea mai faimoasă creaţie a lui Gaudí, care nici pînă azi nu a fost terminată, este o construcţie impunătoare. La intrări sînt statui cu diferiţi sfinţi. Singurul pe care mi-l amintesc este Sfîntul Gheorghe (Jordi), dar pe restul i-am uitat. Dacă vezi prea multe, nu mai ţii minte mare lucru! Catedrala nefiind finalizată (încă sînt multe schele), nu există încă toate turnurile care îi simbolizează pe Iisus Hristos şi pe Apostolii săi. Mare păcat că Gaudí n-a apucat să-şi termine visul de-o viaţă! Cînd am fost s-o vedem pe dinafară, n-am intrat şi înăuntru, deoarece era aşa de multă lume, încît mai bine mi-am cumpărat de la magazinele de suveniruri din apropiere un sombrero mexican, de patru ori mai mare decît capul meu. A fost greu să-l car pînă acasă cu avionul, dar a meritat. Oricum, Sagrada Familia este un obiectiv care în nici un caz nu trebuie ratat. 

Cred că am terminat cu Gaudí. Ar mai fi nişte clădiri despre care aş putea să vă povestesc, poate şi despre Parcul Guëll, dar v-aş plictisi. Aşa că am să trec mai departe. 

Într-o altă zi am fost la Palatul muzicii Catalane, un fel de Ateneu Român al nostru, proiectat de unul din rivalii lui Gaudí, modernistul Montaner. Am făcut un tur cu ghid, iar la început ne-am aşezat într-o sală mică (m-am bucurat, deoarece mă dureau picioarele de la atîta mers) şi ne-a fost prezentat un film despre istoria palatului şi alte lucruri foarte interesante. Păcat că un cuplu şi-a adus bebeluşul de probabil doi ani, care a început să ţipe în mijlocul filmului. Destul de enervantă întîmplare, dar ce a urmat a fost din ce în ce mai frumos. După finalul prezentării, am fost duşi într-o sală cu diverse capete de statui ale unor personalităţi care au contribuit financiar la acest palat. Cînd am ajuns în marea sală de concerte, care chiar dacă nu este proiectată de Gaudí, ar putea concura cu creaţiile acestuia, ni s-a spus istoria orgii de acolo. Aceasta a fost adusă după ce palatul a fost construit, în 1908, şi s-a stricat prin 1970. Te costă o avere să repari o orgă, aşa că administratorul de pe vremea aceea a investigat să vadă ce anume a cauzat problemele orgii, ca să nu se mai repete. În primul rînd, se infiltra apă prin tavanul care se şubrezise. Au schimbat tavanul, dar mai era o problemă: praful. Pe acesta nu ai cum să-l repari, aşa că trebuie prevenit să se aştearnă, ca neaua pe pămînt, iarna (fac comparaţii acum, ca diverşi poeţi care nu sînt chiar preferaţii mei). Cum să previi să se adune praful în tuburile orgii? Trebuie să cînţi permanent la ea, pentru ca aerul pompat în tuburi să scoată praful în sus. Dar nu poţi plăti un om să cînte încontinuu la orgă, aşa că spaniolii sau, mă scuzaţi, catalanii, au venit cu o idee ingenioasă: au instalat un calculator, în memoria căruia au introdus 18 melodii diverse, care să solicite toate tuburile. Cu o simplă comandă, orga începe să răsune, astfel rămînînd „curată”. 

Ar mai fi trei atracţii importante despre care îmi propusesem să vă vorbesc, şi anume Acvariul, Muzeul de ciocolată şi Muzeul Picasso. Eu, unul, nu mă pricep încă la arta modernă, de aceea nu o să vă spun prea multe despre acest muzeu. Dacă doriţi să-l vedeţi, veţi găsi acolo schiţe şi lucrări din copilăria catalană şi tinereţea lui Pablo Picasso (1881-1973). 

Acvariul, într-adevăr, este fascinant. Cei dintre voi cărora vă plac rechinii o să fiţi încîntaţi. Nu vă mai descriu altceva, ca să vă las să exploraţi singuri lumea submarină din Barcelona. A mai rămas Muzeul de ciocolată. Acolo sînt foarte multe exponate, gustoase, cum ar fi don Quijote cu morile sale de vînt, Pietà ş.a. Vă este prezentată şi istoria ciocolatei, iar la final vă puteţi cumpăra diverse produse, pe care nu le găsiţi altundeva pe piaţă, cum ar fi ciocolată pură de băut, rece sau fierbinte. Doar cînd mă gîndesc, încep să salivez... 

A mai rămas litoralul. Este aglomerat, dar marea e curată. Odată, am văzut cu nişte ochelari subacvatici o meduză de jumătate de metru lungime, albastră, o frumuseţe. Bineînţeles, am plecat terifiat în partea cealaltă, cît mai departe de arătare. 

Nu ştiu dacă reportajul acesta destul de banal v-a convins să vizitaţi acest oraş minunat, dar măcar ascultaţi-o pe Shakira care declară: Me encanta Barcelona. 


Eugen DEDIU-SANDU, clasa a VIII-a, Şcoala nr. 5, „Corneliu M. Popescu”, Bucureşti

50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
„Binecuvîntare" papală pentru proiectele preşedintelui Macron
Cotidianul Le Monde precizează că Emmanuel Macron a stat de vorbă cu Papa Francisc exact 57 de minute.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
13-15 iunie '90. Stelian Tănase: Cei care aruncau cu flori în mineri există și astăzi. Societatea, la fel de divizată
Stelian Tănase: Am îngropat instituțional, dar și emoțional acele evenimente. Ne amintim de ele cînd și cînd, mai ales jurnaliștii. Numai în media mai transpare subiectul. Nu avem o emoție publică.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Donald Trump şi Kim Jong-un, foarte mulţumiţi de summit; analiştii, mai sceptici
Următorul astfel de exerciţiu de mare amploare este prevăzut pentru luna august.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Interviu cu criticul George Banu despre Festivalul de la Sibiu
Cea mai recentă carte semnată de George Banu se intitulează Isuşii mei şi a apărut la Editura Nemira, Mihaela Marin fiind autoarea fotografiilor care însoţesc aceste eseu despre „coexistenţa cu arta sacră”.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
"Meciul secolului": Donald Trump vs Kim Jong-un
Insula pe care se află acest hotel are avantaje mari în materie de securitate. Se află nu departe de ţărm şi de centrul statului-oraş, deplasările se pot deci controla uşor. Este legată de ţărm printr-un teleferic, un tunel şi un pod pietonal.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Cotidianul francez La Croix: „Ameninţare asupra luptei anti-corupţie în România”
„Emblemă a luptei împotriva corupţiei din 2013 încoace, Laura Kövesi a devenit inamicul partidului la putere.”
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Epidemia politică anti-sistem din Europa
În Europa s-a format deja un fel de arc geografic anti-sistem. Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Slovenia, Grecia, Austria, Italia au intrat într-o logică anti-sistem, care este una anti-Bruxelles.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Ce ar trebuie să facem de Ziua Copilului?
În fiecare an, pe 16 iunie, se mai sărbătoreşte Ziua copilului african, în amintirea unui masacru comis pe 16 iunie 1976 la Soweto.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Bugetul ca o plastilină. Cum trag cheltuielile de venituri riscînd să rupă deficitul
În primul rînd, cheltuielile cresc mult mai puternic decît veniturile. Raportul este aproape dublu, adică veniturile au crescut cu 11,8%, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, iar cheltuielile au avut un salt cu 21,5%.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Airbus Helicopters amenință Guvernul cu închiderea uzinei din Brașov: "Răbdarea noastră are limite!"
Șeful Airbus Helicopters, Bruno Even, a precizat pentru cotidianul La Tribune că aşteaptă o poziţionare fermă din partea României.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Salonul cărţii din Balcani la Paris: poetul Paul Vinicius invitat din România
Nu întîmplător acest Salon propune o altă privire asupra Balcanilor, prin dezbaterile programate sau proiecţiile cinematografice.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Diavolul și bunul Dumnezeu
România a deviat major de la ținta asumată de a avea un deficit structural de 1% din PIB.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Închiderea unui centru de experimente nucleare în Coreea de Nord: partidă de poker mediatic?
Coreea de Nord a anunţat, ca un gest de bună voinţă, distrugerea unui centru subteran de experienţe nucleare.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Theodor Paleologu: Cînd Viorica Dăncilă deschide gura, îţi crapă obrazul de ruşine
În opinia sa, "Guvernul Dăncilă sau mai exact persoana doamnei Dăncilă este o ruşine naţională (...).”
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Pascal Bruckner la RFI România
Cuvîntul fobie vine din grecește și înseamnă frică, iar frica e un sentiment firesc. Avem dreptul la frică, de exemplu avem dreptul să ne temem de Islam, mai ales văzînd cum evoluează, cum a evoluat în ultimii 20-30 de ani, iar asta nu înseamnă rasism. Îmi pare foarte rău dar frica nu înseamnă rasism.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Un pas înainte la PIB, stagnare la salarii
Desigur, urcarea în clasamentul european al PIB este un fapt de semnalat. Dar entuziasmul ar trebui să fie mai moderat, dintr-un motiv simplu...
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Lucian Pintilie a încetat din viață
Interdicţia de a mai lucra în România îl determină să se expatrieze în 1973.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Fericitul Vladimir Ghika, prințul care a devenit marele vagabond apostolic
Vladimir Ghika este unul dintre cei mai interesanți sfinți contemporani. El s-a născut în anul 1873 la Constantinopole.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Cannes: Spike Lee şi Lars von Trier revin în forţă
Danezul Lars von Trier nu mai e persona non grata, aşa cum fusese după în 2011 în urma declaraţiilor sale.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Ministrul de Externe, convocat de Klaus Iohannis la Cotroceni, în scandalul ambasadei
Şeful statului a acuzat PSD că face politică externă "după ureche" şi riscă să scoată ţara din UE.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Cannes: un dizident rus reţinut acasă, un lepros carismatic şi un film-fluviu
Producătorii şi actorii filmului Leto au urcat însă covorul roşu iar în susul treptelor au ridicat o pancartă pe care era scris în negru numele regizorului absent.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Le Monde despre decizia lui Donald Trump
"O decizie absurdă cu efecte destabilizatoare", este intitulat un editorial publicat de Le Monde pe acest subiect.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Opozantul Nikol Pachinyan numit prim ministru al Armeniei
Societatea civilă poate, în mod paşnic, să provoace schimbări la nivelul puterii atunci cînd aceasta din urmă se auto-descalifică prin abuzuri.

Parteneri

banner mircea diaconu 1 png
Cariera impresionantă a actorului Mircea Diaconu. Filmele și piesele de teatru care l-au consacrat
Actorul Mircea Diaconu, simbol al teatrului și cinematografiei românești, s-a stins din viață pe 14 decembrie 2024, la vârsta de 74 de ani, după o lungă luptă cu cancerul de colon.
12688059 jpg
Rușii au început să piardă din avantajul în privința artileriei
Avantajul pe care îl avea Rusia în raport cu Ucraina în privința artileriei se diminuează treptat, potrivit lui Nazar Voloșhin, purtătorul de cuvânt al grupului operațional și strategic de trupe Hortiția, relatează presa ucraineană.
image png
Femeia cu care Mircea Diaconu a fost căsătorit 44 de ani. A cerut-o de soție la a doua întâlnire
Lumea artistică, din nou în doliu! Mircea Diaconu, unul dintre cei mai mari actori ai României, s-a stins din viață cu puțin timp înainte de a împlini 75 de ani. Moartea sa îndoliază inimile celor care l-au cunoscut și care l-au iubit.
banner mircea diaconu lumanare png
A murit actorul Mircea Diaconu
Actorul Mircea Diaconu a murit. Anunțul a fost făcut, în această dimineață de soția acestuia, Diana Lupescu.
masina de pompieri   FOTO Isu Facebook jpeg
Incendiu violent la o fabrică din România. Șase persoane s-au autoevacuat
Un incendiu a izbucnit, sâmbătă dimineaţă, la o fabrică de utilaje pentru construcţii din municipiul Câmpina, şase persoane care se aflau în interior autoevacuându-se.
mircea diaconu jpg
A murit Mircea Diaconu. Actorul avea 74 de ani
Distrubuția din cer este azi completată de încă un mare actor. Mircea Diaconu, unul dintre cei mai apreciați actori români cu o carieră de peste 40 de ani,
Yoon Suk Yeol. Foto: captură video
Preşedintele Coreei de Sud va fi suspendat din funcţie şi pus sub acuzare. Peste 200.000 de oameni, așteptați la manifestații
Seul, Coreea de Sud – Președintele Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, se confruntă cu o criză politică majoră după ce Adunarea Națională a votat sâmbătă pentru punerea sa sub acuzare. Decizia a fost luată în urma încercării controversate a liderului de a impune legea marțială la începutul acestei luni.
Au fost furate mai multe bunuri Foto Mănăstirea Râșca Transilvană jpg
O mănăstire din județul Cluj a fost prădată. Hoții au furat mai multe obiecte prețioase
Polițiștii clujeni au deschis un dosar penal după ce mai multe persoane au furat obiecte confecționate din metale prețioase dintr-o mănăstire din zona de munte a județului Cluj.
Ciocan justitie proces FOTO Shutterstock
România a devenit impredictibilă. Viitorul guvern riscă să rămână fără bani de pensii şi salarii bugetare
Ultimele evenimente legate de alegerile prezidenţiale şi parlamentare au alimentat opinia că România a devenit o ţară impredictibilă.