Depre AVATAR şi alte 25 de filme

Luca ISTODOR
7 aprilie 2010
Depre AVATAR şi alte 25 de filme jpeg

Nota1: Am multe de scris, date fiind multele filme apărute în perioada aceasta de timp (decembrie 2009 – martie 2010); şi spun apărute pentru că nu am scris decît despre filmele văzute de mine în această perioadă la cinema.

Nota2: Sînt sigur că am omis cîte ceva.

Nota3: Notele sînt cele din paranteză (asta dacă vă întrebaţi de ce există nişte numere în paranteză cîteodată, aşa... căzute din cer)

Nota4: Acest articol conţine informaţii (şi alte prostii) despre 26 de filme. Pentru lumea filmului, muuulte s-au întîmplat în această perioadă. Ce să mai spunem, s-au dat Globurile de Aur, Oscarurile, BAFTA. 

Avatar (ca să terminăm din prima) Avatar, evenimentul cinematografic al secolului a fost o *** (adică ceva nereuşit), faţă de aşteptările tuturor (ale mele cel puţin). Există imagini impresionante pentru care filmul merită văzut (dar în cinema!). Critica pe care o consider eu cea mai potrivită: „o masă indigestă de clişee care durează vreo trei ore“ (John Podhoretz). Filmul este plictisitor. Acţiunea…  nu numai că nu mi-a satisfăcut aşteptările, dar devine *** (adică plictisitoare), iar cîteodată îmi venea să rîd de anumite scene (bine că îmi venea să rîd, că altfel adormeam (Regizor: James Cameron. Filmul a luat toate tipurile de premii posibile, dar nu şi Oscarul) Nota: 7/10 

Filmele foarte bune

  • Alice în Ţara minunilor – cu Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Anne Hathaway, în regia lui Tim Burton. Chiar dacă acest film este puţin (foarte puţin) mai prost, după mine, faţă de celelalte ale lui Tim Burton, FILMUL ESTE FOARTE BUN (ştiu că este un cuvînt golit de sens, dar citiţi mai departe). Plin de imaginaţie, plin de actori buni şi plin de pisici zîmbitoare. Johnny Depp face, ca de obicei, un rol foarte bun ca pălărierul nebun, dar surpriza a fost Regina Roşie, cea mai amuzantă, cu replica ei „Off with their heads!“, la care rîd tot timpul. Regina este perfectă. De fapt, totul este perfect: Pisica, Pălărierul, Iepurii, „Grăsunii“ reginei, păsările dodo, chiar şi cîinele. Nota: 10/10.
  • Shutter Island al lui Martin Scorsese, un film despre o insulă cu nebuni şi un poliţist care anchetează un caz de „dispariţie“ şi descoperă că se fac nişte experimente pe creierele pacienţilor… Sfîrşit neaşteptat (atît vă spun: el va fi primul care va încerca acele „metode neortodoxe“). Reuşeşte să te înspăimînte, dar finalul, finalul este neaşteptat şi totuşi banal. Este ciudat şi totuşi dezamăgitor. Nu îţi dă cîţi fiori te aştepţi să îţi dea. De asta îi dau 10 (nota: 10/10).
  • Cutia este un horror bun (uau… ce cuvinte elevate folosesc şi eu!). O familie primeşte o cutie cu un buton. La cîteva zile după aceasta, îi vizitează un anumit domn care le spune că, dacă apasă pe buton, o persoană va muri, iar aceştia vor primi un milion de dolari. Cuplul apasă. Şi primesc banii. Dar, după aceea, cutia este dată unei alte persoane… (şi după nu vă mai spun!) Povestea este mult prea bine dezvoltată pentru a o povesti... Aş povesti fiecare amănunt cu plăcere, dacă aş avea spaţiul necesar. De mult n-am mai văzut aşa poveste. Nota: 9,5/10

Şi acum întrebaţi: de ce nu i-am dat 10? Pentru că filmul se complică prea mult la un moment dat, inutil de mult din punctul meu de vedere.

  • Capitalismul, o poveste de dragoste: Este un documentar al lui Michael Moore care, după cîte ştiţi şi voi… face (ce face el de obicei) nişte documentare. Filmul e mai mult decît neobişnuit şi primeşte nota 9,5 pentru că mi-a plăcut pur şi simplu (te face să vrei să îl vezi pînă la sfîrşit) Ei bine, situaţia este în felul următor: în America, oamenilor le sînt luate casele pentru că nu îşi plătesc dările la bănci, chiar dacă, în acelaşi timp, aceştia sînt daţi afară pe rupte (9,5).
  • Activitate Paranormală: Deşi are foarte puţine efecte speciale, un regizor şi actori debutanţi, totul pare real. Şi asta este dovedit ştiinţific: tata care nu ştia nimic despre film m-a întrebat dacă nu cumva acesta este un documentar. Şi aşa pare... De exemplu, toate lucrurile care se întîmplau datorită stafiilor, în acea casă, sînt foarte posibile şi în realitate (sau... mă rog... în emisiunile cu case bîntuite la care mă mai uitam eu). Deci... ei bine, o femeie este bîntuită din ce în ce mai mult de o fantomă. Pînă cînd... mai bine vă uitaţi la film. Pentru că sfîrşitul... nu o să îl uit prea curînd (9,5). 

Filme bune

  • Circul ororilor: Asistentul Vampirului. (9) Merită să spun că îmi place foarte mult ideea unui circ în filme, pentru că, pentru mine, este un loc al misterelor (ştiu că e mai siropos, dar…). Deci 9 pentru poveste, pentru actorii care joacă bine, pentru vampiri, pentru tot! (Da, 9 e o notă bună).
  • E tare complicat (9): filmul cu Meryl Streep, Alec Baldwin şi Steve Martin este foarte bun pentru genul lui, adică pentru o comedie romantică. Are destule glume pentru a te face să nu adormi, cum te fac unele „comedioare romantice“, şi actori buni. E perfect pentru genul lui. Un pic cam lungit, totuşi (mama a adormit, la sfîrşit (cînd nu mai era nici o glumă)).
  • Cealaltă Irina (9): Caracterizare: film românesc (cu o poveste care mie, personal, îmi place, datorită misterului de la început, care „ţine“ pînă la sfîrşit), despre o femeie, aparent sinceră, pe care, de fapt, nimeni nu o cunoştea cu adevărat. 

Cel mai prost film:

  • Hohoho (-6 ): Cînd am văzut acest film, sincer, am avut o impresie mediocră spre bună. Totul părea normal. Îmi era clar că nu e o capodoperă, ci un simplu film comercial de Crăciun. Am şi rîs puţin la el. Din păcate (pentru film) am văzut, chiar în ziua următoare un alt film, numit Paul, Poliţist la Mall. Şi vă spun că părerea s-a schimbat brusc: în Paul... se întîmplau aceleaşi lucruri ca în Hohoho. Aveam parte de aceleaşi „şmecherii“: Mall, chiar şi de o bandă de hoţi, la fel ca în Hohoho. Mie mi se pare că această coincidenţă e un pic cam mare... dar e doar părerea mea. 

Filme mediocre

Dr. Parnassus (8 – fantastic)

Ce-o fi cu soţii Morgan (7 – comedie/romantic)

Sherlock Holmes (7,5 – acţiune)

Arthur şi răzbunarea lui Maltazard (8,5 – animaţie)

Old Dogs (8 – familie/pentru copii)

Poveste de Crăciun (8,5 – de Crăciun)

Alvin şi veveriţele 2 (8 – pentru copii)

Din Paris, cu dragoste (8 – acţiune)

Motivat să ucidă (7 – acţiune/crimă)

Cazul 39 (7,5 – horror)

Percy Jackson şi olimpienii (8) 

Prezentarea unui festival

La Anim’est am fost doar anul trecut, dar, fie că s-a nimerit, fie că nu, eu m-am simţit foarte bine, şi am văzut numai filme bune (în afară de Aventurile lui Pin-Pin, despre un pinguin care, săracul, cînta aceeaşi melodie de vreo cinci ori în acest film). De ce? Pentru că totul era foarte bine organizat şi pentru că filmele erau bine alese. 

Despre cîteva filme

  • Piano Forrest, cîştigătorul premiului pentru cel mai bun film lung, este tare (cum aşa? Adică emoţionant, bine făcut din punct de vedere cinematografic, cu o poveste şi o idee bună). Povestea este despre o fată genială (cîntă bine la pian) care nu putea să se încadreze în standardele concursurilor şi despre un băiat care munceşte foarte mult, în special pentru a cîştiga marele concurs de pian. (10/10)
  • Firul Ariadnei se referă, după cum probabil v-aţi dat seama (sper!) la legenda mitologică, doar că acum, minotaurul găseşte firul… şi pe Ariadna. (9/10) l Povestea soldatului Fedot cel viteaz este un film pe care pot să îl recomand tuturor – copiilor pentru basmul clasic rusesc, cu multe glume; adulţilor pentru aluziile de toate tipurile. Practic, povestea soldatului Fedot este un basm rusesc adaptat zilelor noastre. (9,5/10)
  • Sensul vieţii pentru 9,99 $ este un film care a impresionat-o şi pe bunica (UAU!) despre sensul vieţii pentru mai multe personaje. Fiecare cu lucrurile lui mici. Specificaţie tehnică: animaţie foarte bună (ciudată, dar personajele arată foarte bine). (9,5/10)
  • Afro Samurai: Resurection (nu, copii, nu!) nu este un film de animaţie pentru copii. De ce? Sînge, vorbit urît, violenţă (ajunge, nu?). Totuşi, acum, că l-am văzut, vă pot spune că merită (cu vocea lui Samuel Jackson). De ce? Pentru animaţie, pentru ciudăţenii şi pentru bătăliile date pe muzică. Putem spune că fiecare bătălie are muzica ei… Ceea ce e ciudat de plăcut. 

Notă: Deşi este important, nu am menţionat cîştigătorii premiului Oscar pentru că toată lumea îi ştie (presupun…) 

Luca Istodor, clasa a VII-a, Şcoala nr. 79, Bucureşti

50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
„Binecuvîntare" papală pentru proiectele preşedintelui Macron
Cotidianul Le Monde precizează că Emmanuel Macron a stat de vorbă cu Papa Francisc exact 57 de minute.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
13-15 iunie '90. Stelian Tănase: Cei care aruncau cu flori în mineri există și astăzi. Societatea, la fel de divizată
Stelian Tănase: Am îngropat instituțional, dar și emoțional acele evenimente. Ne amintim de ele cînd și cînd, mai ales jurnaliștii. Numai în media mai transpare subiectul. Nu avem o emoție publică.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Donald Trump şi Kim Jong-un, foarte mulţumiţi de summit; analiştii, mai sceptici
Următorul astfel de exerciţiu de mare amploare este prevăzut pentru luna august.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Interviu cu criticul George Banu despre Festivalul de la Sibiu
Cea mai recentă carte semnată de George Banu se intitulează Isuşii mei şi a apărut la Editura Nemira, Mihaela Marin fiind autoarea fotografiilor care însoţesc aceste eseu despre „coexistenţa cu arta sacră”.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
"Meciul secolului": Donald Trump vs Kim Jong-un
Insula pe care se află acest hotel are avantaje mari în materie de securitate. Se află nu departe de ţărm şi de centrul statului-oraş, deplasările se pot deci controla uşor. Este legată de ţărm printr-un teleferic, un tunel şi un pod pietonal.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Cotidianul francez La Croix: „Ameninţare asupra luptei anti-corupţie în România”
„Emblemă a luptei împotriva corupţiei din 2013 încoace, Laura Kövesi a devenit inamicul partidului la putere.”
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Epidemia politică anti-sistem din Europa
În Europa s-a format deja un fel de arc geografic anti-sistem. Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Slovenia, Grecia, Austria, Italia au intrat într-o logică anti-sistem, care este una anti-Bruxelles.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Ce ar trebuie să facem de Ziua Copilului?
În fiecare an, pe 16 iunie, se mai sărbătoreşte Ziua copilului african, în amintirea unui masacru comis pe 16 iunie 1976 la Soweto.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Bugetul ca o plastilină. Cum trag cheltuielile de venituri riscînd să rupă deficitul
În primul rînd, cheltuielile cresc mult mai puternic decît veniturile. Raportul este aproape dublu, adică veniturile au crescut cu 11,8%, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, iar cheltuielile au avut un salt cu 21,5%.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Airbus Helicopters amenință Guvernul cu închiderea uzinei din Brașov: "Răbdarea noastră are limite!"
Șeful Airbus Helicopters, Bruno Even, a precizat pentru cotidianul La Tribune că aşteaptă o poziţionare fermă din partea României.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Salonul cărţii din Balcani la Paris: poetul Paul Vinicius invitat din România
Nu întîmplător acest Salon propune o altă privire asupra Balcanilor, prin dezbaterile programate sau proiecţiile cinematografice.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Diavolul și bunul Dumnezeu
România a deviat major de la ținta asumată de a avea un deficit structural de 1% din PIB.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Închiderea unui centru de experimente nucleare în Coreea de Nord: partidă de poker mediatic?
Coreea de Nord a anunţat, ca un gest de bună voinţă, distrugerea unui centru subteran de experienţe nucleare.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Theodor Paleologu: Cînd Viorica Dăncilă deschide gura, îţi crapă obrazul de ruşine
În opinia sa, "Guvernul Dăncilă sau mai exact persoana doamnei Dăncilă este o ruşine naţională (...).”
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Pascal Bruckner la RFI România
Cuvîntul fobie vine din grecește și înseamnă frică, iar frica e un sentiment firesc. Avem dreptul la frică, de exemplu avem dreptul să ne temem de Islam, mai ales văzînd cum evoluează, cum a evoluat în ultimii 20-30 de ani, iar asta nu înseamnă rasism. Îmi pare foarte rău dar frica nu înseamnă rasism.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Un pas înainte la PIB, stagnare la salarii
Desigur, urcarea în clasamentul european al PIB este un fapt de semnalat. Dar entuziasmul ar trebui să fie mai moderat, dintr-un motiv simplu...
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Lucian Pintilie a încetat din viață
Interdicţia de a mai lucra în România îl determină să se expatrieze în 1973.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Fericitul Vladimir Ghika, prințul care a devenit marele vagabond apostolic
Vladimir Ghika este unul dintre cei mai interesanți sfinți contemporani. El s-a născut în anul 1873 la Constantinopole.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Cannes: Spike Lee şi Lars von Trier revin în forţă
Danezul Lars von Trier nu mai e persona non grata, aşa cum fusese după în 2011 în urma declaraţiilor sale.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Ministrul de Externe, convocat de Klaus Iohannis la Cotroceni, în scandalul ambasadei
Şeful statului a acuzat PSD că face politică externă "după ureche" şi riscă să scoată ţara din UE.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Cannes: un dizident rus reţinut acasă, un lepros carismatic şi un film-fluviu
Producătorii şi actorii filmului Leto au urcat însă covorul roşu iar în susul treptelor au ridicat o pancartă pe care era scris în negru numele regizorului absent.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Le Monde despre decizia lui Donald Trump
"O decizie absurdă cu efecte destabilizatoare", este intitulat un editorial publicat de Le Monde pe acest subiect.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Opozantul Nikol Pachinyan numit prim ministru al Armeniei
Societatea civilă poate, în mod paşnic, să provoace schimbări la nivelul puterii atunci cînd aceasta din urmă se auto-descalifică prin abuzuri.

Parteneri

masina de pompieri   FOTO Isu Facebook jpeg
Incendiu violent în Capitală. Două familii, inclusiv doi copii, au sărit pe geam pentru a se salva de flăcări
Un incendiu puterrnic a izbucnit la o clădire din zona centrală a Capitalei, iar de mai bine de o oră pompierii încearcă să stingă flăcările. Două familii au reușit să iasă din imobil, adulți dar și copii în vârstă de 9 și 11 ani.
FOTO Maxar / X
Rusia își retrage trupele de pe fronturile din Siria, dar nu renunță la cele două baze militare pe care le are în țară
Rusia își retrage trupele militare de pe liniile de front din nordul Siriei și din posturile din Munții Alawiți, însă nu intenționează să renunțe la cele două baze principale din țară, în ciuda căderii președintelui Bashar al-Assad, au declarat pentru Reuters patru oficiali sirieni.
soldați nord coreeni angajați într o luptă cu ucrainenii Foto   X jpg
Primele imagini cu soldați nord-coreeni angajați într-o luptă cu ucrainenii, în regiunea Kursk
Pe rețelele de socializare a fost publicat un videoclip care ar fi surprins prima bătălie dintre soldații nord-coreeni și forțele armate ucrainene, în regiunea Kursk.
mircea diaconu jpg
Legătura neștitută dintre Mircea Diaconu și Corina Chiriac: „Am fost printre primii”
Actorul Mircea Diaconu, care s-a stins din viață sâmbătă, la vârsta de 74 de ani, a fost nu doar o personalitate remarcabilă a teatrului, filmului și politicii românești, ci și un povestitor care știa să reînvie farmecul clipelor din trecut.
banner andreea marin violeta banica png
Fiica Andreei Marin nu-și mai ascunde dragostea! Violeta s-a sărutat cu patos cu iubitul ei și a făcut publică imaginea. FOTO
În vârstă de 17 ani, Violeta Bănică, fiica Andreei Marin și a lui Ștefan Bănică Jr., simte primii fiori ai dragostei. Tânăra trăiește o frumoasă poveste de iubire cu un tânăr cu care recent a împlinit 1 an de relație și a postat pe social media o fotografie care i-a luat prin surprindere pe mulți.
Donald Trump  primeşte salutul  militar la Baza  militară Andrews,  la ora 8 00   jpeg
„Este nepractică şi foarte costisitoare”. Lui Donald Trump nu-i place ora de vară. Când va fi eliminată
Donald Trump, președintele ales al Statelor Unite, a precizat vineri că, atunci când va reveni la putere, pe 20 ianuarie, partidul său va lucra pentru „eliminarea orei de vară” pentru că este „nepractică” şi „foarte costisitoare” pentru americani.
alimente nesanatoase shutterstock 2195235627 jpg
Pericolul din farfurie. Alimentele care favorizează cancerul de colon, boala de care suferea actorul Mircea Diaconu
Alimentele ultraprocesate ar putea alimenta creșterea cazurilor de cancer de colon, însă alimentele sănătoase ar putea deschide noi căi pentru prevenirea sau tratarea bolii, sugerează un nou studiu.
horoscop financiar 1 webp
Horoscop duminică, 15 decembrie. Doi nativi se confruntă cu ghinioane în dragoste și în planul sănătății!
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale, pentru ziua de duminică, 15 decembrie.
Liviu Dragnea Foto Captură Video Facebook jpg
Fanii lui Liviu Dragnea „dezertează” spre Călin Georgescu. Transformarea unui grup de sprijin al fostului lider PSD
Un grup de Facebook, care era asociat cu fostul lider PSD Liviu Dragnea, s-a transformat într-unul care îl susține pe Călin Georgescu, candidatul care a obținut cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor prezidențiale din 2024.