Depre AVATAR ┼či alte 25 de filme

Luca ISTODOR
7 aprilie 2010
Depre AVATAR ┼či alte 25 de filme jpeg

Nota1: Am multe de scris, date fiind multele filme ap─ârute ├«n perioada aceasta de timp (decembrie 2009 ÔÇô martie 2010); ┼či spun ap─ârute pentru c─â nu am scris dec├«t despre filmele v─âzute de mine ├«n aceast─â perioad─â la cinema.

Nota2: Sînt sigur că am omis cîte ceva.

Nota3: Notele s├«nt cele din parantez─â (asta dac─â v─â ├«ntreba┼úi de ce exist─â ni┼čte numere ├«n parantez─â c├«teodat─â, a┼ča... c─âzute din cer)

Nota4: Acest articol con┼úine informa┼úii (┼či alte prostii) despre 26 de filme. Pentru lumea filmului, muuulte s-au ├«nt├«mplat ├«n aceast─â perioad─â. Ce s─â mai spunem, s-au dat Globurile de Aur, Oscarurile, BAFTA. 

Avatar (ca s─â termin─âm din prima) Avatar, evenimentul cinematografic al secolului a fost o *** (adic─â ceva nereu┼čit), fa┼ú─â de a┼čtept─ârile tuturor (ale mele cel pu┼úin). Exist─â imagini impresionante pentru care filmul merit─â v─âzut (dar ├«n cinema!). Critica pe care o consider eu cea mai potrivit─â: ÔÇ×o mas─â indigest─â de cli┼čee care dureaz─â vreo trei oreÔÇť (John Podhoretz). Filmul este plictisitor. Ac┼úiuneaÔÇŽ  nu numai c─â nu mi-a satisf─âcut a┼čtept─ârile, dar devine *** (adic─â plictisitoare), iar c├«teodat─â ├«mi venea s─â r├«d de anumite scene (bine c─â ├«mi venea s─â r├«d, c─â altfel adormeam (Regizor: James Cameron. Filmul a luat toate tipurile de premii posibile, dar nu ┼či Oscarul) Nota: 7/10 

Filmele foarte bune

 • Alice ├«n ┼óara minunilor ÔÇô cu Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Anne Hathaway, ├«n regia lui Tim Burton. Chiar dac─â acest film este pu┼úin (foarte pu┼úin) mai prost, dup─â mine, fa┼ú─â de celelalte ale lui Tim Burton, FILMUL ESTE FOARTE BUN (┼čtiu c─â este un cuv├«nt golit de sens, dar citi┼úi mai departe). Plin de imagina┼úie, plin de actori buni ┼či plin de pisici z├«mbitoare. Johnny Depp face, ca de obicei, un rol foarte bun ca p─âl─ârierul nebun, dar surpriza a fost Regina Ro┼čie, cea mai amuzant─â, cu replica ei ÔÇ×Off with their heads!ÔÇť, la care r├«d tot timpul. Regina este perfect─â. De fapt, totul este perfect: Pisica, P─âl─ârierul, Iepurii, ÔÇ×Gr─âsuniiÔÇť reginei, p─âs─ârile dodo, chiar ┼či c├«inele. Nota: 10/10.
 • Shutter Island al lui Martin Scorsese, un film despre o insul─â cu nebuni ┼či un poli┼úist care ancheteaz─â un caz de ÔÇ×dispari┼úieÔÇť ┼či descoper─â c─â se fac ni┼čte experimente pe creierele pacien┼úilorÔÇŽ Sf├«r┼čit nea┼čteptat (at├«t v─â spun: el va fi primul care va ├«ncerca acele ÔÇ×metode neortodoxeÔÇť). Reu┼če┼čte s─â te ├«nsp─âim├«nte, dar finalul, finalul este nea┼čteptat ┼či totu┼či banal. Este ciudat ┼či totu┼či dezam─âgitor. Nu ├«┼úi d─â c├«┼úi fiori te a┼čtep┼úi s─â ├«┼úi dea. De asta ├«i dau 10 (nota: 10/10).
 • Cutia este un horror bun (uauÔÇŽ ce cuvinte elevate folosesc ┼či eu!). O familie prime┼čte o cutie cu un buton. La c├«teva zile dup─â aceasta, ├«i viziteaz─â un anumit domn care le spune c─â, dac─â apas─â pe buton, o persoan─â va muri, iar ace┼čtia vor primi un milion de dolari. Cuplul apas─â. ┼×i primesc banii. Dar, dup─â aceea, cutia este dat─â unei alte persoaneÔÇŽ (┼či dup─â nu v─â mai spun!) Povestea este mult prea bine dezvoltat─â pentru a o povesti... A┼č povesti fiecare am─ânunt cu pl─âcere, dac─â a┼č avea spa┼úiul necesar. De mult n-am mai v─âzut a┼ča poveste. Nota: 9,5/10

┼×i acum ├«ntreba┼úi: de ce nu i-am dat 10? Pentru c─â filmul se complic─â prea mult la un moment dat, inutil de mult din punctul meu de vedere.

 • Capitalismul, o poveste de dragoste: Este un documentar al lui Michael Moore care, dup─â c├«te ┼čti┼úi ┼či voiÔÇŽ face (ce face el de obicei) ni┼čte documentare. Filmul e mai mult dec├«t neobi┼čnuit ┼či prime┼čte nota 9,5 pentru c─â mi-a pl─âcut pur ┼či simplu (te face s─â vrei s─â ├«l vezi p├«n─â la sf├«r┼čit) Ei bine, situa┼úia este ├«n felul urm─âtor: ├«n America, oamenilor le s├«nt luate casele pentru c─â nu ├«┼či pl─âtesc d─ârile la b─ânci, chiar dac─â, ├«n acela┼či timp, ace┼čtia s├«nt da┼úi afar─â pe rupte (9,5).
 • Activitate Paranormal─â: De┼či are foarte pu┼úine efecte speciale, un regizor ┼či actori debutan┼úi, totul pare real. ┼×i asta este dovedit ┼čtiin┼úific: tata care nu ┼čtia nimic despre film m-a ├«ntrebat dac─â nu cumva acesta este un documentar. ┼×i a┼ča pare... De exemplu, toate lucrurile care se ├«nt├«mplau datorit─â stafiilor, ├«n acea cas─â, s├«nt foarte posibile ┼či ├«n realitate (sau... m─â rog... ├«n emisiunile cu case b├«ntuite la care m─â mai uitam eu). Deci... ei bine, o femeie este b├«ntuit─â din ce ├«n ce mai mult de o fantom─â. P├«n─â c├«nd... mai bine v─â uita┼úi la film. Pentru c─â sf├«r┼čitul... nu o s─â ├«l uit prea cur├«nd (9,5). 

Filme bune

 • Circul ororilor: Asistentul Vampirului. (9) Merit─â s─â spun c─â ├«mi place foarte mult ideea unui circ ├«n filme, pentru c─â, pentru mine, este un loc al misterelor (┼čtiu c─â e mai siropos, darÔÇŽ). Deci 9 pentru poveste, pentru actorii care joac─â bine, pentru vampiri, pentru tot! (Da, 9 e o not─â bun─â).
 • E tare complicat (9): filmul cu Meryl Streep, Alec Baldwin ┼či Steve Martin este foarte bun pentru genul lui, adic─â pentru o comedie romantic─â. Are destule glume pentru a te face s─â nu adormi, cum te fac unele ÔÇ×comedioare romanticeÔÇť, ┼či actori buni. E perfect pentru genul lui. Un pic cam lungit, totu┼či (mama a adormit, la sf├«r┼čit (c├«nd nu mai era nici o glum─â)).
 • Cealalt─â Irina (9): Caracterizare: film rom├ónesc (cu o poveste care mie, personal, ├«mi place, datorit─â misterului de la ├«nceput, care ÔÇ×┼úineÔÇť p├«n─â la sf├«r┼čit), despre o femeie, aparent sincer─â, pe care, de fapt, nimeni nu o cuno┼čtea cu adev─ârat. 

Cel mai prost film:

 • Hohoho (-6 ): C├«nd am v─âzut acest film, sincer, am avut o impresie mediocr─â spre bun─â. Totul p─ârea normal. ├Ämi era clar c─â nu e o capodoper─â, ci un simplu film comercial de Cr─âciun. Am ┼či r├«s pu┼úin la el. Din p─âcate (pentru film) am v─âzut, chiar ├«n ziua urm─âtoare un alt film, numit Paul, Poli┼úist la Mall. ┼×i v─â spun c─â p─ârerea s-a schimbat brusc: ├«n Paul... se ├«nt├«mplau acelea┼či lucruri ca ├«n Hohoho. Aveam parte de acelea┼či ÔÇ×┼čmecheriiÔÇť: Mall, chiar ┼či de o band─â de ho┼úi, la fel ca ├«n Hohoho. Mie mi se pare c─â aceast─â coinciden┼ú─â e un pic cam mare... dar e doar p─ârerea mea. 

Filme mediocre

Dr. Parnassus (8 ÔÇô fantastic)

Ce-o fi cu so┼úii Morgan (7 ÔÇô comedie/romantic)

Sherlock Holmes (7,5 ÔÇô ac┼úiune)

Arthur ┼či r─âzbunarea lui Maltazard (8,5 ÔÇô anima┼úie)

Old Dogs (8 ÔÇô familie/pentru copii)

Poveste de Cr─âciun (8,5 ÔÇô de Cr─âciun)

Alvin ┼či veveri┼úele 2 (8 ÔÇô pentru copii)

Din Paris, cu dragoste (8 ÔÇô ac┼úiune)

Motivat s─â ucid─â (7 ÔÇô ac┼úiune/crim─â)

Cazul 39 (7,5 ÔÇô horror)

Percy Jackson ┼či olimpienii (8) 

Prezentarea unui festival

La AnimÔÇÖest am fost doar anul trecut, dar, fie c─â s-a nimerit, fie c─â nu, eu m-am sim┼úit foarte bine, ┼či am v─âzut numai filme bune (├«n afar─â de Aventurile lui Pin-Pin, despre un pinguin care, s─âracul, c├«nta aceea┼či melodie de vreo cinci ori ├«n acest film). De ce? Pentru c─â totul era foarte bine organizat ┼či pentru c─â filmele erau bine alese. 

Despre cîteva filme

 • Piano Forrest, c├«┼čtig─âtorul premiului pentru cel mai bun film lung, este tare (cum a┼ča? Adic─â emo┼úionant, bine f─âcut din punct de vedere cinematografic, cu o poveste ┼či o idee bun─â). Povestea este despre o fat─â genial─â (c├«nt─â bine la pian) care nu putea s─â se ├«ncadreze ├«n standardele concursurilor ┼či despre un b─âiat care munce┼čte foarte mult, ├«n special pentru a c├«┼čtiga marele concurs de pian. (10/10)
 • Firul Ariadnei se refer─â, dup─â cum probabil v-a┼úi dat seama (sper!) la legenda mitologic─â, doar c─â acum, minotaurul g─âse┼čte firulÔÇŽ ┼či pe Ariadna. (9/10) l Povestea soldatului Fedot cel viteaz este un film pe care pot s─â ├«l recomand tuturor ÔÇô copiilor pentru basmul clasic rusesc, cu multe glume; adul┼úilor pentru aluziile de toate tipurile. Practic, povestea soldatului Fedot este un basm rusesc adaptat zilelor noastre. (9,5/10)
 • Sensul vie┼úii pentru 9,99 $ este un film care a impresionat-o ┼či pe bunica (UAU!) despre sensul vie┼úii pentru mai multe personaje. Fiecare cu lucrurile lui mici. Specifica┼úie tehnic─â: anima┼úie foarte bun─â (ciudat─â, dar personajele arat─â foarte bine). (9,5/10)
 • Afro Samurai: Resurection (nu, copii, nu!) nu este un film de anima┼úie pentru copii. De ce? S├«nge, vorbit ur├«t, violen┼ú─â (ajunge, nu?). Totu┼či, acum, c─â l-am v─âzut, v─â pot spune c─â merit─â (cu vocea lui Samuel Jackson). De ce? Pentru anima┼úie, pentru ciud─â┼úenii ┼či pentru b─ât─âliile date pe muzic─â. Putem spune c─â fiecare b─ât─âlie are muzica eiÔÇŽ Ceea ce e ciudat de pl─âcut. 

Not─â: De┼či este important, nu am men┼úionat c├«┼čtig─âtorii premiului Oscar pentru c─â toat─â lumea ├«i ┼čtie (presupunÔÇŽ) 

Luca Istodor, clasa a VII-a, ┼×coala nr. 79, Bucure┼čti

50 de mii de bucure╚Öteni demonstreaz─â contra gra╚Ťierii jpeg
ÔÇ×Binecuv├«ntare" papal─â pentru proiectele pre┼čedintelui Macron
Cotidianul Le Monde precizeaz─â c─â Emmanuel Macron a stat de vorb─â cu Papa Francisc exact 57 de minute.
50 de mii de bucure╚Öteni demonstreaz─â contra gra╚Ťierii jpeg
13-15 iunie '90. Stelian Tănase: Cei care aruncau cu flori în mineri există și astăzi. Societatea, la fel de divizată
Stelian T─ânase: Am ├«ngropat institu╚Ťional, dar ╚Öi emo╚Ťional acele evenimente. Ne amintim de ele c├«nd ╚Öi c├«nd, mai ales jurnali╚Ötii. Numai ├«n media mai transpare subiectul. Nu avem o emo╚Ťie public─â.
50 de mii de bucure╚Öteni demonstreaz─â contra gra╚Ťierii jpeg
Donald Trump ┼či Kim Jong-un, foarte mul┼úumi┼úi de summit; anali┼čtii, mai sceptici
Următorul astfel de exerciţiu de mare amploare este prevăzut pentru luna august.
50 de mii de bucure╚Öteni demonstreaz─â contra gra╚Ťierii jpeg
Interviu cu criticul George Banu despre Festivalul de la Sibiu
Cea mai recent─â carte semnat─â de George Banu se intituleaz─â Isu┼čii mei ┼či a ap─ârut la Editura Nemira, Mihaela Marin fiind autoarea fotografiilor care ├«nso┼úesc aceste eseu despre ÔÇ×coexisten┼úa cu arta sacr─âÔÇŁ.
50 de mii de bucure╚Öteni demonstreaz─â contra gra╚Ťierii jpeg
"Meciul secolului": Donald Trump vs Kim Jong-un
Insula pe care se afl─â acest hotel are avantaje mari ├«n materie de securitate. Se afl─â nu departe de ┼ú─ârm ┼či de centrul statului-ora┼č, deplas─ârile se pot deci controla u┼čor. Este legat─â de ┼ú─ârm printr-un teleferic, un tunel ┼či un pod pietonal.
50 de mii de bucure╚Öteni demonstreaz─â contra gra╚Ťierii jpeg
Cotidianul francez La Croix: ÔÇ×Amenin┼úare asupra luptei anti-corup┼úie ├«n Rom├óniaÔÇŁ
ÔÇ×Emblem─â a luptei ├«mpotriva corup┼úiei din 2013 ├«ncoace, Laura K├Âvesi a devenit inamicul partidului la putere.ÔÇŁ
50 de mii de bucure╚Öteni demonstreaz─â contra gra╚Ťierii jpeg
Epidemia politic─â anti-sistem din Europa
În Europa s-a format deja un fel de arc geografic anti-sistem. Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Slovenia, Grecia, Austria, Italia au intrat într-o logică anti-sistem, care este una anti-Bruxelles.
50 de mii de bucure╚Öteni demonstreaz─â contra gra╚Ťierii jpeg
Ce ar trebuie s─â facem de Ziua Copilului?
├Än fiecare an, pe 16 iunie, se mai s─ârb─âtore┼čte Ziua copilului african, ├«n amintirea unui masacru comis pe 16 iunie 1976 la Soweto.
50 de mii de bucure╚Öteni demonstreaz─â contra gra╚Ťierii jpeg
Bugetul ca o plastilină. Cum trag cheltuielile de venituri riscînd să rupă deficitul
├Än primul r├«nd, cheltuielile cresc mult mai puternic dec├«t veniturile. Raportul este aproape dublu, adic─â veniturile au crescut cu 11,8%, ├«n compara╚Ťie cu aceea╚Öi perioad─â a anului trecut, iar cheltuielile au avut un salt cu 21,5%.
50 de mii de bucure╚Öteni demonstreaz─â contra gra╚Ťierii jpeg
Airbus Helicopters amenin╚Ť─â Guvernul cu ├«nchiderea uzinei din Bra╚Öov: "R─âbdarea noastr─â are limite!"
╚śeful Airbus Helicopters, Bruno Even, a precizat pentru cotidianul La Tribune c─â a┼čteapt─â o pozi┼úionare ferm─â din partea Rom├óniei.
50 de mii de bucure╚Öteni demonstreaz─â contra gra╚Ťierii jpeg
Salonul cărţii din Balcani la Paris: poetul Paul Vinicius invitat din România
Nu întîmplător acest Salon propune o altă privire asupra Balcanilor, prin dezbaterile programate sau proiecţiile cinematografice.
50 de mii de bucure╚Öteni demonstreaz─â contra gra╚Ťierii jpeg
Diavolul și bunul Dumnezeu
Rom├ónia a deviat major de la ╚Ťinta asumat─â de a avea un deficit structural de 1% din PIB.
50 de mii de bucure╚Öteni demonstreaz─â contra gra╚Ťierii jpeg
Închiderea unui centru de experimente nucleare în Coreea de Nord: partidă de poker mediatic?
Coreea de Nord a anunţat, ca un gest de bună voinţă, distrugerea unui centru subteran de experienţe nucleare.
50 de mii de bucure╚Öteni demonstreaz─â contra gra╚Ťierii jpeg
Theodor Paleologu: C├«nd Viorica D─âncil─â deschide gura, ├«┼úi crap─â obrazul de ru┼čine
├Än opinia sa, "Guvernul D─âncil─â sau mai exact persoana doamnei D─âncil─â este o ru┼čine na┼úional─â (...).ÔÇŁ
50 de mii de bucure╚Öteni demonstreaz─â contra gra╚Ťierii jpeg
50 de mii de bucure╚Öteni demonstreaz─â contra gra╚Ťierii jpeg
Pascal Bruckner la RFI România
Cuvîntul fobie vine din grecește și înseamnă frică, iar frica e un sentiment firesc. Avem dreptul la frică, de exemplu avem dreptul să ne temem de Islam, mai ales văzînd cum evoluează, cum a evoluat în ultimii 20-30 de ani, iar asta nu înseamnă rasism. Îmi pare foarte rău dar frica nu înseamnă rasism.
50 de mii de bucure╚Öteni demonstreaz─â contra gra╚Ťierii jpeg
Un pas înainte la PIB, stagnare la salarii
Desigur, urcarea în clasamentul european al PIB este un fapt de semnalat. Dar entuziasmul ar trebui să fie mai moderat, dintr-un motiv simplu...
50 de mii de bucure╚Öteni demonstreaz─â contra gra╚Ťierii jpeg
Lucian Pintilie a ├«ncetat din via╚Ť─â
Interdicţia de a mai lucra în România îl determină să se expatrieze în 1973.
50 de mii de bucure╚Öteni demonstreaz─â contra gra╚Ťierii jpeg
Fericitul Vladimir Ghika, prin╚Ťul care a devenit marele vagabond apostolic
Vladimir Ghika este unul dintre cei mai interesan╚Ťi sfin╚Ťi contemporani. El s-a n─âscut ├«n anul 1873 la Constantinopole.
50 de mii de bucure╚Öteni demonstreaz─â contra gra╚Ťierii jpeg
Cannes: Spike Lee ┼či Lars von Trier revin ├«n for┼ú─â
Danezul Lars von Trier nu mai e persona non grata, a┼ča cum fusese dup─â ├«n 2011 ├«n urma declara┼úiilor sale.
50 de mii de bucure╚Öteni demonstreaz─â contra gra╚Ťierii jpeg
Ministrul de Externe, convocat de Klaus Iohannis la Cotroceni, în scandalul ambasadei
┼×eful statului a acuzat PSD c─â face politic─â extern─â "dup─â ureche" ┼či risc─â s─â scoat─â ┼úara din UE.
50 de mii de bucure╚Öteni demonstreaz─â contra gra╚Ťierii jpeg
Cannes: un dizident rus re┼úinut acas─â, un lepros carismatic ┼či un film-fluviu
Produc─âtorii ┼či actorii filmului Leto au urcat ├«ns─â covorul ro┼ču iar ├«n susul treptelor au ridicat o pancart─â pe care era scris ├«n negru numele regizorului absent.
50 de mii de bucure╚Öteni demonstreaz─â contra gra╚Ťierii jpeg
Le Monde despre decizia lui Donald Trump
"O decizie absurd─â cu efecte destabilizatoare", este intitulat un editorial publicat de Le Monde pe acest subiect.
50 de mii de bucure╚Öteni demonstreaz─â contra gra╚Ťierii jpeg
Opozantul Nikol Pachinyan numit prim ministru al Armeniei
Societatea civil─â poate, ├«n mod pa┼čnic, s─â provoace schimb─âri la nivelul puterii atunci c├«nd aceasta din urm─â se auto-descalific─â prin abuzuri.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.