Cărţile din ghiozdan

7 aprilie 2010
Cărţile din ghiozdan jpeg

Déjà-vu

Anul trecut, într-o seară, auzind discuţiile electorale din ce în mai aprinse de la posturile TV mi-am amintit de Caragiale. Cu cît se apropiau mai mult alegerile, cu atît mai mult politicienii noştri seamănau cu personajele dramaturgului.

L-am văzut pe Nae Caţavencu – cel plin de dorinţa parvenirii politice, care, devotat doar dorinţelor sale este la început mîndru, agresiv, dar în final ajunge de partea cealaltă, lăudîndu-şi contracandidatul – pe Agamemnon Dandanache, spunînd că „scopul scuză mijloacele“. Auzim în fiecare zi discursuri electorale fără nici o logică, pline de promisiuni şi aberaţii, ca cele ale lui Tache Farfuridi. Acesta seamănă cu multe personaje actuale care nu sînt admise în jocurile politicii, nu au acces la manevrele subterane, dar ştiu că ele există. El îi acuză de trădare pe Tipătescu şi Trahanache, dar afirmă că acceptă trădarea dacă o cer interesele partidului, cu condiţia să ştie şi el. Foarte multe personaje sînt inspirate din realitate. Dar, din păcate, această realitate nu s-a schimbat nici acum.

Mi-am amintit că Ion Luca Caragiale s-a născut iarna. Mai exact pe 1 februarie şi am devenit curioasă să văd dacă sînt mulţi scriitori români geniali născuţi iarna. Poate chiar în aceeaşi lună sau aceeaşi zodie, cea a Vărsătorului. Am găsit că pe 22 februarie 1903 s-a născut un alt mare dramaturg roman, Tudor Muşatescu. Tudor Muşatescu se aseamănă cu I.L. Caragiale. Este considerat chiar un continuator al comediei lui Caragiale. Încă din anii de şcoală scrie epigrame, compune de unul singur o revistă scrisă de mînă, Ghiocelul, cu versuri, schiţe şi chiar o piesă de teatru. Mai tîrziu, s-a dedicat teatrului, în calitate de dramaturg, traducător, director, conducător şi proprietar de teatru.

Alegerile de anul trecut mi-au amintit şi de piesa de teatru Titanic Vals a lui Tudor Muşatescu pe care am ascultat-o de mai multe ori într-o înregistrare radio sau am văzut-o la televizor. Autorul plasează toată acţiunea în oraşul său de baştină, Cîmpulung Muscel. După ce familia Necşulescu primeşte o moştenire de la fratele lui Spirache, ambiţiile Daciei şi Chiriachiţei, soţia şi soacra lui Spirache, schimbă viaţa familiei. Astfel, funcţionarul modest de la Primărie care este Spirache, se vede obligat să se poarte după regulile unei lumi în care se simte străin. Este nevoit să facă gesturi caritabile, donaţii, să meargă la reuniuni mondene, chiar să intre în politică. Spirache, însă, îşi doreşte o viaţă liniştită şi se opune. Astfel devine nefericit. Cele două femei, în urma unor manevre, îl pun în faţa faptului împlinit – acela de a fi candidatul la alegeri al unui partid. Cît de mult seamănă multe scene din această piesă de teatru cu tot ceea ce se întîmplă în lumea politică de azi este foarte uşor de văzut! Finalul aceastei comedii le împlineşte dorinţele doamnelor şi domnişoarelor, personajele ambiţioase ale piesei. Spirache este ales folosind o formulă electorală care a rămas celebră: „Vă rog să nu mă votaţi!“ care se pare că a fost utilizată şi în zilele noastre de un alt politician din aceeaşi zonă. Şi, culmea, ea a dat roade din nou!

În vacanţa de vară din acest an, am ajuns cu părinţii în oraşul lui Tudor Muşatescu, Cîmpulung Muscel. Şi cum ştiam că toate personajele şi subiectul piesei au existat în realitate, am încercat să îmi amintesc imagini din piesă.

Tatăl meu mi-a povestit cîteva fapte din realităţile care l-au inspirat pe autor. Astfel am trecut pe bulevardul Republicii zis acum şi bulevardul „Pardon“, unde pietonii circulă pe mijloc, şi la doi paşi de grădina „Merci“ (unde, de sărbători, era atîta aglomeraţie, încît dacă unei cucoane i se oferea un loc pe bancă trebuia să zică „mersi“). De asemenea, tata mi-a arătat, la nr. 39, magazinul de pălării „La Măgeanu“. Exact acela din anul 1943. Cel prezent în Titanic vals. Real! Cu aceeaşi denumire dată de Ion Măgeanu, primul proprietar. Istoria acestui magazin de pălării şi a celor ce-l deţin ajunge în zilele noastre. Marcu Măgeanu, unul din urmaşi, s-a stins în anul 2005, la 91 de ani, în casa lui de deasupra prăvăliei. A fost supranumit „ultimul pălărier al României“. Soţia sa, Eugenia, la 80 de ani, a continuat să lucreze. Dar din ce în ce mai puţin deoarece „lumea nu mai poartă pălării“. Unul din nepoţii lui, pe nume Norris Măgeanu, declara în august 2009 pentru un ziar argeşean că doreşte să reînvie „pălăria Măgeanu“. A fost o zi minunată! M-am simţit ca pe platoul de filmare al unui film pe care îl văzusem în copilărie, de nenumărate ori.

Alina Ioana HINESCU, clasa a VI-a,  Şcoala nr. 146 „I.G. Duca“, Bucureşti  

Ce alegi: pustiu sau junglă?

În vacanţa de iarnă am citit o carte care m-a purtat pe meleagurile fierbinţi ale Africii: Prin pustiu şi junglă de Henryk Sienkiewicz. Acesta este unul dintre cei mai mari scriitori polonezi. El a primit în anul 1905 premiul Nobel pentru literatură cu romanul Quo Vadis.

Prin pustiu şi junglă este singurul roman pentru copii al autorului. Sienkiewicz credea că „orice scriitor se cuvine să scrie măcar o dată în viaţă pentru copii“. Acţiunea se petrece în anul 1885 în timpul revoltei din Sudan împotriva colonialismului britanic şi al egiptenilor. Personajele principale sînt Stas, un polonez de 15 ani şi Nel, o britanică de 9 ani, copiii a doi ingineri care au ajutat la construirea canalului de Suez. Copiii sînt răpiţi pentru a fi schimbaţi cu familia unui revoluţionar. Pornesc într-o lungă călătorie de la Cairo la Khartoum, străbat cu o caravană deşertul Sahara, timp de cîteva săptămîni, cu toate pericolele şi capcanele lui.

Stas este deştept şi curajos, iar Nel este fragilă şi sensibilă. Ajunşi la Khartoum, descoperă un oraş distrus, europenii fuseseră decimaţi în luptă sau de boli. Pentru că Stas a refuzat trecerea la islamism, ca să nu-i omoare el, Mahdi, marele conducător revoluţionar, i-a trimis spre o altă destinaţie în junglă, sperînd că malaria îi va doborî pe drum. Împreună cu doi sclavi negri, Kali, Mea, cîinele Saba şi puternicul elefant King, înving toate obstacolele junglei şi sînt salvaţi, la un pas de moarte, de nişte exploratori englezi.  Acţiunea este captivantă, autorul îşi revarsă măiestria în paginile cărţii, şi tu, ca cititor, regreţi cînd aceasta se termină. Alexandru-Marian MOŢEI, clasa a VI-a, Colegiul Naţional „Victor Babeş“, Bucureşti Şoareci şi oameni Vi s-a întîmplat ca, în clasele mai mici, sau chiar şi acum, să aveţi un coleg mai… altfel? John Steinbeck dezvăluie în romanul său, „Şoareci şi oameni“ straşnica prietenie dintre George şi amicul său mai încet la minte, Lennie. Cei doi s-au legat unul de celălalt cînd George îi promisese mătuşii lui Lennie că-i va purta de grijă.

Dar haideţi să povestim puţin despre Lennie! El era puternic, harnic, blînd şi inocent. Marea lui plăcere era să mîngîie lucrurile moi şi catifelate, fie că erau catifea, blăniţa unui iepuraş sau părul mătăsos. George în schimb, era descurcăreţ, corect şi înţelegător. Nu l-ar fi lăsat pe Lennie de izbelişte niciodată. Cei doi se angajează la o fermă, încercînd astfel să strîngă bani pentru a-şi împlini un vis drag. Acesta era o casă mică, în care să locuiască numai ei doi, împreună cu iepurii, favoriţii lui Lennie, trăind din rodul pămîntului. Lui George şi Lennie li se alătură şi bătrînul Candy, un fermier singur, dar sufletist, care se hotărăşte să îi ajute pe cei doi cu casa. Viaţa lor e senină. Dar… Steinbeck spune cu un realism impresionant povestea celor doi, care e, de fapt, o poveste tulburătoare despre încredere şi speranţă, prietenie şi dragoste. Lectura e captivantă şi plăcută de la început pînă la sfîrşit şi nu e de ratat pentru cei care vor să încerce cărţile „celor mari“!

Tudor RUSAN, clasa a VI-a,  Colegiul Naţional „Moise Nicoară“, Arad 

Zece negri mititei

Toţi avem cîte un secret bine ascuns şi foarte bine ocrotit într-un colţisor din mintea noastră, dar sîntem noi siguri că nu există absolut nimeni care să ştie şi cele mai întunecate aspecte pe care le gîndim? Chiar nu există nimeni care să nu afle cele mai murdare gînduri, sentimente şi, în cel mai rău caz, fapte ce ne aparţin? Există un moment în viaţă în care şi cele mai ascunse gînduri îţi sînt aflate. Un secret, poate chiar o crimă. Nu sta liniştit! La un moment dat va fi o persoană care va ştii totul despre tine. În romanul ei, Aghata Christie, ne pune faţă în faţă cu şocul, panica şi disperarea. Zece oameni, o insulă pustie şi… crime, desigur. Zece oameni au fost atraşi pe acea insulă sub diverse pretexte. Fiecare omorîse pe cineva cu bună ştiinţă. Toată acţiunea se leagă de un cîntecel banal, după versurile căruia se săvîrşesc zece crime care mai de care mai şocante. Zece, nouă, opt, şapte, şase, cinci, patru, trei, doi, unu şi BUM! Care este personajul principal, mintea bolnavă care a pregătit totul? În „Epilog“ găsim răspunsul. Sau!? 

 Beatrice Alexandra PRIOTEASA, clasa a VIII-a, Liceul Teoretic  „Alexandru Vlahuţă“, Bucureşti

50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
„Binecuvîntare" papală pentru proiectele preşedintelui Macron
Cotidianul Le Monde precizează că Emmanuel Macron a stat de vorbă cu Papa Francisc exact 57 de minute.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
13-15 iunie '90. Stelian Tănase: Cei care aruncau cu flori în mineri există și astăzi. Societatea, la fel de divizată
Stelian Tănase: Am îngropat instituțional, dar și emoțional acele evenimente. Ne amintim de ele cînd și cînd, mai ales jurnaliștii. Numai în media mai transpare subiectul. Nu avem o emoție publică.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Donald Trump şi Kim Jong-un, foarte mulţumiţi de summit; analiştii, mai sceptici
Următorul astfel de exerciţiu de mare amploare este prevăzut pentru luna august.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Interviu cu criticul George Banu despre Festivalul de la Sibiu
Cea mai recentă carte semnată de George Banu se intitulează Isuşii mei şi a apărut la Editura Nemira, Mihaela Marin fiind autoarea fotografiilor care însoţesc aceste eseu despre „coexistenţa cu arta sacră”.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
"Meciul secolului": Donald Trump vs Kim Jong-un
Insula pe care se află acest hotel are avantaje mari în materie de securitate. Se află nu departe de ţărm şi de centrul statului-oraş, deplasările se pot deci controla uşor. Este legată de ţărm printr-un teleferic, un tunel şi un pod pietonal.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Cotidianul francez La Croix: „Ameninţare asupra luptei anti-corupţie în România”
„Emblemă a luptei împotriva corupţiei din 2013 încoace, Laura Kövesi a devenit inamicul partidului la putere.”
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Epidemia politică anti-sistem din Europa
În Europa s-a format deja un fel de arc geografic anti-sistem. Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Slovenia, Grecia, Austria, Italia au intrat într-o logică anti-sistem, care este una anti-Bruxelles.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Ce ar trebuie să facem de Ziua Copilului?
În fiecare an, pe 16 iunie, se mai sărbătoreşte Ziua copilului african, în amintirea unui masacru comis pe 16 iunie 1976 la Soweto.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Bugetul ca o plastilină. Cum trag cheltuielile de venituri riscînd să rupă deficitul
În primul rînd, cheltuielile cresc mult mai puternic decît veniturile. Raportul este aproape dublu, adică veniturile au crescut cu 11,8%, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, iar cheltuielile au avut un salt cu 21,5%.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Airbus Helicopters amenință Guvernul cu închiderea uzinei din Brașov: "Răbdarea noastră are limite!"
Șeful Airbus Helicopters, Bruno Even, a precizat pentru cotidianul La Tribune că aşteaptă o poziţionare fermă din partea României.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Salonul cărţii din Balcani la Paris: poetul Paul Vinicius invitat din România
Nu întîmplător acest Salon propune o altă privire asupra Balcanilor, prin dezbaterile programate sau proiecţiile cinematografice.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Diavolul și bunul Dumnezeu
România a deviat major de la ținta asumată de a avea un deficit structural de 1% din PIB.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Închiderea unui centru de experimente nucleare în Coreea de Nord: partidă de poker mediatic?
Coreea de Nord a anunţat, ca un gest de bună voinţă, distrugerea unui centru subteran de experienţe nucleare.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Theodor Paleologu: Cînd Viorica Dăncilă deschide gura, îţi crapă obrazul de ruşine
În opinia sa, "Guvernul Dăncilă sau mai exact persoana doamnei Dăncilă este o ruşine naţională (...).”
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Pascal Bruckner la RFI România
Cuvîntul fobie vine din grecește și înseamnă frică, iar frica e un sentiment firesc. Avem dreptul la frică, de exemplu avem dreptul să ne temem de Islam, mai ales văzînd cum evoluează, cum a evoluat în ultimii 20-30 de ani, iar asta nu înseamnă rasism. Îmi pare foarte rău dar frica nu înseamnă rasism.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Un pas înainte la PIB, stagnare la salarii
Desigur, urcarea în clasamentul european al PIB este un fapt de semnalat. Dar entuziasmul ar trebui să fie mai moderat, dintr-un motiv simplu...
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Lucian Pintilie a încetat din viață
Interdicţia de a mai lucra în România îl determină să se expatrieze în 1973.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Fericitul Vladimir Ghika, prințul care a devenit marele vagabond apostolic
Vladimir Ghika este unul dintre cei mai interesanți sfinți contemporani. El s-a născut în anul 1873 la Constantinopole.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Cannes: Spike Lee şi Lars von Trier revin în forţă
Danezul Lars von Trier nu mai e persona non grata, aşa cum fusese după în 2011 în urma declaraţiilor sale.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Ministrul de Externe, convocat de Klaus Iohannis la Cotroceni, în scandalul ambasadei
Şeful statului a acuzat PSD că face politică externă "după ureche" şi riscă să scoată ţara din UE.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Cannes: un dizident rus reţinut acasă, un lepros carismatic şi un film-fluviu
Producătorii şi actorii filmului Leto au urcat însă covorul roşu iar în susul treptelor au ridicat o pancartă pe care era scris în negru numele regizorului absent.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Le Monde despre decizia lui Donald Trump
"O decizie absurdă cu efecte destabilizatoare", este intitulat un editorial publicat de Le Monde pe acest subiect.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Opozantul Nikol Pachinyan numit prim ministru al Armeniei
Societatea civilă poate, în mod paşnic, să provoace schimbări la nivelul puterii atunci cînd aceasta din urmă se auto-descalifică prin abuzuri.

Parteneri

Xi Jinping primindu-l pe Donald Trump la Beijing FOTO EPA-EFE
Donald Trump l-a invitat pe Xi Jinping la învestirea sa din 20 ianuarie
Donald Trump, președintele ales al Statelor Unite, l-a invitat pe președintele chinez Xi Jinping să participe la ceremonia de învestire a sa în funcție, programată pentru 20 ianuarie, potrivit unor surse citate de CBS News.
masina politie spania jpeg
Român, acuzat că și-a ucis soția în Spania sub ochii fiicei lor de 2 ani. Bărbatul purta o brățară pentru agresori
Un român de 40 de ani este acuzat că și-a înjunghiat mortal partenera sub ochii fetiței lor de doi ani, care a fost de asemenea rănită. Bărbatul a fost rețintut și se află în custodia poliției.
profesori shutterstock 577578328 jpeg
Sindicate: 35% dintre profesori sunt plătiți cu venituri sub salariul minim
Mai mult de o treime dintre cadrele didactice din România sunt plătite cu mai puțin decât este salariul minim pe economie, susțin sindicaliștii afiliați BNS.
shutterstock 1113332 cuplu iubiti indragostiti restaurant mancare terasa jpeg
„Otrava” din farfurie ce ți se servește la restaurant. Un preparat care conține până la 14 aditivi și 40 de grame de sare într-o singură porție
Un studiu recent realizat de InfoCons a adus în atenția publicului o problemă majoră legată de preparatele tradiționale servite în restaurantele din România: ciorbele.
rafila Mediafax  jpg
„Nu este niciun fel de motiv să speriem populaţia din România”. Ce spune ministrul Sănătății despre boala X
Boala x sau de sindromul acut febril a apărut exclusiv într-o regiune izolată din Republica Democratică Congo şi nu prezintă în niciun fel caracteristicile unei boli care să pună probleme la nivel global, susține ministrul Sănătății, Alexandru Rafilă.
Marcel Ciolacu jpg
Marcel Ciolacu, după ce România a devenit membru deplin Schengen: „Nu vom accepta vreodată să fim cetățeni de mâna a doua în Europa!”
Premierul Marcel Ciolacu a făcut prima declaraţie după mult aşteptatul anunţ privind acceptarea României în spaţiul Schengen ca membru cu drepturi depline.
foto schengen jpg
Ce beneficii aduce pentru România aderarea la spațiul terestru Schengen de la 1 ianuarie 2025
Aderarea României la spațiul terestru Schengen de la 1 ianuarie 2025 va aduce o serie întreagă de beneficii țării noastre, în special unele economice. În plus, nu vor mai fi cozi la granițe.
Klaus Iohannis Facebook jpg
Iohannis: „România este în Schengen cu drepturi depline. O decizie așteptată prea mult timp”. Avertisment privind negarea beneficiilor europene
Președintele României, Klaus Iohannis, a explicat că aderarea României la Schengen consolidează poziția strategică a statului.
calorifer shutterstock jpeg
Ce este obligatoriu să facă toți românii care au calorifere
Problema caloriferelor care nu se încălzesc uniform poate fi ușor remediată prin câțiva pași simpli, însă pentru a evita disconfortul și cheltuielile suplimentare, este important să știi ce trebuie să faci.