Cum se scriu pe românește numele străine

23 iunie 2014
Meseria de profesor jpeg

De mult voiam să scriu pe DilemaBlog un text care să omoare cu totul audiența și despre care să mi se spună că “nu interesează pe nimeni”, pentru că “altele sînt adevăratele probleme”. (Nu că n-aș mai fi reușit și cu altele: nu-mi propun, în general, să scriu pentru mai mult de o mie de oameni – vorba lui Conu Leonida: “o mie, domnule, numai o mie; dar unul și unul...”). Voiam să fiu un pic acru și nu știam cum să fac. Azi am vrut să “monitorizez” ce și cum mai scrie presa română despre Ucraina și am constatat că trebuie să-l “întreb” pe Google în mai multe feluri ca să aflu ce vreau. Am găsit, așadar, un subiect potrivit pentru puțină acreală amestecată cu pedanterie: un fleac – o să spuneți. Da, dar un fleac enervant și care spune multe.

Pentru că sîntem în hora globalizării și informația circulă, ne trezim adesea în situația de a transcrie nume străine. Așadar: în limba română, se scrie Șarapova, nu Sharapova; se scrie Vitali Kliciko, nu Vytaly (sau Vitaliy) Klichko; Poroșenko, nu Poroshenko; Slobodan Miloșevici, nu Milosevic sau Milosević; Dimitri, nu Dymitry; Șostakovici, nu Shostakovich. Etc.

Există niște reguli de transliterare a numelor străine în limba română. De ce să le respectăm? – o să mă-ntrebați. Sînt vechi și prăfuite, de dinainte de globalizare și de Internet. Posibil, dar: 1) o cultură serioasă și o societate matură se bazează pe reguli; 2) dacă nu le respectăm, nu ne mai înțelegem între noi. Bunăoară, dacă dăm o căutare pe Google cu “Sharapova” găsim ceva, iar dacă scriem “Șarapova” găsim altceva. Iată un motiv practic pentru care ar fi bine să facem toți într-un fel.

Bine-bine, și de unde să știm noi cum e bine și corect? – o să mai ziceți. Eu zic că ar trebui să știm din școală. Iar în școală, ce-i drept, “nu se pune accent” pe asta. Poate n-ar fi rău ca prin manualele și programele de limba română să se acorde mult mai multă atenție acestor subiecte: cum scriem pe românește numele din alte limbi, ce înseamnă transcriere și transliterare, care e diferența dintre ele ș.a.m.d. Căci, ce-i drept, situațiunea pare complicată: pe cele franceze ori englezești la scriem “ca la mama lor” (adică François, nu “Fransoa”, Shakespeare, nu “Șeicspir”), în timp ce pe cele rusești, bulgărești, sîrbești (și, în general, cele provenite din limbi care se scriu cu alt alfabet decît cel latin) le “adaptăm”, le transliterăm. (Iar regulile de transliterare sînt diferite). Dacă pare prea complicat, atunci rugăm Academia Română să schimbe regulile și să ne dea o orientare. (Deși nu cred că e nevoie: sînt alte lucruri mult mai complicate în ziua de azi). Pe Wikipedia e ceva despre transliterare, dar

Aa, mai e un motiv pentru care ar fi bine să fim ceva mai riguroși: spuneți drept, dacă ați avut de-a face cu vreun străin care v-a pocit numele, n-ați avut o strîngere de inimă, pe moment? Nu ați simțit impulsul să-l corectați? Păi?...

Gata, atît am avut de spus. Sper ca acest text să nu intereseze pe nimeni și toată lumea să se ocupe de “adevăratele probleme ale țării și ale lumii”. Eu rămîn la părerea – prăfuită, de filolog tipicar – că sistematizarea acestor mărunțișuri constituite începutul sănătos al conviețuirii într-o societate bazată pe reguli și norme, nu pe improvizații și hatîruri. 

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Adevarul.ro

image
Ce a scos la iveală ancheta privind moartea actorului din Friends, Matthew Perry. Raportul autopsiei
Poliția din Los Angeles și Agentia de Control al Drogurilor din SUA au deschis o anchetă privind moartea îndrăgitului actor din Friends, Matthew Perry. El a fost găsit fără suflare în octombrie 2023 din cauza efectelor acute ale anestezicului ketamină.
image
Istvan Kovacs „fluieră“, diseară, finala Ligii Europa: cât câștigă cel mai bine plătit arbitru român
La Dublin, pe „Aviva Stadium“, în față a peste 50.000 de spectatori, se va decerna primul trofeu european din acest sezon, cel din Liga Europa. Atalanta – Leverkusen se va juca, diseară, de la ora 22.00 (Pro Arena) cu o brigadă din România.
image
Ce a mâncat la micul dejun o femeie care a reușit să slăbească 45 de kilograme: „ajunge până la prânz și te simți bine“
O utilizatoare TikTok a împărtășit o rețeta de mic dejun care a ajutat-o să slăbească 45 de kilograme, din cele 100 pe care le avea. Este o rețetă simplă, ușor de făcut și la îndemâna tuturor.

HIstoria.ro

image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.
image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.