Biserica și marketingul

6 martie 2015
Refugia╚Ťi? S─â fie la ei, acolo    jpeg

Pentru c─â mai s├«nt doar c├«teva zile ├«n care elevii ┼či p─ârin┼úii pot face cerere pentru participarea la orele de religie, s-a ├«ncins ┼či mai tare atmosfera. Dar asta nu ├«nseamn─â c─â se discut─â mai consistent despre aceast─â tem─â. Doar se prelunge┼čte un r─âzboi cu ┼úinte gre┼čite.

Ca ├«ntotdeauna, plasarea ├«n dou─â tabere radicale, construite pe ÔÇťdaÔÇŁ sau ÔÇťnuÔÇŁ (s─â se predea sau s─â nu se predea religia ├«n ┼čcoli), face imposibil─â o dezbatere substan┼úial─â. Iar ├«n ultima vreme, s-au ascu┼úit cu┼úitele verbale ale ambelor tabere, care practic─â adesea o ÔÇťargumenta┼úieÔÇŁ simplu┼ú─â ┼či plin─â de cli┼čee. De obicei, reprezentan┼úii Bisericii recurg la retorica arhaic─â despre dreapta credin┼ú─â, moral─â ┼či celelalte, ├«ntr-un limbaj mai degrab─â plicticos pentru copiii ┼či tinerii crescu┼úi cu computerul la ├«ndem├«n─â. Adversarii recurg adesea la cli┼čeele de semn contrar, precum opozi┼úia ├«ntre religie ┼či ┼čtiin┼ú─â, dar o fac ├«n alb-negru, la nivelul bro┼čurelelor de propagand─â sovietice din anii ÔÇÖ50.

Pe acest fundal de zgomote, foarte pu┼úini s├«nt cei care atrag aten┼úia c─â e mai important, totu┼či, s─â discut─âm despre cum se pred─â religia, care e metodologia, cum arat─â programa ┼či manualele, care e calitatea cadrelor didactice. (De pild─â, Andrei Ple┼ču,

). ┼×i, nu ├«n ultimul r├«nd, care e miza pred─ârii religiei. Nu e treaba sistemului de educa┼úie s─â scoat─â din ┼čcoal─â credincio┼či care ┼úin toate posturile ┼či se roag─â diminea┼úa ┼či seara.

Dac─â ar vrea s─â argumenteze serios ┼či substan┼úial necesitatea pred─ârii religiei, Biserica Ortodox─â Rom├ón─â ar trebui s─â fie cea dint├«i institu┼úie preocupat─â s─â l─âmureasc─â aceast─â problem─â ├«ntr-un limbaj ┼či ├«ntr-un stil al lumii de azi. De ce nu se face un studiu despre rezultatele pred─ârii religiei ├«n ┼čcoal─â? C─âci se pred─â de ani buni, nu cumva ar fi timpul s─â vedem la ce a folosit? Dac─â ar finan┼úa ┼či ar realiza un asemenea studiu, BOR ar beneficia de argumente puternice pentru a-┼či sus┼úine cauza, dar ┼či de critici care s─â ajute la ├«mbun─ât─â┼úirea lucrurilor. C─âci dac─â se tot vorbe┼čte pompos despre ÔÇťcredin┼ú─â str─âmo┼čeasc─âÔÇŁ ┼či ÔÇťidentitate na┼úional─âÔÇŁ, dar predarea religiei r─âm├«ne la nivelul supersti┼úiilor de babe bigote, n-am rezolvat nimic. Dac─â li se spune copiilor s─â nu intre ├«n biserici catolice, c─â e p─âcat (┼čtiu cazuri...), dac─â li se descriu chinurile iadului pentru a-i determina s─â ┼úin─â post ori dac─â ├«n manuale apar desene cu sfin┼úirea ma┼činii, predarea religiei cade ├«n ridicol.

├Än loc s─â caute ├«ns─â argumente solide ┼či s─â-┼či construiasc─â un discurs public conving─âtor, Biserica Ortodox─â Rom├ón─â a c─âzut ├«n patima marketingului: a adunat c├«teva vedete pe post de testimonials ai ├«nv─â┼ú─âturii lui Iisus ┼či a f─âcut videoclipuri. Moise Guran vede ├«n asta

N-a┼č fi at├«t de entuziast. Mi se pare c─â BOR doar a luat la repezeal─â caimacul modernit─â┼úii, din oportunism, ca s─â creasc─â pe ultima sut─â de metri num─ârul celor care vor face cerere s─â participe la orele de religie. Altfel, dac─â ar fi vrut cu adev─ârat s─â-┼či modernizeze discursul, ar fi avut nenum─ârate ocazii s-o fac─â. ┼×i nici acum nu e t├«rziu. Apel├«nd, comod, la vedete pe post de testimonials, nu aduce nimic nou fa┼ú─â de o campanie pentru parfumuri ori ma┼čini. E mai degrab─â un semn r─âu, se cheam─â c─â nu e ├«n stare s─â conving─â altfel.

Dac─â ne lu─âm dup─â sondaje, ├«ncrederea oamenilor ├«n institu┼úia Bisericii a tot sc─âzut ├«n ultimii ani. ┼×i va mai sc─âdea, inevitabil. Iar situa┼úia nu se va schimba cu campanii de marketing, ci cu o prezen┼ú─â vie ┼či consistent─â ├«n via┼úa public─â ┼či cu o modernizare adev─ârat─â a discursului. Ar fi mai util ┼či mai s─ân─âtos dac─â institu┼úia Bisericii ar fi ├«n stare s─â le explice oamenilor c─â, f─âr─â s─â ai habar de religie, vei fi un om prost croit din punct de vedere intelectual ┼či cultural. Or, ├«n loc de asta, BOR prefer─â videoclipurile ┼či sloganurile. Adic─â iluzia c─â se modernizeaz─â ┼či impulsul de a fi

.

Articol ap─ârut pe

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Polite╚Ťe ├«nainte de toate!
├Ämi cer scuze doamnei c─âreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul c─â am publicat formula ireveren╚Ťioas─â.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Po╚Ťi iubi mai mul╚Ťi oameni ├«n acela╚Öi timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, ast─âzi
Un grup de credincio╚Öi a lansat lumii o declara╚Ťie cu privire la cea mai dureroas─â problem─â care r─âne╚Öte azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot s─â ajut? jpeg
Eu cum pot s─â ajut?
Fric─â. Negare. Furie. Neputin╚Ť─â. ├Ängrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar ├«mpiedicarea propriului guvern s─â apere ╚Ťara cu for╚Ťe armate c├«nd aceasta este atacat─â militar este pacifism?
F─âc─âtorii de r─âzboi ÔÇô Scrisoare c─âtre fra╚Ťii mei ├«n credin╚Ť─â cre╚Ötin ortodox─â jpeg
F─âc─âtorii de r─âzboi ÔÇô Scrisoare c─âtre fra╚Ťii mei ├«n credin╚Ť─â cre╚Ötin-ortodox─â
Nu exist─â nici un fel de disput─â ├«ntre oameni care s─â justifice uciderea semenului nostru, c─âci ├«n orice ucidere de om ucidem ceva esen╚Ťial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
Rom├ónia e ├«n linia ├«nt├«i a UE ├«n fa╚Ťa nebunului s├«ngeros de la Kremlin, dar se comport─â sub conducerea lui Iohannis ca ╚Öi cum ar vrea s─â se trag─â mai ├«n spate.
Vie╚Ťile netr─âite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el at├«tea istorii de via╚Ť─â c├«te locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus urm─âtorul g├«nd ├«n col╚Ťul meu de re╚Ťea: ÔÇ×Fauci are dreptate c├«nd spune c─â, dac─â vaccin─ârile antivariol─â ╚Öi antipoliomielit─â ar fi fost ├«nso╚Ťite de discu╚Ťiile nebune╚Öti de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost ast─âzi eradicate. Recunosc, ├«mi e ├«n continuare cu neputin╚Ť─â s─â ├«n╚Ťeleg atitudinile antivaccin...ÔÇŁ
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Rom├ónia analfabe╚Ťilor func╚Ťional
Constatarea mea este c─â propor╚Ťia de 44% analfabe╚Ťi func╚Ťional se verific─â ╚Öi ├«n cazul adul╚Ťilor.
Vie╚Ťile netr─âite jpeg
Izolarea de dup─â izolare
Poate c─â ochiul ÔÇ×izolatuluiÔÇŁ, ca ╚Öi cel al str─âinului, vede mai mult ╚Öi e mai c├«rcota╚Ö.
Cea mai bun─â parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am ├«n╚Ťeles c├«t de ad├«nc reac╚Ťion─âm la familiaritate.
Vie╚Ťile netr─âite jpeg
Slobod la gur─â. ╚śi la minte
Doi prieteni vechi ╚Öi deja b─âtr├«ni vorbesc despre New York, via╚Ť─â ╚Öi lume, ca alt─âdat─â p─âpu╚Öile din┬áMuppets.
Vie╚Ťile netr─âite jpeg
Puterea televizorului
Nemul╚Ťumirile au s─âpat ad├«nc ╚Öi discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la r├«nd.
Vie╚Ťile netr─âite jpeg
Vie╚Ťile netr─âite
├Än─âuntrul nostru s─âl─â╚Öluiesc o multitudine de vie╚Ťi ne├«ncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
├Än ap─ârarea celor 12 milioane de t─âcu╚Ťi
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu r─âspund convoc─ârii la urne este o barbarie odioas─â.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Alegeri fără zvîc. Pariem?
Poate că și pandemia a făcut ca alegerile parlamentare din acest an să fie un eveniment mai degrabă șters.
O scrisoare deschis─â    Spre cine? jpeg
O scrisoare deschis─â... Spre cine?
În compoziţia credinţei de tip ÎPS Teodosie nu intră nici fir de grijă faţă de semenii care nu i se alătură.
Trump vs Biden ÔÇô va recunoa╚Öte cineva? jpeg
Trump vs Biden ÔÇô va recunoa╚Öte cineva?
Una dintre cele mai importante tradi╚Ťii ale democra╚Ťiei americane este ├«n pericol: recunoa╚Öterea ├«nfr├«ngerii.
ÔÇ×Lua╚Ťi l acas─âÔÇŁ jpeg
Oglinzi
Mie ├«mi r─âm├«ne ag─â╚Ťat de creier cuv├«ntul ÔÇ×doamn─âÔÇŁ, pe care el ├«l spune ├«ntr-un fel ap─âsat ╚Öi solemn.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
Cred că s-au săturat și ei...
Ruptura ├«n societatea american─â este at├«t de mare ├«nc├«t cele dou─â triburi nici m─âcar asupra condamn─ârii violen╚Ťelor de strad─â nu au mai c─âzut de acord.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
USL, un zombi care încă bîntuie
L─âsa╚Ťi USL ├«n pace! E o amintire ur├«t─â, o gre╚Öeal─â pe care foarte pu╚Ťini au evitat-o.
ÔÇ×Lua╚Ťi l acas─âÔÇŁ jpeg
Seinfeld Forever
Aș recomanda o cură de Seinfeld oricui simte că se ia prea în serios.
ÔÇ×Lua╚Ťi l acas─âÔÇŁ jpeg
Să fii în gîndul cuiva
E greu de primit acest dar nesperat ca cineva s─â ne plac─â exact pentru ceea ce s├«ntem: cu e╚Öecurile, fricile, nesiguran╚Ťele noastre.

Adevarul.ro

image
Cu c├ót vor cre┼čte salariile bugetarilor. OUG cu major─âri ┼či sporuri a fost retras─â, un nou proiect a fost publicat de Ministerul Muncii
Ministerul Muncii a publicat, miercuri, ├«n dezbatere public─â un nou proiect de ordonan┼ú─â de urgen┼ú─â, care prevede majorarea salariilor tuturor bugetarilor, ├«ncep├ónd din luna august, cu un sfert din diferen┼úa dintre salariul prev─âzut pentru anul 2022 ├«n legea salariz─ârii bugetare ┼či cel din luna decembrie 2021.
image
Fetiţa luată de curenţi la Vama Veche, salvată de Salvamar. Plutea pe o saltea pneumatică, spre Bulgaria
Salvatorii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) al Judeţului Constanţa au fost solicitaţi pentru salvarea unui minor care plutea pe o saltea pneumatică pe mare.
image
Misterul decesului unui opozant al lui Putin, găsit mort în SUA. Soţia neagă varianta sinuciderii, susţinută de o jurnalistă rusă
Dan Rapoport (52 de ani),  un om de afaceri cu dublă cetăţenie letonă / americană, care a făcut o mulţime de bani în Rusia înainte de a deveni un critic al lui Vladimir Putin, a fost găsit mort în SUA.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai mari bătălii de tancuri din istorie, în Historia de august
Născut în vara anului 1943, mitul despre bătălia de la Prohorovka a rezistat timp de mai multe decenii, deoarece sovieticii au avut toate motivele să preamărească și să se laude cu victoriile obţinute.
image
Cum a ajuns Vlad Țepeș ostatic la Înalta Poartă
Pacea semnată în 1444 între unguri și turci îl prevedea și pe Vlad al II-lea Dracul.
image
Iuliu Maniu, ÔÇ×un om de extrem─â rigiditate moral─â, ├«n timp ce partidul s-a ar─âtat dispus la tranzac┼úiiÔÇť
Cea mai mare provocare politică internă PNŢ a primit-o nu de la muncitorii nemulţumiţi de scăderea salariilor și de șomaj sau de la opoziţia liberală, ci de la fostul principe Carol, îndepărtat de la tron prin actul din 4 ianuarie 1926.