Biserica și marketingul

6 martie 2015
Refugiați? Să fie la ei, acolo    jpeg

Pentru că mai sînt doar cîteva zile în care elevii şi părinţii pot face cerere pentru participarea la orele de religie, s-a încins şi mai tare atmosfera. Dar asta nu înseamnă că se discută mai consistent despre această temă. Doar se prelungeşte un război cu ţinte greşite.

Ca întotdeauna, plasarea în două tabere radicale, construite pe “da” sau “nu” (să se predea sau să nu se predea religia în şcoli), face imposibilă o dezbatere substanţială. Iar în ultima vreme, s-au ascuţit cuţitele verbale ale ambelor tabere, care practică adesea o “argumentaţie” simpluţă şi plină de clişee. De obicei, reprezentanţii Bisericii recurg la retorica arhaică despre dreapta credinţă, morală şi celelalte, într-un limbaj mai degrabă plicticos pentru copiii şi tinerii crescuţi cu computerul la îndemînă. Adversarii recurg adesea la clişeele de semn contrar, precum opoziţia între religie şi ştiinţă, dar o fac în alb-negru, la nivelul broşurelelor de propagandă sovietice din anii ’50.

Pe acest fundal de zgomote, foarte puţini sînt cei care atrag atenţia că e mai important, totuşi, să discutăm despre cum se predă religia, care e metodologia, cum arată programa şi manualele, care e calitatea cadrelor didactice. (De pildă, Andrei Pleşu,

). Şi, nu în ultimul rînd, care e miza predării religiei. Nu e treaba sistemului de educaţie să scoată din şcoală credincioşi care ţin toate posturile şi se roagă dimineaţa şi seara.

Dacă ar vrea să argumenteze serios şi substanţial necesitatea predării religiei, Biserica Ortodoxă Română ar trebui să fie cea dintîi instituţie preocupată să lămurească această problemă într-un limbaj şi într-un stil al lumii de azi. De ce nu se face un studiu despre rezultatele predării religiei în şcoală? Căci se predă de ani buni, nu cumva ar fi timpul să vedem la ce a folosit? Dacă ar finanţa şi ar realiza un asemenea studiu, BOR ar beneficia de argumente puternice pentru a-şi susţine cauza, dar şi de critici care să ajute la îmbunătăţirea lucrurilor. Căci dacă se tot vorbeşte pompos despre “credinţă strămoşească” şi “identitate naţională”, dar predarea religiei rămîne la nivelul superstiţiilor de babe bigote, n-am rezolvat nimic. Dacă li se spune copiilor să nu intre în biserici catolice, că e păcat (ştiu cazuri...), dacă li se descriu chinurile iadului pentru a-i determina să ţină post ori dacă în manuale apar desene cu sfinţirea maşinii, predarea religiei cade în ridicol.

În loc să caute însă argumente solide şi să-şi construiască un discurs public convingător, Biserica Ortodoxă Română a căzut în patima marketingului: a adunat cîteva vedete pe post de testimonials ai învăţăturii lui Iisus şi a făcut videoclipuri. Moise Guran vede în asta

N-aş fi atît de entuziast. Mi se pare că BOR doar a luat la repezeală caimacul modernităţii, din oportunism, ca să crească pe ultima sută de metri numărul celor care vor face cerere să participe la orele de religie. Altfel, dacă ar fi vrut cu adevărat să-şi modernizeze discursul, ar fi avut nenumărate ocazii s-o facă. Şi nici acum nu e tîrziu. Apelînd, comod, la vedete pe post de testimonials, nu aduce nimic nou faţă de o campanie pentru parfumuri ori maşini. E mai degrabă un semn rău, se cheamă că nu e în stare să convingă altfel.

Dacă ne luăm după sondaje, încrederea oamenilor în instituţia Bisericii a tot scăzut în ultimii ani. Şi va mai scădea, inevitabil. Iar situaţia nu se va schimba cu campanii de marketing, ci cu o prezenţă vie şi consistentă în viaţa publică şi cu o modernizare adevărată a discursului. Ar fi mai util şi mai sănătos dacă instituţia Bisericii ar fi în stare să le explice oamenilor că, fără să ai habar de religie, vei fi un om prost croit din punct de vedere intelectual şi cultural. Or, în loc de asta, BOR preferă videoclipurile şi sloganurile. Adică iluzia că se modernizează şi impulsul de a fi

.

Articol apărut pe

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Alegeri fără zvîc. Pariem?
Poate că și pandemia a făcut ca alegerile parlamentare din acest an să fie un eveniment mai degrabă șters.
O scrisoare deschisă    Spre cine? jpeg
O scrisoare deschisă... Spre cine?
În compoziţia credinţei de tip ÎPS Teodosie nu intră nici fir de grijă faţă de semenii care nu i se alătură.
Trump vs Biden – va recunoaște cineva? jpeg
Trump vs Biden – va recunoaște cineva?
Una dintre cele mai importante tradiții ale democrației americane este în pericol: recunoașterea înfrîngerii.
„Luați l acasă” jpeg
Oglinzi
Mie îmi rămîne agățat de creier cuvîntul „doamnă”, pe care el îl spune într-un fel apăsat și solemn.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
Cred că s-au săturat și ei...
Ruptura în societatea americană este atît de mare încît cele două triburi nici măcar asupra condamnării violențelor de stradă nu au mai căzut de acord.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
USL, un zombi care încă bîntuie
Lăsați USL în pace! E o amintire urîtă, o greșeală pe care foarte puțini au evitat-o.
„Luați l acasă” jpeg
Seinfeld Forever
Aș recomanda o cură de Seinfeld oricui simte că se ia prea în serios.
„Luați l acasă” jpeg
Să fii în gîndul cuiva
E greu de primit acest dar nesperat ca cineva să ne placă exact pentru ceea ce sîntem: cu eșecurile, fricile, nesiguranțele noastre.

Adevarul.ro

image
Cu cât vor creşte salariile bugetarilor. OUG cu majorări şi sporuri a fost retrasă, un nou proiect a fost publicat de Ministerul Muncii
Ministerul Muncii a publicat, miercuri, în dezbatere publică un nou proiect de ordonanţă de urgenţă, care prevede majorarea salariilor tuturor bugetarilor, începând din luna august, cu un sfert din diferenţa dintre salariul prevăzut pentru anul 2022 în legea salarizării bugetare şi cel din luna decembrie 2021.
image
Fetiţa luată de curenţi la Vama Veche, salvată de Salvamar. Plutea pe o saltea pneumatică, spre Bulgaria
Salvatorii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) al Judeţului Constanţa au fost solicitaţi pentru salvarea unui minor care plutea pe o saltea pneumatică pe mare.
image
Misterul decesului unui opozant al lui Putin, găsit mort în SUA. Soţia neagă varianta sinuciderii, susţinută de o jurnalistă rusă
Dan Rapoport (52 de ani),  un om de afaceri cu dublă cetăţenie letonă / americană, care a făcut o mulţime de bani în Rusia înainte de a deveni un critic al lui Vladimir Putin, a fost găsit mort în SUA.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai mari bătălii de tancuri din istorie, în Historia de august
Născut în vara anului 1943, mitul despre bătălia de la Prohorovka a rezistat timp de mai multe decenii, deoarece sovieticii au avut toate motivele să preamărească și să se laude cu victoriile obţinute.
image
Cum a ajuns Vlad Țepeș ostatic la Înalta Poartă
Pacea semnată în 1444 între unguri și turci îl prevedea și pe Vlad al II-lea Dracul.
image
Iuliu Maniu, „un om de extremă rigiditate morală, în timp ce partidul s-a arătat dispus la tranzacţii“
Cea mai mare provocare politică internă PNŢ a primit-o nu de la muncitorii nemulţumiţi de scăderea salariilor și de șomaj sau de la opoziţia liberală, ci de la fostul principe Carol, îndepărtat de la tron prin actul din 4 ianuarie 1926.