Turnee la zi: Gibraltar 2017

6 februarie 2017
Turnee la zi: Gibraltar 2017 png

Nici nu ştiu cu ce să încep. Open-ul de pe „Stînca“ mediteraneano-atlantică a avut de toate. Suspans pînă în ultima rundă, gafe de calcul şi erori din neatenţie, un protest inedit făcut chiar la masa de joc, dar şi partide excelente şi rezultate surpriză.

Din punct de vedere sportiv, e de menţionat performanţa cîştigătorului acestei ediţii, marele maestru american Hikaru Nakamura. El este la al treilea an consecutiv (şi la al patrulea în total) în care îşi revendică trofeul turneului din Gibraltar - ceea ce e un record pentru concursul organizat fără întrerupere din anul 2003. Înainte de ultima rundă, Nakamura era într-un pluton de mai mulți pretendenţi la titlu şi îi trebuia neapărat o victorie. A obţinut-o, şi a forţat astfel calificarea în partidele de blitz de departajare. Aici şi-a înfrînt ambii adversari şi aşa a pus mîna pe premiul cel mare de 23.000 de lire sterline.

Ca şi anul trecut, Nakamura a jucat într-o companie selectă. Îi menţionez doar pe cîţiva dintre participanţi: Fabiano Caruana (SUA), numărul doi mondial; Veselin Topalov, fostul campion mondial din Bulgaria; Boris Gelfand (Israel), fost șalanger la titlul mondial; un gentlemen get-beget care însă la masa joc lasă deoparte orice scrupul, Michael Adams; conaţionalul său Nigel Short, care a cîştigat de trei ori Gibraltarul; marii maeștri Yu Yangyi (China) și Anton Guijarro David (Spania), care au luat locurile 2-3; ucraineanul Vasili Ivanciuk despre care am scris aici; o pleiadă de 15 jucători din India, în frunte cu Ganguly Surya Shekhar, Gupta Abhijeet, Sethuraman S.P., Lalith Babu și Gopal G.N.; o mulţime de şahiste care au avut pus deoparte propriul premiu în valoare de 15.000 de lire. Printre ele: chinezoaicele Hou Yifan, campioana mondială en-titre, şi Ju Wenjun (foto), care a fost pînă la urmă cea mai bine plasată dintre fete.

ju wenjun jpg jpeg

De altfel, Ju Wenjun a învins-o pe Hou Yifan în întîlnirea directă din runda a opta, devenind în Gibraltar cea de-a cincea femeie din lume care trece pragul de 2600 de puncte Elo (celelalte patru fiind Judith Polgar, care în forma sa maximă a atins 2735 de puncte Elo, Hou Yifan, cu un maxim de 2687, Humpy Koneru, 2625 și Ana Muziciuk, 2608, toate jucătoare active, cu excepția Judith Polgar, care s-a retras).

Printre participanţii la turneul Masters, cel mai important din cadrul festivalului şahist din Gibraltar, o figură bună a făcut şi singurul reprezentant al României, marele maestru (încă junior) Bogdan Deac. Acesta a ieşit pe locul 25 (din 255 de înscrişi), a făcut un salt de 12 puncte Elo, ajungînd la ratingul de 2584. Deac a început bine, dar victoriile în astfel de turnee deschise te aduc în compania periculoasă a şahiştilor versaţi. Şahistul român s-a întors de acolo de două ori cu coada între picioare, după partidele cu Adams şi Topalov, dar a avut un finish remarcabil - trei remize consecutive cu titraţii Peter Svidler, Nikita Vitiugov şi Vasili Ivanciuk. Iată și o mostră din partidele jucate în Gibraltar a cărei dezlegare o voi arăta la finalul articolului. Albul mută calm și letal, iar negrul nu mai are nicio cale de a menține echilibrul material.

adams sethuraman png png

Apropo de Ivanciuk. N-a avut un turneu strălucit, dar la fel de adevărat e că ghinionul l-a urmărit de la început. În runda a doua, a sărit cu notarea mutărilor peste un rînd şi cînd a ajuns la mutarea 39 el a crezut că a efectuat 40 de mutări. La mutarea 40 este un control al timpului de gîndire, dar cum Ivanciuk crezuse că l-a trecut, a pierdut partida, într-o poziţie cîştigată, prin depăşirea timpului de gîndire.

planilla jpg jpeg

În imaginea de mai sus, care reprezintă foaia pe care Ivanciuk şi-a notat partida, se vede cum ucraineanul a sărit peste linia aferentă mutării 24 astfel că a crezut că a efectuat 40 de mutări. De fapt, făcuse doar 39.

Memorabilă a fost şi victoria veteranului Nigel Short (51 de ani) asupra numărului doi mondial Fabiano Caruana. Dar partida turneului a fost jucată probabil de chinezoaica Hou Yifan în runda a șaptea. Ea a sacrificat dama pentru două piese uşoare la mutarea a 16-a, şi în final, la mutarea 52, adversarul a cedat fiind mat în trei mutări.

Hou Yifan a ajuns din nou în centrul atenției în ultima rundă a turneului, a zecea, cînd în mod neașteptat a jucat cele mai proaste mutări pe care le poate face albul în deschidere: 1. g4 și 2. f3. Chinezoaica a cedat la a cincea mutare și toată lumea se întreba ce a apucat-o. S-a dovedit că a dorit să protesteze față de faptul că din primele nouă runde ale turneului, în șapte a picat cu femei. De ce nu ține Hou Yifan să joace cu femeile este o altă discuție, dar cert e că ea a considerat că organizatorii au făcut intenționat aceste împerecheri. I s-a explicat că adversarii într-un turneu open sînt stabiliți printr-un algoritm computerizat și că singurele perechi care sînt excluse intenționat sînt cele formate de un israelian cu un iranian. Pînă la urmă, Hou Yifan a părut că acceptă explicațiile, și-a cerut scuze de la fani iar organizatorii au spus că o mai invită în Gibraltar la turneele viitoare.

Dezlegarea din partida de mai sus dintre Adams și Sethuraman: Albul mută turnul pe coloana a patra, spre opozantul negru din b4, dar pe drum face o haltă tactică la f4: 1. Tf4! și negrul nu poate lua 1… Txf4 pentru că e mat pe b7, dar nici nu poate muta dama atacată pe diagonala a3-f8, așa încît să apere în continuare turnul din b4. Astfel că dacă de exemplu 1… Dh6, albul capturează 2. Txb4 și cîștigă. Negrul a cedat.

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 45 va fi publicată săptămîna viitoare în cadrul rubricii online "În alb și negru".

Soluția diagramei 44: 1. Ng5! și dacă 1… fxg5, 2. Rg6 și albul dă mat imparabil pe ultima linie; la 1… g1D urmează un mat frumos printr-o transformare a pionului în cal: 2. Nxf6+ Rg8 3. h7+ Rf8 4. Td8+ Rf7 5. h8C#!

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: gibraltarchesscongress.com – John Saunders: Hikaru Nakamura, cîștigătorul Gibraltar Masters 2017

diagram45 png png
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
În toți acești (mulți) ani în care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am întrebat nu o dată cum se face că opera sa a părut să accepte tot felul de interpretări, unele de-a dreptul stupide, reductive și, în fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite țări de pe glob au preferințe specifice în materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joacă de copii – ce am învățat de la generațiile mai vechi de părinți
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.
drujba jpg
Există modele de drujbă care să poată fi manevrate cu o singură mînă? Răspunsul specialiștilor!
Un model eficient de drujbă garantează o tăiere rapidă a elementelor de vegetație nedorite, precum și un confort sporit în utilizare.
pantaloni eleganti pentru femei stilizari pentru birou jpg
Pantaloni eleganți pentru femei – stilizări pentru birou
Datorită sfaturilor de mai jos, vei învăța cum să creezi o ținută excepțional de stilată în cîțiva pași simpli, în care te vei simți ca o femeie de succes.
Afis Sala Radio 3 iunie 2022 jpg
Cîștigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa: dirijorul Dmitri Matvienko, invitat la Sala Radio
Cîștigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa – Concursul Malko pentru tineri dirijori (organizat la Copenhaga de Orchestra Simfonică Radio Daneză) este invitat special pe scena Sălii Radio.
interviu job jpg
5 sfaturi de urmat pentru a-ți mări șansele pentru interviul de angajare
Este important să știi cum să te prezinți mai bine în fața oricărui recrutor, cum să-ți pui în valoare calitățile și cum să fii candidatul cu cele mai mari șanse pentru a fi ales.
00 cover event facebook (1) jpg
Viața la 18 ani
„Am 18 ani” este un proiect, produs de Asociația Art No More și cofinanțat de AFCN, la care au participat șapte scriitori români contemporani: Dan Coman, Augustin Cupșa, Andreea Cătălina Drăghici, Andrei Doșa, Jean-Lorin Sterian, Cristina Ștefan, Mara Wagner.
serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.

Adevarul.ro

image
Românii au votat Destinaţia Turistică a anului 2022. Oraşul care a câştigat marele titlu
Capitala Moldovei a câştigat premiul publicului, românii fiind cei care au votat online, pe www.destinatiaanului.ro. Premiul Juriului a fost acordat Braşovului.
image
O tânără şi-a dorit o noapte de vis în compania unui „Don Juan”. Idila s-a transformat în coşmar
O tânără care credea că va trăi o noapte de vis alături de un aşa-zis „Don Juan” s-a trezit a doua zi ca dintr-un coşmar. Bărbatul a fost condamnat pentru faptele sale.
image
Imagini din patiseria Paul din mall Promenada închisă de ANPC din cauza mizeriei şi a alimentelor expirate VIDEO
O echipa din Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor din Municipiul Bucureşti a constatat un mod defectuos în desfăşurarea activităţii Patiseriei/cofetăriei Paul, care oferea spre consum produse care pot pune în pericol viaţa şi sănătatea consumatorilor.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
În primăvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a cărui gazdă era Betty Crocker, devenită o emblemă a emisiunilor de acest gen și un idol al gospodinelor de peste Ocean. Puțină lume știa că Betty nu exista cu adevărat, ci era doar o plăsmuire a minților creatoare ale postului de radio.
image
„Uvertura” războiului austro-turc din 1715-1718
Războiul turco-venețiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut și drept Războiul Austro-Turc din 1715-1718, sau „Războiul lui Eugeniu de Savoia”, este primul din seria războaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol îi scria Elisabetei că otomanii încercaseră pe data de 28 să iasă din Plevna luptând și construind un pod peste râul Vid, în zonă desfășurându-se bătălii cumplite. Carol s-a îndreptat imediat în acea direcție, în timp ce împăratul se dusese în centrul dispozitivului.