De ce s-a retras Hou Yifan din circuitul de șah feminin
La Mamaia e în plină desfășurare campionatul european individual feminin, o competiție organizată de federația mondială de șah (FIDE) în premieră în România. Toată lumea bună e de față, cu o singură - dar notabilă - excepție. Absența campioanei mondiale, care fix în același timp joacă într-un puternic turneu masculin, e însă perfect explicabilă.
De la Kasparov încoace nu s-a mai întâmplat ca un campion mondial la șah să își anunțe intenția de a renunța la titlu de bunăvoie. Dar chinezoaicei Hou Yifan, ca și predecesorului său, i s-a părut că a îndurat destule din partea FIDE. De ani de zile - a spus ea - tot propune reformarea campionatului mondial, dar nimeni dintre oficiali nu o bagă în seamă. Așa că a anunțat că se retrage din circuitul competițional feminin și nici nu își va mai apăra titlul de campioană mondială. Va juca în continuare, dar numai în turnee masculine sau mixte.
De unde provin neînțelegerile? La masculin, pretendenții la titlul mondial joacă mai multe turnee de calificări. Calificații joacă apoi așa-numitul turneu al candidaților, iar cel ce îl câștigă devine șalanger la titlul mondial. O dată la doi ani e organizat un meci între deținătorul titlului și șalanger. La feminin, toate pretendentele, inclusiv deținătoarea titlului, joacă un turneu eliminatoriu și cine îl câștigă devine noua campioană mondială. Turneul eliminatoriu constă în mini-meciuri de două partide și se ține anual.
Hou Yifan spune că i-a propus federației ca sistemul feminin să fie identic cu cel mixt. FIDE ar fi refuzat, afirmând că nu ar găsi sponsori pentru acest format. Atunci, a mai încercat chinezoaica în vârstă de 22 de ani, măcar câștigătoarea turneului eliminatoriu să fie declarată șalanger, ci nu încoronată direct campioană, iar între șalanger și campioană să se joace un meci, dacă se poate o dată la doi ani. La care federația ar fi răspuns că se mai gândește. Și se tot gândește, de ani de zile, ceea ce a făcut-o pe Hou Yifan să își piardă răbdarea și să-și anunțe retragerea din circuitul feminin.
Acum, drept e că printre femei Hou Yifan nu își mai găsea adversare de mai multă vreme. Ratingul ei actual (mai 2016) este de 2663 de puncte ELO. Ca idee, cel mai bun șahist din România, Constantin Lupulescu, are ELO 2620. Iar următoarea șahistă ca și rating după Hou Yifan este indianca Humpy Koneru, cu 2575 de puncte ELO. Hou Yifan joacă de mai multă vreme de la egal la egal cu șahiștii de top, în clasamentul per total mondial plasându-se pe locul 85. Este cea mai tânără campioană mondială din istorie, ea câștigând titlul suprem în șah pentru prima oară la 16 ani. Apoi l-a mai câștigat și pierdut de câteva ori, o dată și prin forfait. Chiar dacă nu a ajuns în top 10 ca odinioară Judith Polgar, care era și ea dezinteresată de titlul mondial feminin, mulți spun că are toate șansele să devină și mai bună decât unguroaica, retrasă din activitatea competițională în 2014. Așa că la valoarea ei, cu câteva intrări în turneele de vârf, pe care dealtfel le-a și bifat în ultimii doi ani, Hou Yifan ar fi mai câștigată din punct de vedere financiar decât dacă ar rămâne atârnată de calendarul competițional feminin impus de FIDE. Este destulă logică în varianta Hou (Yifan e numele mic) de desfășurare a ciclului campionatului mondial de șah feminin, dar despărțirea de FIDE este și o mutare financiară bună din partea campioanei chineze.
Diagrama săptămânii
Soluția diagramei 8 (vezi foto 2) va fi publicată săptămâna viitoare, în cadrul rubricii online “În alb și negru”.
Soluția diagramei 7 de săptămâna trecută: 1... Txa3! și acum dacă 2. bxa3, atunci 2... Dxa1+ 3. T(D)b1 Te1+ urmat de mat; 2. Txa3 De1+ urmat de mat; 2. Dxa3 De1+ urmat de mat.
Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.
Foto 1: Hou Yifan e asaltată de ziariști la un turneu în desfășurare în Azerbaidjan; toți ceilalți nouă jucători din turneu sunt bărbați.
Foto 2: Shamkir Chess, mai 2016