Sumo: Hakuho ia o pauză
Am să mă folosesc de un argument cam răutăcios: pentru că pe lîngă regele fotbal, şahul şi sumo par aproximativ la fel de exotice, mă ocup din nou de sumo la rubrica “În alb şi negru”.
Toată lumea se aştepta ca Hakuho, despre care am povestit aici, unul dintre cei mai mari luptători de sumo din istorie, să îşi continue seria de succese şi la turneul de vară de la Nagoya. Dar - surpriză! A fost vorba, e adevărat, de o performanţă a lui Hakuho, dar de una negativă, pe care nu a mai realizat-o din 2012. Şi anume, yokozuna Hakuho a reuşit să piardă într-un singur basho, la Nagoya, cinci din cele 15 bout-uri - şi a terminat astfel pe locul 5-7. Am mai văzut rikishi cu prestaţii oscilante de la un turneu la altul - de exemplu, Kotoshogiku, care în ianuarie, după ce a cîştigat la Tokyo turneul de iarnă Hatsu Basho, emitea pretenţii la titlul de yokozuna, iar acum s-a retras după şapte runde, cu şase înfrîngeri şi o singură victorie. Mă obişnuisem - şi cred că nu numai eu - ca Hakuho să fie imun la aşa ceva. Iată însă că n-a fost şi e interesant de văzut dacă e o întîmplare sau e începutul unei traiectorii descendente în cariera sa. Oricum, a luptat ciudat, parcă evitînd confruntările corp la corp cu care ne obişnuise, părînd mai speculativ şi mai nesigur, mai ales în partea a doua a turneului.
În aşa circumstanţe, favoritul numărul doi, yokozuna Harumafuji, a profitat de ezitările lui Hakuho şi s-a impus în turneu cu 13 victorii şi două înfrîngeri. N-a fost chiar simplu, titlul s-a decis în ultima rundă, dar nimeni nu poate spune că Harumafuji n-a meritat să cîştige. A etalat acelaşi evantai de tehnici variate care îi fac pe adversari să nu ştie la ce să se aştepte. De exemplu, în confruntarea cu conaţionalul său mongol Hakuho, lupta ajunsese la faza în care fiecare luptător avea cîte o priză internă şi una externă pe mawashi-ul adversarului. Harumafuji s-a mişcat fulgerător şi a schimbat priza externă pe una internă şi l-a împins pe Hakuho înafara cercului - victorie prin yorikiri. Sau confruntarea cu mult mai masivul Tochinoshin, un rikishi din Georgia, pe care l-a învîrtit în dohyō (ringul de sumo) pînă l-a pus jos (vezi aici o înregistrare a spectaculoasei victorii a lui Harumafuji).
Este a noua Cupă a Împăratului cîştigată de Harumafuji, şi a treia pe care mongolul şi-o adjudecă la Nagoya. Japonezii au sperat - precum în primăvară, cu Kotoshogiku - că un compatriot de-al lor va cîştiga turneul şi va deveni în sfîrşit yokozuna, după o întrerupere de zece ani. De data aceasta, şi-au pus speranţele în ozeki Kisenosato, care însă a terminat cu scorul de 12-3, l-a bătut pe Hakuho, e drept, dar a fost înfrînt de Harumafuji. Nu-i nimic, spun ei, poate la Aki Basho, în septembrie, la turneul de toamnă de la Tokyo, Kisenosato va avea mai mult spor. Să vedem, dar dacă pînă atunci îşi revine Hakuho, şansele japonezului vor fi şi mai mici decît au fost acum la Nagoya.
Diagrama săptămînii
Soluția diagramei 18 va fi publicată săptămîna viitoare, în cadrul rubricii online “În alb și negru”.
Soluția diagramei 17 de săptămîna trecută: 1. Txb6+ cxb6 2. Dxb6+ Ra8 3. Rb4+ Da7 4. Dxa7#.
Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.
Foto: Aichi Prefectural Gymnasium, sala în care are loc turneul de sumo de la Nagoya.