Selekcja

5 noiembrie 2018
Selekcja jpeg

Pentru a nu știu cîta oară, viața bate filmul. Și literatura. Și imaginația. Dacă vreți să citiți ceva ce s-ar fi denumit SF sau fiction sau scenariu de film de groază dacă nu s-ar fi întîmplat aievea, puneți mîna pe relatarea lui Primo Levi din lagărul de la Auschwitz.

Unele show-uri TV de azi au la bază ideea selecției și eliminării concurenților. Un scenarist pune la punct regulile, producătorul face castingul, alții se ocupă de logistică. Show-ul trebuie să suscite interes, să producă adrenalină, să țină telespectatorii în fața ecranelor. Concurenții supraviețuiesc sau nu, iar la sfîrșit se numără banii. Dacă a mers, se mai face un sezon.

Întîmplător – căci dacă ar fi intenționat, ar fi foarte discutabil moral, dacă nu de-a dreptul condamnabil – morfologia acestor show-uri seamănă cu ce s-a petrecut la Auschwitz. Acolo a fost pus în practică un scenariu macabru. Au funcționat selecția și eliminarea – însă la propriu. Acolo au fost adevărați supraviețuitori și multe, multe, enorm de multe victime.

Primo Levi descrie cu precizie de chimist – profesia pe are a practicat-o toată viața – mecanismul lagărului nazist. În centrul lui, conceptul care te înfioară: selekcja, „cuvîntul hibrid latino-polonez care ne obseda”. Lagărul era de dimensiunile unui oraș cu 30.000 de oameni. Dar prin selekcja, se golea și se umplea permanent de locuitori. Așa au fost eliminate sute de mii și milioane de victime.

mai este oare acesta un om 1 fullsize 2 jpg jpeg

Selecția trebuia să furnizeze mînă de lucru pentru naziști. De aceea de la început erau eliminați cei ce erau considerați nefolositori în acest scop, copiii, bătrînii și femeile. Eliminarea însemna gazare și incinerare, lucru de care rudele supraviețuitoare aveau să afle repede. Cei rămași erau exploatați intens și expuși la înfometare și îngheț, în mod deliberat și sistematic. Surveneau degradarea și îmbolnăvirea. Moment la care avea loc iar selekcja.

În cartea lui Primo Levi e descris momentul halucinant al unei selekcja la Auschwitz, din octombrie 1944. Oamenii goi trebuiau să alerge prin fața unui plutonier nazist căruia să îi dea fișa. Acesta dădea fișa mai departe, în stînga sau în dreapta lui, după cît de bine i se părea că aleargă victima. Zece secunde dura deliberarea lui.

Primo Levi scrie că nu treceau de selecții neapărat cei virtuoși. Cei învățați sau cei puternici. Cei egoiști sau cei sociabili. Nu era o rețetă, de aceea în cartea de memorii a dat doar cîteva exemple de supraviețuitori. Toți aveau în comun faptul că reușeau să obțină o felie de pîine sau un polonic de zeamă în plus. Dar cum au reușit să obțină suplimentul rămîne un secret îngropat odată cu lagărul.

Nu avem cum înțelege legile lagărului. Pentru că sub greutatea ororii, legile și limbajul se deformează într-un mod care scapă fizicii curente. Primo Levi ne pune în gardă: „Cum foamea noastră nu e totuna cu senzația celui ce sare o masă, tot așa felul nostru de a simți frigul ar avea nevoie de o denumire aparte. Noi zicem „foame”, zicem „oboseală”, „teamă” și „durere”, zicem „iarnă”, dar sînt cu totul altceva decît se știe. Acestea-s cuvinte libere, create și folosite de oameni liberi, care trăiau bucurîndu-se și suferind în casele lor. Dacă Lagărele ar mai fi continuat să existe, s-ar fi creat un nou limbaj, un limbaj aspru; doar prin el s-ar putea exprima ce înseamnă să trudești toată ziua în vînt, la o temperatură sub zero grade, avînd pe tine doar o cămașă, indispensabili, o haină și pantalonii de pînză, să fii vlăguit și înfometat și să ai conștiința sfîrșitului care vine spre tine”.

După cum și reacția la stimulii și veștile din afară e din cu totul alt registru. Oamenii au căpătat un soi de capacitate de a orbitaliza informația. Bună sau rea, aceasta era ținută la distanță, nici respinsă, nici primită, ca un satelit în jurul unei planete suspicioase. Nu mai zîmbeau la veștile bune, nu mai plîngeau la cele rele. Totul era ținut în imponderabilitate, nimic nu era crezut, nimic nu era respins. Pentru oamenii învățați cu moartea degradantă veștile nu mai puteau fi rele sau bune. Nu îi mișca nici apropierea rușilor, anunțată de cutremurele mici și bubuiturile înfundate ale focurilor de artilerie. Numai așa pot fi explicate fotografiile supraviețuitorilor de la Auschwitz din primele zile ale eliberării. Cu niște zdrențe pe ei, cu te miri ce pe cap, cu mîinile descărnate atîrnate de gardul intangibil pînă atunci. Și mai ales cu privirile care-l imponderabilizau pe fotograf.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: Supraviețuitori din lagărul de la Auschwitz, ianuarie 1945, © Sputnik.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Cât vor plăti turiștii pentru o noapte de cazare în Mamaia, de 1 Mai: prețurile concurează cu cele din Dubai
Pentru minivacanța de 1 Mai, cele mai căutate stațiuni rămân Mamaia Nord și Vama Veche. Hotelierii și comercianții au majorat prețurile, concurând cu destinațiile de lux de pe planetă.
image
Penurie de alimente și creșteri de prețuri fără precedent în Marea Britanie din cauza vremii nefavorabile. „Piețele s-au prăbușit”
Marea Britanie se confruntă cu penuria de alimente și cu creșterea prețurilor, deoarece vremea extremă legată de schimbările climatice provoacă producții scăzute în fermele locale și în străinătate, potrivit The Guardian.
image
Kremlinul cumpără Găgăuzia folosind o schemă sovietică
Într-o analiză pentru CEPA Irina Borogan, jurnalistă de investigații, și Andrei Soldatov, expert în serviciile secrete ruse arată mecanismul prin care regimul Putin cumpără în mod deschis influență în țările vecine.

HIstoria.ro

image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.