Șahul și Marea Teroare

11 martie 2018
Șahul și Marea Teroare jpeg

Pînă la Marea Răzgîndire Chinezească, comunismul nu agrea multinaţionalele, şi de aceea produsele companiilor internaţionale abia ajungeau dincolo de Cortina de Fier, ca să nu mai spun de filialele lor. Dar, de fapt, comunismul însuşi era un fel de multinaţională, cu headquarter-ul la Moscova şi şefi regionali la Bucureşti, Varşovia, Praga şi Budapesta. Iar CEO Stalin a fost cel mai cunoscut lider al acestei „proto-multinaţionale” în vremea ei de maximă expansiune.

Nu era deloc uşor cu Stalin. Trierile lui de personal erau sinistre şi poate că într-adevăr doar cei mai abili, mai capabili şi mai norocoşi le rezistau (citiţi mai degrabă „le supravieţuiau”). Stalin organiza sistematic meeting-uri şi brainstorming-uri cu cei din teritoriu, dar mai ales restructurări de personal, denumite mai apoi şi epurări. Epura partidul, epura administraţia, epura însăşi populaţia. Au căzut pe rînd pradă epurărilor colegii de la înfiinţarea multinaţionalei comuniste, intelectualii, chiaburii, polonezii, ucrainenii, evreii, liderii organizaţiilor comuniste underground din Europa, dar şi şefii armatei şi ai serviciilor secrete. Asta în URSS, înainte de război. După, moda epurărilor s-a extins şi în filialele est-europene, cum ar fi în cele din Cehoslovacia şi Ungaria.

Unele epurări erau însoţite de spectacole juridice, cu rol propagandistic pentru populaţie. Astăzi e greu de înţeles de la ce porneau. Ce e sigur e că şi cea mai vagă bănuială putea stîrni investigaţia şi că de la o infinitezimală contrazicere se putea ajunge direct la acuzaţia de complot şi atentat la viaţa şefului suprem.

Poate că în afară de Stalin însuşi, nimeni nu se putea considera ferit de epurare. O ţară întreagă, şi încă de dimensiunea URSS-ului, era în alertă perpetuă pentru a se feri de glonţ sau Gulag. Dar după cum se va vedea din povestirea de mai jos, chiar şi dacă nu ieşeai cu nimic în evidenţă, nu erai scutit de suspiciuni.

Povestirea e despre un mărunt funcţionar din vastul imperiu birocratic sovietic. Iar povestitorul e un doctor şi în acelaşi timp un împătimit de şah din Ucraina. După război, doctorul Feodor Bohatirciuk a reuşit să emigreze în Canada, unde a scris o carte autobiografică, Calea mea către Vlasov şi către Manifestul de la Praga, apărută în limba ucraineană la San Francisco, în 1978. (Andrei Vlasov a fost generalul care a dezertat din Armata Roşie şi a constituit o unitate militară formată din emigranţi ruşi, prizonieri de război şi deţinuţi din lagărele de muncă silnică, cu care s-a alăturat Wehrmacht-ului). În carte, Bohatirciuk povesteşte cum în 1935 valul epurării a atins şi şahul, care putea pesemne să fie şi un subversiv joc de destabilizare a ţării. Fragmentul din carte a fost descoperit de şahistul ceh Vlastimil Hort, care l-a tradus pentru site-ul chessbase.com.

Iată fragmentul:

„Cînd m-am întors la Kiev după turneul de la Moscova mă așteptau vești neplăcute. Secretarul secției de șah, N.S., a fost arestat și nevasta lui mă ruga disperată să îl ajut. N.S. avea cinci copii și era un om foarte liniștit și modest. Nu l-am văzut niciodată preocupîndu-se de altceva decît de șah și de familie.

El și activitățile politice împotriva Uniunii Sovietice? Era inutil să mergi la autoritățile locale. M-am hotărît cum s-ar spune să iau taurul de coarne și să cer clemență de la Moscova. Înaltul comisar pentru justiție era Nikolai Krîlenko, care în același timp era și președintele Federației Sovietice de Șah. Se știa că din cînd în cînd, el îi mai ajutase pe unii șahiști care dăduseră de necaz.

Îi știam reputația. Procesele lui împotriva «dușmanilor statului», în care cerea pedepse foarte aspre, îmi dădeau de gîndit… Locuia nu departe de centru, într-un bloc de apartamente obișnuit în care și alți înalți demnitari își aveau domiciliul și birourile.  

Paznicul care părea că știe că vin m-a lăsat să intru și a luat liftul cu mine. Un lift – ce lux pentru acele vremuri! Apartamentul era mobilat foarte simplu. Nu-l mai văzusem pe Krîlenko decît de departe, cînd venea la Federație. De aproape, era un om mediu de statură, puțin corpolent, aparent înzestrat cu reale calități de lider.

Chipul său putea fi descris drept prietenos, aproape binevoitor. Manierele și mișcările lui reținute nu trădau deloc cruzimea cu care i-a tratat pe generalii și ofițerii care îi căzuseră în mînă. Pe scurt, mă aflam față în față cu un călău cu față umană, un personaj de care știam pînă atunci doar din romane. Un procuror fanatic, lipsit de inhibiții, oricînd gata să pronunțe și să semneze sentințe la moarte. Dar în același timp îl vedeam în stare să plîngă amarnic după pisica sau cîinele lui, dacă acestea ar fi fost rănite grav.

Krîlenko m-a ascultat și apoi a mers în biroul alăturat unde era «telefonul guvernamental». După un sfert de oră s-a întors și mi-a spus: «Am vorbit cu Balîţki, președintele NKVD din Ucraina, dar e din păcate prea tîrziu. Secretarul tău N. S. tocmai a recunoscut.» În gura lui, cuvîntul «recunoscut» suna foarte ciudat. Desigur, Krîlenko cunoștea foarte bine metodele folosite de investigatori. Puteam sesiza o urmă de milă în ce spunea.

Ce crime ar fi putut comite N.S.? Dar misiunea mea a fost totuși reușită. La telefon, procurorul a recomandat un tratament mai blînd și N.S. a fost expediat în Siberia doar pentru doi ani.  

Sînt convins că fără intervenția la Comisarul poporului ar fi luat zece ani în Siberia plus interdicția de a mai sta în Kiev.”

Povestirea are şi un epilog. Pînă la urmă, scrie Vlastimil Hort, nici Krîlenko n-a scăpat de epurare. NKVD-ul l-a arestat pe 31 ianuarie 1938, la dacea lui (reşedinţa de vacanţă). A fost torturat pînă cînd a mărturisit „de bunăvoie” tot ce voiau anchetatorii. Procesul împotriva „dușmanului poporului” Krîlenko a durat numai 20 de minute. Pe 29 iulie 1938 a fost împușcat.

Dar nu a fost suficient. Krîlenko trebuia şters şi din istorie, aşa cum se făcea cu pozele din care companionii lui Stalin dispăreau unul cîte unul. Hort afirmă că în cartea turneului de la Moscova din 1935, Krîlenko a scris o prefață plină de optimism socialist. După lichidarea sa, cenzorii au căutat să elimine pînă și această prefață. „Așa că dacă aveți cartea turneului în original în rusă, să nu vă mire dacă începe de la pagina 9”, încheie şahistul ceh.

diagram100 1 png png

Diagrama săptămînii

Doar ca simplă semnalare: sondajul privindu-l pe cîștigătorul turneului candidaților este în continuare deschis, pînă pe 13 martie. Dacă participați, puteți cîștiga o carte semnată de Florin Gheorghiu (detalii). Ce pot să spun deocamdată e că turneul a început vijelios, în prima rundă înregistrîndu-se trei rezultate decisive (din patru). Au cîștigat Kramnik (la Grischuk), Mamedyarov (cu negrele, la Karjakin) și Caruana (la So), singura remiză fiind consemnată între Aronian și Ding Liren. Constat cu tristețe că e primul turneu al candidaților fără ca Anand să fie fie candidat, fie deținător al titlului. Cred că nu s-a mai întîmplat asta din 1993, cînd Anand participa pentru prima oară la meciurile candidaților și pierdea în sferturi de finală în fața lui Karpov.

În altă ordine de idei – pentru că am mai scris aici de sumo – în paralel cu turneul candidaților la șah de la Berlin a început și turneul de primăvară de sumo de la Osaka. E cum nu se poate mai bine, luna martie va fi plină! Turneul de primăvară de la Osaka se anunță deja foarte disputat: doi dintre favoriți, yokozuna Hakuhō (Mongolia) și yokozuna Kisenosato (Japonia), și-au anunțat retragerea din turneu din cauza accidentărilor precedente, de pe urma cărora nu au reușit să se refacă. Astfel că turneul e deschis multor rezultate, singurul yokozuna rămas în ring fiind Kakuryū, dar el poate primi replici consistente din partea celorlalți rikishi. Și nu îl menționez aici decît pe georgianul Tochinoshin, cîștigătorul ultimei Cupe a Împăratului.

Soluția diagramei 100 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluția diagramei 99: 1. Td1! și dacă 1… Txd1, 2. c2 urmat de transformare și cîștig pentru alb.

Ionuţ Iamandi este jurnalist Radio România Actualităţi.

Foto: Nikolai Krîlenko la birou, 1918 / Wikimedia Commons.

chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: „Un festival, dacă nu e construit în jurul comunității, e degeaba”
„Filmul de artă te forțează să devii inventiv în a găsi metode de expunere pentru a ajunge la cît mai mulți oameni.”
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
În toți acești (mulți) ani în care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am întrebat nu o dată cum se face că opera sa a părut să accepte tot felul de interpretări, unele de-a dreptul stupide, reductive și, în fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite țări de pe glob au preferințe specifice în materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joacă de copii – ce am învățat de la generațiile mai vechi de părinți
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.
drujba jpg
Există modele de drujbă care să poată fi manevrate cu o singură mînă? Răspunsul specialiștilor!
Un model eficient de drujbă garantează o tăiere rapidă a elementelor de vegetație nedorite, precum și un confort sporit în utilizare.
pantaloni eleganti pentru femei stilizari pentru birou jpg
Pantaloni eleganți pentru femei – stilizări pentru birou
Datorită sfaturilor de mai jos, vei învăța cum să creezi o ținută excepțional de stilată în cîțiva pași simpli, în care te vei simți ca o femeie de succes.
Afis Sala Radio 3 iunie 2022 jpg
Cîștigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa: dirijorul Dmitri Matvienko, invitat la Sala Radio
Cîștigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa – Concursul Malko pentru tineri dirijori (organizat la Copenhaga de Orchestra Simfonică Radio Daneză) este invitat special pe scena Sălii Radio.
interviu job jpg
5 sfaturi de urmat pentru a-ți mări șansele pentru interviul de angajare
Este important să știi cum să te prezinți mai bine în fața oricărui recrutor, cum să-ți pui în valoare calitățile și cum să fii candidatul cu cele mai mari șanse pentru a fi ales.
00 cover event facebook (1) jpg
Viața la 18 ani
„Am 18 ani” este un proiect, produs de Asociația Art No More și cofinanțat de AFCN, la care au participat șapte scriitori români contemporani: Dan Coman, Augustin Cupșa, Andreea Cătălina Drăghici, Andrei Doșa, Jean-Lorin Sterian, Cristina Ștefan, Mara Wagner.
serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.

HIstoria.ro

image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru România, prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat după obținerea independenței a fost stabilirea graniței cu Bulgaria.
image
Controversele romanizării: Teritoriile care nu au fost romanizate, deși au aparținut Imperiului Roman
Oponenții romanizării aduc mereu în discuție, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au aparținut Imperiului Roman și care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie împărțite în două categorii: acelea unde romanizarea într-adevăr nu a pătruns și nu „a prins” și acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe rând.
image
SUA și Republica Dominicană - Cum a eșuat o anexare dorită de (mai) toată lumea
Pe 2 decembrie 1823, într-o vreme când majoritatea coloniilor spaniole din Americi își declaraseră independența sau erau pe cale s-o câștige, președintele SUA, James Monroe, a proclamat doctrina care-i poartă numele și care a devenit unul dintre documentele emblematice ale istoriei politice a SUA și a lumii.