Șahul în URSS

27 februarie 2017
Șahul în URSS jpeg

Un documentar BBC de la sfîrșitul anilor ‘90 explica avîntul pe care șahul l-a luat în URSS aproximativ în acest fel: „Iernile în Rusia sînt lungi și friguroase. Și de aceea oamenii au început să își omoare timpul jucînd șah la gura sobei”. O explicație fără îndoială drăgălașă, dar care nu are deloc pretenția să intre în miezul problemei. Cum au ajuns sovieticii să fie atît de buni la șah? Întrebarea revine constant și nu are un răspuns liniar ca în documentarul de la radio.

S-a spus că sovieticii au avut grijă să facă o școală puternică de șah. Aici și-au cultivat talentele, aici au ridicat pepiniera de jucători din care fostele țări sovietice își mai extrag și astăzi seva. Dar școala de șah sovietică a apărut după ce URSS-ul se instalase confortabil în fruntea clasamentelor șahiste. Vestita școală a lui Botvinnik a apărut pentru un an în 1963, și abia în 1976 a pornit cu adevărat, timp în care sovieticii făceau ping-pong între ei cu titlul mondial la șah. Școlile lui Petrosian și Smîslov au debutat în 1977, respectiv în 1978 - cînd deja șahiștii sovietici dominau lumea. Observația îi aparține lui Andrew Soltis, care a publicat acum aproape 20 de ani o excelentă istorie a șahului în URSS (Soviet Chess, 1917 - 1991, McFarland & Company, Jefferson, North Carolina, 2000). În mod similar, competițiile de juniori la scară națională au apărut tot în anii tîrzii de după „șocul Fischer”, după expresia lui Soltis.

Așadar, șahul se dezvoltase în URSS înainte ca autoritățile să apuce să formalizeze un întreg sistem de învățămînt în domeniu. Atunci poate că premisele de dezvoltare a șahului să se fi îndeplinit mai devreme, în perioada interbelică? Nici această perspectivă nu ține în totalitate. Soltis scrie că în 1920, cînd Ilin-Jenevski a primit sarcina de partid de a organiza un mare turneu de șah la Moscova, acesta abia a reușit să îi strîngă pe jucătorii care au scăpat de foamete și războiul civil. Turneul a fost cîștigat de viitorul campion mondial Alexander Alehin, dar țara deja pierduse șahiști mari, precum Aaron Nimzovici, care a jucat înainte de război în campionatul rusesc, dar niciodată n-a vrut să joace în URSS, Ossip Bernstein, care a apucat să fugă în 1919 cu familia la Paris, sau Akiba Rubinstein, cel mai mare șahist polonez din toate timpurile. Alți șahiști urmau să dispară în timpul Marii Terori. Printre ei, Ilin-Jenevski însuși, un entuziast al Revoluției din Octombrie cu un destin unic. E probabil singurul șahist care și-a început cariera de două ori; a învățat șah a doua oară pentru că uitase tot, i se ștersese memoria, după un șoc avut în război, cînd o bombă a explodat lîngă el. Mai apoi și Alehin avea să plece definitiv din țara natală, în 1921. Prinsese o slujbă de traducător la Comintern, dar temuta poliție politică bolșevică Ceka aflase de niște presupuse legături cu albii. Mărinimia și franchețea bolșevicilor față de Alehin sînt uimitoare. „Deși e un contrarevoluționar, Alehin e un geniu în șah. Acest dar nu se poate realiza decît afară”, ar fi recunoscut un cominternist de rang înalt, Karl Radek, cel care i-a semnat lui Alehin permisiunea de plecare în Letonia.

Sovieticii au contribuit masiv la dezvoltarea teoretică a șahului. O întreagă deschidere a fost inventată și pusă la punct de ei (Indiana Regelui), ca și numeroase și importante variante ale Apărării Siciliene. Cum se poate explica o asemenea inventivitate și elasticitate intelectuală într-o țară în care erau recomandate și cultivate cu totul alte virtuți cognitive, precum conformismul, memorizarea mecanică, uniformizarea abordărilor?

Soltis are cîteva răspunsuri la aceste întrebări. El și-a scris cartea scotocind prin arhivele sovietice și luînd zeci de interviuri unor activiști și mari maeștri sovietici, imediat după căderea comunismului. Ar fi vorba în primul rînd de o propagandă intensă. Succesele sportive în general, și cele șahiste în particular, erau trîmbițate susținut în presa vremii. Iar șahul nu era ceva chiar nou pentru ruși; încă de pe vremea țarilor devenise o modă a saloanelor și cafenelelor, la fel ca la Viena sau Paris. Efectul a fost că o mulțime de oameni a început să joace șah. Acasă, la serviciu, pe cîmp, în fabrici și uzine, în timpul liber sau în concediu - toată lumea juca șah. Soltis îl citează pe Karpov, care a fost și el întrebat de cheia succesului șahului sovietic. „E simplu”, a zis fostul campion mondial, “dacă joacă mulți, normal că ai de unde alege jucători buni”.

Apoi, regimul ideologic strict a restrîns dramatic aria în care puteai să gîndești, să propui alternative sau teorii noi. Era o problemă așadar dacă îți plăcea să gîndești. Șahul a constituit o modalitate de a evada din deșertul ideologic într-o lume în care puteai să mai ai și ceva satisfacții intelectuale. Puteai de exemplu să contrazici un maestru consacrat, chiar și la masa de joc, cu o nouă variantă de deschidere și nimeni nu venea să te aresteze ulterior pentru deviaționism, cum s-ar fi întîmplat în cazul altor discipline.

Și chiar și Marea Teroare, susține Soltis, mai în glumă, mai în serios, i-a ajutat pe șahiști. Atmosfera de suspiciune, de neîncredere, de atenție constantă și de circumspecție totală, specifică perioadei, le-ar fi ascuțit simțurile jucătorilor sovietici. Au devenit șahiști mai buni tocmai pentru că au devenit oameni mai răi. Nu știu dacă nu cumva chiar așa să fi fost.

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 48 va fi publicată săptămîna viitoare în cadrul rubricii online „În alb și negru“. Soluția diagramei 47: 1. Dc7! și dacă 1... Txa6, 2. Dxb7#; 1... Nxa6, 2. Dxa7#; la alte mutări, de exemplu 1... Tc8, 2. Db8+! Txb8 3. Cc7#.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: Alexander Alehin (1892-1946), campion mondial la șah între 1927-1935 și apoi din 1937 pînă la moarte. Sursa: Wikipedia / George Grantham Bain Collection (Library of Congress).

diagram48 1 png png
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.
man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschisă Ministrului Educației
Asociația Profesorilor de Limba și Literatura Română Ioana Em. Petrescu (ANPRO) vă solicită atenția cu privire la următoarele sesizări și propuneri referitoare la Proiectul Legii Învățămîntului Preuniversitar „România educată”, aflat în dezbatere publică:
20220726 185215 jpg
Bătrînii
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
20220728 210201 jpg
Integrarea la scoala jpg
Cum poți facilita integrarea copilului în sistemul de învățămînt
Atunci cînd copiii merg la creșă, grădiniță sau școală, activitățile de orientare îi ajută să se familiarizeze cu mediul nou în care își vor petrece o mare parte a zilei.
Palama lui Dumnezeu jpg
Poiana Omului
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
G0122246 JPG
Drumul transformării
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
Imagine dilemaveche ro jpg
Ce înseamnă expresia „Toate drumurile duc la Roma” și care sînt originile sale
Roma a fost mereu o destinație populară pentru producătorii de filme și jocuri video.
20220724 174033 jpg
Balauri mici, balauri mari, cale ferată fără șină și povestea celor două țări
Text de Alexandra Bumbăcaru, căutătoare de povești alături de Cronicari Digitali
20220722 180510 jpg
20220721 180351 jpg
Prezent în propria-ți viață
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
Resita vedere de sus jpg
Cea mai bună dilemă în gama RE
Text de Silvia Teodorescu, coordonator al campaniei Cronicari Digitali
20220719 160815 jpg
Piftii de iulie – jurnalul unui gurmand pe Via Transilvanica
Text de Cosmin Dragomir, jurnalist culinar și autor al cărții „Curatorul de Zacuscă”
20220720 185246 jpg
20220719 170725 jpg
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” concentrează cea mai complexă experiență turistică și culturală din România
Al doilea an de rezidență itinerantă de digital storytelling pune în valoare patrimoniul cultural de pe Via Transilvanica.
Aula magna cairoli jpg
Plagiatul la români: îngrijorări și propuneri
Scrisoare deschisă adresată universităților românești și Ministerului Educației
Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica jpg
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” – Peste 1000 km din România autentică, parcurși în două săptămîni
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” scoate la lumină 50 de obiective de patrimoniu cultural, comunități etnice, antreprenoriate locale, gastronomie, natură, oameni-tezaur și localități uitate.
video poker sanse castig jpg
Are Video Pokerul cele mai bune şanse de cîştig?
În peisajul ofertelor de cazino îşi face apariţia un joc care cel mai adesea este trecut cu vederea de jucători, cel de Video Poker.
imagine (4) jpg
Teorii cu privire la serialul „Stranger Things”, ce ar putea fi confirmate în sezoanele viitoare
Sezonul cu numărul 4 a fost mult timp așteptat de fani, care deja se gîndesc acum la viitorul sezon.
chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: „Un festival, dacă nu e construit în jurul comunității, e degeaba”
„Filmul de artă te forțează să devii inventiv în a găsi metode de expunere pentru a ajunge la cît mai mulți oameni.”
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
În toți acești (mulți) ani în care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am întrebat nu o dată cum se face că opera sa a părut să accepte tot felul de interpretări, unele de-a dreptul stupide, reductive și, în fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite țări de pe glob au preferințe specifice în materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joacă de copii – ce am învățat de la generațiile mai vechi de părinți
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.

Adevarul.ro

image
De ce s-a oprit slujba oficiată de ÎPS Teodosie la Ziua Marinei. Explicaţiile Forţelor Navale Române
Statul major al Forţelor Navale a oferit primele explicaţii cu privire la incidentul petrecut în timpul oficierii slujbei religioase de către ÎPS Teodosie.
image
Cherofobia: teama de a fi fericit sau „după bine vine rău“. Cum se manifestă, care sunt semnele
Unele persoane simt aversiune faţă fericire, fără a avea un motiv raţional pentru acest lucru. În termeni de specialitate, această formă de anxietate se numeşte „cherofobie“, iar cei afectaţi fac tot posibilul să evite sentimentul de fericire.
image
Greşeala ce ar putea lăsa nepedepsită o bandă de tâlhari care a terorizat Ploieştiul
Trei hoţi din Prahova care au terorizat ploieştenii în perioada sărbătorilor de iarnă din anul 2020 sunt la un pas să rămână nepedepsiţi din cauza unei greşeli a instanţei.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciadă
În ziua de 27 noiembrie 1095, pe câmpul din fața orașului Clermont, câteva sute de oameni așteptau să audă predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al Războiului ruso-turc din 1877-1878
Războiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unități otomane, rusești și românești în principal, dar și trupe sârbești și muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.