Șahul în URSS

27 februarie 2017
Șahul în URSS jpeg

Un documentar BBC de la sfîrșitul anilor ‘90 explica avîntul pe care șahul l-a luat în URSS aproximativ în acest fel: „Iernile în Rusia sînt lungi și friguroase. Și de aceea oamenii au început să își omoare timpul jucînd șah la gura sobei”. O explicație fără îndoială drăgălașă, dar care nu are deloc pretenția să intre în miezul problemei. Cum au ajuns sovieticii să fie atît de buni la șah? Întrebarea revine constant și nu are un răspuns liniar ca în documentarul de la radio.

S-a spus că sovieticii au avut grijă să facă o școală puternică de șah. Aici și-au cultivat talentele, aici au ridicat pepiniera de jucători din care fostele țări sovietice își mai extrag și astăzi seva. Dar școala de șah sovietică a apărut după ce URSS-ul se instalase confortabil în fruntea clasamentelor șahiste. Vestita școală a lui Botvinnik a apărut pentru un an în 1963, și abia în 1976 a pornit cu adevărat, timp în care sovieticii făceau ping-pong între ei cu titlul mondial la șah. Școlile lui Petrosian și Smîslov au debutat în 1977, respectiv în 1978 - cînd deja șahiștii sovietici dominau lumea. Observația îi aparține lui Andrew Soltis, care a publicat acum aproape 20 de ani o excelentă istorie a șahului în URSS (Soviet Chess, 1917 - 1991, McFarland & Company, Jefferson, North Carolina, 2000). În mod similar, competițiile de juniori la scară națională au apărut tot în anii tîrzii de după „șocul Fischer”, după expresia lui Soltis.

Așadar, șahul se dezvoltase în URSS înainte ca autoritățile să apuce să formalizeze un întreg sistem de învățămînt în domeniu. Atunci poate că premisele de dezvoltare a șahului să se fi îndeplinit mai devreme, în perioada interbelică? Nici această perspectivă nu ține în totalitate. Soltis scrie că în 1920, cînd Ilin-Jenevski a primit sarcina de partid de a organiza un mare turneu de șah la Moscova, acesta abia a reușit să îi strîngă pe jucătorii care au scăpat de foamete și războiul civil. Turneul a fost cîștigat de viitorul campion mondial Alexander Alehin, dar țara deja pierduse șahiști mari, precum Aaron Nimzovici, care a jucat înainte de război în campionatul rusesc, dar niciodată n-a vrut să joace în URSS, Ossip Bernstein, care a apucat să fugă în 1919 cu familia la Paris, sau Akiba Rubinstein, cel mai mare șahist polonez din toate timpurile. Alți șahiști urmau să dispară în timpul Marii Terori. Printre ei, Ilin-Jenevski însuși, un entuziast al Revoluției din Octombrie cu un destin unic. E probabil singurul șahist care și-a început cariera de două ori; a învățat șah a doua oară pentru că uitase tot, i se ștersese memoria, după un șoc avut în război, cînd o bombă a explodat lîngă el. Mai apoi și Alehin avea să plece definitiv din țara natală, în 1921. Prinsese o slujbă de traducător la Comintern, dar temuta poliție politică bolșevică Ceka aflase de niște presupuse legături cu albii. Mărinimia și franchețea bolșevicilor față de Alehin sînt uimitoare. „Deși e un contrarevoluționar, Alehin e un geniu în șah. Acest dar nu se poate realiza decît afară”, ar fi recunoscut un cominternist de rang înalt, Karl Radek, cel care i-a semnat lui Alehin permisiunea de plecare în Letonia.

Sovieticii au contribuit masiv la dezvoltarea teoretică a șahului. O întreagă deschidere a fost inventată și pusă la punct de ei (Indiana Regelui), ca și numeroase și importante variante ale Apărării Siciliene. Cum se poate explica o asemenea inventivitate și elasticitate intelectuală într-o țară în care erau recomandate și cultivate cu totul alte virtuți cognitive, precum conformismul, memorizarea mecanică, uniformizarea abordărilor?

Soltis are cîteva răspunsuri la aceste întrebări. El și-a scris cartea scotocind prin arhivele sovietice și luînd zeci de interviuri unor activiști și mari maeștri sovietici, imediat după căderea comunismului. Ar fi vorba în primul rînd de o propagandă intensă. Succesele sportive în general, și cele șahiste în particular, erau trîmbițate susținut în presa vremii. Iar șahul nu era ceva chiar nou pentru ruși; încă de pe vremea țarilor devenise o modă a saloanelor și cafenelelor, la fel ca la Viena sau Paris. Efectul a fost că o mulțime de oameni a început să joace șah. Acasă, la serviciu, pe cîmp, în fabrici și uzine, în timpul liber sau în concediu - toată lumea juca șah. Soltis îl citează pe Karpov, care a fost și el întrebat de cheia succesului șahului sovietic. „E simplu”, a zis fostul campion mondial, “dacă joacă mulți, normal că ai de unde alege jucători buni”.

Apoi, regimul ideologic strict a restrîns dramatic aria în care puteai să gîndești, să propui alternative sau teorii noi. Era o problemă așadar dacă îți plăcea să gîndești. Șahul a constituit o modalitate de a evada din deșertul ideologic într-o lume în care puteai să mai ai și ceva satisfacții intelectuale. Puteai de exemplu să contrazici un maestru consacrat, chiar și la masa de joc, cu o nouă variantă de deschidere și nimeni nu venea să te aresteze ulterior pentru deviaționism, cum s-ar fi întîmplat în cazul altor discipline.

Și chiar și Marea Teroare, susține Soltis, mai în glumă, mai în serios, i-a ajutat pe șahiști. Atmosfera de suspiciune, de neîncredere, de atenție constantă și de circumspecție totală, specifică perioadei, le-ar fi ascuțit simțurile jucătorilor sovietici. Au devenit șahiști mai buni tocmai pentru că au devenit oameni mai răi. Nu știu dacă nu cumva chiar așa să fi fost.

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 48 va fi publicată săptămîna viitoare în cadrul rubricii online „În alb și negru“. Soluția diagramei 47: 1. Dc7! și dacă 1... Txa6, 2. Dxb7#; 1... Nxa6, 2. Dxa7#; la alte mutări, de exemplu 1... Tc8, 2. Db8+! Txb8 3. Cc7#.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: Alexander Alehin (1892-1946), campion mondial la șah între 1927-1935 și apoi din 1937 pînă la moarte. Sursa: Wikipedia / George Grantham Bain Collection (Library of Congress).

diagram48 1 png png
chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: „Un festival, dacă nu e construit în jurul comunității, e degeaba”
„Filmul de artă te forțează să devii inventiv în a găsi metode de expunere pentru a ajunge la cît mai mulți oameni.”
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
În toți acești (mulți) ani în care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am întrebat nu o dată cum se face că opera sa a părut să accepte tot felul de interpretări, unele de-a dreptul stupide, reductive și, în fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite țări de pe glob au preferințe specifice în materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joacă de copii – ce am învățat de la generațiile mai vechi de părinți
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.
drujba jpg
Există modele de drujbă care să poată fi manevrate cu o singură mînă? Răspunsul specialiștilor!
Un model eficient de drujbă garantează o tăiere rapidă a elementelor de vegetație nedorite, precum și un confort sporit în utilizare.
pantaloni eleganti pentru femei stilizari pentru birou jpg
Pantaloni eleganți pentru femei – stilizări pentru birou
Datorită sfaturilor de mai jos, vei învăța cum să creezi o ținută excepțional de stilată în cîțiva pași simpli, în care te vei simți ca o femeie de succes.
Afis Sala Radio 3 iunie 2022 jpg
Cîștigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa: dirijorul Dmitri Matvienko, invitat la Sala Radio
Cîștigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa – Concursul Malko pentru tineri dirijori (organizat la Copenhaga de Orchestra Simfonică Radio Daneză) este invitat special pe scena Sălii Radio.
interviu job jpg
5 sfaturi de urmat pentru a-ți mări șansele pentru interviul de angajare
Este important să știi cum să te prezinți mai bine în fața oricărui recrutor, cum să-ți pui în valoare calitățile și cum să fii candidatul cu cele mai mari șanse pentru a fi ales.
00 cover event facebook (1) jpg
Viața la 18 ani
„Am 18 ani” este un proiect, produs de Asociația Art No More și cofinanțat de AFCN, la care au participat șapte scriitori români contemporani: Dan Coman, Augustin Cupșa, Andreea Cătălina Drăghici, Andrei Doșa, Jean-Lorin Sterian, Cristina Ștefan, Mara Wagner.
serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.

HIstoria.ro

image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru România, prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat după obținerea independenței a fost stabilirea graniței cu Bulgaria.
image
Controversele romanizării: Teritoriile care nu au fost romanizate, deși au aparținut Imperiului Roman
Oponenții romanizării aduc mereu în discuție, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au aparținut Imperiului Roman și care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie împărțite în două categorii: acelea unde romanizarea într-adevăr nu a pătruns și nu „a prins” și acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe rând.
image
SUA și Republica Dominicană - Cum a eșuat o anexare dorită de (mai) toată lumea
Pe 2 decembrie 1823, într-o vreme când majoritatea coloniilor spaniole din Americi își declaraseră independența sau erau pe cale s-o câștige, președintele SUA, James Monroe, a proclamat doctrina care-i poartă numele și care a devenit unul dintre documentele emblematice ale istoriei politice a SUA și a lumii.