Recuperări

3 decembrie 2018
Recuperări jpeg

Prinși cu meciul pentru titlul mondial la șah, am pierdut cîteva menționări de competiții interesante – la șah, dar și la sumo. Le recuperez acum, cu senzația deranjantă că o să îmi scape ceva.

Ar fi, desigur, turneul pentru titlul mondial individual la șah feminin. S-a jucat în „cetatea șahului rus” din Khanty-Mansiysk, aproximativ în aceeași perioadă cu meciul Carlsen – Caruana de la Londra. Dar asemănările se opresc aici. Dacă la titlul mondial a fost vorba de un meci între doi competitori, la titlul mondial rezervat doamnelor s-a jucat un turneu eliminatoriu. La început au fost 64 de jucătoare (nu are rost să mă întrebați dacă era vreuna din România – de fapt a fost Sabina Foișor, dar ca reprezentantă a SUA), care au jucat perechi-perechi, învinsa părăsind competiția. În finală s-a impus deținătoarea titlului, chinezoaica Ju Wenjun, în fața rusoaicei Kateryna Lagno. O altă diferență față de meciul de la Londra a fost fondul de premiere, care în Khanty-Mansiysk a fost la mai puțin de jumătate. În plus, s-a împărțit la mai multe participante, astfel că Ju Wenjun, campioana, a luat 60.000 de dolari, față de cei 600.000 de euro ai lui Carlsen sau 400.000 de euro ai lui Caruana, învinsul. De precizat că începînd de anul viitor, sistemul se va schimba după modelul campionatului mondial masculin: turneu al candidatelor de opt jucătoare, învingătoarea urmînd să joace cu deținătoarea titlului.

Turneul Regilor s-a jucat anul acesta la București și a vrut să fie și el la modă marcînd Centenarul. A făcut-o selectînd doar jucători de origine română într-un concurs de șah rapid și blitz. Cu acest prilej, probabil că și cheltuiala a fost mai mică decît în alți ani. Turneul a fost cîștigat de Viorel Iordăchescu (Moldova), urmat de Andrei Istrățescu (România), Dieter Nisipeanu (Germania) și Mircea Pîrligras (România). La turneul feminin au participat Alina L’ami (România), Irina Bulmagă (România), Sabina Foișor (SUA) și Iozefina Pauleț (Olanda), care au încheiat în această ordine.

La Calcutta, India, s-a jucat un turneu de blitz cu multe nume grele: Nakamura, Anand, Aronian, So, Mamedyarov, Krajakin, plus alți patru șahiști indieni de top, printre care și Praggnanandhaa, puștiul de 13 ani despre care am mai scris în Dilema veche. S-au impus primii doi, cu 12,5 puncte din 18 posibile, iar Praggu, cum e alintat cel mai tînăr mare maestru al turneului și unul dintre cei mai tineri din istorie, a încheiat ultimul din zece, cu 5,5 puncte.

Alte turnee și open-uri tari au fost la Shenzhen, China (cu Vachier-Lagrave, Giri, Wojtaszek și Ding Liren, printre alții) și la Arad, unde openul din acest an s-a numit – cum altfel?! – „România 100” și a fost cîștigat de gălățeanul Marius Manolache. În desfășurare este Superliga României (campionatul național pe echipe), iar în perspectivă din acest an a rămas ultima etapă a Grand Chess Tour de la Londra, cu Fabiano Caruana, Levon Aronian, Maxime Vachier-Lagrave și Hikaru Nakamura.

Închei cu sumo. Turneul Kyushu Basho din noiembrie s-a încheiat cu victoria surprinzătoare a lui komosubi Takakeisho, cu 13 – 2. La concurs nu au participat yakozunae Hakuho și Kakuryu, iar yokozuna Kisenosato s-a retras după patru înfrîngeri consecutive. Takakeisho a intrat în circuitul profesionist de sumo în 2014 și de la Akebono încoace a avut ascensiunea cea mai rapidă pînă la primul său yusho (campionat de top în sumo). Cu el a ținut pasul doar ozeki Takayasu (12 – 3), care a fost înfrînt însă în ultima rundă de Mitakeumi (învingător de fapt și în fața lui Takakeisho, în runda a șaptea). Unii comentatori spun că victoria lui Takakeisho este un semn că o nouă generație de rikishi își face intrarea în scenă.

diagram136 png png

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 136 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluția diagramei 135 de data trecută: 1. Cf8+ Rh8 2. Ce6+ Dg8 3. De7! b2 4. Df6+ Rh7 5. Df5+ Rh8 6. De5+ Rh7 7. De4+ Rh8 8. Dd4+ Rh7 9. Dd3+ Rh8 10. Dc3+ Rh7 11. Dc2+ Rh8 12. Dxb2+ cu cîștig.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: Campioana mondială la șah Ju Wenjun. Sursa: ugra2018.fide.com.

woman having painful stomach    Copy jpg
Durerile de stomac: cele mai frecvente afecțiuni care provoacă disconfort gastric
Nu neglijați durerile de stomac, pentru că acestea vă pot perturba activitatea de zi cu zi sau pot ascunde afecțiuni grave.
vitamina c jpg
3 ingrediente miraculoase pentru sănătatea și frumusețea pielii. Și nu numai...
Hrănirea și hidratarea corectă a pielii sînt gesturi esențiale pentru ca aceasta să aibă mereu un aspect sănătos și strălucitor.
protectieficat (2) jpg
În ce fel își pun amprenta asupra sănătății tale ospățurile de sărbători și ce te-ar putea ajuta să-ți recapeți starea de bine
În fiecare an, mesele de sărbători duc la o creștere a numărului de cazuri de anumite afecțiuni, riscurile mai mari fiind mai ales pentru persoanele a căror stare de sănătate este deja fragilă.
Key visual Tur public larg 28 ian jpeg
Open Hearts for Ukraine
Primul tur ghidat al monumentelor create de 24 de tineri refugiați din Ucraina în patru muzee din București
bo popescu4 jpg
de fiecare dată vine iarna
pentru că de fiecare dată vine iarna  cînd avem nevoie de emoții
curs de programare (1) jpg
Cel mai bun curs de programare NU e un curs. Obții primul job în 8 luni, garantat!
O ofertă de nerefuzat, pe care nu o vei mai întîlni în cazul niciunui alt curs de programare.
poster Spoken Word Sessions 15 01 png
SWORDS: Ronin Terente și Lena Chilari în dialog cu Cosmin Perța
Seria de evenimente SWORDS - Spoken Word Sessions continuă la început de an cu doi perfomeri din Republica Moldova.
blonde woman blogger is showing how make up use cosmetics jpg
La ce să fii atentă atunci cînd îți alegi produsele pentru machiaj
Produsele cosmetice au rol foarte important, pe lîngă faptul că ele ajută la conturarea trăsăturilor feței, ele ajută și la regenerarea pielii.
hanorace dama(1) jpg
Hanorace cu glugă fără fermoar pentru femei la modă
Se pare că a decide ce hanorace pentru femei ar trebui să fie în garderoba noastră pare ușor.
IMG 8731 1 jpg
Coșurile cadou, darurile care nu se demodează, indiferent de ocazie!
În primul rînd, coșurile cadou aduc nu unul, ci mai multe bucurii laolaltă. Cînd alegi un coș cadou, nu optezi pentru simple obiecte, ci oferi, de fapt, experiențe memorabile!
infinitul intr o trestie png
vizual toni grecu jpg
Serile Enayati Medical City, ediția a III-a: Terapia rîsului, discuție cu Sever Voinescu și Toni Grecu
Serile Enayati Medical City continuă în 7 decembrie 2022, începînd cu ora 19.00 în cadrul Enayati Medical City!
poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.

Adevarul.ro

image
Cea mai coruptă țară din UE. România, în top 3
Raportul Transparency International reflectă modul în care este percepută corupția din sectorul public din 180 de state și este făcut prin acordarea de puncte.
image
Un ieşean, obligat să plătească facturile unei case în care nu mai locuieşte de 8 ani
Un bărbat din Iaşi s-a trezit cu o surpriză neplăcută, când a aflat că trebuie să plătească facturile noilor proprietari ai casei în care nu mai locuieşte de opt anI. Acest lucru s-a întâmplat pentru că noii locatari nu au transferaT contractul pe numele lor.
image
Vietnamez filmat la Cluj cum jupoaie un șobolan. „Capturează ilegal și mănâncă tot ce mișcă” VIDEO
Un vietnamez a fost filmat în incinta unei fabrici din Cluj-Napoca pe când jupoaie șobolani. Clujeanul care a făcut publică filmarea susține că acesta face parte dintr-un grup de vietnamezi care vânează și mănâncă tot ce prinde: șobolani, păsări, iepuri.

HIstoria.ro

image
Reglementarea prostituției în București, la sfârșitul secolului al XIX-lea
Către finalul secolului al XIX-lea, toate tentativele întreprinse pentru a diminua efectele prostituției prin regulamente, asistență medicală și prin opere de binefacere nu dădeau rezultatele așteptate, mai ales în ceea ce privește răspândirea bolilor venerice.
image
Caragiale: un client râvnit, dar un cârciumar prost VIDEO
Caragiale: un client râvnit, un cârciumar prost
image
Anul 1942, un moment greu pentru Aeronautica Regală Română
Anul 1942 a însemnat pentru Aeronautica Regală Română, ca de altfel pentru toate forțele Armatei române aflate în zona de operațiuni, un moment deosebit de dificil.