Praggnanandhaa
Învățați să pronunțați: Pragg-na-nan-dhaa. S-ar putea să auziți de el mai des decît v-ați fi așteptat. Este numele unui băiețel de 10 ani și 10 luni care pe 1 iunie, de ziua copilului, a doborît un record mondial: a devenit cel mai tînăr maestru internațional la șah. Pînă acum, recordul a fost deținut de unguroaica Judith Polgar, care avea cu două luni mai mult cînd a luat același titlu, cel mai important în șah după cel de mare maestru. În România, sînt 71 de jucători care au titlul de maestru internațional și 19 de mare maestru.
După cum îi sugerează numele, Praggnanandhaa e indian. Nu e de mirare. În India, șahul e la modă. Iar Praggnanandhaa e și din Madras, actualul Chennai, metropola indiană în care s-a născut fostul campion mondial Viswanathan Anand. Ca să vedeți ce fel se joacă șah aici, iată o întîmplare cu actualul campion mondial. Acum cîțiva ani, Magnus Carlsen a fost în Chennai și a dat un simultan la o școală din oraș. Ceea ce trebuia să fie floare la ureche pentru el, s-a dovedit mai greu decît în marea majoritate a demonstrațiilor de acest fel: a luat bătaie de patru ori. Așadar, patru copii cel mult de gimnaziu l-au bătut într-un simultan pe cel mai puternic șahist din lume. Printre ei, și Vaishali, sora mai mare cu doi ani a lui Praggnanandhaa. Numai cei doi frați au adus pînă acum în Chennai patru titluri de campioni mondiali la diferite categorii de juniori - și bineînețeles, lista de trofee la juniori rămîne larg deschisă pentru ei.
Următorul “prag” pentru “Praggu”, cum îi spun apropiații, ar fi titlul de mare maestru. Aici recordul îi aparține lui Sergey Karjakin, actualul șalanger al lui Magnus Carlsen. Sergey Karjakin a devenit mare maestru în 2002, la 12 ani și șapte luni. Următorul “copil minune” contemporan este un alt indian, Parimarjan Negi, care devine mare maestru la 13 ani și patru luni. Abia acum vine și Magnus Carlsen, care și-a adjudecat titlul pe cînd avea cu cinci zile mai mult decît indianul.
VIDEO: Că nu e de glumă cu puștii cînd e vorba de performanțe în șah o demonstrează și filmarea de mai jos. Protagonistul ei are trei ani și 10 luni - și deocamdată îi știm doar numele mic, Alex.
Diagrama săptămînii
Soluția diagramei 9 (vezi Poza 2) va fi publicată săptămîna viitoare, în cadrul rubricii online “În alb și negru”.
Soluția diagramei 8 de săptămîna trecută: 1. Cg5! și dacă 1… Cxg5, 2. Dg7 mat.
Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.
Foto 1: Praggnanandhaa R. în martie 2016, la un turneu de șah din Moscova.