O comparație înșelătoare: URSS versus UE

11 martie 2019
O comparație înșelătoare: URSS versus UE jpeg

Euroscepticii au jubilat: dacă pînă și Soros compară Uniunea Europeană cu Uniunea Sovietică, înseamnă că istoria începe să le dea dreptate. Din păcate pentru unii dintre ei, Soros e pe lista neagră, pus chiar de ei, și nu pot jubila în public pentru că dușmanul – și asta e tot o dogmă folosită cel mai recent de  comuniști – nu are niciodată dreptate. Dar momentul e oricum de reținut.

Comparația UE – URSS nu îi aparține lui Soros, și nici altora care au menționat-o în ultima vreme, de la Radu Portocală pînă la Ion Cristoiu. E de prin 2004 și a fost lansată de Vladimir Bukovski și Pavel Stroilov. Fiecare însă a înțeles ce a dorit din ea. Soros a vorbit de crepusculul Uniunii Sovietice cu care Uniunea Europeană, dacă nu se trezește, va ajunge să împartă aceeași soartă.       „Actuala conducere (a UE, n.n.) amintește de Politburo, care, la dezmembrarea Uniunii Sovietice, continua să emită ucazuri, de parcă acestea ar mai fi avut vreo relevanță”, a scris Soros. Bukovski alege un alt unghi de comparație. Uniunea Europeană se ideologizează precum odinioară URSS-ul. „Uniunea Sovietică a fost un stat condus ideologic. Ideologia de azi a Uniunii Europene este social-democrată, etatistă, și o bună parte din ea e reprezentată de corectitudinea politică. Am observat cu atenție cum corectitudinea politică se răspîndește și devine o ideologie opresivă, ca să nu mai spun că în prezent au interzis fumatul aproape peste tot”, argumenta Bukovski, care a și scris o carte intitulată Uniunea Europeană… o nouă URSS?, apărută și în românește în 2006.

Am mai auzit asemenea comparații din spectrul comunist. Ca să mă limitez doar la cele românești: procuratura stalinistă seamănă cu DNA-ul de azi. Sau președintele Iohannis este ultima redută în fața tăvălugului pesedist, așa cum odinioară regele era ultima redută în fața bolșevismului. Dar, ca și comparațiile cu nazismul, întîlnite prin Europa și America, de cele mai multe ori aceste suprapuneri nu rezistă la o verificare sumară.

În cazul URSS versus UE, diferențele sînt mai mult decît evidente. URSS s-a constituit în urma războiului civil din Rusia și a persecuției sistematice a unor categorii sociale. Ucraina pornise pe drumul independenței, dar ulterior a fost sovietizată. Mai tîrziu, URSS a încorporat cu forța alte state, cum ar fi țările baltice. De partea cealaltă, Uniunea Europeană s-a constituit prin asocierea liberă a unor state occidentale, care au realizat că încercarea de a depăși împreună efectele devastatoare ale războiului are șanse mai mari de reușită decît continuarea politicii de concurență și confruntare de dinainte de război. Țările baltice au cerut să facă parte din UE, nu au fost ocupate militar de Uniunea Europeană. URSS a fost proiecția artificială a unui experiment politico-religios, pe cînd la Uniunea Europeană s-a ajuns în urma unui proces natural de integrare economică postbelică. URSS a fost un imperiu cu colonii supuse cu forța în Europa de est. Cînd, în 1956, guvernul ungar condus de Imre Nagy anunța independența țării, URSS a trimis tancurile la Budapesta pentru a reține Ungaria pe orbita sa. Cînd Marea Britanie vrea să iasă din UE, țările membre rămase îi respectă opțiunea și suferă alături de ea pe parcursul procesului. 

Aceasta la nivelul formării celor două blocuri. La nivelul funcționării, diferențele sînt la fel de clare. În Uniunea Europeană, ridicarea taxelor vamale s-a făcut în beneficiul țărilor membre. În imperiul sovietic, Moscova stabilea ce produce fiecare țară, ce profil, industrial sau agrar, îi revine fiecăreia. După cum tot Moscova stabilea cine conduce la Budapesta, Varșovia sau București, și cine e mazilit politic sau chiar fizic în caz că e nevoie – și a fost – să fie găsiți țapi ispășitori pentru rămînerea în urmă a țărilor socialiste față de cele ”capitaliste”. Birocrația sovietică avea o altă natură decît cea din UE (vezi „birocrații de lux” de la Bruxelles denunțați de Cristoiu). Birocrația sovietică era parte din doctrină, era brațul armat al planificării, era ordinea impusă realității pe care nu o puteai evita sau critica, spre deosebire de birocrația europeană, care are mijloace de (auto)reglare. În „imperiul UE”, sînt alegeri și pot fi aleși chiar și cei ce contestă UE. După ce a criticat partidul comunist, Bukovski a petrecut 12 ani în arest în spitale psihiatrice, în pușcării și în lagăre de muncă silnică. În schimb cartea în care cerea Uniunii Europene tot democratizarea pe care o ceruse Kremlinului în anii ‘60 i-a apărut în mai multe țări membre UE.

Orice comparație de substanță între cele două sisteme este deplasată. URSS nu a căzut pentru că Politburo-ul se umpluse de bătrîni senili care pierduseră demult contactul cu realitatea, ci pentru că întregul sistem putrezise. Uniunea Europeană supraviețuiește chiar dacă formal nu ar mai constitui un „imperiu” – pentru că ea înseamnă în ultimă instanță o formulă care pune în prim plan drepturile și libertățile persoanei. Uniunea Europeană nu e în primul rînd la Bruxelles, ci acolo unde libertățile – intelectuale, economice, politice – sînt asumate și protejate.

Între timp, motivul îngrijorării lui Bukovski s-a estompat. Amenințările la adresa UE nu mai vin dinspre stînga etatistă și formalistă, ci dinspre populiștii de dreapta remarcați de Soros acum, în preajma alegerilor europarlamentare. El pare să se teamă de un soi de răpire a țărilor Uniunii Europene de către populism. Un scenariu cu deznodămînt îndepărtat și incert, la care nu se va ajunge, dacă se va ajunge, fără luptă. De aceea a folosi în timpul înfruntării, fie și la nivel retoric, comparația dintre Uniunea Europeană și URSS nu face decît să le dea apă la moară populiștilor. Aceștia de fapt, ci nu „birocrații europeni”, sînt noii revoluționari cu profil de bolșevici.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

gara angliaj1 jpeg
Gara sub care s-au descoperit tuneluri și camere secrete. Locul a fost inaugurat în secolul XIX
De multe ori, secretele se ascund în locuri la care nu ne-am aștepta niciodată. Iar sub o gară unde ajung aproximativ două milioane de oameni în fiecare an a fost descoperit un adevărat labirint de tuneluri istorice și de camere uitate complet de timp.
Kievul a spus că nu va recunoaște niciodatî Crimeea drept teritoriu rus FOTO Shutterstock jpg
Capcana lui Trump privind Crimeea. De ce vor SUA consimțământul Ucrainei pentru a numi peninsula teritoriu rus
Propunerea SUA privind recunoașterea Crimeei ar putea conține o capcană prin care Rusia ar avea posibilitatea să obțină un acord de pace ce i-ar permite să submineze granițele recunoscute internațional ale Ucrainei, se arată într-o analiză a European Pravda.
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Cum îți influențează grupele de muncă pensia. Câți bani primești în plus
Pensionarii care au muncit în grupele de muncă pot beneficia de o majorare a punctajului pensiei în urma recalculării care se va finaliza curând și care ține cont de perioadele lucrate în condiții speciale sau deosebite.
general stefan danila foto facebook jpg
Fost șef al Statului Major: „Unii ar spune că e bine să nu avem autostrăzi, că nu pot să treacă inamicii”
Generalul Ştefan Dănilă, fost şef al Statului Major General al Armatei Române, spune, într-un interviu pentru „Adevărul” că este esențial ca România să faciliteze investițiile în industria de apărare, explicând și care ar putea fi pârghiile pentru ca țara noastră să fie mai mult implicată.
femeie cu păr frumos  foto   Shutterstock jpg
Cum să obțineți un păr gros și strălucitor cu un simplu gel de semințe de in? Descoperă rețeta care a luat cu asalt internetul!
Părul subțire și lipsit de vitalitate poate descuraja pe oricine. Dacă simți că îți cade mai repede decât motivația de luni dimineața, există o soluție simplă și naturală care a devenit extrem de populară online: gelul de semințe de in.
Bolid de lux, distrus într un accident rutier la Cluj  Două persoane au fost rănite  Foto ISU CLUJ jpg
ASF pregătește „cazierul” mașinilor implicate în accidente. Cine va avea acces la noua bază de date
Mașinile care au fost implicate în accidente rutiere ar putea figura într-o bază de date la care vor avea acces deopotrivă asigurătorii, poliția și RAR.
bucatarie pexels jpg
Șocant! Acest lucru din bucătăria ta este un focar de bacterii mai mare decât o toaletă! Îl cureți măcar?
Cât de bine îți cureți bucătăria? De câte ori pe an dezinfectezi borcanele de condimente? Dar buretele de vase, îl schimbi suficient de des?
Bucuresti foto Denis Grigorescu jpg
Cum este România promovată pe unul dintre cele mai mari aeroporturi din lume de o mare scriitoare franceză
Pe aeroportul „Charles de Gaulle” din Paris, ca și în marile hoteluri din capitala Franței, România este promovată în această lună într-un mod inedit și foarte eficient.
Plajă pe brațul Kassandra din Halkidiki-Grecia - imagine aeriană Foto Porto Valitsa Resort jpg
Cât mai costă vacanța în Grecia, în 2025, la doi pași de România: „Am furat startul”
Află cât costă vacanța în Grecia în 2025, la doar câțiva pași de România, înainte de sezonul estival, cu ajutorul vloggerilor care au testat destinațiile preferate ale românilor din Halkidiki, chiar de Paște.