Din istoria olimpiadelor de șah (2)

28 mai 2018
Din istoria olimpiadelor de șah (2) png

Anul acesta e olimpic, în septembrie la Batumi (Georgia) urmînd să se desfășoare cea de-a 43-a olimpiadă de șah. E un prilej pentru noi ca pînă atunci să trecem în revistă principalele momente din istoria de peste 90 de ani a olimpiadelor de șah. Prima parte a articolului a fost publicată aici.

Rămăsesem data trecută la olimpiada de la Buenos Aires, în timpul căreia a izbucnit cel de-al doilea război mondial. E lesne de înțeles că în timpul și imediat după războiul nu s-a jucat nici o olimpiadă. Sărăcia, lipsurile, răzbunările de tot felul făceau grea viața de zi cu zi, darmite organizarea unei olimpiade.

Și totuși, pînă la urmă cei care au reușit au fost iugoslavii. Șahul urcase brusc la rang de teren de mare miză de înfruntare încrucișată a orgoliilor. Sovieticii doreau să își dovedească prin șah superioritatea intelectuală față de vestici. La rîndul său, Tito, liderul comunist iugoslav, mare amator de șah la rîndul său, dorea să își arate superioritatea față de sovietici în general, și față de Stalin în particular, cu care intrase în conflict. A rezultat olimpiada de la Dubrovnik, din august - septembrie 1950, cîștigată de iugoslavi care au avut o echipă foarte puternică: Gligorici, Pirc, Trifunovici, Rabar, Vidmar Jr., Puc. URSS nu a participat, și nici o altă țară din blocul estic, cu excepția Austriei și Finlandei, care rezistau sovietizării (și vor rezista pînă la sfîrșit). Americanii nu au reușit să urce pe podium, pe doi și trei plasîndu-se Argentina, respectiv Germania (cu jucători vestici).

De la Dubrovnik încolo, toate olimpiadele s-au ținut din doi în doi ani, fiecare an par avînd cîte o olimpiadă. S-a făcut ordine și în numerotarea lor, primele două fiind excluse din șir (sau fiind considerate neoficiale), la fel și cea ”nazistă”, din 1936. Singura sincopă din numărătoare a fost cea din 1976, cînd Federația de Șah le-a dat evreilor dreptul de a organiza olimpiada, dar arabii și sovieticii au fost nemulțumiți și nu au participat. A rezultat ”anti-olimpiada” de la Tripoli, liderul libian Muammar Gaddafi fiind pasionat de șah, la care sovieticii nu s-au prezentat pînă la urmă, concurența fiind prea slabă pentru ei (nu a fost prezent niciun mare maestru).

Prima olimpiadă în care au fost prezente toate forțele interbelice ale șahului mondial a avut loc la Helsinki, Finlanda, un teritoriu oarecum neutru al recent izbucnitului Război Rece. A fost locul de la care a început dominația șahului sovietic. URSS avea să cîștige toate cele 12 olimpiade dintre 1952 și 1974. La Helsinki au aliniat o echipă foarte de puternică: Keres, Smîslov, Bronștein, Geller, Boleslavski, Kotov. Argentina și Iugoslavia au luat celelalte locuri pe podium, urmate de Cehoslovacia și SUA.

De-a lungul acestei perioade, sovieticii terminau în permanență cu cîteva puncte în plus față de echipa următoare. Practic, puteau să nu se prezinte la ultima rundă, și tot cîștigau olimpiada. Cea mai mare diferență față de următorul clasat (indiferent cine era acela, Argentina, Iugoslavia, Statele Unite sau Ungaria) a fost la Nisa, în 1974, de nouă puncte. Diferențe semnificative s-au înregistrat și la Lugano (1968: 8,5 puncte) și Amsterdam (1954: 7 puncte). E și normal; în echipa sovietică jucau aproape numai foști, actuali sau viitori campioni mondiali: Botvinnik, Petrosian, Tal, Smîslov.

În tot acest timp, România a avut o prezență modestă. La Moscova, în 1956, e pe locul 11, cu Bălănel, Ciocîltea, Troianescu, Soós, Ghițescu și Rădulescu în echipă. La Leipzig (1960) repetă fix aceeași istorie și același loc, în formula Ghițescu, Drimer, Radovici, Mititelu, Troianescu și Szabó. Între 1962 și 1974, poziția României se stabilizează în jurul locului 8; cea mai bună performanță din acest interval este la Skopje, în 1972 - locul 7, cu Gheorghiu, Ciocîltea, Ghițescu, Ungureanu, Ghizdavu și Partoş în echipă. (va urma)

sah png png

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 111 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluția diagramei 110 de data trecută: 1. Da7! și la 1... Dxa7 2. Txd8; 1... Ta(d)c8 2. Dxc7 urmat de 3. Td8+; 1... Db(c)8 2. Dxa8.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: Partida Fischer-Spasski, Olimpiada de la Havana, 1966.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

Termocentrala Mintia în șantier  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (98) JPG
Colosul energetic ridicat în ritm alert la Mintia. Burduja: „Este cea mai mare centrală pe gaz din Europa, într-un singur loc”
Noua termocentrală Mintia ar putea produce energie din acest an. Lucrările de construcție a centralei electrice, cu o capacitate de peste 1.700 MW, au avansat într-un ritm alert, susține ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
mineriada iunie 1990 minerii bat un student în centrul bucurestiului foto AFp Andrei Iliescu
13 iunie, ziua în care a început cea mai violentă mineriadă din România postdecembristă
La 13 iunie 1990 a început cea mai violentă mineriadă din România postdecembristă, când protestele pașnice din Piața Universității au fost reprimate brutal, iar minerii au fost aduși în Capitală sub pretextul reinstaurării ordinii.
image png
Povestea neștiută a Nicoletei Luciu: și-a salvat mama din mâinile tatălui violent: „Te-am văzut sacrificându-te într-un hal...”
Andreea Luciu a revenit în atenția publică în urmă cu puțin timp, când și-a lansat propriul podcast intitulat „MOM”. Primele invitate de până acum au fost Teo Trandafir și Roxana Ciuhulescu. În cadrul primului episod, Teo Trandafir a amintit de o perioadă în care Nicoleta Luciu făcea tot posibilul p
ryanair foto shutterstock
Pasagerii care circulă cu această companie aeriană populară pot primi amenzi chiar și de 500 de euro! Ce comportament este sancționat sever
O companie aeriană foarte populară printre români poate da amenzi chiar și de 500 de euro celor care fac acest lucru în avion. Este un detaliu important, pe care trebuie să îl știe toți cei care se urcă la bordul aeronavelor, iar, în anumite situații, pot să ajungă chiar și în instanță.
image png
Liderul UDMR a descoperit că Salrom are 600 de angajați în București în timp ce la Praid mai sunt doar 60-70 de mineri.
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că, în contextual în care se discută intens despre reducerea cheltuielilor statului, a aflat ”cu stupoare” că la sediul din Bucureşti al Salrom sunt angajate 600 de persoane, în timp ce la Praid sunt 60-70 de mineri.
image png
Probleme în paradis pentru Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu și logodnica sa, Alina? „Aruncați vina pe femeile din viața voastră, dar voi sunteți ăia toxici!”
Cătălin Dobrescu, fostul soț al celebrei cântărețe Oana Radu, pare că ar întâmpina probleme în actuala relația în care este implicat cu Alina, o tânără pe care a cerut-o de soție în urmă cu câteva luni. Despre ce e vorba, mai exact?
image png
O fetiţă de 8 ani, ucraineancă, a dispărut din zona centrală a municipiului Galaţi. Copila nu vorbește românește
O fetiţă de 8 ani, ucraineancă, a dispărut, joi seară, din zona centrală a municipiului Galaţi, fiind căutată. Fetiţa nu vorbeşte româneşte.
Foto: © Facebook / Teleki Téka - Bibliotheca Telekiana
O „comoară a istoriei filosofiei”, prezentată la Târgu Mureș
Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureș a anunțat că în patrimoniul instituției a ajuns o adevărată „comoară a istoriei filosofiei”, respectiv un volum din Operele lui Aristotel cu comentariile lui Averroes și Marcus Antonius Zimara,
image png
Dumitru Prunariu, singurul român care a ajuns în Cosmos: „Omenirea se află la începutul unei noi ere. Viaţa modernă depinde de spaţiul cosmic”
Omenirea se află acum la începutul unei noi ere, o eră în care spaţiul devine parte din viaţa cotidiană, economică, culturală şi spirituală, afirmă Dumitru Prunariu.