Cu Tony Judt prin secolul XX (IV)

4 martie 2019
Cu Tony Judt prin secolul XX (IV) jpeg

Alegerile din Estonia și „soluția austriacă” 

Duminică au avut loc alegeri în Estonia, cîștigate de partidul de centru-dreapta Reforma. În pofida sondajelor pre-electorale, care anunțau un rezultat strîns, Reforma a obținut 29 la sută din voturi, față de cele 23 de procente ale partidului de guvernămînt Centru. Se prefigurează una dintre des întîlnitele alternanțe la putere din Estonia, de cînd țara și-a cîștigat independența față de URSS (păstrîndu-și o considerabilă minoritate rusă de 25% din totalul populației). Președinta Reformei, Kaja Kallas, ar putea deveni prima femeie prim-ministru din istoria Estoniei.

Pînă acum, de cele mai multe ori Reforma și Centru și-au recrutat partenerii de guvernare din rîndul celorlalte partide „balamale” mai mici, cum ar fi la noi UDMR-ul. Fidelitatea lor lasă însă de dorit; în noiembrie 2016, ele au părăsit Reforma pentru Centru, provocînd căderea guvernului. Astfel că una dintre variantele luate în calcul acum la Tallinn este o coaliție între partidele principale, ceea ce ar asigura o mai mare stabilitate politică în fața tendințelor populiste care au variat în campanie de la discursul euro-sceptic și anti-imigrație pînă la promisiunile de reducere a fiscalității.

Marea Coaliție nu este o noutate în politica estoniană și nici în cea europeană. În 2002-2003, Siim Kallas, tatăl viitorului posibil premier Kaja Kallas, a condus un cabinet format de cele două partide. Primul executiv Andrus Ansip (2005 – 2007) a fost alcătuit tot din cele două formațiuni mari estoniene. La noi, USL-ul (format pentru a contracara manevrele politice ale președintelui Traian Băsescu) a fost o astfel de coaliție „largă” între liberali și socialiști. Dar modelul suprem în acest domeniu, al coaliției de guvernare care acoperă aproape tot spectrul politic, este Austria postbelică.

După Război, Austria s-a confruntat cu probleme multiple, dintre care cea mai stringentă nu era neapărat riscul căderii în sfera de influență sovietică. Austria trebuia să își rezolve „problema existențială”, care trena încă de la primul război mondial, și anume să își găsească un sens în urma prăbușirii imperiului habsburgic. Este ceea ce scrie Tony Judt în cartea sa Postwar (A History of Europe since 1945, Penguin Books, 2006), unde a arătat că una dintre opțiunile majore ale politicii austriece interbelice, alipirea la Germania, tocmai fusese invalidată de Anschluss-ul hitlerist, care în cercurile politice vieneze nu fusese întotdeauna atît de infam cum era acum, după înfrîngerea naziștilor. După 1945, Austria trebuia să își găsească un echilibru propriu, separat de Germania. Iar soluția politică austriacă în acest sens a fost marea coaliție dintre principalele partide, cel conservator-catolic, rural, și cel socialist, cu audiență preponderent urbană.

„Cele două partide majore au fost de acord să colaboreze la guvernare: din 1947 pînă în 1966, Austria a fost guvernată de o «Mare Coaliție» a socialiștilor și conservatorilor. Portofoliile ministeriale au fost împărțite judicios, conservatorii livrînd de cele mai multe ori primul ministru, externele revenind socialiștilor, și așa mai departe”, a scris Judt. Împărțirea mergea pe toate canalele administrației publice, care în Europa acelor timpuri, mult mai etatizate decît azi, acoperea inclusiv zona bancară sau a exploatărilor forestiere. Această împărțire la nivel administrativ, corespondentă a împărțirii de la nivelul cabinetului, a avut și un nume. Se chema Proporz, și presupunea negociere și compromis pentru fiecare post. Este în parte procedura întîlnită la noi sub denumirea de „algoritm”, care a funcționat în cazul coalițiilor mai largi, cum ar fi cea a guvernului Convenției Democratice, în care intraseră reprezentanți din cinci partide (PNTCD, PNL, PD, PSDR, UDMR), plus cîțiva independenți. „Algoritmul” împarte posturile guvernamentale, șefiile agențiilor, fotoliile din consiliile de administrație ale regiilor de stat și sub o formă mai redusă, e și azi în vigoare. Dar spre deosebire de Proporz, „algoritmul” românesc a operat în timpul CDR în cadrul unei coaliții limitate, formată din partide cu o orientare comună prin opoziția la socialiștii lui Ion Iliescu, considerați urmașii comuniștilor.

Pentru austrieci, Proporz a însemnat o perioadă de stabilitate politică, dar mai ales una de stabilitate socială, într-o țară în care angajamentul nazist a avut proporții considerabile. S-a îmbinat bine și cu noul brand de țară descoperit de austrieci, și anume neutralitatea afișată față de cele două blocuri politice de atunci, occidentul și URSS-ul. Dar epoca „marilor coaliții” – cu excepția interesantă a Germaniei – pare depășită. Un model similar cu cel austriac, după căderea nazismului, nu pare să se fi constituit în estul și centrul Europei și după căderea comunismului. Apelul la „marile coaliții” e mai degrabă o soluție tranzitorie, de rezolvare a unor dificultăți politice temporare – ceea ce poate fi și deznodămîntul recent încheiatelor alegeri din Estonia.

_____________________

Citiți aici alte articole din această serie: Colaboraționiștii, Primii pași (laterali) ai „Brentry”-ului și Polarizare etnică în epoca postbelică.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități. 

Foto: Campanie electorală în Estonia. Sursa: facebook.com/reformierakond.

poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.

Adevarul.ro

Parasutistii comemorati la Jilava FOTO Fundatia Gavrila Ogoranu crop jpg
Cine sunt luptătorii anticomuniști parașutați de SUA în România. Unii au trădat și au trăit cu identități false
Între anii 1951-1953, mai multe avioane militare americane au survolat România ocupată de sovietici, parașutând oameni pregătiți să întărească rezistența anticomunistă.
bautura - sticla vin - mahmureala FOTO 123RF
Cum previi mahmureala. Capcane când bei la o petrecere, ce e interzis și de ce trebuie să mănânci înainte
Cu cât bei mai mult, cu atât starea de mahmureală va fi mai accentuată. Ca să nu ajungi în această situație trebuie să știi ce să consumi, dar mai ales cât. De asemenea, e important să nu amesteci licorile.
rachete patriot
LIVE TEXT | Război în Ucraina. Medvedev amenință NATO că va deveni o țintă dacă livrează sistemul Patriot Ucrainei
Este a 280-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Volodimir Zelenski vorbește din nou despre crearea unui tribunal special pentru judecarea faptelor săvârșite de ruși încă de la anexarea Crimeei din 2014.

HIstoria.ro

image
Trezirea naționalismului în Balcani
Vreme de secole, populațiile din Balcani au trăit în cadrul unor state multietnice, dinastice. Acest lucru nu a determinat însă o omogenizare, fiecare populație fiind conștientă, însă, de faptul că vecinii ei vorbeau o limbă diferită, practicau altă religie și aveau un stil de viață diferit.
image
Rusia, pământul sfânt al Iluminismului francez
Emergența rapidă a Rusiei ca mare putere europeană s-a petrecut într-o perioadă în care gânditorii Iluminismului european chestionau teme fundamentale, legate de natura societății și a guvernului: care este cea mai bună formă de guvernare, autocrația sau guvernul reprezentativ
image
Planul în 10 puncte de comunizare a României din martie 1945
În timp ce Armata Română participa, alături de cea sovietică, la luptele din Ungaria și Cehoslovacia, partidul comunist, încurajat de Moscova, dădea asaltul final pentru acapararea puterii.