China devine în premieră dublă campioană olimpică la șah

7 octombrie 2018
China devine în premieră dublă campioană olimpică la șah jpeg

Continuăm relatarea rundă cu rundă a celei de-a 43-a olimpiade la șah. Primele șase runde au fost descrise aici.

Runda 7. Runda în care, cum scria un comentator, „s-au ruinat ultimele vestigii ale perfecțiunii”. Doar două echipe au avut pînă acum un scor perfect, adică victorii în fiecare rundă: Polonia și Azerbaidjan. Dacă la azeri ne-am mai fi gîndit, la polonezi sigur nu. Și cu tot avantajul de rating al echipei caucaziene, polonezii au făcut și de data aceasta o figură frumoasă: nu au cîștigat, e drept, dar nici nu au pierdut. Toate cele patru partide s-au terminat remiză. La masa 2, SUA au cîștigat cu albele (So și Shankland) și remizat cu negrele (Caruana și Nakamura) în fața adversarilor croați. La următoarele trei mese, tot egalități: Ucraina – China, Germania – Olanda și Cehia – Israel. Seria surprinzătoare a eșecurilor echipei Rusiei continuă. La masa 10, rușii vizitați de Putin înainte de olimpiadă nu reușesc să se impună în fața sîrbilor: două remize, Kramnik cîștigă la masa 2 dar pierde Jakovenko la masa 4. România joacă la masa 30 a olimpiadei și face 4 – 0 cu Nigeria; de exemplu, la prima masă a echipei marele maestru Mircea Pîrligras, Elo 2623, îl învinge pe maestrul FIDE Bomo Kigigha, Elo 2300. Antigua și Barbuda sînt din nou ciuca bătăilor. La ultima masă, ele/ei pierd cu 3 – 1 la Gabon. Măcar au părăsit Oceania și au venit pe continent (vezi rundele 5 și 6 din articolul precedent). Clasamentul la vîrf după runda a 7-a: Azerbaidjan, SUA, Polonia – 13 puncte, Armenia – 12, Olanda, Spania, Franța, India, Israel, China, Germania, Cehia, Anglia, Ucraina – 11. Rusia e pe locul 23, cu 10 puncte, România a urcat pe 33, cu 9 puncte.

Runda 8. Campionul mondial Carlsen nu joacă la olimpiadă, dar probabil că o urmărește și se apucă de antrenament cu și mai multă îngrijorare și determinare. Adversarul său din noiembrie e mai puternic de la zi la zi și acum s-a apropiat la nici cinci puncte Elo; azi, „Fabulosul Fabiano” a trecut de necruțătorul Mamedyarov, în mult așteptatul meci dintre SUA și Azerbaidjan. Lupta a început cu un gong de așteptare: remiză la masa 3 între Naiditsch și Nakamura. Dar apoi azerul Radjabov cîștigă la So și echipa caucaziană ia conducerea. Americanii revin însă ”fabulos”, prin Caruana, care cîștigă un final de turnuri și dame foarte ”carlsenesc” în felul lui, adică plin de manevre de tatonare și de provocare, care adună mici avantaje disparate pînă la spargerea decisivă. SUA pecetluiesc soarta Azerbaidjanului însă abia prin Shankland, care îl învinge la masa 4 pe Mamedov – care, e de remarcat, era singurul din cei opt șahiști din meci cu rating sub 2700: are doar… 2699. Din primele opt mese, în șapte s-au înregistrat rezultate decisive, toate cu același scor la limită, 2,5 – 1,5. Egalitatea menționată a fost între Polonia și Armenia. Polonezii sînt extraordinari, reușind să reziste la echipe mult mai titrate. Ba chiar armenii ar putea să se socotească norocoși, Dragun fiind la un pas – mai exact, la un pion – de victoria la Hovhannisyan. Rușii cîștigă în sfîrșit la… bieloruși, iar moldovenii la georgieni (echipa 1). Pe români însă îi bat bengalezii, care au în medie un Elo cu 200-300 de puncte mai mic. Pînă ce și prietenii din Antigua și Barbuda reușesc un meci egal, cu frații caraibieni din Insulele Virgine americane. După egalitatea obținută de A&B, începînd cu momentul de față nu mai e nici o echipă la olimpiadă care să nu aibă cel puțin un punct. La vîrf, clasamentul arată astfel: SUA (reamintesc, campioană olimpică en-titre) – 15 puncte; Polonia (extraordinară, surpriza olimpiadei) – 14 puncte; Azerbaidjan, India, Franța, Armenia, China, Germania, Anglia – 13 puncte. Moldova e în lotul următor, al echipelor cu 12 puncte, în timp ce România cade pe 55. E dezastru, practic șahiștii români nu au jucat decît cu o singură echipă puternică, Ucraina, și cu toate acestea au făcut doar 9 puncte din opt runde – cît Barbados, Luxemburg sau Panama. Onoarea e momentan salvată de fete, care au 12 puncte și sînt pe locul 11 în concursul feminin desfășurat în paralel.

Runda 9. Azi (ca de altfel în fiecare rundă) s-au jucat 368 de partide. După cinci ore de joc, 367 de partide se încheiaseră. Numai una nu. Partida de la prima masă de la primul meci al rundei, cel dintre Polonia și SUA. Caruana s-a chinuit pînă la ultima mutare să îl învingă pe Krzysztof Duda, într-un final de remiză teoretică de turn și nebun contra turn. N-a reușit, și odată cu asta, SUA a înregistrat prima înfrîngere din concurs. La masa 2, So și Wojtaszek au făcut remiză, la fel și la masa 4, unde au jucat Shankland și Tomczak. Dar la masa 3, Piorun l-a învins pe Nakamura și a asigurat astfel victoria polonezilor. Uriașa surpriză a înfrîngerii americanilor, campionii en-titre, e egalată doar de neașteptata accedere pe primul loc a Poloniei, care pe grila de start ocupa locul 11! Astfel că, după 9 runde, doar două echipe au rămas neînvinse: Polonia și Germania. Și la următoarele două mese (China – Azerbaidjan și Armenia – India) victoriile au fost la limită, 2,5 – 1,5, cu diferența că „diferența” au făcut-o ultimele mese, singurele la care s-au înregistrat rezultate decisive. După runda de ieri, Azerbaidjan e la a doua înfrîngere consecutivă; și India are două înfrîngeri, dar nu consecutive. Remarcabilă victoria lui Nisipeanu la Maxime Vachier-Lagrave din meciul de la masa 4 dintre Germania – Franța, care s-a încheiat egal. Rușii au cîștigat la masa 6 cu italienii și revin în cărți. România s-a răzbunat crunt pe Luxemburg, dar nu mai comentez decît că mai demnă decît victoria cu 4 – 0 la minusculul ducat e înfrîngerea cu 3 – 1 a fetelor la Rusia. Clasamentul la vîrf la zi, cu două runde înainte de final: Polonia – 16 puncte (din 18 posibile); SUA, Armenia, China, Anglia – 15; Franța, Rusia, Croația, Germania – 14.

Runda 10. Fantastică răsturnare de situație! Invincibilii polonezi au fost îngenunchiați de chinezi, care s-au impus cu 3 – 1 la masa 1 a olimpiadei. Americanii au ripostat și ei, după înfrîngerea de ieri și au cîștigat în fața Armeniei grație punctului obținut (cu negrele) de Shankland la Melkumyan. Rușii și francezii marchează și ei, astfel că în acest moment, clasamentul echipelor care se bat pentru aur și podium arată astfel: SUA și China – 17 puncte; Franța, Rusia, Polonia – 16; India, Armenia, Kazahstan, Cehia, Germania, Ucraina și Anglia – 15. Abruptă căderea Azerbaidjanului, care a pierdut iar, de această dată la Ucraina, și a ajuns pe locul 29. Moldova e pe 19, cu 14 puncte, după o victorie în fața Sloveniei. Echipa României a făcut un egal cu o echipă sub nivelul ei, Lituania, și e pe locul 40, cu 12 puncte. La fete, România e pe 30, cu 13 puncte; pe primul e tot China, cu 17 puncte. Astfel că, o rundă înainte de final, nimic nu e decis încă, nici în competiția open, nici în cea feminină.

Runda 11. Întîlniri decisive la primele patru mese ale olimpiadei. Se joacă deci 16 partide; tensiunea și prudența sînt la cote maxime. Nu e de mirare că s-au înregistrat 15 remize și o singură partidă cu rezultat decisiv, Rusia – Franța 2,5 – 1,5. China – SUA, India – Polonia și Germania – Armenia au încheiat la egalitate. Rusia a reușit astfel să le ajungă din urmă pe ultima sută de metri pe China și SUA, fiecare avînd 17 puncte. La criteriile de departajare, cel mai bine a stat China, care devine din nou campioană olimpică, ca și acum patru ani, la Tromso, în Norvegia. La fete, povestea se repetă și China devine astfel dublă laureată, o performanță care altădată era exclusivitatea URSS-ului. Singura echipă neînvinsă la Olimpiadă a fost Germania. România, după o prestație ștearsă, a încheiat pe locul 27, iar Moldova pe 31, deși a jucat meciuri mai spectaculoase. La fete, România a luat locul 23.

diagram128 png png

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 128 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluția diagramei 127 de săptămîna trecută: 1. Cxf5! exf5 2. Dxf5+ urmat de 3. Dxc8+ și albul cîștigă.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: Ding Liren, jucătorul de la masa 1 din echipa Chinei, campioană olimpică la șah, Batumi, Georgia, 2018. Ding Liren, numărul 3 mondial, a înregistrat 3 victorii și 5 remize, terminînd olimpiada neînvins. A jucat într-un scaun special din cauza unei accidentări cu bicicleta de acum cîteva luni, din care nu și-a revenit complet.

 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.
man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschisă Ministrului Educației
Asociația Profesorilor de Limba și Literatura Română Ioana Em. Petrescu (ANPRO) vă solicită atenția cu privire la următoarele sesizări și propuneri referitoare la Proiectul Legii Învățămîntului Preuniversitar „România educată”, aflat în dezbatere publică:
20220726 185215 jpg
Bătrînii
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
20220728 210201 jpg
Copii la scoala jpg
Cum poți facilita integrarea copilului în sistemul de învățămînt
Atunci cînd copiii merg la creșă, grădiniță sau școală, activitățile de orientare îi ajută să se familiarizeze cu mediul nou în care își vor petrece o mare parte a zilei.
Palama lui Dumnezeu jpg
Poiana Omului
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
G0122246 JPG
Drumul transformării
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
Imagine dilemaveche ro jpg
Ce înseamnă expresia „Toate drumurile duc la Roma” și care sînt originile sale
Roma a fost mereu o destinație populară pentru producătorii de filme și jocuri video.
20220724 174033 jpg
Balauri mici, balauri mari, cale ferată fără șină și povestea celor două țări
Text de Alexandra Bumbăcaru, căutătoare de povești alături de Cronicari Digitali
20220722 180510 jpg

Adevarul.ro

Soldati ucraineni se adapostesc in timpul unui bombardament in Lyman- razboi Ucraina FOTO Profimedia
Aliații lui Putin au criticat retragerea rușilor din Lîman: Sunt niște gunoaie
Susținători ai lui Vladimir Putin au criticat sâmbătă retragerea armatei dintr-un oraș din Ucraina, la o zi după ce președintele a afirmat că a anexat regiunea.
seim letonia shutterstock 2046797567 jpg
Comisia Electorală Centrală din Letonia a finalizat numărătoarea buletinelor de vot pentru alegerile pentru Seim
Victoria a fost câștigată de partidul „Noua Unitate” al Primului Ministru al Republicii, Krisjanis Karins.
Sumudica2 jpg
Șumudică, dans oriental pe pista stadionului: Imagini prezentate de televiziunea saudită VIDEO
Marius Șumudică (51 de ani) are un stil inconfundabil, aproape la toate echipele sale.

HIstoria.ro

image
Bălcescu, iacobinul român despre care nimeni nu mai vorbește
Prima jumătate a veacului al XIX-lea a reprezentat pentru Ţările Române un timp al recuperării. Al recuperării parţiale – ideologice şi naţionale, cel puţin – a decalajului ce le despărţea de Occidentul european. Europa însăşi este într-o profundă efervescenţă după Revoluţia de la 1789, după epopeea napoleoniană, Restauraţie, revoluţiile din Grecia (1821), din Belgia şi Polonia anului 1830, mişcarea carbonarilor din Italia, toată acea fierbere socială şi naţională, rod al procesului de industria
image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Victor Babeș, cel mai elegant savant român
Victor Babeș a fost savant, profesor universitar, unul dintre cei mai renumiți oameni de știință, cunoscut și recunoscut în toată lumea. Când apărea profesorul Babeș la catedră, sau cu alte ocazii, acesta era îmbrăcat impecabil, foarte elegant, având o ținută exemplară.