China devine în premieră dublă campioană olimpică la șah

7 octombrie 2018
China devine în premieră dublă campioană olimpică la șah jpeg

Continuăm relatarea rundă cu rundă a celei de-a 43-a olimpiade la șah. Primele șase runde au fost descrise aici.

Runda 7. Runda în care, cum scria un comentator, „s-au ruinat ultimele vestigii ale perfecțiunii”. Doar două echipe au avut pînă acum un scor perfect, adică victorii în fiecare rundă: Polonia și Azerbaidjan. Dacă la azeri ne-am mai fi gîndit, la polonezi sigur nu. Și cu tot avantajul de rating al echipei caucaziene, polonezii au făcut și de data aceasta o figură frumoasă: nu au cîștigat, e drept, dar nici nu au pierdut. Toate cele patru partide s-au terminat remiză. La masa 2, SUA au cîștigat cu albele (So și Shankland) și remizat cu negrele (Caruana și Nakamura) în fața adversarilor croați. La următoarele trei mese, tot egalități: Ucraina – China, Germania – Olanda și Cehia – Israel. Seria surprinzătoare a eșecurilor echipei Rusiei continuă. La masa 10, rușii vizitați de Putin înainte de olimpiadă nu reușesc să se impună în fața sîrbilor: două remize, Kramnik cîștigă la masa 2 dar pierde Jakovenko la masa 4. România joacă la masa 30 a olimpiadei și face 4 – 0 cu Nigeria; de exemplu, la prima masă a echipei marele maestru Mircea Pîrligras, Elo 2623, îl învinge pe maestrul FIDE Bomo Kigigha, Elo 2300. Antigua și Barbuda sînt din nou ciuca bătăilor. La ultima masă, ele/ei pierd cu 3 – 1 la Gabon. Măcar au părăsit Oceania și au venit pe continent (vezi rundele 5 și 6 din articolul precedent). Clasamentul la vîrf după runda a 7-a: Azerbaidjan, SUA, Polonia – 13 puncte, Armenia – 12, Olanda, Spania, Franța, India, Israel, China, Germania, Cehia, Anglia, Ucraina – 11. Rusia e pe locul 23, cu 10 puncte, România a urcat pe 33, cu 9 puncte.

Runda 8. Campionul mondial Carlsen nu joacă la olimpiadă, dar probabil că o urmărește și se apucă de antrenament cu și mai multă îngrijorare și determinare. Adversarul său din noiembrie e mai puternic de la zi la zi și acum s-a apropiat la nici cinci puncte Elo; azi, „Fabulosul Fabiano” a trecut de necruțătorul Mamedyarov, în mult așteptatul meci dintre SUA și Azerbaidjan. Lupta a început cu un gong de așteptare: remiză la masa 3 între Naiditsch și Nakamura. Dar apoi azerul Radjabov cîștigă la So și echipa caucaziană ia conducerea. Americanii revin însă ”fabulos”, prin Caruana, care cîștigă un final de turnuri și dame foarte ”carlsenesc” în felul lui, adică plin de manevre de tatonare și de provocare, care adună mici avantaje disparate pînă la spargerea decisivă. SUA pecetluiesc soarta Azerbaidjanului însă abia prin Shankland, care îl învinge la masa 4 pe Mamedov – care, e de remarcat, era singurul din cei opt șahiști din meci cu rating sub 2700: are doar… 2699. Din primele opt mese, în șapte s-au înregistrat rezultate decisive, toate cu același scor la limită, 2,5 – 1,5. Egalitatea menționată a fost între Polonia și Armenia. Polonezii sînt extraordinari, reușind să reziste la echipe mult mai titrate. Ba chiar armenii ar putea să se socotească norocoși, Dragun fiind la un pas – mai exact, la un pion – de victoria la Hovhannisyan. Rușii cîștigă în sfîrșit la… bieloruși, iar moldovenii la georgieni (echipa 1). Pe români însă îi bat bengalezii, care au în medie un Elo cu 200-300 de puncte mai mic. Pînă ce și prietenii din Antigua și Barbuda reușesc un meci egal, cu frații caraibieni din Insulele Virgine americane. După egalitatea obținută de A&B, începînd cu momentul de față nu mai e nici o echipă la olimpiadă care să nu aibă cel puțin un punct. La vîrf, clasamentul arată astfel: SUA (reamintesc, campioană olimpică en-titre) – 15 puncte; Polonia (extraordinară, surpriza olimpiadei) – 14 puncte; Azerbaidjan, India, Franța, Armenia, China, Germania, Anglia – 13 puncte. Moldova e în lotul următor, al echipelor cu 12 puncte, în timp ce România cade pe 55. E dezastru, practic șahiștii români nu au jucat decît cu o singură echipă puternică, Ucraina, și cu toate acestea au făcut doar 9 puncte din opt runde – cît Barbados, Luxemburg sau Panama. Onoarea e momentan salvată de fete, care au 12 puncte și sînt pe locul 11 în concursul feminin desfășurat în paralel.

Runda 9. Azi (ca de altfel în fiecare rundă) s-au jucat 368 de partide. După cinci ore de joc, 367 de partide se încheiaseră. Numai una nu. Partida de la prima masă de la primul meci al rundei, cel dintre Polonia și SUA. Caruana s-a chinuit pînă la ultima mutare să îl învingă pe Krzysztof Duda, într-un final de remiză teoretică de turn și nebun contra turn. N-a reușit, și odată cu asta, SUA a înregistrat prima înfrîngere din concurs. La masa 2, So și Wojtaszek au făcut remiză, la fel și la masa 4, unde au jucat Shankland și Tomczak. Dar la masa 3, Piorun l-a învins pe Nakamura și a asigurat astfel victoria polonezilor. Uriașa surpriză a înfrîngerii americanilor, campionii en-titre, e egalată doar de neașteptata accedere pe primul loc a Poloniei, care pe grila de start ocupa locul 11! Astfel că, după 9 runde, doar două echipe au rămas neînvinse: Polonia și Germania. Și la următoarele două mese (China – Azerbaidjan și Armenia – India) victoriile au fost la limită, 2,5 – 1,5, cu diferența că „diferența” au făcut-o ultimele mese, singurele la care s-au înregistrat rezultate decisive. După runda de ieri, Azerbaidjan e la a doua înfrîngere consecutivă; și India are două înfrîngeri, dar nu consecutive. Remarcabilă victoria lui Nisipeanu la Maxime Vachier-Lagrave din meciul de la masa 4 dintre Germania – Franța, care s-a încheiat egal. Rușii au cîștigat la masa 6 cu italienii și revin în cărți. România s-a răzbunat crunt pe Luxemburg, dar nu mai comentez decît că mai demnă decît victoria cu 4 – 0 la minusculul ducat e înfrîngerea cu 3 – 1 a fetelor la Rusia. Clasamentul la vîrf la zi, cu două runde înainte de final: Polonia – 16 puncte (din 18 posibile); SUA, Armenia, China, Anglia – 15; Franța, Rusia, Croația, Germania – 14.

Runda 10. Fantastică răsturnare de situație! Invincibilii polonezi au fost îngenunchiați de chinezi, care s-au impus cu 3 – 1 la masa 1 a olimpiadei. Americanii au ripostat și ei, după înfrîngerea de ieri și au cîștigat în fața Armeniei grație punctului obținut (cu negrele) de Shankland la Melkumyan. Rușii și francezii marchează și ei, astfel că în acest moment, clasamentul echipelor care se bat pentru aur și podium arată astfel: SUA și China – 17 puncte; Franța, Rusia, Polonia – 16; India, Armenia, Kazahstan, Cehia, Germania, Ucraina și Anglia – 15. Abruptă căderea Azerbaidjanului, care a pierdut iar, de această dată la Ucraina, și a ajuns pe locul 29. Moldova e pe 19, cu 14 puncte, după o victorie în fața Sloveniei. Echipa României a făcut un egal cu o echipă sub nivelul ei, Lituania, și e pe locul 40, cu 12 puncte. La fete, România e pe 30, cu 13 puncte; pe primul e tot China, cu 17 puncte. Astfel că, o rundă înainte de final, nimic nu e decis încă, nici în competiția open, nici în cea feminină.

Runda 11. Întîlniri decisive la primele patru mese ale olimpiadei. Se joacă deci 16 partide; tensiunea și prudența sînt la cote maxime. Nu e de mirare că s-au înregistrat 15 remize și o singură partidă cu rezultat decisiv, Rusia – Franța 2,5 – 1,5. China – SUA, India – Polonia și Germania – Armenia au încheiat la egalitate. Rusia a reușit astfel să le ajungă din urmă pe ultima sută de metri pe China și SUA, fiecare avînd 17 puncte. La criteriile de departajare, cel mai bine a stat China, care devine din nou campioană olimpică, ca și acum patru ani, la Tromso, în Norvegia. La fete, povestea se repetă și China devine astfel dublă laureată, o performanță care altădată era exclusivitatea URSS-ului. Singura echipă neînvinsă la Olimpiadă a fost Germania. România, după o prestație ștearsă, a încheiat pe locul 27, iar Moldova pe 31, deși a jucat meciuri mai spectaculoase. La fete, România a luat locul 23.

diagram128 png png

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 128 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluția diagramei 127 de săptămîna trecută: 1. Cxf5! exf5 2. Dxf5+ urmat de 3. Dxc8+ și albul cîștigă.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: Ding Liren, jucătorul de la masa 1 din echipa Chinei, campioană olimpică la șah, Batumi, Georgia, 2018. Ding Liren, numărul 3 mondial, a înregistrat 3 victorii și 5 remize, terminînd olimpiada neînvins. A jucat într-un scaun special din cauza unei accidentări cu bicicleta de acum cîteva luni, din care nu și-a revenit complet.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Mii de tineri ruși mor în războiul din Ucraina. Familia unui soldat de 18 ani ucis pe front: „Abia aștepta să se înroleze”
Moscova cheltuiește milioane de euro pentru a încerca să modeleze o nouă generație dispusă să își dea viața în serviciul militar.
image
Pericolul din prăjituri. Substanța cu aromă de unt care ne poate afecta ADN-ul
Un nou studiu a descoperit că substanțele chimice dăunătoare pentru ADN ar putea să se ascundă în dulciurile preferate.
image
Un bărbat de origine romă care a violat o fată de 12 ani scapă de pedeapsă. Instanța a decis că „face parte din cultura sa”
Un tribunal spaniol a achitat un bărbat care a violat o fetiță de 12 ani, după ce a stabilit că relația lor face parte din cultura romă, relatează Daily Mail.

HIstoria.ro

image
Efectele surprinzătoare ale prezenței ofițerilor ruși în Bucureștiul anului 1877
În cadrul Războiului ruso-turc din 1877, după declararea de Război Imperiului Otoman, trupele ruse intră în România, în drum spre Turcia. Ca urmarea a acestui fapt, Bucureștii lui 1877 sînt luați cu asalt de ofiţerii ruși, gata să-și cheltuiască banii nebunește.
image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.