Olimpiada de șah de la Batumi, rundă cu rundă
Istoria consemnează de multe ori doar rezultatul, nu și micile sau marile gesturi, întîmplări și drame care au făcut ca el să arate fix în acest fel. De aceea am ținut un mic jurnal zilnic al fiecărei runde a olimpiadei de șah de la Batumi pe care „rezultatul final” l-a însoțit din umbră, cu un contur din ce în ce mai intuibil, dar în ultimă instanță nevăzut și imprevizibil.
Runda 1. Din perpectiva „greilor”, e considerată cea mai ușoară zi a olimpiadei. Grila de start cu echipele în ordinea valorii jucătorilor componenți se rupe în două. Grupa 1, formată din primele 92 de echipe, joacă cu grupa 2, formată din restul de 92 de competitori. Așa se face că SUA a jucat cu Panama, care nu are nici un mare maestru în echipă, Rusia a jucat cu Uganda, China cu Maroc sau India cu Salvadorul. Nu e de mirare că scorurile de 4 – 0 au fost foarte dese. România a înfruntat Nicaragua, o țară care și-a trimis reprezentanții la olimpiadă deși de ceva vreme are probleme politice interne mari și persistente.
Runda 2. Încă e rost de relaxare pentru echipele puternice. Se spune că meciurile grele încep abia din runda a 3-a, ceea ce e matematic explicabil. Încă nu s-au cernut echipele tari de cele medii sau de amatori. De exemplu, Rusia a jucat cu Irlanda; singurul jucător cu nume care sună a irlandez, O’Donnell, este maestru FIDE, iar singurul mare maestru al echipei este Baburin. Ce pot face ei împotriva găștii lui Karjakin, Nepomniachtchi, Vitiugov și Jakovenko? România demolează Singapore, scor 3,5 – 0,5. Abia pe la masa 25 apare o mică surpriză; echipa principală a gazdelor, Georgia 1, face egal cu Norvegia, clasată teoretic mai jos, în condițiile în care campionul mondial nu joacă la această olimpiadă pentru echipa țării sale.
Runda 3. Încep luptele mai echilibrate, deși favoritele nu ar trebui (încă) să gîfîie. Și totuși, s-a întîmplat. Germania în frunte cu Nisipeanu nu trece de Serbia (scor 2 – 2), în vreme ce Rusia abia-abia se impune în fața Georgiei 2, prin victoria lui Kramnik în fața unui maestru internațional cu Elo sub 2500. România dă primul test major, în fața Ucrainei. Lupulescu, Pîrligras și Deac scot remize la Ivanciuk, Eljanov și respectiv Ponomariov, dar la ultima masă Chirilă cedează la Korobov, un jucător cotat cu peste 100 de puncte peste marele maestru din România.
Runda 4. Prima lovitură de trăsnet. Rușii, care încă de ieri păruseră ezitanți, sînt bătuți de polonezi. La prima masă, juniorul Krzysztof Duda face remiză cu Karjakin, la masa 2 Nepomniachtchi îl învinge pe Wojtaszek, dar la ultimele două mese rușii pierd: Kramnik la Tomczak și Jakovenko la Dragun, deși fiecare are cîte 200 de puncte Elo în plus faţă de adversarii polonezi. Americanii își confirmă statutul de prim-favoriți și îi bat pe indienii conduși de Anand, alți preferaţi ai hîrtiei. Victoria americană e datorată lui Caruana, care l-a învins pe fostul campion mondial în numai 26 de mutări. Echipe care au cîștigat tot pînă acum: Franța, Israel, SUA, Cehia, Azerbaidjan, China, Armenia, Ucraina și Polonia. La subsol, luptele sînt la fel de intense, dar la un cu totul alt nivel de joc. Macao se bate cu o reprezentată a arhipeleagului caraibean, Antigua și Barbuda, și se impune cu 3,5 – 0,5. Un singur jucător din Antigua are Elo: M. Bailey, 1060 – adică undeva mai jos de categoria a III-a. Iar domnul Bailey joacă, bineînțeles, la prima masă.
Runda 5. „Meciul orgoliilor”, cum ar spune un comentator de fotbal, între două foste țări sovietice, aflata în conflict militar în Nagorno-Karabah, dar fiecare avînd o tradiție puternică în șah: Armenia – Azerbaidjan, la prima masă. Se impun azerii, grație punctelor obținute la primele mese de Mamedyarov și Radjabov. Dar cu toate acestea, altele sînt echipele care captează atenția: Polonia și Cehia, care se încăpățînează să tot confirme rezultatele bune și foarte bune obținute pînă acum. Ambele au cîștigat clar, cu 3 – 1, Polonia la Franța, și mai ales, Cehia la China! Cehia arată astfel că victoria din runda precedentă, la tînara dar solida echipă a Iranului, a fost cît se poate de logică. Remarcabil îmi pare marele maestru ceh Jiri Stocek, care a jucat toate rundele, scoțînd 4,5 puncte din 5 posibile. Rămîn astfel patru echipe cu un scor perfect, 5/5: Cehia, Polonia, Ucraina și Azerbaidjan, pentru că SUA a făcut meci egal cu Israelul. România pierde la Croația, scor 3 – 1, deși cele două echipe au un Elo mediu apropiat. În acest moment, Moldova, cu 7 puncte, e înaintea României, care are 6. Prestație bună fac și fostele republici sau provincii iugoslave: Bosnia-Herțegovina (8 puncte), Macedonia (8), Croația (8), Muntenegru (7), Serbia (7), Kosovo (6). Doar Slovenia, cu 5 puncte, nu pare în formă. Jos, la penultima masă, a 91-a, Antigua și Barbuda pierd iarăși cu 4 – 0, de data aceasta în fața echipei din Nauru. Nauru este o țară-insulă din Oceania, undeva între Papua Noua Guinee și Hawaii, cu o suprafață de 21 de kilometri pătrați și 11.000 locuitori. Nu are capitală, dar are echipă olimpică de șah, care ocazional își mai și bate categoric adversarele.
Runda 6. Cu totul, sînt 11 runde, deci e prima din cea de-a doua jumătate a olimpiadei. La primele mese, meciuri unul și unul. Cei patru ași joacă între ei: Azerbaidjan – Cehia și Polonia – Ucraina. Mamedyarov, numărul 3 mondial, e de neoprit: cîștigă la Navara, cu albele, în 41 de mutări. Tot cu albele cîștigă și Naiditsch la Hracek, în timp ce în partidele cu piesele negre, azerii fac remize. Scor final: 3 – 1 și traseul perfect al cehilor, care în runda a cincea i-au învins pe chinezi, se oprește aici. Nu la fel a fost cu polonezii, care s-au impus în fața ucrainenilor într-un fel de mini-finală locală, est-europeană. Trei remize, dar Ivanciuk, la masa 1, a pierdut la impetuosul Duda. În alte meciuri de top, SUA a umilit Bosnia-Herțegovina, 3,5 – 0,5 iar China a trecut la limită de Iran. Israel – Germania, Rusia – India și Anglia – Franța au terminat la egalitate. Urcă olandezii, croații și bielorușii, se retrag (ne)strategic norvegienii și turcii, care au o echipă frumușică. Macedonenii pierd la scor în fața armenilor, chiar în ziua referendumului de acasă, de stabilire a numelui țării așa încît grecii să nu mai obiecteze. Românii și moldovenii fac egal, primii cu estonienii (pentru care Keres nu mai joacă demult!), ceilalți cu muntenegrenii. La ultima masă, Antigua și Barbuda pierd iar, dar numai cu 3 – 1; Andre Warner a cîștigat la ultima masă în fața reprezentantului din Palau, o altă țară insulară oceanică. Clasamentul după șase runde: cu scor perfect, 12/12, sînt Polonia și Azerbaidjan; 11 puncte au SUA; apoi, de pe 4 pînă pe 13, sînt zece echipe cu cîte 10 puncte. Dintre ele, lipsesc surprinzător Rusia, India, Franța sau Ungaria, care mai au puțin și pierd definitiv contactul cu plutonul fruntaș. România e pe locul 53, după țări precum Zambia, Nepal, Irak, Republica Dominicană sau Bangladesh.
Olimpiada continuă luni, 1 octombrie, cu runda a șaptea; aceasta și celelalte runde vor fi prezentate în următorul articol.
Diagrama săptămînii
Soluția diagramei 127 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluția problemei de data trecută: 1. Nc5!, încercînd să prindă dama neagră, dar negrul pare să aibă o scăpare: 1… Nb6! și leagă la rîndul său nebunul de alb. Urmează însă 2. Df4+! Nu mergea 2. Nxd6 pentru că regele alb ar fi rămas în șah, dar acum dama neagră nu poate lua ea pe f4 din cauza legăturii! Regele negru mută din șah și albul capturează dama: 3. Dxd6 și 1–0.
Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.
Foto: Echipa Azerbaidjanului (cu Radjabov și Mamedyarov în picioare, privind la mesele de joc din meciul cu armenii) este una dintre pretendentele la titlul olimpic la șah, Batumi, Georgia, septembrie – octombrie 2018. Sursa: chessbase.com / Amruta Mokal.