Olimpiada de șah de la Batumi, rundă cu rundă

1 octombrie 2018
Olimpiada de șah de la Batumi, rundă cu rundă jpeg

Istoria consemnează de multe ori doar rezultatul, nu și micile sau marile gesturi, întîmplări și drame care au făcut ca el să arate fix în acest fel. De aceea am ținut un mic jurnal zilnic al fiecărei runde a olimpiadei de șah de la Batumi pe care „rezultatul final” l-a însoțit din umbră, cu un contur din ce în ce mai intuibil, dar în ultimă instanță nevăzut și imprevizibil.

Runda 1. Din perpectiva „greilor”, e considerată cea mai ușoară zi a olimpiadei. Grila de start cu echipele în ordinea valorii jucătorilor componenți se rupe în două. Grupa 1, formată din primele 92 de echipe, joacă cu grupa 2, formată din restul de 92 de competitori. Așa se face că SUA a jucat cu Panama, care nu are nici un mare maestru în echipă, Rusia a jucat cu Uganda, China cu Maroc sau India cu Salvadorul. Nu e de mirare că scorurile de 4 – 0 au fost foarte dese. România a înfruntat Nicaragua, o țară care și-a trimis reprezentanții la olimpiadă deși de ceva vreme are probleme politice interne mari și persistente.

Runda 2. Încă e rost de relaxare pentru echipele puternice. Se spune că meciurile grele încep abia din runda a 3-a, ceea ce e matematic explicabil. Încă nu s-au cernut echipele tari de cele medii sau de amatori. De exemplu, Rusia a jucat cu Irlanda; singurul jucător cu nume care sună a irlandez, O’Donnell, este maestru FIDE, iar singurul mare maestru al echipei este Baburin. Ce pot face ei împotriva găștii lui Karjakin, Nepomniachtchi, Vitiugov și Jakovenko? România demolează Singapore, scor 3,5 – 0,5. Abia pe la masa 25 apare o mică surpriză; echipa principală a gazdelor, Georgia 1, face egal cu Norvegia, clasată teoretic mai jos, în condițiile în care campionul mondial nu joacă la această olimpiadă pentru echipa țării sale.

Runda 3. Încep luptele mai echilibrate, deși favoritele nu ar trebui (încă) să gîfîie. Și totuși, s-a întîmplat. Germania în frunte cu Nisipeanu nu trece de Serbia (scor 2 – 2), în vreme ce Rusia abia-abia se impune în fața Georgiei 2, prin victoria lui Kramnik în fața unui maestru internațional cu Elo sub 2500. România dă primul test major, în fața Ucrainei. Lupulescu, Pîrligras și Deac scot remize la Ivanciuk, Eljanov și respectiv Ponomariov, dar la ultima masă Chirilă cedează la Korobov, un jucător cotat cu peste 100 de puncte peste marele maestru din România.

Runda 4. Prima lovitură de trăsnet. Rușii, care încă de ieri păruseră ezitanți, sînt bătuți de polonezi. La prima masă, juniorul Krzysztof Duda face remiză cu Karjakin, la masa 2 Nepomniachtchi îl învinge pe Wojtaszek, dar la ultimele două mese rușii pierd: Kramnik la Tomczak și Jakovenko la Dragun, deși fiecare are cîte 200 de puncte Elo în plus faţă de adversarii polonezi. Americanii își confirmă statutul de prim-favoriți și îi bat pe indienii conduși de Anand, alți preferaţi ai hîrtiei. Victoria americană e datorată lui Caruana, care l-a învins pe fostul campion mondial în numai 26 de mutări. Echipe care au cîștigat tot pînă acum: Franța, Israel, SUA, Cehia, Azerbaidjan, China, Armenia, Ucraina și Polonia. La subsol, luptele sînt la fel de intense, dar la un cu totul alt nivel de joc. Macao se bate cu o reprezentată a arhipeleagului caraibean, Antigua și Barbuda, și se impune cu 3,5 – 0,5. Un singur jucător din Antigua are Elo: M. Bailey, 1060 – adică undeva mai jos de categoria a III-a. Iar domnul Bailey joacă, bineînțeles, la prima masă.

Runda 5. „Meciul orgoliilor”, cum ar spune un comentator de fotbal, între două foste țări sovietice, aflata în conflict militar în Nagorno-Karabah, dar fiecare avînd o tradiție puternică în șah: Armenia – Azerbaidjan, la prima masă. Se impun azerii, grație punctelor obținute la primele mese de Mamedyarov și Radjabov. Dar cu toate acestea, altele sînt echipele care captează atenția: Polonia și Cehia, care se încăpățînează să tot confirme rezultatele bune și foarte bune obținute pînă acum. Ambele au cîștigat clar, cu 3 – 1, Polonia la Franța, și mai ales, Cehia la China! Cehia arată astfel că victoria din runda precedentă, la tînara dar solida echipă a Iranului, a fost cît se poate de logică. Remarcabil îmi pare marele maestru ceh Jiri Stocek, care a jucat toate rundele, scoțînd 4,5 puncte din 5 posibile. Rămîn astfel patru echipe cu un scor perfect, 5/5: Cehia, Polonia, Ucraina și Azerbaidjan, pentru că SUA a făcut meci egal cu Israelul. România pierde la Croația, scor 3 – 1, deși cele două echipe au un Elo mediu apropiat. În acest moment, Moldova, cu 7 puncte, e înaintea României, care are 6. Prestație bună fac și fostele republici sau provincii iugoslave: Bosnia-Herțegovina (8 puncte), Macedonia (8), Croația (8), Muntenegru (7), Serbia (7), Kosovo (6). Doar Slovenia, cu 5 puncte, nu pare în formă. Jos, la penultima masă, a 91-a, Antigua și Barbuda pierd iarăși cu 4 – 0, de data aceasta în fața echipei din Nauru. Nauru este o țară-insulă din Oceania, undeva între Papua Noua Guinee și Hawaii, cu o suprafață de 21 de kilometri pătrați și 11.000 locuitori. Nu are capitală, dar are echipă olimpică de șah, care ocazional își mai și bate categoric adversarele.

Runda 6. Cu totul, sînt 11 runde, deci e prima din cea de-a doua jumătate a olimpiadei. La primele mese, meciuri unul și unul. Cei patru ași joacă între ei: Azerbaidjan – Cehia și Polonia – Ucraina. Mamedyarov, numărul 3 mondial, e de neoprit: cîștigă la Navara, cu albele, în 41 de mutări. Tot cu albele cîștigă și Naiditsch la Hracek, în timp ce în partidele cu piesele negre, azerii fac remize. Scor final: 3 – 1 și traseul perfect al cehilor, care în runda a cincea i-au învins pe chinezi, se oprește aici. Nu la fel a fost cu polonezii, care s-au impus în fața ucrainenilor într-un fel de mini-finală locală, est-europeană. Trei remize, dar Ivanciuk, la masa 1, a pierdut la impetuosul Duda. În alte meciuri de top, SUA a umilit Bosnia-Herțegovina, 3,5 – 0,5 iar China a trecut la limită de Iran. Israel – Germania, Rusia – India și Anglia – Franța au terminat la egalitate. Urcă olandezii, croații și bielorușii, se retrag (ne)strategic norvegienii și turcii, care au o echipă frumușică. Macedonenii pierd la scor în fața armenilor, chiar în ziua referendumului de acasă, de stabilire a numelui țării așa încît grecii să nu mai obiecteze. Românii și moldovenii fac egal, primii cu estonienii (pentru care Keres nu mai joacă demult!), ceilalți cu muntenegrenii. La ultima masă, Antigua și Barbuda pierd iar, dar numai cu 3 – 1; Andre Warner a cîștigat la ultima masă în fața reprezentantului din Palau, o altă țară insulară oceanică. Clasamentul după șase runde: cu scor perfect, 12/12, sînt Polonia și Azerbaidjan; 11 puncte au SUA; apoi, de pe 4 pînă pe 13, sînt zece echipe cu cîte 10 puncte. Dintre ele, lipsesc surprinzător Rusia, India, Franța sau Ungaria, care mai au puțin și pierd definitiv contactul cu plutonul fruntaș. România e pe locul 53, după țări precum Zambia, Nepal, Irak, Republica Dominicană sau Bangladesh.

Olimpiada continuă luni, 1 octombrie, cu runda a șaptea; aceasta și celelalte runde vor fi prezentate în următorul articol.

diagram127 png png

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 127 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluția problemei de data trecută: 1. Nc5!, încercînd să prindă dama neagră, dar negrul pare să aibă o scăpare: 1… Nb6! și leagă la rîndul său nebunul de alb. Urmează însă 2. Df4+! Nu mergea 2. Nxd6 pentru că regele alb ar fi rămas în șah, dar acum dama neagră nu poate lua ea pe f4 din cauza legăturii! Regele negru mută din șah și albul capturează dama: 3. Dxd6 și 1–0.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: Echipa Azerbaidjanului (cu Radjabov și Mamedyarov în picioare, privind la mesele de joc din meciul cu armenii) este una dintre pretendentele la titlul olimpic la șah, Batumi, Georgia, septembrie – octombrie 2018. Sursa: chessbase.com / Amruta Mokal.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

acc politie jpg
Opt răniți, dintre care doi polițiști, într-un grav accident rutier produs în timpul nopții în București
Un accident grav în care a fost implicată o mașină de Poliție aflată în misiune a avut loc în Capitală în noaptea de vineri spre sâmbătă. Opt oameni, dintre care doi agenți de poliție au fost răniți și transportați
girofar foto antena 3 jpg
Opt persoane, între care doi poliţişti, rănite, într-un accident, în Capitală
Opt persoane, între care doi poliţişti, au fost rănite, în noaptea de vineri spre sâmbătă, într-un accident rutier produs în Bucureşti şi în care au fost implicate o maşină de poliţie aflată în misiune şi un autoturism.
gary hall getty webp
Stațiunea Costinești  Foto delcampe net jpg
Stațiunea din România, una dintre cele mai căutate destinații de pe litoral, care va trece printr-o mare schimbare. Plaja va fi extinsă
O stațiune din România, una dintre cele mai căutate destinații de pe litoralul românesc și printre preferatele tinerilor, va suferi o schimbare uriașă. Este vorba despre Costinești. În viitor, turiștii se vor putea bucura de o plajă extinsă și pot admira celebra epavă de mai aproape.
Sinner facebook jpg
creier
Cât de repede poate gândi creierul uman? Descoperirea uluitoare care a suprins specialiștii din întreaga lume
Poate că mulți dintre noi ne-am întrebat, de-a lungul timpului, cât de repede poate gândi creierul uman? Potrivit specialiștilor, răspunsul la această întrebare poate să ne surprindă! Se pare că, în realitate, mintea noastră este mult mai lentă decât am putea avea impresia!
12678373 jpg
Dezvăluirile unui general iranian de top privind înfrângerea suferită de Iran în Siria: „Am primit o lovitură foarte mare”
Un general iranian de top a dezvăluit că Teheranul a făcut presiuni asupra fostului dictator sirian Bashar al-Assad, să deschidă un front suplimentar împotriva Israelului, în timp ce acesta lupta cu grupările Hamas în Fâșia Gaza și Hezbollah în Liban, relatează Times of Israel.
8596153 jpg
Rusia s-ar fi prefăcut că îi bombardează pe rebelii sirieni. Declarația unui fost consilier al lui Assad
Un general iranian de top a acuzat Rusia că a mințit Teheranul susținând că aviația sa îi ataca pe rebelii sirieni, în timp ce de fapt bombarda zone pustii, relatează Business Insider.
Bătălie Vaslui. FOTO www.wikipedia.org
Secretele victoriei lui Ștefan cel Mare la Vaslui. Cum a reușit domnitorul unei țări mici să provoace cea mai grea înfrângere din istoria Islamului
Pe 10 ianuarie 1457, în zona numită Podul Înalt, astăzi județul Vaslui, Ștefan cel Mare înregistra cea mai strălucită victorie împotriva otomanilor. Pentru contemporani era cea mai mare victorie a creștinătății împotriva islamului. Mult timp oamenii nu și-a explicat succesul voievodului moldovean.