Olimpiada de șah de la Batumi, la start
Și a început. Azi (luni, 24 septembrie) e prima rundă a olimpiadei de șah de la Batumi, Georgia, cea de-a 43-a de la lansarea acestei competiții internaționale pe echipe. Mai jos sînt cîteva informații pe scurt, dar vă reamintesc și de seria de articole din Dilema veche despre istoria olimpiadelor de șah (sînt patru articole, ultimul este aici).
SUA în pole position. Campioana en-titre a venit fix în aceeași componență ca acum doi ani, cînd a cîștigat olimpiada: Fabiano Caruana, Wesley So, Hikaru Nakamura, Samuel Shankland, Ray Robson. Caruana, So și Nakamura nu mai au nevoie de introduceri, dar și Shankland e un jucător de temut; el i-a surclasat pe cei trei ași americani în cel mai recent campionat național.
Șase echipe cu un rating de peste 2700. După SUA, care are un rating mediu de 2772, grila de start arată astfel: Rusia (2764), China (2756), Azerbaidjan (2748) și India (2724). Nu sînt de neglijat nici pretențiile celorlalte echipe cu jucători puternici: Ucraina, Armenia sau Franța.
Putin dă indicații. Cu cîteva zile înainte de startul olimpiadei, președintele Rusiei Vladimir Putin a mers la baza de antrenament a echipei Rusiei de la Soci și le-a spus responsabililor federali să aibă grijă nu doar de condițiile de activitate ale marilor maeștri, ci și de cele ale juniorilor. Putin a mai apreciat că e foarte bine că șahiștii ruși se antrenează la Soci, la doi pași de Georgia, „pentru că astfel ei se adaptează și la clima în care se va desfășura olimpiada”. Oricum, din 2002, de cînd din echipă mai făcea parte Kasparov, rușii nu au mai cîștigat nici o olimpiadă.
România, locul 21 la start. Echipa României din turneul open este formată din marii maeștri Lupulescu, Pîrligras, Vajda și Chirilă. Elo-ul mediu al echipei este de 2600 de puncte. La fete, România pornește de pe locul 20, cu Bulmagă, Peptan, Cosma, Cosman și Lehaci.
Marii absenți. La Batumi nu va juca campionul mondial Magnus Carlsen, care a participat la olimpiada precedentă; el e deja în campusul în care se pregătește de meciul cu Caruana pentru titlul mondial de peste două luni de la Londra. De la ruși, lipsesc printre alții Grischuk sau Svidler, dar chiar și cu ei echipa Rusiei nu ar fi putut-o depăși ca rating pe cea americană. Bulgarul Topalov lipsește și el laolaltă cu întreaga echipă a Bulgariei, a cărei federație e suspendată de FIDE. De la fete, deloc surprinzător, nu joacă chinezoaica Hou Yifan.
De urmărit. Pe locul 23 în grila de start e echipa Iranului. Jucătorii iranieni s-au remarcat în ultima vreme, mai ales la nivelul juniorilor. Parham Maghsoodloo tocmai a cîștigat campionatul mondial de junior, într-un mod categoric, dar pe locuri fruntașe au terminat concursul și conaționalii săi Amin Tabatabei și Alireza Firouzja. Celor trei li se adaugă în echipa olimpică a Iranului și „seniorii” care abia au depășit 20 de ani, Mosadeghpour și Idani. Țara de origine a șahului, cum spune tradiția, trimite deci la olimpiadă o echipă de lupi tineri care ar putea repurta victorii de senzație.
Sumo
Închei cu turneul Aki Basho la sumo, adjudecat și de această dată de Hakuho. Cu un scor perfect de 15-0, mongolul este la a 41-a victorie în turneele dotate cu Cupa Împăratului. După turneu a spus că i se pare că „după ceva timp, un zeu al sumo-ului mi-a zîmbit iar”, la capătul unei perioade personale dificile, în care și-a pierdut tatăl, dar și după o serie de accidentări care l-au făcut să se retragă din cîteva concursuri recente. Yokozuna Hakuho (33 de ani) este deținătorul unor recorduri absolute în sumo, cum ar fi cele mai multe campionate cîștigate sau cele mai multe campionate cîștigate cu un scor perfect (fără înfrîngere). La turneul Aki Basho de anul acesta au mai participat și ceilalți doi yokozuna activi, Kisenosato (10-5) și Kakuryu (10-5). Alte rezultate: ozeki Goeido a încheiat al doilea, cu 12-3, un alt ozeki, Takayasu, e pe locul trei, cu 11-4, iar ozeki Tochinoshin (Georgia) a avut 9 victorii și 6 înfrîngeri.
Diagrama săptămînii
Soluția diagramei 126 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluția diagramei 125 de data trecută: 1. Nxh6! gxh6 2. Tg3+ Ng7 (2… Rh7 3. Nxf7 cu cîștig) 3. Dg6! Df8 4. f6! și albul cîștigă.
Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.
Foto: Președintele Vladimir Putin în vizită la baza de antrenament de la Soci a echipelor olimpice de șah ale Rusiei, septembrie 2018. Sursa: chessbase.com.