Catolicii şi comuniştii cehi, dispută pe un miliard de euro

16 iulie 2018
Catolicii şi comuniştii cehi, dispută pe un miliard de euro png

Acum două săptămîni scriam în Dilema veche despre Partidul Comunist Ceh, aflat pe cale de a intra la guvernare într-un soi de înţelegere asemănătoare cu cea cunoscută mai de mult la noi sub denumirea de „patrulaterul roşu”. Mă întrebam în articolul respectiv ce fel de profil mai are azi un partid comunist activ, care nu e nici interzis, cum e cazul în unele ţări foste comuniste, şi nici nu se ascunde în spatele unor democraţii de faţadă, cum este probabil cazul în Rusia. Iată că n-a trecut mult timp şi Partidul Comunist Ceh ne dă o idee în acest sens.

Mai exact, Partidul Comunist Ceh îşi reafirmă indirect poziţia doctrinară anticlericală şi iniţiază o lege prin care compensaţiile care ar reveni cultelor religioase ar urma să fie impozitate cu 19%. Şi nu este vorba deloc de puţini bani. Potrivit unei legi din 2012 şi a unor înţelegeri ulterioare, statul ceh ar urma să restituie cultelor religioase o serie de bunuri confiscate în timpul comunismului. Pe lîngă aceste bunuri, statul s-a angajat să mai plătească şi compensaţii pentru perioada în care aceste bunuri n-au putut fi folosite de cultele respective. Este vorba de diverse proprietăţi, cum ar fi biserica barocă Zelená hora aflată în patrimoniul UNESCO sau Castelul Kroměříž, unde episcopii obişnuiau să se odihnească. Numai proprietăţile valorează aproape trei miliarde de euro, dar mai sînt şi păduri, podgorii şi opere de artă, plus compensaţiile financiare. Grosul despăgubirilor – aproximativ 80% – va merge la Biserica Catolică. Probabil cu totul se va ajunge la o sumă de impozitat de peste şase miliarde de euro. O cincime din aceşti bani ar trebui întorşi statului, propun deputaţii comunişti, care, precum cei ai Partidul Romînia Mare din timpul „patrulaterului roşu”, nu deţin portofolii ministeriale, dar au influenţă în parlament, unde în curînd ar trebui votat guvernul. La un calcul sumar, valoarea taxei depăşeşte un miliard de euro, bani pe care, în cea mai mare parte, îi va avea de plătit Biserica Catolică.

Să recapitulăm. Urmaşii politici ai celor ce au dispus confiscarea proprietăţilor bisericeşti se consideră datori să propună corecţii la decizia de compensare a foştilor proprietari. E de presupus deci că ei în continuare găsesc drept justă confiscarea din anii comunismului şi dacă nu pot împiedica restituirile, încearcă măcar să le reducă din amploare. Nu discutăm aici de legalitatea impozitării unor despăgubiri. „Îţi stă mintea-n loc”, a spus un reprezentant catolic, „cum să impozitezi despăgubirile?! Aici noi sîntem creditorii, iar statul e debitorul!” a exclamat el. Ci discutăm doar de o poziţie politică, de un semnal, pe care partidul comunist îl dă electoratului său şi nu numai.

Flerul politic al comuniştilor cehi e totuşi de remarcat, pentru că Republica Cehă este una dintre cele mai nonreligioase state europene. La recensămîntul din 2011, din cei 10,6 milioane de locuitori, 8,6 milioane au lăsat necompletată coloana privind religia sau s-au declarat atei. Dacă ateismul cehilor are şi o valenţă anticlericală semnificativă, e de aşteptat ca iniţiativa comuniştilor să aibă şanse să fie bine văzută de electorat.

Joi, guvernul Andrej Babiš va fi votat în parlament. E susţinut de mişcarea populistă ANO condusă de Babiš, de partenerii social-democraţi şi de comunişti. Premierul s-a declarat deja hăituit de anti-comuniştii care îl acuză de colaborarea cu securitatea cehoslovacă, pe cînd lucra în comerţul exterior, înainte de 1990. Şi din acest motiv s-ar putea considera îndreptăţit să ia partea comuniştilor în controversa compensaţiilor. Dar Babiš a fost şi ministru de finanţe (între 2014 şi 2017), cînd au avut loc negocierile privind compensaţiile. El a spus deja că susţine taxarea despăgubirilor şi că suma stabilită pentru compensarea cultelor religioase „este prea mare” (cu cel puţin o treime din cît ar fi trebuit, deşi cultele susţin că evaluarea a fost făcută printr-un audit internaţional). Deşi la prima vedere comuniştii au şanse mai mari de cîştig, e de urmărit dacă pînă la urmă miliardul de euro aflat în joc va rămîne sau nu în posesia catolicilor.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: Biserica Sf. Ioan de Nepomuk/ Zelená hora/ Cehia.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

Regele Mihai și Regina Ana, în ziua căsătoriei lor din Atena, 10 iunie 1948, alături de Regina mamă Elena, ultima din rândul de jos, în dreapta jpeg
Cum a schimbat nunta Reginei Marii Britanii soarta României. Greșeala care l-a cucerit pe loc pe Regele Mihai
O greșeală delicată a Anei de Bourbon l-a cucerit pe Regele Mihai și a schimbat destinul monarhiei române. Povestea unei iubiri, dezvăluită după 50 de ani.
Termocentrala Mintia în șantier  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (98) JPG
Colosul energetic ridicat în ritm alert la Mintia. Burduja: „Este cea mai mare centrală pe gaz din Europa, într-un singur loc”
Noua termocentrală Mintia ar putea produce energie din acest an. Lucrările de construcție a centralei electrice, cu o capacitate de peste 1.700 MW, au avansat într-un ritm alert, susține ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
mineriada iunie 1990 minerii bat un student în centrul bucurestiului foto AFp Andrei Iliescu
13 iunie, ziua în care a început cea mai violentă mineriadă din România postdecembristă
La 13 iunie 1990 a început cea mai violentă mineriadă din România postdecembristă, când protestele pașnice din Piața Universității au fost reprimate brutal, iar minerii au fost aduși în Capitală sub pretextul reinstaurării ordinii.
image png
Povestea neștiută a Nicoletei Luciu: și-a salvat mama din mâinile tatălui violent: „Te-am văzut sacrificându-te într-un hal...”
Andreea Luciu a revenit în atenția publică în urmă cu puțin timp, când și-a lansat propriul podcast intitulat „MOM”. Primele invitate de până acum au fost Teo Trandafir și Roxana Ciuhulescu. În cadrul primului episod, Teo Trandafir a amintit de o perioadă în care Nicoleta Luciu făcea tot posibilul p
ryanair foto shutterstock
Pasagerii care circulă cu această companie aeriană populară pot primi amenzi chiar și de 500 de euro! Ce comportament este sancționat sever
O companie aeriană foarte populară printre români poate da amenzi chiar și de 500 de euro celor care fac acest lucru în avion. Este un detaliu important, pe care trebuie să îl știe toți cei care se urcă la bordul aeronavelor, iar, în anumite situații, pot să ajungă chiar și în instanță.
image png
Liderul UDMR a descoperit că Salrom are 600 de angajați în București în timp ce la Praid mai sunt doar 60-70 de mineri.
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că, în contextual în care se discută intens despre reducerea cheltuielilor statului, a aflat ”cu stupoare” că la sediul din Bucureşti al Salrom sunt angajate 600 de persoane, în timp ce la Praid sunt 60-70 de mineri.
image png
Probleme în paradis pentru Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu și logodnica sa, Alina? „Aruncați vina pe femeile din viața voastră, dar voi sunteți ăia toxici!”
Cătălin Dobrescu, fostul soț al celebrei cântărețe Oana Radu, pare că ar întâmpina probleme în actuala relația în care este implicat cu Alina, o tânără pe care a cerut-o de soție în urmă cu câteva luni. Despre ce e vorba, mai exact?
image png
O fetiţă de 8 ani, ucraineancă, a dispărut din zona centrală a municipiului Galaţi. Copila nu vorbește românește
O fetiţă de 8 ani, ucraineancă, a dispărut, joi seară, din zona centrală a municipiului Galaţi, fiind căutată. Fetiţa nu vorbeşte româneşte.
Foto: © Facebook / Teleki Téka - Bibliotheca Telekiana
O „comoară a istoriei filosofiei”, prezentată la Târgu Mureș
Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureș a anunțat că în patrimoniul instituției a ajuns o adevărată „comoară a istoriei filosofiei”, respectiv un volum din Operele lui Aristotel cu comentariile lui Averroes și Marcus Antonius Zimara,