Marile turnee s-au mutat zilele acestea în Asia. La Chengdu, în China, au început campionatele continentale de șah, mixt și feminin, în vreme ce la Tokyo a avut loc duminică prima rundă a Turneului de Vară la sumo. E adevărat că ar mai fi și Grand Prix-ul la șah de la Moscova, dar cum Rusia se întinde și pe continentul asiatic, centrul de greutate nu se mută semnificativ.

Să le luăm pe rînd. La Chengdu, grupul favoriților e dominat de jucătorii chinezi, printre care Yu Yangyi (Elo 2743), juniorul Wei Yi (2732), Bu Xiangzhi (2697) și Wang Hao (2680). Ar fi apoi și grupul indian, în frunte cu Vidit Santosh Gujrathi (2687), Adhiban Bashkaran (2672), Ganguly Surya Shekhar (2653) și Sethuraman S.P. (2633). Se anunță o luptă strînsă între cele două super-puteri rivale ale șahului asiatic, deși dintre pretendenții la titlu nu pot fi excluși ab initio jucătorii din alte ţări, precum Rustam Kasimdzhanov din Uzbekistan (2698) sau vietnamezul Nguyen Ngoc Truong Son (2632).

Doi asiatici de top nu pot fi găsiți însă printre participanții la campionatul din Chengdu. Este vorba de Ding Liren (2776), cel mai titrat șahist chinez, și de Pentala Harikrishna (2739), cel mai bun șahist indian după Anand. Cu ei dar și cu alți jucători importanți (Nakamura, Mamedyarov, Grischuk, Hou Yifan sau Adams, ca să-i numesc doar pe cîțiva dintre cei 18 participanți) a debutat sîmbătă la Moscova cea de-a doua etapă a seriei Grand Prix 2017. Despre prima etapă, cîștigată de rusul Alexander Grischuk, am scris aici și aici.

Vestea bună pentru iubitorii de sumo este că în sfîrșit a început Turneul de Vară de la Tokyo. Vestea proastă pentru admiratorii lui yokozuna Kisenosato, primul japonez cu acest rang după o întrerupere de zece ani, e că acesta a fost înfrînt în mod surprinzător, duminică, de către komosubi Yoshikaze. Se pare că Kisenosato nu şi-a revenit complet după ce în penultima rundă a turneului de primăvară şi-a dislocat umărul în confruntarea cu Harumafuji. Și yokozuna Kakuryu a fost aruncat din dohyō în prima rundă, în schimb Hakuho și Harumafuji și-au confirmat statutul de yokozuna. Ultimele două Cupe ale Împăratului, de iarnă și de primăvară, au fost adjudecate de Kisenosato, însă după această înfrîngere, încercarea sa de a repeta figura pentru a treia oară consecutiv este mai dificilă – dar nu imposibilă.

Diagrama săptămînii

Soluţia diagramei 59 va fi publicată în ediţia următoare a rubricii „În alb şi negru”.

Soluţia diagramei 58 din ediţia precedentă: 1… Ta8! 2. Txa8 Df1+! 3. Rb2 (d2) c3+ urmat de 4… Dxb5 şi negrul cîştigă dama şi partida.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: Un jucător mai puţin experimentat reuşeşte să facă prima mutare a partidei dintre Maxime Vachier-Lagrave (Franţa) şi Michael Adams (Marea Britanie), Grand Prix Moscova, mai, 2017. Sursa: chessbase.com/Max Avdeev.