Anul turneelor

16 ianuarie 2017
Anul turneelor jpeg

Spre deosebire de anul trecut, în 2017 nu vom avea nici olimpiadă, nici meci pentru titlul mondial masculin. În schimb, vor fi o sumedenie de turnee mari, clasificabile în două categorii: cele tradiționale și cele din seriile Grand Prix și Grand Chess Tour.

Dintre turneele tradiționale, unul deja a început. Este vorba de Tata Steel Chess din orășelul olandez Wijk aan Zee. De 79 de ediții, aici își dă întîlnire an de an elita șahului mondial pentru un concurs clasic, robust, care de regulă durează mai bine de două săptămîni. Anul acesta participă campionul mondial Magnus Carlsen (Norvegia), șalangerul său de anul trecut Serghei Karjakin (Rusia), șahistul cu cele mai consistente rezultate în 2016, americano-filipinezul Wesley So, cei mai promițători juniori ai momentului, Richard Rapport (Ungaria) și Wei Yi (China), plus o pleiadă de jucători aflați în plin vîrf de carieră: Levon Aronian (Armenia), Anish Giri (Olanda), Ian Nepomniachtchi (Rusia), Pentala Harikrishna (India), Pavel Eljanov (Ucraina), Radoslav Wojtaszek (Polonia), Dimitri Andreikin (Rusia), Baskaran Adhiban (India) și Loek van Wely (Olanda).

Tot în ianuarie se desfășoară cochetul open din Gibraltar unde vor veni aproape toți ceilalți șahiști de top care nu au mers la Wijk aan Zee: numărul doi mondial Fabiano Caruana (SUA), compatriotul său Hikaru Nakamura, francezul Maxime Vachier-Lagrave, proaspătul campion mondial la șah rapid Vasili Ivanciuk (Ucraina), Michael Adams (Marea Britanie) sau campioana mondială Hou Yifan.

Dacă tot veni vorba de Hou Yifan: în februarie, la Teheran, ea își va pierde titlul deoarece a anunțat că nu va mai participa în turneele pentru campionatul mondial feminin. Dar competiția din capitala Iranului care va desemna următoarea campioană mondială e controversată și din alt motiv. Nazi Paikidze (SUA), Irina Krush (SUA) și Maria Muziciuk (Ucraina), toate șahiste de top care ar fi trebuit să joace aici, vor boicota concursul pentru că, spun ele, în Iran femeile sînt discriminate.

Iată acum, pe repede-înainte, și celelalte mari turnee ale anului: Zurich Chess Challenge, în aprilie, care anul acesta se va desfășura în memoria lui Viktor Korcinoi, care a trăit în Elveția după ce a evadat din URSS; Altibox Norway Chess, în iunie, unde au confirmat participarea, printre alții, reprezentantul gazdelor Magnus Carlsen, dar și Serghei Karjakin, Vishy Anand, Levon Aronian, Maxime Vachier-Lagrave și Hikaru Nakamura; Sparkassen Dortmund, în iulie, care anul acesta va purta numele lui Vladimir Kramnik (Rusia), participant la turneu pentru a 25-a oară. La un moment dat, acum șase-șapte ani, la turneele de mai sus avea mari șanse să se adauge și Turneul Regilor de la Bazna/Mediaș. Pe atunci la el jucau șahiști precum Magnus Carlsen, Fabiano Caruana, Serghei Karjakin, Hikaru Nakamura, Vasili Ivanciuk, Gata Kamski, Ruslan Ponomariov, Alexei Shirov, Dieter Nisipeanu, Boris Gelfand, Wang Hao sau Teimour Radjabov. Însă undeva, pe parcurs, șansa s-a subțiat și s-a pierdut și turneul nu mai are cum ajunge, deocamdată, pe calendarul mare al competițiilor șahiste.

În afara acestor turnee “independente”, cîteva concursuri la fel de puternice sînt prinse în două serii, una a federației internaționale de șah, Grand Prix, care are o versiune feminină și una masculină, și alta “privată”, Grand Chess Tour, care în 2017 ajunge la cea de-a treia ediție. Aceste serii mai aduc așadar peste zece turnee de top la cele deja menționate. Mai punem și Cupa Mondială, și campionatele mondiale de blitz și șah rapid, pe cele pe echipe (care au și un corespondent european important) și iată imaginea unui an competițional în șah destul de bogat.

Dincolo de peisajul general al turneelor, în 2017 sînt de urmărit cîteva performanţe individuale. Spre finalul anului trecut, americanul Fabiano Caruana s-a apropiat periculos de mult ca rating de campionul mondial Magnus Carlsen. Norvegianul este lider al clasamentului Elo din iulie 2011 dar în prezent diferenţa dintre el şi Caruana a ajuns la doar 13 puncte. E de văzut - şi asta încă de acum, de la turneul de la Wijk aan Zee - dacă Wesley So va continua seria rezultatelor excelente din 2016 şi va ajunge membru cu drepturi depline în grupul restrîns al celor ce pot deveni şalanger la titlul mondial. În şahul intern, în 2016 remarcabilă a fost evoluţia juniorului Bogdan Deac - şi e de urmărit dacă ea va continua şi în 2017.

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 42 va fi publicată săptămîna viitoare, în cadrul rubricii online "În alb și negru".

Soluția diagramei 41: 1. Txd5+! cxd5 2. Cd3+! exd3 3. f4#.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: tatasteelchess.com. Turneul de la Wijk aan Zee, categoria Masters, în plină desfășurare, ianuarie 2017.

diagram42 png png
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.
man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschisă Ministrului Educației
Asociația Profesorilor de Limba și Literatura Română Ioana Em. Petrescu (ANPRO) vă solicită atenția cu privire la următoarele sesizări și propuneri referitoare la Proiectul Legii Învățămîntului Preuniversitar „România educată”, aflat în dezbatere publică:
20220726 185215 jpg
Bătrînii
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
20220728 210201 jpg
Copii la scoala jpg
Cum poți facilita integrarea copilului în sistemul de învățămînt
Atunci cînd copiii merg la creșă, grădiniță sau școală, activitățile de orientare îi ajută să se familiarizeze cu mediul nou în care își vor petrece o mare parte a zilei.
Palama lui Dumnezeu jpg
Poiana Omului
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
G0122246 JPG
Drumul transformării
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
Imagine dilemaveche ro jpg
Ce înseamnă expresia „Toate drumurile duc la Roma” și care sînt originile sale
Roma a fost mereu o destinație populară pentru producătorii de filme și jocuri video.
20220724 174033 jpg
Balauri mici, balauri mari, cale ferată fără șină și povestea celor două țări
Text de Alexandra Bumbăcaru, căutătoare de povești alături de Cronicari Digitali
20220722 180510 jpg

Adevarul.ro

Zalomir2 jpg
Florin Zalomir s-a sinucis: Motivul, dezvăluit de fostul său coleg de echipă
Fostul vicecampion olimpic a avut un destin tragic în viața personală.
Dmitrii Peskov kremlin.ru
Kremlinul vrea „consultări” pentru a stabili frontierele regiunilor anexate în Ucraina
Kremlinul a declarat că favorizează o „abordare echilibrată” a problemei armelor nucleare, nu bazată pe emoţii, după ce un aliat-cheie al preşedintelui Vladimir Putin a cerut în weekend ca Rusia să folosească o „armă nucleară de mică putere” în Ucraina
Zalomir jpg
Florin Zalomir, vicecampion olimpic, găsit mort: Curg informații șocante despre decesul său
Unul dintre cei mai titrați scrimeri ai României s-a stins la doar 41 de ani.

HIstoria.ro

image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.
image
Bălcescu, iacobinul român despre care nimeni nu mai vorbește
Prima jumătate a veacului al XIX-lea a reprezentat pentru Ţările Române un timp al recuperării. Al recuperării parţiale – ideologice şi naţionale, cel puţin – a decalajului ce le despărţea de Occidentul european. Europa însăşi este într-o profundă efervescenţă după Revoluţia de la 1789, după epopeea napoleoniană, Restauraţie, revoluţiile din Grecia (1821), din Belgia şi Polonia anului 1830, mişcarea carbonarilor din Italia, toată acea fierbere socială şi naţională, rod al procesului de industria
image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia