Anul turneelor

16 ianuarie 2017
Anul turneelor jpeg

Spre deosebire de anul trecut, în 2017 nu vom avea nici olimpiadă, nici meci pentru titlul mondial masculin. În schimb, vor fi o sumedenie de turnee mari, clasificabile în două categorii: cele tradiționale și cele din seriile Grand Prix și Grand Chess Tour.

Dintre turneele tradiționale, unul deja a început. Este vorba de Tata Steel Chess din orășelul olandez Wijk aan Zee. De 79 de ediții, aici își dă întîlnire an de an elita șahului mondial pentru un concurs clasic, robust, care de regulă durează mai bine de două săptămîni. Anul acesta participă campionul mondial Magnus Carlsen (Norvegia), șalangerul său de anul trecut Serghei Karjakin (Rusia), șahistul cu cele mai consistente rezultate în 2016, americano-filipinezul Wesley So, cei mai promițători juniori ai momentului, Richard Rapport (Ungaria) și Wei Yi (China), plus o pleiadă de jucători aflați în plin vîrf de carieră: Levon Aronian (Armenia), Anish Giri (Olanda), Ian Nepomniachtchi (Rusia), Pentala Harikrishna (India), Pavel Eljanov (Ucraina), Radoslav Wojtaszek (Polonia), Dimitri Andreikin (Rusia), Baskaran Adhiban (India) și Loek van Wely (Olanda).

Tot în ianuarie se desfășoară cochetul open din Gibraltar unde vor veni aproape toți ceilalți șahiști de top care nu au mers la Wijk aan Zee: numărul doi mondial Fabiano Caruana (SUA), compatriotul său Hikaru Nakamura, francezul Maxime Vachier-Lagrave, proaspătul campion mondial la șah rapid Vasili Ivanciuk (Ucraina), Michael Adams (Marea Britanie) sau campioana mondială Hou Yifan.

Dacă tot veni vorba de Hou Yifan: în februarie, la Teheran, ea își va pierde titlul deoarece a anunțat că nu va mai participa în turneele pentru campionatul mondial feminin. Dar competiția din capitala Iranului care va desemna următoarea campioană mondială e controversată și din alt motiv. Nazi Paikidze (SUA), Irina Krush (SUA) și Maria Muziciuk (Ucraina), toate șahiste de top care ar fi trebuit să joace aici, vor boicota concursul pentru că, spun ele, în Iran femeile sînt discriminate.

Iată acum, pe repede-înainte, și celelalte mari turnee ale anului: Zurich Chess Challenge, în aprilie, care anul acesta se va desfășura în memoria lui Viktor Korcinoi, care a trăit în Elveția după ce a evadat din URSS; Altibox Norway Chess, în iunie, unde au confirmat participarea, printre alții, reprezentantul gazdelor Magnus Carlsen, dar și Serghei Karjakin, Vishy Anand, Levon Aronian, Maxime Vachier-Lagrave și Hikaru Nakamura; Sparkassen Dortmund, în iulie, care anul acesta va purta numele lui Vladimir Kramnik (Rusia), participant la turneu pentru a 25-a oară. La un moment dat, acum șase-șapte ani, la turneele de mai sus avea mari șanse să se adauge și Turneul Regilor de la Bazna/Mediaș. Pe atunci la el jucau șahiști precum Magnus Carlsen, Fabiano Caruana, Serghei Karjakin, Hikaru Nakamura, Vasili Ivanciuk, Gata Kamski, Ruslan Ponomariov, Alexei Shirov, Dieter Nisipeanu, Boris Gelfand, Wang Hao sau Teimour Radjabov. Însă undeva, pe parcurs, șansa s-a subțiat și s-a pierdut și turneul nu mai are cum ajunge, deocamdată, pe calendarul mare al competițiilor șahiste.

În afara acestor turnee “independente”, cîteva concursuri la fel de puternice sînt prinse în două serii, una a federației internaționale de șah, Grand Prix, care are o versiune feminină și una masculină, și alta “privată”, Grand Chess Tour, care în 2017 ajunge la cea de-a treia ediție. Aceste serii mai aduc așadar peste zece turnee de top la cele deja menționate. Mai punem și Cupa Mondială, și campionatele mondiale de blitz și șah rapid, pe cele pe echipe (care au și un corespondent european important) și iată imaginea unui an competițional în șah destul de bogat.

Dincolo de peisajul general al turneelor, în 2017 sînt de urmărit cîteva performanţe individuale. Spre finalul anului trecut, americanul Fabiano Caruana s-a apropiat periculos de mult ca rating de campionul mondial Magnus Carlsen. Norvegianul este lider al clasamentului Elo din iulie 2011 dar în prezent diferenţa dintre el şi Caruana a ajuns la doar 13 puncte. E de văzut - şi asta încă de acum, de la turneul de la Wijk aan Zee - dacă Wesley So va continua seria rezultatelor excelente din 2016 şi va ajunge membru cu drepturi depline în grupul restrîns al celor ce pot deveni şalanger la titlul mondial. În şahul intern, în 2016 remarcabilă a fost evoluţia juniorului Bogdan Deac - şi e de urmărit dacă ea va continua şi în 2017.

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 42 va fi publicată săptămîna viitoare, în cadrul rubricii online "În alb și negru".

Soluția diagramei 41: 1. Txd5+! cxd5 2. Cd3+! exd3 3. f4#.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: tatasteelchess.com. Turneul de la Wijk aan Zee, categoria Masters, în plină desfășurare, ianuarie 2017.

diagram42 png png
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.
man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschisă Ministrului Educației
Asociația Profesorilor de Limba și Literatura Română Ioana Em. Petrescu (ANPRO) vă solicită atenția cu privire la următoarele sesizări și propuneri referitoare la Proiectul Legii Învățămîntului Preuniversitar „România educată”, aflat în dezbatere publică:
20220726 185215 jpg
Bătrînii
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
20220728 210201 jpg
Integrarea la scoala jpg
Cum poți facilita integrarea copilului în sistemul de învățămînt
Atunci cînd copiii merg la creșă, grădiniță sau școală, activitățile de orientare îi ajută să se familiarizeze cu mediul nou în care își vor petrece o mare parte a zilei.
Palama lui Dumnezeu jpg
Poiana Omului
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
G0122246 JPG
Drumul transformării
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
Imagine dilemaveche ro jpg
Ce înseamnă expresia „Toate drumurile duc la Roma” și care sînt originile sale
Roma a fost mereu o destinație populară pentru producătorii de filme și jocuri video.
20220724 174033 jpg
Balauri mici, balauri mari, cale ferată fără șină și povestea celor două țări
Text de Alexandra Bumbăcaru, căutătoare de povești alături de Cronicari Digitali
20220722 180510 jpg
20220721 180351 jpg
Prezent în propria-ți viață
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
Resita vedere de sus jpg
Cea mai bună dilemă în gama RE
Text de Silvia Teodorescu, coordonator al campaniei Cronicari Digitali
20220719 160815 jpg
Piftii de iulie – jurnalul unui gurmand pe Via Transilvanica
Text de Cosmin Dragomir, jurnalist culinar și autor al cărții „Curatorul de Zacuscă”
20220720 185246 jpg
20220719 170725 jpg
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” concentrează cea mai complexă experiență turistică și culturală din România
Al doilea an de rezidență itinerantă de digital storytelling pune în valoare patrimoniul cultural de pe Via Transilvanica.
Aula magna cairoli jpg
Plagiatul la români: îngrijorări și propuneri
Scrisoare deschisă adresată universităților românești și Ministerului Educației
Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica jpg
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” – Peste 1000 km din România autentică, parcurși în două săptămîni
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” scoate la lumină 50 de obiective de patrimoniu cultural, comunități etnice, antreprenoriate locale, gastronomie, natură, oameni-tezaur și localități uitate.
video poker sanse castig jpg
Are Video Pokerul cele mai bune şanse de cîştig?
În peisajul ofertelor de cazino îşi face apariţia un joc care cel mai adesea este trecut cu vederea de jucători, cel de Video Poker.
imagine (4) jpg
Teorii cu privire la serialul „Stranger Things”, ce ar putea fi confirmate în sezoanele viitoare
Sezonul cu numărul 4 a fost mult timp așteptat de fani, care deja se gîndesc acum la viitorul sezon.
chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: „Un festival, dacă nu e construit în jurul comunității, e degeaba”
„Filmul de artă te forțează să devii inventiv în a găsi metode de expunere pentru a ajunge la cît mai mulți oameni.”
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
În toți acești (mulți) ani în care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am întrebat nu o dată cum se face că opera sa a părut să accepte tot felul de interpretări, unele de-a dreptul stupide, reductive și, în fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite țări de pe glob au preferințe specifice în materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.

HIstoria.ro

image
Prea multe crize pentru o singură planetă
Luna în care vin scadenţele nu e niciodată plăcută, dar, când toate notele de plată se strâng în aceeași zi, ea este greu de depășit. Și ziua aceea pare să fi sosit, la nivel mondial.
image
Una dintre cele mai mari bătălii de tancuri din istorie, în Historia de august
Născut în vara anului 1943, mitul despre bătălia de la Prohorovka a rezistat timp de mai multe decenii, deoarece sovieticii au avut toate motivele să preamărească și să se laude cu victoriile obţinute.
image
Cum a ajuns Vlad Țepeș ostatic la Înalta Poartă
Pacea semnată în 1444 între unguri și turci îl prevedea și pe Vlad al II-lea Dracul.