Votul meu contează?

20 mai 2019
E cool să postești jpeg

Starea care ar caracteriza momentul de față din România este una de lehamite. O nemulțumire generalizată, în toate domeniile. Politică, educație, sănătate, cultură, servicii sociale. Pare că nimic nu mai merge, iar oamenii devin din ce în ce mai frustrați, mai apăsați, mai triști și mai dezbinați. Ne sare țandara din orice, sîntem irascibili și căutăm zîzanie cu orice preț, căci zi de zi, politica ne dă fiori, iar protagoniștii sînt caricaturizați cu fiecare gafă și fiecare aroganță pe care o săvîrșesc. Dar rîdem triști, pentru că, de fapt, ne este frică.

În acest context, duminică sînt alegeri europarlamentare. Și, ca de fiecare dată, în preajma alegerilor, există un soi de mobilizare generală de a merge la vot. Campanii susținute publicitar, îndemnuri pe Facebook, luări de poziție ale persoanelor publice care îndeamnă oamenii să-și exercite dreptul constituțional. Căci votul este, într-o democrație, un instrument de bază, modul în care îți poți pune amprenta în societatea în care trăiești.

Cu toate acestea, cred că îndemnul în masă de a merge la vot ar trebui dublat de la fel de importantul îndemn „informează-te și votează în cunoștință de cauză”. Mai ales într-o țară unde încă se votează alandala, ba pe principiul sticlei de ulei, ba în virtutea inerției.

„Votez cu ăștia pentru că așa m-am obișnuit” sau „nu merg la vot, pentru că n-am cu cine să votez”  sînt două extreme care periclitează, în egală măsură, sistemul democratic pentru că denotă nu doar lipsă de implicare, dar și un grad ridicat de ignoranță. Democrația, voința poporului, înseamnă pînă la urmă că voința fiecăruia dintre noi contează, cu condiția să fie exprimată liber și conștient. Căci nu-ți faci în nici un fel datoria dacă nu știi ce votezi, și mergi la vot doar pentru că așa s-a spus la TV. Eventual te decizi în cabina de vot.

Dezamăgirile politice au dus în România la un trend descendent al prezenței la vot. În 20 mai, 1990,  la alegerile generale, a fost un record al prezenței: 86,19%. Președinte a fost ales Ion Iliescu iar partidul de guvernămînt, FSN-ul. Doi ani mai tîrziu, procentul a scăzut: 76,29%, președinte: Ion Iliescu, partidul de guvernămînt: FDSN. Patru ani mai tîrziu, în 1996, cînd președinte a fost ales Emil Constantinescu, prezența a fost de 76,01%. După încă patru ani, în 2000, scăderea se accentuează: 65,31%. Președinte: Ion Iliescu, partidul de guvernămînt: PSD. Alegerile prezidențiale și legislative din 2004, cînd președinte a fost ales Traian Băsescu, aduc la urne 58,5% dintre votanți. În 2008, la alegerile legislative, prezența este de 39,20%, urmînd o creștere în 2009, la alegerile prezidențiale, cînd la vot, în primul tur s-au prezentat 54,37%, iar în al doilea 58,02%, președintele ales fiind, din nou, Traian Băsescu. În 2012, la alegerile legislative, prezența scade din nou: 41,76%, urmînd ca în 2014, alegerile prezidențiale să fie validate de 53,17% în primul tur și 64,10% în al doilea, președinte: Klaus Iohannis. În 2016, alegerile legislative au adus la urne doar 39,79% dintre votanți. În ceea ce privește alegerile europarlamentare din 2014, procentul celor care au votat a fost de doar 32,44% (una dintre cei desemnați să ne reprezinte în Parlamentul European, pentru a doua oară, fiind mult capabila noastră Viorica Dăncilă).

Cînd ne plîngem, așadar, de situația în care am ajuns, de faptul că trăim într-o continuă nesiguranță, cînd aroganțele liderilor ne sufocă de indignare, să ne gîndim că, într-adevăr, prezența la vot contează, dar contează, în aceeași măsură, și motivul pentru care ne alegem candidații. Nu trebuie decît să ne uităm, puțin în urmă, apoi să revenim în prezent. Votul fiecăruia dintre noi contează în balanța viitorului, însă acest viitor depinde de greutatea informațională pe care o investim cînd votăm.

AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Alegeri fără zvîc. Pariem?
Poate că și pandemia a făcut ca alegerile parlamentare din acest an să fie un eveniment mai degrabă șters.
O scrisoare deschisă    Spre cine? jpeg
O scrisoare deschisă... Spre cine?
În compoziţia credinţei de tip ÎPS Teodosie nu intră nici fir de grijă faţă de semenii care nu i se alătură.
Trump vs Biden – va recunoaște cineva? jpeg
Trump vs Biden – va recunoaște cineva?
Una dintre cele mai importante tradiții ale democrației americane este în pericol: recunoașterea înfrîngerii.
„Luați l acasă” jpeg
Oglinzi
Mie îmi rămîne agățat de creier cuvîntul „doamnă”, pe care el îl spune într-un fel apăsat și solemn.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
Cred că s-au săturat și ei...
Ruptura în societatea americană este atît de mare încît cele două triburi nici măcar asupra condamnării violențelor de stradă nu au mai căzut de acord.

Adevarul.ro

image
„Capra cu trei iezi“, locul 1 pe Netflix. Publicul fie îl iubește, fie îl urăște: „Un film ce n-ar fi trebuit să existe“ FOTO
La fel ca alte pelicule românești lansate pe platforma de streaming, producția horror „Capra cu trei iezi“ a împărțit telespectatorii în două tabere.
image
Cele mai romantice zodii. Te vor face să te simți cea mai iubită persoană
Oricine își dorește să iubească și să fie iubit, însă unele persoane sunt capabile să ofere iubire peste imaginația partenerului. Nativii acestor patru semne zodiacale sunt considerați cei mai romantici.
image
Vremea se schimbă radical: un val de aer polar lovește România. Ce ne așteaptă: unde se anunță viscol și îngheț
Schimbare radicală a vremii. De astăzi, aerul tropical din nordul Africii va fi înlocuit treptat de o masă de aer rece, polar, dinspre nordul Europei. Se anunță frig neobișnuit, îngheț la sol și ninsori.

HIstoria.ro

image
Basarabia în anul 1917. Atunci când Unirea nu se întrevedea
Colapsul economic cauzat de starea de război, criza alimentară care a debutat în toamna anului 1916 și tensiunea politică crescândă au creat o situație explozivă în Imperiul Rus, care a culminat cu răsturnarea autocrației țariste, în urma Revoluției ruse din februarie 1917.
image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.