Un Soare răcit

23 ianuarie 2015
Ce vă (mai) enervează?  jpeg

Pentru că nu mi s-a întîmplat mare lucru în săptămîna aceasta cețoasă, cu un Soare zgîrcit. Și pentru că la începutul săptămînii viitoare voi participa la cîteva ateliere de scriere creativă cu copii talentați și isteți. Dar și pentru că în ultima vreme seara mă uit la Discovery Science - la minunatele programe despre Univers, galaxii, nebuloase și exoplanete. Voi publica aici o poveste „de sezon” pentru copii și pentru... ceilalți.

Stimabilul domn Soare a fost dintotdeauna prietenos şi îngăduitor cu planetele care se învîrteau în jurul său, în sistemul nostru solar. De multe ori le întreba cum o duc cu sănătatea, mai ales că unele dintre ele erau destul de vîrstă, dacă le mai supără meteoriţii sau dacă se înţeleg bine cu sateliţii lor naturali. Uneori, le invita la cîte un ceai, deşi planetele se plîngeau mereu că ceaiul era prea fierbinte şi prăjiturele prea arse. Totuşi, stăteau ore în şir la taclale, bîrfind tot ce mişca prin galaxie.
Totul a mers bine pînă în ziua în care Soarele a răcit. Dintr-odată a început să tuşească şi să strănute, pe la prînz a făcut şi un pic de febră şi începuse să dogorească atît de tare încît pe Terra plantele au început să se usuce. Meteorologii au anunţat cod galben, iar oamenii s-au adăpostit prin case, din cauza caniculei.
Spre seară, Soarele se simţea din ce în ce mai rău. Îl durea capul, aşa că s-a băgat în pat mai devreme decît de obicei. Şi tot în pat a zăcut şi în următoarele zile.
-Hei! N-ar trebui să trecem pe la Soare, ca să vedem cum se mai simte? i-a strigat Mercur, de pe orbita sa, lui Venus care tocmai îşi storcea un crater într-o oglindă. Am auzit că e foarte bolnav.
-Şi dacă e ceva contagios? i-a replicat înţepată Venus. Am auzit că bîntuie gripa prin Univers, e un virus necunoscut care îţi vine repede de hac. N-am nici un chef să mă îmbolnăvesc şi eu, mai ales acum… nu vezi ce erupţie de cratere mi-a apărut pe obrazul stîng?
Nici celelalte planete nu l-au vizitat pe Soare, din acelaşi motiv. Toate se temeau să nu se molipsească. Uranus a spus că era prea bătrîn ca să se expună la astfel de riscuri, Pluto a zis că Soarele stă prea departe, Jupiter se plîngea că s-a îngrăşat mult în ultima vreme şi că nu se poate deplasa. Pămîntul s-a scuzat, pretinzînd că e prea ocupat cu locuitorii săi care îi dădeau mult de furcă, căci iar se apucaseră să foreze şi să sape gropi în scoarţa terestră, în căutare de te miri ce bogăţii minerale. Totuşi, i-a trimis printr-o cometă un pliculeţ cu o infuzie de plante contra răcelii şi gripei.
Aşadar, bietul Soare, scuturat de accese de tuse şi de frisoane, n-a primit nici un semn de viaţă şi nici o urare de grabnică însănătoşire din partea planetelor pe care le ocrotea şi le lumina, de atîta amar de vreme. Trist şi bolnav cum era, a început să-şi pună întrebări şi să tragă concluzii pripite. „M-am înşelat în privinţa lor! Credeam că sîntem prieteni. M-am purtat întotdeauna frumos cu ele, cînd aş fi putut să fiu un Soare cu dinţi, capricios şi afurisit! Cîtă lipsă de recunoştinţă!”.
Atunci, Soarele a decis să-şi schimbe atitudinea şi brusc, s-a răcit. O fi fost şi din cauza bolii, însă a devenit dintr-odată distant şi indiferent. În acel moment în sistemul nostru solar, parcă s-a stins un bec. Nu se stinsese chiar de tot, mai pîlpîia slab şi rece, ca un neon defect.
-Ce se întîmplă?! a întrebat Saturn. Mi-au îngheţat inelele de frig!
-Ce face Soarele? Nu ne mai dă lumină? a spus şi Neptun, dîrdîind.
-Ce-i cu bezna asta? Nu mai văd nimic! a suspinat Venus. Tocmai încercam să mă fardez…
Însă situaţia era cu adevărat dramatică pe Pămînt, singura planetă locuită. Temperatura a coborît sub minus o sută de grade, iar meteorologii n-au reuşit să recunoscă acest fenomen, însă au dat o avertizare stranie de cod violet. Oamenii, de la polul Nord şi pînă la Ecuator au intrat în case, căci afară nu mai era de stat şi au pornit toate caloriferele şi sobele pe care le aveau. Pămîntul a început să duduie ca un cuptor încins, alimentat cu propriile sale resurse. Însă nu pentru multă vreme, căci era clar că venise Sfîrşitul Lumii.
Pămîntul care era ataşat de oameni s-a apucat să scrie o lungă petiţie către Soare, însă n-a primit nici un răspuns. „Ce planete ipocrite! S-o creadă ele că de acum încolo va mai fi loc de bună ziua!”, şi-a zis înciudat Soarele, după ce a citit petiţia. „Aşa cum lor nu le-a păsat cînd au aflat că sînt bolnav, aşa n-o să-mi pese nici mie!”.
Tot Pămîntul le-a convins pe celelalte planete să ţină un sfat.
-Îmi mor oamenii pe capete! a oftat Pămîntul. Trebuie să facem ceva.
-Tu şi oamenii tăi! a sărit înfumuratul Jupiter. Eu de trei zile nici nu-mi mai simt scoarţa, iar frigul este exact ce nu-mi trebuie la reumatismul meu!
-Eu nici nu mai văd pe unde calc, se tot jelea Pluto care era atât de departe de Soare. Cred că am ieşit de mult de pe orbită!
Pînă la urmă, planetele s-au hotărît să-şi facă curaj şi să-şi viziteze astrul. S-au oprit la o mică distanţa de el, neştiind în ce ape se scaldă.
-Dragul nostru Soare, a început Venus, cu o voce mieroasă. Cum te mai simţi?
-N-ai vrea să-ţi facem un ceai sau… o frecţie? a îndrăznit Pluto.
N-au primit nici un răspuns.
-Uite cum stă treabă! a mîrîit Jupiter, după un lung moment de tăcere. Eşti un egoist. Tu chiar nu-ţi dai seama că noi depindem de tine? Nu poţi să ne laşi baltă!
Chiar atunci l-au văzut pe domnul Soare suflîndu-şi nasul într-o batistă şi cărînd o valiză mare, în timp ce-şi părăsea domiciliul său de veacuri.
-Ce faci? Unde pleci?! a intrat în panică Saturn.
-Mă mut într-un alt sistem solar, a răspuns Soarele scurt şi tăios. Poate voi avea mai mult noroc şi voi găsi alte planete care să ţină la mine sincer, nu din alte interese!
Planetele l-au implorat pe Soare să rămînă, dar n-a fost chip. Se îndepărta cu paşi mari, iar un pas de-al lui era cât o mie de ani lumină. În sistemul nostru solar se făcea din ce în ce mai frig şi mai întuneric.   
-Nici măcar la bieţii oameni nu te gîndeşti?! a strigat disperat Pămîntul, în urma lui. La oameni, la toate animale şi plantele pe care le găzduiesc de mii de ani şi care supravieţuiesc datorită ţie? Ei ce vină au că te-ai supărat pe noi?
Soarele s-a oprit şi a întors capul. A durat ceva timp să-şi amintească de oameni care pentru el erau nişte făpturi microscopice. Ştia despre ei doar de la Pămînt care se plînsese de nenumărate ori că şi-ar fi dorit să fie o planetă nelocuită, deşi era evident faptul că ţinea la ei.  
-Chiar ieri am băut o infuzie de plante, apoi m-am simţit ceva mai bine. Oamenii tăi mi-au trimis-o?
-Da, minţi doar pe jumătate Pămîntul, căci proprietăţile vindăcătoare ale acelor plante pe care care le trimese de dimineaţă, via cometă fuseseră descoperite de oameni de-a lungul vremii.
Domnul Soare îşi încetini paşii.
-Ei bine, pentru oamenii tăi sînt de acord să mai rămîn cîteva sute de mii de ani pe aici! spuse el într-un tîrziu. Dacă n-au lumină şi căldură nu pot cultiva şi culege plantele acelea care aproape că m-au vindecat. Hapciu! Mă duc acasă ca să-mi mai fac un ceai…
Îşi suflă iarăşi nasul şi se întoarse din drum, apoi îşi luă în serios rolul de soare şi începu să strălucească din nou.  
Pe Pămînt, meteorologii au anulat codul violet şi oamenii au ieşit veseli din case. Pămîntul se reîncălzea treptat, natura revenea la viaţă.
De atunci, planetele au reîncercat în zadar să se împrietenească cu domnul Soare, linguşindu-l în fel şi chip. Nu le-a mai invitat niciodată la un ceai şi n-a mai stat cu ele la taclale. Doar din cînd îl cînd îl mai chema pe Pămînt la cină ca să-i povestească de oamenii lui.

 

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

banner aurel padureanu png
Solistul Aurel Pădureanu, speriat de prețurile exagerate la mâncare: „Ceaușescu nu lovea la stomac, aveau și bogatul și săracul!”
Solistul Aurel Pădureanu, nostalgic după anii comunismului: „100 de lei avea valoare!”
cluj daniel david. foto arhiva personala
Ministrul Educației se confruntă cu prima criză în noua funcție. „A te gândi acum să schimbi este o prostie”
Daniel David, ministrul Educației, a vorbit despre probele orale de la BAC 2025, organizate în premieră în timpul anului școlar.
Kim Jong-un
Lecțiile învățate de Coreea de Nord în războiul împotriva Ucrainei vor fi folosite împotriva vecinilor săi
Coreea de Nord beneficiază de pe urma sprijinului acordat Rusiei în războiul din Ucraina, iar acest lucru o va face mult mai capabilă să desfășoare conflicte în regiune, în special împotriva vecinilor săi.
cutit realitateadeharghita.ro
Un elev de 14 ani, înjunghiat de un coleg într-o şcoală din Târgu Jiu
Un elev de 14 ani a fost înjunghiat de un coleg, de aceeaşi vârstă. Atacul a avut loc în timpul pauzei, după o discuţie aprinsă între cei doi.
Alexandr Andreev MAE Chisinau Sursa Deschide md png
Ce a transmis Chișinăul însărcinatului cu afaceri al Ambasadei Rusiei după ce a lansat dezinformări privind Transnistria
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) l-a convocat joi pe însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, Alexandr Andreev, pentru a-i comunica poziția Rep. Moldova privind dezinformările lansate de misiunea diplomatică rusă, care vizează criza energetică din regiunea separatistă Tra
Keith Kellogg FOTO EPA EFE jpg
Reprezentantul special al lui Trum vrea să rezolve războiul dintre Ucraina și Rusia în termen de 100 de zile
Keith Kellogg, nominalizat de președintele american Donald Trump pentru funcția de trimis special pentru Ucraina și Rusia, subliniază că președintele ales „nu încearcă să dea ceva lui Putin sau rușilor, el încearcă de fapt să salveze suveranitatea Ucrainei”.
Criza energetica curent gaze energie FOTO Shutterstock jpg
Ce facturi vor plăti românii la gaze și curent electric din 1 aprilie 2025. Cele 3 scenarii posibile
La finalul lunii martie 2025 expiră plafonarea tarifelor la electricitate și gaze. Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, prezintă trei scenarii privind evoluția prețurilor plătite de consumatori.
Test  Alege culoarea preferata  Sursa foto shutterstock 1897930903 jpg
Alege culoarea preferată și descoperă cum eşti perceput de ceilalţi!
Această provocare vizuală presupune alegerea unei culori favorite dintre cele ale pionilor jocului din imagine. Vei descoperi astfel cum sunt personalitatea, preferințele și modelele tale de comportament.
Nadia comaneci platformax jpg
Nadia Comăneci, cadou inedit pentru Annabelle Wallis, iubita lui Sebastian Stan. Cum s-au cunoscut cele două și cum a reacționat actrița: „Este o persoană deosebită”
Nadia Comăneci i-a oferit un cadou inedit actriței Annabelle Wallis, partenera de viață a lui Sebastian Stan. Sportiva a cunoscut-o pe iubita acestuia cu câțiva ani în urmă și are o relație foarte apropiată cu cei doi actori.