Un Soare răcit

23 ianuarie 2015
Ce vă (mai) enervează?  jpeg

Pentru că nu mi s-a întîmplat mare lucru în săptămîna aceasta cețoasă, cu un Soare zgîrcit. Și pentru că la începutul săptămînii viitoare voi participa la cîteva ateliere de scriere creativă cu copii talentați și isteți. Dar și pentru că în ultima vreme seara mă uit la Discovery Science - la minunatele programe despre Univers, galaxii, nebuloase și exoplanete. Voi publica aici o poveste „de sezon” pentru copii și pentru... ceilalți.

Stimabilul domn Soare a fost dintotdeauna prietenos şi îngăduitor cu planetele care se învîrteau în jurul său, în sistemul nostru solar. De multe ori le întreba cum o duc cu sănătatea, mai ales că unele dintre ele erau destul de vîrstă, dacă le mai supără meteoriţii sau dacă se înţeleg bine cu sateliţii lor naturali. Uneori, le invita la cîte un ceai, deşi planetele se plîngeau mereu că ceaiul era prea fierbinte şi prăjiturele prea arse. Totuşi, stăteau ore în şir la taclale, bîrfind tot ce mişca prin galaxie.
Totul a mers bine pînă în ziua în care Soarele a răcit. Dintr-odată a început să tuşească şi să strănute, pe la prînz a făcut şi un pic de febră şi începuse să dogorească atît de tare încît pe Terra plantele au început să se usuce. Meteorologii au anunţat cod galben, iar oamenii s-au adăpostit prin case, din cauza caniculei.
Spre seară, Soarele se simţea din ce în ce mai rău. Îl durea capul, aşa că s-a băgat în pat mai devreme decît de obicei. Şi tot în pat a zăcut şi în următoarele zile.
-Hei! N-ar trebui să trecem pe la Soare, ca să vedem cum se mai simte? i-a strigat Mercur, de pe orbita sa, lui Venus care tocmai îşi storcea un crater într-o oglindă. Am auzit că e foarte bolnav.
-Şi dacă e ceva contagios? i-a replicat înţepată Venus. Am auzit că bîntuie gripa prin Univers, e un virus necunoscut care îţi vine repede de hac. N-am nici un chef să mă îmbolnăvesc şi eu, mai ales acum… nu vezi ce erupţie de cratere mi-a apărut pe obrazul stîng?
Nici celelalte planete nu l-au vizitat pe Soare, din acelaşi motiv. Toate se temeau să nu se molipsească. Uranus a spus că era prea bătrîn ca să se expună la astfel de riscuri, Pluto a zis că Soarele stă prea departe, Jupiter se plîngea că s-a îngrăşat mult în ultima vreme şi că nu se poate deplasa. Pămîntul s-a scuzat, pretinzînd că e prea ocupat cu locuitorii săi care îi dădeau mult de furcă, căci iar se apucaseră să foreze şi să sape gropi în scoarţa terestră, în căutare de te miri ce bogăţii minerale. Totuşi, i-a trimis printr-o cometă un pliculeţ cu o infuzie de plante contra răcelii şi gripei.
Aşadar, bietul Soare, scuturat de accese de tuse şi de frisoane, n-a primit nici un semn de viaţă şi nici o urare de grabnică însănătoşire din partea planetelor pe care le ocrotea şi le lumina, de atîta amar de vreme. Trist şi bolnav cum era, a început să-şi pună întrebări şi să tragă concluzii pripite. „M-am înşelat în privinţa lor! Credeam că sîntem prieteni. M-am purtat întotdeauna frumos cu ele, cînd aş fi putut să fiu un Soare cu dinţi, capricios şi afurisit! Cîtă lipsă de recunoştinţă!”.
Atunci, Soarele a decis să-şi schimbe atitudinea şi brusc, s-a răcit. O fi fost şi din cauza bolii, însă a devenit dintr-odată distant şi indiferent. În acel moment în sistemul nostru solar, parcă s-a stins un bec. Nu se stinsese chiar de tot, mai pîlpîia slab şi rece, ca un neon defect.
-Ce se întîmplă?! a întrebat Saturn. Mi-au îngheţat inelele de frig!
-Ce face Soarele? Nu ne mai dă lumină? a spus şi Neptun, dîrdîind.
-Ce-i cu bezna asta? Nu mai văd nimic! a suspinat Venus. Tocmai încercam să mă fardez…
Însă situaţia era cu adevărat dramatică pe Pămînt, singura planetă locuită. Temperatura a coborît sub minus o sută de grade, iar meteorologii n-au reuşit să recunoscă acest fenomen, însă au dat o avertizare stranie de cod violet. Oamenii, de la polul Nord şi pînă la Ecuator au intrat în case, căci afară nu mai era de stat şi au pornit toate caloriferele şi sobele pe care le aveau. Pămîntul a început să duduie ca un cuptor încins, alimentat cu propriile sale resurse. Însă nu pentru multă vreme, căci era clar că venise Sfîrşitul Lumii.
Pămîntul care era ataşat de oameni s-a apucat să scrie o lungă petiţie către Soare, însă n-a primit nici un răspuns. „Ce planete ipocrite! S-o creadă ele că de acum încolo va mai fi loc de bună ziua!”, şi-a zis înciudat Soarele, după ce a citit petiţia. „Aşa cum lor nu le-a păsat cînd au aflat că sînt bolnav, aşa n-o să-mi pese nici mie!”.
Tot Pămîntul le-a convins pe celelalte planete să ţină un sfat.
-Îmi mor oamenii pe capete! a oftat Pămîntul. Trebuie să facem ceva.
-Tu şi oamenii tăi! a sărit înfumuratul Jupiter. Eu de trei zile nici nu-mi mai simt scoarţa, iar frigul este exact ce nu-mi trebuie la reumatismul meu!
-Eu nici nu mai văd pe unde calc, se tot jelea Pluto care era atât de departe de Soare. Cred că am ieşit de mult de pe orbită!
Pînă la urmă, planetele s-au hotărît să-şi facă curaj şi să-şi viziteze astrul. S-au oprit la o mică distanţa de el, neştiind în ce ape se scaldă.
-Dragul nostru Soare, a început Venus, cu o voce mieroasă. Cum te mai simţi?
-N-ai vrea să-ţi facem un ceai sau… o frecţie? a îndrăznit Pluto.
N-au primit nici un răspuns.
-Uite cum stă treabă! a mîrîit Jupiter, după un lung moment de tăcere. Eşti un egoist. Tu chiar nu-ţi dai seama că noi depindem de tine? Nu poţi să ne laşi baltă!
Chiar atunci l-au văzut pe domnul Soare suflîndu-şi nasul într-o batistă şi cărînd o valiză mare, în timp ce-şi părăsea domiciliul său de veacuri.
-Ce faci? Unde pleci?! a intrat în panică Saturn.
-Mă mut într-un alt sistem solar, a răspuns Soarele scurt şi tăios. Poate voi avea mai mult noroc şi voi găsi alte planete care să ţină la mine sincer, nu din alte interese!
Planetele l-au implorat pe Soare să rămînă, dar n-a fost chip. Se îndepărta cu paşi mari, iar un pas de-al lui era cât o mie de ani lumină. În sistemul nostru solar se făcea din ce în ce mai frig şi mai întuneric.   
-Nici măcar la bieţii oameni nu te gîndeşti?! a strigat disperat Pămîntul, în urma lui. La oameni, la toate animale şi plantele pe care le găzduiesc de mii de ani şi care supravieţuiesc datorită ţie? Ei ce vină au că te-ai supărat pe noi?
Soarele s-a oprit şi a întors capul. A durat ceva timp să-şi amintească de oameni care pentru el erau nişte făpturi microscopice. Ştia despre ei doar de la Pămînt care se plînsese de nenumărate ori că şi-ar fi dorit să fie o planetă nelocuită, deşi era evident faptul că ţinea la ei.  
-Chiar ieri am băut o infuzie de plante, apoi m-am simţit ceva mai bine. Oamenii tăi mi-au trimis-o?
-Da, minţi doar pe jumătate Pămîntul, căci proprietăţile vindăcătoare ale acelor plante pe care care le trimese de dimineaţă, via cometă fuseseră descoperite de oameni de-a lungul vremii.
Domnul Soare îşi încetini paşii.
-Ei bine, pentru oamenii tăi sînt de acord să mai rămîn cîteva sute de mii de ani pe aici! spuse el într-un tîrziu. Dacă n-au lumină şi căldură nu pot cultiva şi culege plantele acelea care aproape că m-au vindecat. Hapciu! Mă duc acasă ca să-mi mai fac un ceai…
Îşi suflă iarăşi nasul şi se întoarse din drum, apoi îşi luă în serios rolul de soare şi începu să strălucească din nou.  
Pe Pămînt, meteorologii au anulat codul violet şi oamenii au ieşit veseli din case. Pămîntul se reîncălzea treptat, natura revenea la viaţă.
De atunci, planetele au reîncercat în zadar să se împrietenească cu domnul Soare, linguşindu-l în fel şi chip. Nu le-a mai invitat niciodată la un ceai şi n-a mai stat cu ele la taclale. Doar din cînd îl cînd îl mai chema pe Pămînt la cină ca să-i povestească de oamenii lui.

 

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Alegeri fără zvîc. Pariem?
Poate că și pandemia a făcut ca alegerile parlamentare din acest an să fie un eveniment mai degrabă șters.
O scrisoare deschisă    Spre cine? jpeg
O scrisoare deschisă... Spre cine?
În compoziţia credinţei de tip ÎPS Teodosie nu intră nici fir de grijă faţă de semenii care nu i se alătură.
Trump vs Biden – va recunoaște cineva? jpeg
Trump vs Biden – va recunoaște cineva?
Una dintre cele mai importante tradiții ale democrației americane este în pericol: recunoașterea înfrîngerii.
„Luați l acasă” jpeg
Oglinzi
Mie îmi rămîne agățat de creier cuvîntul „doamnă”, pe care el îl spune într-un fel apăsat și solemn.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
Cred că s-au săturat și ei...
Ruptura în societatea americană este atît de mare încît cele două triburi nici măcar asupra condamnării violențelor de stradă nu au mai căzut de acord.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
USL, un zombi care încă bîntuie
Lăsați USL în pace! E o amintire urîtă, o greșeală pe care foarte puțini au evitat-o.
„Luați l acasă” jpeg
Seinfeld Forever
Aș recomanda o cură de Seinfeld oricui simte că se ia prea în serios.
„Luați l acasă” jpeg
Să fii în gîndul cuiva
E greu de primit acest dar nesperat ca cineva să ne placă exact pentru ceea ce sîntem: cu eșecurile, fricile, nesiguranțele noastre.

Adevarul.ro

image
Accesul turiştilor, interzis în Thassos. Pe ce plaje nu se mai poate ajunge
Mai multe restricţii sunt în vigoare pentru turiştii care ajung în Grecia, începând cu data de luni, 8 august. Autorităţile au interzis accesul din cauza riscului de incendiu.
image
Bătaie în tren între un controlor şi un călător fără bilet. Agresorul este căutat de oamenii legii VIDEO
Un controlor de bilete a fost lovit de un pasager fără bilet care a devenit nervos în momentul în care a fost depistat. Totul s-a petrecut într-un tren care circula pe ruta Mangalia - Sibiu.
image
Primele imagini cu muniţia românească  primită de soldaţii ucraineni VIDEO
Site-ul specializat Ukraine Weapons Tracker au prezentat imagini cu ceea ce par a fi obuze de calibrul 122 milimetri fabricate în România de Romarm în 2022.

HIstoria.ro

image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediată timp de zece ani și apoi cucerită de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii Războiului Troiei ar fi fost, conform „Iliadei”, răpirea Elenei, cunoscută drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus și a Ledei.
image
Şiretlicurile lui Vlad Țepeș: Începutul războiului cu otomanii
În 1460, câțiva dintre boierii nemulțumiți de Vlad Țepeș au sosit la Curtea lui Mahomed al II-lea și i-au prezentat situația din Valahia și probabil unele povești exagerate de-ale lor. Chemat imediat la Edirne/Adrianopol pentru a duce tributul și 500 de băieți, Vlad a trimis vorbă sultanului...
image
Dacia romană, o provincie puternic militarizată
Distribuţia armatei în interiorul teritoriului provinciei Dacia a servit scopului strategic principal al acestei provincii, şi anume de a separa şi supraveghea neamuri „barbare” care erau potenţial periculoase, în special dacă se aliau între ele contra Romei, cum au fost în special sarmaţii iazigi.