Tu îți iubești orașul?

24 aprilie 2019
E cool să postești jpeg

Acum ceva vreme, un amic m-a întrebat dacă îmi iubesc orașul. Brusc și într-un mod pueril infatuat, am răspuns un „da” cu majusculă. Spre norocul meu, amicul nu m-a luat la bani mărunți, cum ar face-o de obicei cînd i se trîntesc asemenea răspunsuri categorice. Dacă ar fi făcut-o, aș fi dat în bîlbîială și aș fi adus, doar ca să nu ies șifonata din discuție, argumente sentimentaliste. Că mama, că bunicii, că străbunicii, că străduțele, că aerul de altădată. Lucruri concrete, de genul: e un oraș prietenos, are parcuri, are spații pietonale etc... n-aș fi avut cum să le înșir. Dar prietenul n-a insistat, ci mi-a spus, cu o oarecare bizară melancolie, că mă invidiază. Mi-a spus că și-ar dori și el să spună asta despre orașul lui.

Deși am răsuflat ușurată că nu m-a chestionat mai mult, întrebarea sa „Tu îți iubești orașul?” mi-a stăruit în minte. Căci, într-adevăr, de ce mi-aș iubi eu orașul?

Este Bucureștiul un oraș pe care să-l poți iubi în mod real, în ciuda prezentului său jerpelit, sau ești, mai degrabă, îndrăgostit de el doar în capul tău?

Am ieșit, așadar, pe stradă, chitită să-mi răspund la întrebare. Pe Magheru, ca întotdeauna, vînzoleală pestriță. Tocuri înalte și încăpățînate să-și mențină demnitatea în ciuda pavajului stricat. Teniși zglobii, mult mai potriviți zburdatului peste gropi. Biciclete tupeiste. Trotuar înghesuit între un trafic isteric și clădirile cu bulină. Peste fostul cinematograf Patria, cu zidurile sale înfricoșător de zdrențuite, tronează, cu negîndită ironie, o reclamă mare, albă și luminoasă, care te îndeamnă să-ți cumperi o cremă-minune pentru un ten perfect. Mai încolo, un second hand te întîmpină cu cîteva baloane dezumflate și jalnice. Multe boutique-uri cu mîncare. Mici inovații cu aer de oraș-cochet. În fapt, o imagine de bazar de periferie care se accentuează cu cît urci mai mult spre Unirii. Mult praf și un aer care devine aproape irespirabil înspre vară, contrastant cu imaginea celor cîteva panseluțe plantate recent pe un petic de pămînt, în fața unei cafenele.

O bătrînă care stă, la marginea aglomerației, într-un scaun cu rotile, ca un soi de spirit al orașului care își contemplă, din afară, propria degradare.

Mă opresc și eu, mai încolo, lîngă o o perfectă definiție vizuală a orașului meu: o clădire elegantă, pe fațada căreia stă lipit un anunț. Pe marmură neagră, o foaie albă: „Atenție, cade tencuiala”.

Nu e Bucureștiul nostru întocmai ca acele clădiri vechi cărora le cade tencuiala, în ciuda spoielilor? Arată el a oraș european, sau e, mai degrabă, o încropire de capitală? Centrul vechi se dărîmă, bulevardele centrale arată ca o piață volantă: magazine care se tot deschid și se tot închid. O aglomerație grăbită și nervoasă care se retrage, la răstimpuri, în refugii „drăguțe”. Cîteva librării, cluburi și cafenele, în care ne clădim iluzia că trăim într-un oraș cu standarde europene.

Bineînțeles, după o asemenea promenadă, taman prin Centru, înclini să spui că, de fapt, nu-ți iubești orașul. Cum poți iubi pavajele lui sparte, murdăria dezolantă, dezordinea vizuală?

Cu toate astea, un „ceva” nu te lasă să renunți. Probabil melancolia replicii „Mi-aș dori și eu să-mi iubesc orașul”. Și-ți dai seama că există în tine o revoltă care nu te lasă să-ți abandonezi orașul. Bucureștiul este, într-adevăr, un oraș îmbolnăvit de nepăsare, de interese administrative, de toată urîțenia celor care, deși au fost votați să aibă grijă de el, l-au chinuit, ani de-a rîndul, mandat după mandat.

Dar, dacă te-ai dezice și tu de orașul tău, dacă ai ridica nepăsător din umeri, spunînd că detești Bucureștiul, n-ai da, oare, pînă la urmă, apă la moară tuturor acelor ipocriți care, deși și-au declarat de la tribună amorul, promițîndu-i Bucureștiului marea cu sare, l-au lăsat, mai apoi, să pice în baltă?

AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Alegeri fără zvîc. Pariem?
Poate că și pandemia a făcut ca alegerile parlamentare din acest an să fie un eveniment mai degrabă șters.
O scrisoare deschisă    Spre cine? jpeg
O scrisoare deschisă... Spre cine?
În compoziţia credinţei de tip ÎPS Teodosie nu intră nici fir de grijă faţă de semenii care nu i se alătură.
Trump vs Biden – va recunoaște cineva? jpeg
Trump vs Biden – va recunoaște cineva?
Una dintre cele mai importante tradiții ale democrației americane este în pericol: recunoașterea înfrîngerii.
„Luați l acasă” jpeg
Oglinzi
Mie îmi rămîne agățat de creier cuvîntul „doamnă”, pe care el îl spune într-un fel apăsat și solemn.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
Cred că s-au săturat și ei...
Ruptura în societatea americană este atît de mare încît cele două triburi nici măcar asupra condamnării violențelor de stradă nu au mai căzut de acord.

Adevarul.ro

image
Fiul unui miliardar recunoaște implicarea în moartea unei studente: „un accident sexual“
Fiul unui miliardar yemenit și-a recunoscut implicarea în moartea unei studente norvegiene găsite violate și strangulate în Mayfair, dar nu se va întoarce în Marea Britanie pentru a compărea în fața justiției.
image
Două familii de romi din Timișoara, urmărire cu mașinile la Strasbourg: cinci morți și patru răniți VIDEO
Tragedie în două familii cunoscute de romi din Timișoara: Cârpaci și Stancu. Cinci persoane au murit, alte patru au fost rănite în urma unui accident petrecut marți, 27 martie 2023, în centrul Strasbourgului. Protagoniștii au filmat totul cu telefonul mobil.
image
Austrieci acuzați de discriminarea românilor pe aeroportul din Viena
Pasagerii români ar avea parte de „umilință” pe aeroportul din Viena, pe motiv că țara noastră nu face parte din spațiul Schengen. Afirmația vine din partea europarlamentarului Nicu Ștefănuță, care împreună cu fostul Ministru de Interne, Vasile Blaga, a transmis o cerere directorului aeroportului.

HIstoria.ro

image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.
image
Basarabia în anul 1917. Atunci când Unirea nu se întrevedea
Colapsul economic cauzat de starea de război, criza alimentară care a debutat în toamna anului 1916 și tensiunea politică crescândă au creat o situație explozivă în Imperiul Rus, care a culminat cu răsturnarea autocrației țariste, în urma Revoluției ruse din februarie 1917.
image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.