Trasul de şireturi

25 februarie 2015
Re uniformizarea şcolară jpeg

Cînd eram mică, toţi oamenii mari erau "tovarăşi". Uniforma pe care trebuia s-o purtăm la şcoală era astfel extinsă şi verbal, prin apelativul folosit peste tot: profesorii, femeia de serviciu, jurnalistul, vînzătoarea, studentul, vecina, poştaşul, instalatorul, actorul- toţi, fără excepţie, erau tovarăşi.

Primul impact al diferenţierii de status l-am avut după Revoluţie, cînd, în puterea obişnuinţei, m-am adresat profesoarei de română cu obişnuitul "tovarăşă". Reacţia vehementă a acesteia: "Eu sînt o doamnă, nu tovarăşă" mi-a provocat o primă revelaţie: categoric, doamna era superioară tovarăşei, chiar dacă nu înţelegeam întru totul cum s-a putut transforma, peste noapte, o tovarăşă în doamnă.

E inutil să mai amintesc înceata şi greoaia dezobişnuire de apelativul vocabularului comunist. Cînd am făcut-o, pentru mine, cei mai în vîrstă, superiori ca profesie, sau necunoscuţi au devenit doamne, domnişoare şi domni.

Ceea ce, mi-am dat seama în cîteva rînduri, m-a transformat într-o persoană uşor desuetă. Odată, în piaţă, m-am adresat unei precupeţe cu "doamnă", iar replica ei, de altfel total logică şi de bun simţ, m-a pus pe gînduri: "Doamnă e mă-ta" - mi-a zis, părînd realmente jignită că am numit-o astfel.

În timp, am început să fac diferenţieri. Folosesc, în continuare pluralul de politeţe - nu mă pot dezobişnui de acest "nărav", dar doar atunci cînd trebuie. Sînt cazuri în care îmi dau seama că mai indicat ar fi să evit aceste formule, pentru că altfel pare că sînt voit preţioasă sau ironică.

Însă nu voi face niciodată rabat de la formula de politeţe cînd cunosc sau ma adresez cuiva, pentru prima oară, într-un mod oficial. Şi pretind aceeaşi curtoazie din partea celuilalt.

Cu toate acestea, în ultima vreme, observ, din ce în ce mai acut, ignorarea acestui minimum de bună creştere. Şi, recunosc, cînd primesc invitaţii la conferinţe de presă sau la diferite evenimente, mă scoate din minţi formula "per tu". Bunăoară mi se întîmplă să primesc telefoane şi, deşi nu cunosc apelantul (şi viceversa), mă trezesc cu un "Bună, Steluţa, ce mai faci?" - formulă la care îngheţ şi boloborosesc o scuză de genul "Fac bine, mulţumesc, dar îmi pare rău, nu ştiu cum cine vorbesc". Abia după ce îngaim acestea, apelantul catadicseşte să mi se prezinte: sînt cutare, de la organizaţia cutare, şi vroiam să te invit la o conferinţă. Lucrurile stau la fel şi în interacţiunile pasagere pe care le ai la răstimpuri. De la vînzători la funcţionari publici, relaţionarea modernă de tip casual cîştigă din ce în ce mai mult teren.

Pare că astăzi este din ce în ce mai la modă să fii dezinvolt, cu toate cele pe care acest stil le presupune. Presa a patentat modul de adresare la persoana a doua singular. În articole de ziar sau în emsiuni TV se vorbeşte despre diferitele personalităţi ale momentului, omiţîndu-se folosirea pluralului de politeţe. Acelaşi stil se regăseşte, de altfel, şi prin comentariile postate pe site-urile diferitelor ziare. Pare deja acceptat social ca cititorul să se adresează în mod direct autorului, folosindu-i, nu numai numele mic, ci adăugînd şi apelative de genul "drăguţă", "bre" sau de-a dreptul "bă". Relaţionarea se face, astfel mai direct, spun unii, azi nu mai dă bine să te laşi încurcat în mrejele complicate ale politeţii, ci e indicat să vorbeşti de la egal la egal.

Dar, pînă la urmă, nu este minima politeţe de adresare, o primă treaptă către civilizaţie? Iar dorinţa de a te trage de şireturi cu oricine nu denotă totuşi un oarecare complex de inferioritate? Cînd pluralul de politeţe dispare, nu negăm existenţa unei trepte valorice, o ierarhie, nu revenim, oare, la acea uitată uniformizare apelativă de genul "tovarăş"?

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

12751854 jpg
Cât de fezabil este scenariul în care Europa să trimită trupe de menținere a păcii în Ucraina și ce ar presupune
În timp ce Rusia are inițiativa pe câmpul de luptă și președintele american Donald Trump face presiuni asupra celor două părți pentru a pune capăt războiului, Kievul și aliații săi europeni dezbat asupra posibilității unui acord de pace care să garanteze totodată securitatea viitoare a Ucrainei.
Nadia Comăneci x HUAWEI WATCH GT 5 jpg
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu l-a mai mâncat de mai bine de 20 de ani. Cum se mențină în formă, la 63 de ani
Fără îndoială, Nadia Comăneci are o siluetă de invidiat și la 63 de ani. Fosta mare campioană duce un stil de viață foarte sănătos, face sport în fiecare zi și are mare grijă la alimentație. De asemenea, sportiva are un aliment de care nu s-a mai atins de mai bine de 20 de ani.
12769606 jpg
Ce pârghii are la dispoziție Donald Trump pentru a sili Rusia să negocieze un acord de pace
La doar câteva zile după ce președintele american Donald Trump s-a întors la Casa Albă, a pus în vedere Rusia va urma „pe calea cea grea” a sancțiunilor dacă președintele rus Vladimir Putin refuză să vină la masa negocierilor pentru un acord de pace cu Ucraina, relatează Kyiv Independent.
matematicieni Felix Hausdorff și Georg Mohr Foto   Wikipedia jpg
26 ianuarie: Au murit marii matematicieni Felix Hausdorff și Georg Mohr. Descoperirile făcute de cei doi
Pe data de 26 ianuarie era sărbătorită ziua de naștere a „tovarășului” Nicolae Ceaușescu. În aceeași zi, dar în anul 2020, a murit legendarul baschetbalist american Kobe Bryant, într-un tragic accident de elicopter.
orhidee istock jpg
Produsul din farmacie în care trebuie să înmuiem rădăcinile orhideelor! Vor înflori spectaculos
Plantele sunt alegerea perfectă atunci când vrem să oferim camerelor noastre o notă de vitalitate.
Criza economica criza financiara FOTO Shutterstock
Care va fi efectul Trump asupra bursei din SUA. Principalele tendințe pentru 2025| ANALIZĂ
Statele Unite intră într-o nouă etapă economică sub administrația Trump, iar impactul asupra pieței bursiere este deja vizibil, consideră experții într-o analiză de specialitate.
ron wyatt captura video jpg
Cine a fost Ron Wyatt, bărbatul care ar fi descoperit o mostră de sânge a lui Iisus Hristos și Arca lui Noe
În Biblie scrie că Arca lui Noe s-a poticnit undeva în Munţii Ararat, iar de-a lungul timpului, curioşi sau experţi au căutat tămăşiţele acesteia. Ei bine, în 1984, doctorul american Ron Wyatt, pasionat de arheologie, a găsit bucăţi de metal, despre care a spus că fac parte din vasul biblic, iar 2 a
Trabant foto Pixabay jpg
Cât a ajuns să coste Trabantul, „mașina de carton a săracului” și subiect de bancuri. „Când am avut nu l-am prețuit, acum aș vrea două”
Subiect de bancuri în Revoluție și în anii imediat următori, mașinile Trabant au devenit o raritate, ceea ce le face mai scumpe decât au fost oricând.
ce este greșit în imagine logo jpg
Doar geniile pot rezolva acest test în 5 secunde! Care este detaliul greșit din imagine
Este o provocare care, cel puțin la prima vedere, pare a fi destul de simplă. La urma urmei, tot ce trebuie să facem este să găsim detaliul greșit din acest desen banal! Însă, lucrurile devin mult mai complicate odată ce aflăm că avem la dispoziție numai 5 secunde pentru a găsi răspunsul corect!