Trasul de şireturi

25 februarie 2015
Re uniformizarea şcolară jpeg

Cînd eram mică, toţi oamenii mari erau "tovarăşi". Uniforma pe care trebuia s-o purtăm la şcoală era astfel extinsă şi verbal, prin apelativul folosit peste tot: profesorii, femeia de serviciu, jurnalistul, vînzătoarea, studentul, vecina, poştaşul, instalatorul, actorul- toţi, fără excepţie, erau tovarăşi.

Primul impact al diferenţierii de status l-am avut după Revoluţie, cînd, în puterea obişnuinţei, m-am adresat profesoarei de română cu obişnuitul "tovarăşă". Reacţia vehementă a acesteia: "Eu sînt o doamnă, nu tovarăşă" mi-a provocat o primă revelaţie: categoric, doamna era superioară tovarăşei, chiar dacă nu înţelegeam întru totul cum s-a putut transforma, peste noapte, o tovarăşă în doamnă.

E inutil să mai amintesc înceata şi greoaia dezobişnuire de apelativul vocabularului comunist. Cînd am făcut-o, pentru mine, cei mai în vîrstă, superiori ca profesie, sau necunoscuţi au devenit doamne, domnişoare şi domni.

Ceea ce, mi-am dat seama în cîteva rînduri, m-a transformat într-o persoană uşor desuetă. Odată, în piaţă, m-am adresat unei precupeţe cu "doamnă", iar replica ei, de altfel total logică şi de bun simţ, m-a pus pe gînduri: "Doamnă e mă-ta" - mi-a zis, părînd realmente jignită că am numit-o astfel.

În timp, am început să fac diferenţieri. Folosesc, în continuare pluralul de politeţe - nu mă pot dezobişnui de acest "nărav", dar doar atunci cînd trebuie. Sînt cazuri în care îmi dau seama că mai indicat ar fi să evit aceste formule, pentru că altfel pare că sînt voit preţioasă sau ironică.

Însă nu voi face niciodată rabat de la formula de politeţe cînd cunosc sau ma adresez cuiva, pentru prima oară, într-un mod oficial. Şi pretind aceeaşi curtoazie din partea celuilalt.

Cu toate acestea, în ultima vreme, observ, din ce în ce mai acut, ignorarea acestui minimum de bună creştere. Şi, recunosc, cînd primesc invitaţii la conferinţe de presă sau la diferite evenimente, mă scoate din minţi formula "per tu". Bunăoară mi se întîmplă să primesc telefoane şi, deşi nu cunosc apelantul (şi viceversa), mă trezesc cu un "Bună, Steluţa, ce mai faci?" - formulă la care îngheţ şi boloborosesc o scuză de genul "Fac bine, mulţumesc, dar îmi pare rău, nu ştiu cum cine vorbesc". Abia după ce îngaim acestea, apelantul catadicseşte să mi se prezinte: sînt cutare, de la organizaţia cutare, şi vroiam să te invit la o conferinţă. Lucrurile stau la fel şi în interacţiunile pasagere pe care le ai la răstimpuri. De la vînzători la funcţionari publici, relaţionarea modernă de tip casual cîştigă din ce în ce mai mult teren.

Pare că astăzi este din ce în ce mai la modă să fii dezinvolt, cu toate cele pe care acest stil le presupune. Presa a patentat modul de adresare la persoana a doua singular. În articole de ziar sau în emsiuni TV se vorbeşte despre diferitele personalităţi ale momentului, omiţîndu-se folosirea pluralului de politeţe. Acelaşi stil se regăseşte, de altfel, şi prin comentariile postate pe site-urile diferitelor ziare. Pare deja acceptat social ca cititorul să se adresează în mod direct autorului, folosindu-i, nu numai numele mic, ci adăugînd şi apelative de genul "drăguţă", "bre" sau de-a dreptul "bă". Relaţionarea se face, astfel mai direct, spun unii, azi nu mai dă bine să te laşi încurcat în mrejele complicate ale politeţii, ci e indicat să vorbeşti de la egal la egal.

Dar, pînă la urmă, nu este minima politeţe de adresare, o primă treaptă către civilizaţie? Iar dorinţa de a te trage de şireturi cu oricine nu denotă totuşi un oarecare complex de inferioritate? Cînd pluralul de politeţe dispare, nu negăm existenţa unei trepte valorice, o ierarhie, nu revenim, oare, la acea uitată uniformizare apelativă de genul "tovarăş"?

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

politia facebook jpg
Mai mulți polițiști și-au luat concediu medical în același timp, ca protest la „Ordonanța trenuleț”
Mai mulți polițiști din Sibiu au intrat simultan în concediu medical, ca formă de protest împotriva Ordonanței trenuleț.
WhatsApp Video 2025 01 13 at 14 11 30 mp4 thumbnail png
Bărbat percheziționat de polițiști după ce a comis viol în formă agravată. Autorul ar fi membru al clanului sportivilor SURSE
Polițiștii Capitalei au percheziționat un bărbat acuzat de săvârșirea infracțiunii de viol în formă agravată.
Ciolacu Captura FB png
Ciolacu spune că afirmația lui Simonis privind voturile date lui Simion „a fost o glumă”: „Pe TikTok îți permiți”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat luni că afirmația făcută de liderului PSD Timiș, Alfred Simonis, în discuția purtată pe TikTok, în care i-a spus că „toți i-am dat” voturi lui George Simion la alegerile prezidențiale, a fost „o glumă”.
„Intervenții artistice în peisajul urban post-socialist”  - conferință la  Muzeul Hărților
„Intervenții artistice în peisajul urban post-socialist” - conferință la Muzeul Hărților
Pe 15 ianuarie, de la ora 18:00, va avea loc ultima conferință din seria „Riveranul”: „Intervenții artistice în peisajul urban post-socialist”, susținută de Alexandru Groza, managerul Muzeului Ororilor Comunismului din România, și Ioana Marinescu, muzeograf la Muzeul Hărților.
Cum și-a început Wilmark anul!
Reuniune de familie! Cum și-a început Wilmark anul! Ce pregătește îndrăgitul coregraf pentru iubitorii dansului: „Vom explora împreună Brașovul, un loc pe care mama nu l-a mai vizitat”
Wilmark (48 de ani) a intrat în noul an cu un fabulous Revelion festival pe care chiar el l-a organizat așa că e posibil ca 2025 să fie pentru el o adevărată “fiesta” (n.r.: petrecere).
Jaqueline Cristian (EPA) jpg
bona filipineza FOTO Work from Asia jpg
Bonă filipineză angajată în România, umilită! A trecut prin clipe de coșmar: „A țipat în fața tuturor”
Mulți oameni care angajează bone au diverse nemulțumiri legate de prestația acestora, însă există și situații în care acestea sunt cele nedreptățite. Iar o filipineză care a lucrat ca bonă în România a vorbit despre experiența de coșmar pe care avut-o în timp ce a muncit pentru o familie din Iași.
dealul momaia  jpg
Noi imagini din Tunelul Momaia. Construcția-minune arată tot mai bine și se apropie de finalizare. VIDEO
Tunelul Momaia, care trece prin dealul care a dat și numele construcției, din apropierea Curții de Argeș, reprezintă o realizare tehnică impresionantă. Este singura de genul acesta din România și a adunat cei mai buni specialiști în domeniu din țară și străinătate.
Criza energetica energie petrol gaze criza FOTO Shutterstock
Creștere bruscă a prețului petrolului: Bariera de 80 de dolari pe baril a fost depășită
Prețul petrolului european (Brent) a depășit luni pragul de 80 de dolari pe baril, marcând o creștere rapidă de 6% în ultimele zile. În spatele acestui salt se află sancțiunile extinse ale SUA împotriva Rusiei, care ar putea afecta semnificativ exporturile de țiței rusesc către piețele asiatice.