Teoria strunelor

29 decembrie 2019
E cool să postești jpeg

Într-o după-amiază de vară, în timp ce lucram de acasă, fondul sonor al străzii – o cacofonie de claxoane, înjurături, frîne și sirene – mi-a fost tulburat de adierea unei viori. Cineva cînta Vivaldi. Un sunet care părea venit din alt Univers în acel tablou tern al urbanului. Ascultîndu-l, tot haosul auditiv al străzii dispărea – era ca și cum, prin muzică, pătrundeai dincolo de învelișul vizual al lucrurilor în chiar esența ordonată și firească a existenței – acea esență pe care, deși o avem în noi, ca energie creatoare, o ignorăm, pierduți în balastul veșmintelor unui prezent tangibil. Pentru o clipă, armonia sunetelor mi-a recreat legătura invizibilă și de neexplicat cu ceea ce numim suflet.

După cîteva luni l-am reîntîlnit.

Aflîndu-i povestea, ascultîndu-i muzica, m-am întrebat ce anume îi face pe unii să rămînă pe făgașul lor, iar pe alții să renunțe? E o chestiune de voință, de conjunctură, de alegeri? De destin? Cum putem explica de ce viețile noastre iau turnuri neașteptate în pofida unei logici sociale? Sîntem guvernați de o putere supranaturală care ne ghidează existența sau totul e doar o serie de coincidențe și accidente haotice?

Dacă, în mitologia greacă, Clothos, Lachesis și Atropos, cele trei Moirae, erau cele care ne scriau și controlau destinele, în vremurile noastre știința preia sarcina explicării cauzalității și ordinii universale. Și, poate nu întîmplător, una dintre aceste încercări se numește „Teoria strunelor” – o precursoare a posibilei „Teorii a tuturor lucrurilor”, prin care materia din care e format Universul este de fapt muzica emanată de vibrația particulelor invizibile aflate în miezul atomilor – numite de cercetători „strune”. Lumea e alcătuită astfel din vibrația acestor strune – un model ipotetic matematic, prin care s-ar putea calcula evoluții ale Universului și, extrapolînd, ale destinului.

Iar povestea trubadurului Ștefan Tajti este o demonstrație empirică a existenței acestui destin. Din cauze sociale, nu a putut urma Liceul de muzică, dar a studiat de unul singur vioara, a urmat cursurile unei Școli Populare de Artă și, după 18 ani de la terminarea liceului, a intrat la Conservatorul din București – pe care l-a și absolvit. Dar nu ca violonist, ci ca pedagog – pentru că acele „blestemate legi ale conștiinței” dostoievskiene au scurtcircuitat încrederea în sine, presiunea inhibițiilor sociale făcîndu-l să se simtă prea modest în raport cu talentul și aspirațiile sale. Soarta a intervenit din nou. În loc să-și ducă viața într-un ritm călduț și să rămînă profesor, a plecat hai-hui prin lume – devenind artist stradal. Timp de 30 de ani a cîntat pe străzile orașelor din Europa, ajungînd în Brazilia. A revenit în țară, unde își continuă misiunea – pentru că bucuria de a aduce muzica aproape de oameni a devenit, în timp, pentru el, o misiune, un destin.

Povestea trubadurului stradal poate fi doar atît. O poveste. Dar, dacă ne lăsăm mintea să hălăduiască pe alte tărîmuri, poate auzim, prin ea, fie și pentru puțin, simfonia plină de armonie a Universului.

AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Alegeri fără zvîc. Pariem?
Poate că și pandemia a făcut ca alegerile parlamentare din acest an să fie un eveniment mai degrabă șters.
O scrisoare deschisă    Spre cine? jpeg
O scrisoare deschisă... Spre cine?
În compoziţia credinţei de tip ÎPS Teodosie nu intră nici fir de grijă faţă de semenii care nu i se alătură.
Trump vs Biden – va recunoaște cineva? jpeg
Trump vs Biden – va recunoaște cineva?
Una dintre cele mai importante tradiții ale democrației americane este în pericol: recunoașterea înfrîngerii.
„Luați l acasă” jpeg
Oglinzi
Mie îmi rămîne agățat de creier cuvîntul „doamnă”, pe care el îl spune într-un fel apăsat și solemn.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
Cred că s-au săturat și ei...
Ruptura în societatea americană este atît de mare încît cele două triburi nici măcar asupra condamnării violențelor de stradă nu au mai căzut de acord.

Adevarul.ro

image
Singura fabrică românească de ciocolată și-a cerut insolvența
În perioada de glorie, fabrica producea 2.000 de tone de ciocolată pe an. Unul dintre sortimente a fost premiat cu medalia „Marca de Aur“.
image
Fanii lui David Attenborough, dezgustați de scenele din cel mai recent documentar: „Nu voiam să văd asta”
Ultimul episod al documentarului TV Wild Isles, al cercetătorului David Attenborough, a trezit repulsie în unii telespectatori.
image
De ce sunt finlandezii cei mai fericiți oameni din lume
Românii sunt mai fericiți față de anul trecut, potrivit World Happiness Report, care arată că ţara noastră a urcat 4 locuri în acest top. Cea mai fericită ţară, din cele 137 câte au fost incluse în clasament, rămâne Finlanda.

HIstoria.ro

image
Mândria națională – arma Ucrainei în război
Războiul declanșat de Vladimir Putin a arătat și o componentă importantă a relațiilor internaționale în secolul al XXI-lea, una a cărei vizibilitate a fost, până acum, scăzută, deoarece nimeni nu se mai aștepta la existența vreunui conflict armat pe teritoriul european.
image
Elena Ceaușescu a dat ordin să se dărâme cârciuma în care mergea socrul ei
Femeie cu suflet mic și foarte răutăcioasă, Elenei Ceaușescu îi plăcea să pună limite. Cumnații și nora nu o puteau vizita decât invitați. Nu l-a iertat nici pe Andruță – tată lui Nicolae Ceaușescu – care mai vorbea cu oamenii, la un țoi, despre problemele cotidiene. Sunt întâmplări relatate de Mirela Petcu și Camil Roguski, în cartea „Ceaușescu: adevăruri din umbră”.
image
Întâlnirea dintre Carol al României și Elena a Greciei şi Danemarcei
După despărţirea de Ioana Zizi Lambrino, principele moştenitor Carol e trimis într-o călătorie în jurul lumii, însoţit de colonelul Nicolae Condeescu.