Tandrețuri pentru cei patru corifei – și versurile lor

29 august 2014
Povestitori și ascultători (întîmplători) jpeg

”Veneai spre casă cînd afară plouă / Cu troleibuzul 89,/ Blondă si tristă cum ne-ai plăcut nouă. / Cu pălăria de paie cu panglica mov,/ Ieșeai din clădirea de pe strada Snagov, / Ușor te-ndreptai spre Calea Moșilor / Să-ti iei bluză pepit de la Bucur Obor. / Venind din practică / Poșetă galbenă / Ea își luă./ În magazine-a intrat/ Fustă și-a cumpărat / Maxi-nflorat.”

Versurile de mai sus sînt (pentru necunoscători...), din melodia ”Miruna”, cîntată de Mircea Vintilă, printre altele, la concertul de închidere a Festivalului Dilema veche de la Alba Iulia de anul acesta, „Tandrețuri pentru femei cu cei patru corifei”. Nu am ales-o pentru că ar fi preferata mea, pentru că la concertul ăsta nu s-a cîntat aproape nici o melodie care să nu-mi placă. Ci fiindcă mi se pare reprezentativă pentru un anumit mod de a vedea lumea și dragostea, un mod nu foarte complicat, ușor desuet, care cred că mi se potrivește. Dacă mi-ar plăcea generalizările aș zice că e al ”generației mele”.

Miruna ar fi putut fi oricare dintre noi, studente bucureștene ale anilor 80, mai spre sfîrșit. Zona prin care se mișca ea era una în care ne mișcam cu toatele, zona centrală extinsă și mai puțin la vedere, prin spate, pe străduțe, unde era o plăcere să te plimbi. La Bucur Obor, iarăși, aspiram multe dintre noi, pentru că, deși nu ajungeam foarte des, se știa că acolo poți găsi haine...Haine pe care, în penuria generală, nu le prea găseai, altfel, niciunde...În ce privește practica, mi-o aduc aminte, cu nostalgie, ca pe o perioadă de pierdere de timp și de etalare, elaborată, a toaletelor.

Cîntecul ”Miruna” nu se oprește, desigur, aici. Partea mai palpitantă abia urmează: ”Dragă Miruna, îţi spun printre şoapte /  Îmi place cămaşa ta de noapte,/  Dar, mai ales, vreau să-ţi dau de ştire /  Să mi-o laşi ca amintire, / Nespus de frumos dormeai o noapte blîndă, / Zîmbeai prin somn, iar eu stăteam la pîndă,/  Să nu te trezesc să tulbur visele tale,/  Dar vreau să-ţi iau şi costumul de baie,/  Să te-admir cu şi fără costumul de baie.” Ea se referă, evident, la partea de dragoste propriu-zisă, fizică, dar nu numai. Celebra cămașă de noapte e simbolul ei. Dar și costumul de baie a cărui prezență /absență e ambiguă. Un fel de referire la dragoste, iarăși, cumva specific timpurilor de care vorbeam: poetic și nu prea direct, aluziv...

În același spirit, iubita poate fi asemuită cu cîte o reprezentantă a altor...specii, precum cea a felinelor: ”Nu te speria, iubito,/ Chiar de spune lumea-ntreagă / C-ai avea pe înserate / Ochii de pisică neagră, / Dacă tu provoci dezastre, / Doar dezastrul meu să fii, / Taie-mi calea viața toată, / Și de zece ori pe zi.”(Mircea Baniciu, ”Pisica neagră”). În timp ce bărbatul e comparat cu un cîine: ”Cățelandru pe cînd eram / Și pe Corso-am ieșit,/ De mîndre uitat / Stăteam necăjit.”( ”Pe Corso”, Mircea Vintilă).

Între reprezentanții celor două sexe și specii se poartă un război invizibil, unul al tachinărilor și al cuceririlor, cu înaintări și retrageri.  ”Ce bine că eşti, ce mirare că sînt! / Două cîntece diferite, lovindu-se amestecîndu-se, / Două culori, ce nu s-au văzut niciodată, / Una foarte jos, întoarsă spre pămînt, / Una foarte sus, aproape ruptă / În înfrigurata, neasemuită luptă / A minunii că eşti, a-ntîmplării că sînt.” Spune, altfel, la alt nivel de scriitură, aproximativ același lucru Nicu Alifantis prin versurile lui Nichita Stănescu.

Uneori, războiul dintre specii nu se termină cu happy-end: ” Țin minte și-acum / Ne-am oprit din drum / Ce bine-mi amintesc, ce clar, / Ți-am înfășurat  / Eșarfă în dar. / Culorile alergau, în vînt se certau / Fața toată-ți lumina / Cu albul de var, / Eșarfă în dar. / Aveam optsprezece ani, / Eram Beatles fani / Și umblam în teniși albi. / Primavara-n păr și miros de măr. / A mai trecut de-atunci ceva, / Albul de var nu-i chiar la fel / Tu gîndești altceva / Și mai e și el. / Eu, aici, tu, acolo, / Niciodată noi. / Te mai văd, cînd și cînd, / El în stînga ta, / Și nu pot să-ți spun ce gîndesc / Cînd la gîtu-i văd / Eșarfa în dar.” 

Cîntecul lui Mircea Baniciu evocă nu doar povestea de dragoste, ci și atmosfera epocii: una în care, deși comunistă, se ascultau Beatleșii, și se umbla îmbrăcat pe cît de neconvențional se putea (vezi tenișii...). Lucru mai clar oglindit într-un alt cîntec, scris de Dorin Liviu Zaharia, cîntat de Florian Ptittiș, și, la concertul în cauză, de Mircea Vintilă – ”Vinovații fără vină”: „Sînt curat la trup, curat la suflet / Vreau să-i înțeleg și să iubesc / Nu contează cît de lung am părul / Important e cît de mult gîndesc.”

Atitudinea dacă nu rebelă, măcar dezinteresată de conveniențe e cea reflectată, între altele, în cîntecul de față, într-o epocă în care lungimea părului era un capăt de țară. Pletoși și bărboși, ascultători de Beatleși și-ncălțați în teniși care se-ntîlneau în locuri ”conspirative” – în sens de fermecătoare, fără a fi mari ori elegante, ci doar pline de mituri și de oameni: ”E destul de mică camera mea / Da-ncap toţi prietenii mei în ea: / Stau în picioare, se-aşează pe jos, / În rest sînt cuminţi şi vorbesc frumos! / Aşa că vino sus dacă plouă, / Piaţa Romană numărul 9...”. 

Versurile lui Alexandru Andrieș puse pe muzică de Nicu Alifantis sînt un exemplu în acest sens. Precum și cele din cîntecul lui Mircea Vintilă, care descriu o stradă întreagă: ”În Popa Nan stă un bărbos bătrîn si fotograf / Puștii de pe stradă spun că e un zeu. / Știe chiar de ești om bun sau rău / După chipul, după chipul tău. / Sub o streașină-i statuia unei fete gri / Sprijinind un coș cu struguri de ciment / Jos în casă stau trei fete vii / Cu comportamentul indecent.”

La fel, cele ale lui Alexandru Andrieș, care sintetizează perfect întregul context din anii 80: ”Astăzi iar, / La Telejurnal / Am văzut cașcaval./M-am uitat / Și la program / Dar n-a mai apărut / Deși am stat / Pînă s-a terminat / Dar n-are nimic! / Mîine iar, la Telejurnal... / Am să văd caș-ca-val!”

Acestea sînt numai cîteva exemple ale unor cîntece și versuri dintre cele de la concertul lui Nicu Alifantis, Alexandru Andrieș, Mircea Baniciu și Mircea Vintilă la Alba Iulia.  Dar și dintre cele care marchează, în felul lor o epocă – cea comunistă, dar în ce a avut ea mai bun și mai atipic, măcar în muzica folk și un pic rock și blues. Marchează, de asemenea, și tinerețea unora dintre noi. Tocmai de aceea, să-i ascult pe cei patru va fi mereu o bucurie.
 

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

Dan Grecu cosr colan jpg
Marea cumpănă din viața lui Dan Grecu: a stat două săptămâni în comă din cauza unei conserve
Decedat la 12 decembrie 2024, la vârsta de doar 74 de ani, fostul mare gimnast și antrenor Dan Grecu a trecut printr-o mare cumpănă în 1997. El a stat două săptămâni în comă din cauza unei conserve!
furtuna nori negri kremlin shutterstock
Regimul lui Putin, tot mai aproape de colaps în stil sovietic decât ne-am imagina
Ucraina pierde încet conflictul de trei ani pe câmpul de luptă. Rusia pierde încet conflictul economic într-un ritm aproximativ egal.
bani multi pensie jpg
Locul de muncă plătit cu 500 lei pe zi, dar de care românii nu vor să audă. De ce oamenii refuză să lucreze în acest domeniu: „Nimeni nu mai găsește oameni dispuși la muncă fizică”
Deși avem printre cele mai mici venituri din Europa, există joburi care oferă și 500 de lei pentru o zi de muncă, însă majoritatea românilor le evită, iar pentru angajatori este din ce în ce mai greu să găsească personal.
nadia comaneci dan grecu facebook webp
pensie jpg
Categoria de seniori care e în pericol să-și piardă pensia. Documentul pe care trebuie să îl depună până la sfârșitul lunii decembrie 2024
Pensionarii trebuie să depună neapărat un act, dacă nu vor să rămână fără pensii. Această categorie de vârstnici au de luat în calcul mai multe aspecte, dacă vor să își asigure pensia pe viitor.
parlamentul european profimedia  jpg
Europarlamentarul cu cele mai mari venituri din noul Parlament European este român. Încasează 657.000 euro pe an, dar susține suveranismul
Aproximativ 30% dintre cei 720 de deputați din Parlamentul European câștigă în mod colectiv un venit suplimentar de peste 6,3 milioane de euro pe an, pe lângă salariul de europarlamentar, potrivit unui studiu recent.
d97f711af287e3e172d47ba7331937318e07113a png
Cum vor arăta oamenii în 2050 dacă nu vor dormi mai mult de 6 ore pe noapte
Un model digital grotesc arată cum ar putea arăta oamenii în 2050, dacă nu începem să dormim suficient. Medicii recomandă ca adulții ar trebui să un somn de 7 - 9 ore, pe noapte. Apar durerile de spate, părul se subțiază, piele este lăsată, ochii sunt roșii și apar pierderi de memorie.
fcsb hoffenheim facebook jpg
Nemții, uimiți de numărul românilor din tribune la Hoffenheim - FCSB. „Ai noștri nu se mai auzeau”
Campioana României a scos un punct pe terenul germanilor, în Europa League.
aparate colectare ambalaje SGR  foto Auchan jpg
RetuRO, despre neregulile descoperite la audit: Firma a fost desemnată în baza unei licitații
În urma articolului publicat în „Adevărul” pe baza auditului realizat de KPMG care scotea la iveală abateri care ar fi favorizat o anumită firmă de logistică, RetuRO precizează că „nu este vorba de abateri intenționate” și că firma a fost desemnată în baza unei licitații.