Stați în casă?

12 martie 2020
E cool să postești jpeg

„Trebuie să stați în casă! Nu vă mai plimbați pe străzi! Trebuie să diminuăm riscul de contagiune! (...) Nu sînt destule aparate de ventilație și nici personal medical. Dacă veți continua să mergeți la bar, în discoteci, să vă continuați viața obișnuită, va crește numărul de îmbolnăviri” - mesajul disperat al unui medic anestezist din Italia, Barbara Balanzoni.

„N-aș fi vrut să fac asta niciodată, dar mi-au cerut mulți oameni să scriu, să vorbesc” - mesajul video al unei italience, preluat de Digi 24. Tatăl i-a murit și, pentru că toată familia a fost plasată în carantină, n-au putut să-i fie alături. „Stați în casă, stați în casă!” strigă la final femeia, revoltată de inconștiența italienilor pe care îi vede „plimbîndu-se pe stradă, în ciuda restricțiilor autorităților”.

O altă poveste, consemnată de Washington Post, este cea a actorului Luca Franzese, din Napoli, care a rămas în casă, mai bine de 36 de ore, cu corpul neînsuflețit al surorii sale, Teresa Franzese, decedată în urma infecției cu noul coronavirus. Serviciile funerare n-au vrut să vină să ridice cadavrul.

Sînt doar cîteva secvențe ale realității sumbre care a început anul trecut, în decembrie, în China (Wuhan), cînd au fost raportate primele cazuri de pneumonie cu o cauză necunoscută, urmînd să fie identificat noul tip de coronavirus, denumit 2019-nCoV. Pe 23 ianuarie orașul Wuhan e plasat în carantină. La o zi după, urmează carantina pentru încă 5 orașe din apropiere. Cu toate astea, focarele de infecție încep să se înmulțească. Prima moarte confirmată din cauza infecției cu coronavirus a avut loc pe 9 ianuarie 2020. Virusul se răspîndește rapid, în toată lumea, în peste 100 de țări, cea mai lovită țară după China fiind (în prezent) Italia.

La 30 ianuarie OMS declară epidemia urgență globală pentru sănătate, urmînd ca pe 11 martie să declare pandemie.

Pe 10 martie Italia intră în carantină, aflîndu-se deja în al patrulea scenariu de epidemie. Totuși, în ciuda stării grave prin care trec, în ciuda repetatelor mesaje de a sta în casă, în ciuda pericolului de colaps al sistemului de sănătate, italienii au continuat să socializeze, ignorînd sfaturile autorităților.

Pe 11 martie, ziua cînd s-au înregistrat 196 de decese și peste 2 mii de noi cazuri (bilanțul ajungînd la 827 de morți și 12.462 de cazuri raportate), premierul italian a decis închiderea oricărei activități economice, de la baruri la centre de frumusețe (orice activitate care implică imposibilitatea păstrării distanței de cel puțin un metru).

În prezent, România se află în al doilea scenariu de epidemie. Dacă pe 26 februarie a fost confirmat primul caz în Gorj, în 12 martie, numărul cazurilor confirmate a ajuns la 52. S-au închis școlile, teatrele, cinematografele, muzeele, universitățile. Granițele sînt strict controlate și toți cei veniți din zonele de risc sînt plasați în carantină sau izolare la domiciliu.

Cu toate acestea, într-o recentă conferință de presă, Nelu Tătaru, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății, a declarat că „am intrat pe un teren al transmiterii locale” – ceea ce înseamnă că anchetele epidemiologice vor fi îngreunate, pînă la a nu se mai putea controla lanțul transmiterii. Și, cînd nu mai poți urmări lanțul transmiterii, epidemia scapă de sub orice control.

Bineînțeles, dacă avem un sistem imunitar bun, cel mai probabil, dezvoltăm formele ușoare al bolii. Putem fi chiar asimptomatici. În orice caz, odată ce contactăm virusul, îi putem infecta pe cei din jur. Părinți, cunoscuți și necunoscuți cu care intrăm în contact. Care, la rîndul lor au părinți, prieteni și intră în contact cu alți necunoscuți.

Lucrurile nu vor fi prea roze. Și nu se va descoperi peste noapte o soluție salvatoare. Cu toate astea, putem încetini ritmul contagiunii dacă, în loc să ne comportăm în virtutea „șmecheriei românești” și să fentăm sistemul, în loc să ne lăsăm duși de nas de mirajul acelui „las’ că știu eu mai bine”, am învăța din scenariul italian și am conștientiza că, ignorînd realitatea și avertismentele, nu păcălim pe nimeni. Doar pe noi înșine.

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

ardei capia umpluti cu maioneza si creveti jpg
Ardei capia umpluți cu maioneză și creveți
Ardei capia umpluți cu maioneză și creveți sunt un aperitiv elegant și delicios, perfect pentru o masă festivă sau o ocazie specială.
chiftelute de varza jpg
Chifteluțe de varză
Chifteluțele de varză sunt o variantă delicioasă și sănătoasă, perfectă pentru o masă ușoară sau ca aperitiv.
Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul Organizației Mondiale a Sănătății, a fost acuzat de Trump că nu a reușit să gestioneze bine criza pandemiei de Covid 19 jpeg
Directorul general al OMS, spitalizat în Rio de Janeiro
Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a fost internat în spitalul Samaritano Barra da Tijuca din Rio de Janeiro, a relatat joi publicaţia locală O Globo, citată de Reuters.
tartar de orez rosu jpg
„Tartar“ de orez roșu cu dovlecel
Un „tartar“ de orez roșu cu dovlecel este un preparat inovator și sănătos, care combină texturile și aromele delicate ale orezului roșu cu prospețimea dovlecelului. Această rețetă este ușor de preparat și poate fi o opțiune excelentă pentru prânz sau cină.
supa kuzu jpg
Supă turcească Kuzu
Supă turcească Kuzu este o rețetă tradițională din Turcia, în care carnea de miel este combinată cu legume și condimente pentru a obține o supă bogată și plină de arome.
Biroul Electoral Central FOTO Mediafax Alexandra Pandrea
Candidatul la președinție care este obligat să șteargă toate materialele de promovare online. „Le este frică de noi. Am reușit ceva incredibil”
Un candidat independent este obligat de Biroul Electoral Central să șteargă de pe internet toate materialele de promovare electorală. Este o decizie fără precedent a BEC.
avion f 35 jpg
România devine cel de-al 20-lea membru al Alianței Globale F-35
Guvernul României a confirmat astăzi intenția sa de a achiziționa 32 de aeronave Lockheed Martin F-35 Lightning II de generația a cincea, prin semnarea unei scrisori de ofertă și acceptare (LOA).
ninsori trafic jpg
Haos în trafic din cauza ninsorilor abundente: drumuri blocate, trenuri oprite, zboruri întârziate. Mii de case, fără curent
Ninsorile abundente și viscolul din centrul, nordul și estul țării au provocat numeroase probleme de trafic rutier, feroviar și aerian. În ciuda intervențiilor masive ale autorităților
Neymar facebook jpeg
Neymar a plătit 50 de milioane de euro și va fi vecin în Dubai cu români
Moda achiziționării de apartamente în Dubai, care face furori printre români, l-a prins și pe superstarul brazilian Neymar.