Spaţiul personal

13 februarie 2015
Re uniformizarea ┼čcolar─â jpeg

De c├«te ori nu vi s-a ├«nt├«mplat ca, ├«n timpul unei conversa┼úii, la o petrecere, de exemplu, interlocutorul s─â se apropie de dvs. prea mult, acea apropiere ├«n care sim┼úi┼úi cum respira┼úia vi se love┼čte de obrazul celuilalt, proiect├«ndu-se parc─â ├«napoi, combinat─â ├«n plus ┼či cu respira┼úia vorbitorului?

Personal consider oamenii care nu respect─â spa┼úiul personal un co┼čmar. C├«nd vorbesc cu cineva care ├«mi invadeaz─â acea sfer─â social─â de protec┼úie, ajung pur ┼či simplu s─â nu mai g├«ndesc cum trebuie: ideile mi se ├«nc├«lcesc ├«n cap, iar sinapsele se ├«nc─âp─â┼ú├«neaz─â s─â se sudeze doar ca s─â alc─âtuiasc─â un plan de evadare.
Nici nu prea ai cum s─â "p─âc─âle┼čti" un om care ┼úi se bag─â ├«n suflet. C├«nd tu faci un pas ├«napoi, el vine dup─â tine. C├«nd ├«┼úi la┼či capul u┼čor pe spate, capul s─âu se va ├«nclina imediat dup─â al t─âu, recuper├«nd instantaneu mini-spa┼úiul pe care ├«ncerci cu disperare s─â-l creezi.

Dar nu este vorba doar despre o convenţie socială. Am citit, zilele trecute, un articol (pe site-ul descoperă.ro.) în care sînt comentate o serie de mecanisme psihice care se activează cînd cineva stă "prea aproape" de tine.

"Conform unei lucr─âri din anii 1960 apar┼úin├«nd antropologului american Edward Hall, spa┼úiul personal al fiec─âruia dintre noi are patru dimensiuni, ├«n func┼úie de persoanele l├«ng─â care st─âm. Cea mai restr├«ns─â zon─â poart─â numele de spa┼úiu intim ┼či se extinde ├«n afara corpurilor noastre la 45 cm ├«n fiecare direc┼úie (asemenea unei bule invizibile care ne ├«nconjoar─â) ├«n ea put├«nd p─âtrunde doar familia, prietenii ┼či animalele de companie. Urm─âtoarea dimensiune poart─â numele de spa┼úiu personal, ┼či se extinde de la 45 de cm la 120 de cm. Aici pot p─âtrunde prietenii ┼či cunoscu┼úii, mai ales ├«n cazul unei conversa┼úii informale, dar necunoscu┼úii s├«nt v─âzu┼úi ca intru┼či. De la 120 de cm la 360 se formeaz─â zona numit─â spa┼úiu social ├«n care oamenii iau parte la interac┼úiuni sociale cu necunoscu┼úii."

Este însă doar o convenţie socială sau, într-adevăr, apropierea unui neavenit în cercurile descrise mai sus provoacă reacţii psihice?

Ralph Adolphs, profesor de psihologie ┼či neuro┼čtiin┼ú─â la Institutul de Tehnologie din California este de p─ârere c─â "ne dezvolt─âm sim┼úul spa┼úiului ├«n jurul v├«rstei de 3-4 ani, iar dimensiunea bulelor pe care le cre─âm ├«n jurul nostru se definitiveaz─â ├«n adolescen┼ú─â." ├Äntr-un studiu din 2009, profesorul a demonstrat c─â aceste "bule spa┼úiale" s├«nt controlate de nucleul amigdalian, zona care coordoneaz─â sistemul de r─âspuns al creierului la stimulii care provoac─â fric─â. "Acest centru este activat ┼či atunci c├«nd al┼úii ├«┼úi invadeaz─â spa┼úiul personal." (sursa: livescience.com)

Bine├«n┼úeles, dac─â la o petrecere dai peste un asemenea "invadator", reu┼če┼čti, la un moment dat, s─â scapi de el. Dar ce faci c├«nd te afli ├«ntr-un autobuz sau la metrou, c├«nd te treze┼čti, f─âr─â sc─âpare, ├«n ├«mbulzeal─â?

Robert Sommer, psiholog, afirm─â, ├«n acela┼či articol, c─â pentru a ┼úine sub control panica emis─â de creier c├«nd ne afl─âm ├«n aglomera┼úie, avem tendin┼úa de a "dezumaniza" pe cei care se ├«nghesuie ├«n spa┼úiul nostru personal. Evit─âm contactul vizual ┼či ne prefacem c─â oamenii de l├«ng─â noi nu s├«nt dec├«t ni┼čte obiecte - pentru c─â, nu-i a┼ča, conchide articolul, apropierea fizic─â de un zid este mai pu┼úin inconfortabil─â.

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Polite╚Ťe ├«nainte de toate!
├Ämi cer scuze doamnei c─âreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul c─â am publicat formula ireveren╚Ťioas─â.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Po╚Ťi iubi mai mul╚Ťi oameni ├«n acela╚Öi timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, ast─âzi
Un grup de credincio╚Öi a lansat lumii o declara╚Ťie cu privire la cea mai dureroas─â problem─â care r─âne╚Öte azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot s─â ajut? jpeg
Eu cum pot s─â ajut?
Fric─â. Negare. Furie. Neputin╚Ť─â. ├Ängrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar ├«mpiedicarea propriului guvern s─â apere ╚Ťara cu for╚Ťe armate c├«nd aceasta este atacat─â militar este pacifism?
F─âc─âtorii de r─âzboi ÔÇô Scrisoare c─âtre fra╚Ťii mei ├«n credin╚Ť─â cre╚Ötin ortodox─â jpeg
F─âc─âtorii de r─âzboi ÔÇô Scrisoare c─âtre fra╚Ťii mei ├«n credin╚Ť─â cre╚Ötin-ortodox─â
Nu exist─â nici un fel de disput─â ├«ntre oameni care s─â justifice uciderea semenului nostru, c─âci ├«n orice ucidere de om ucidem ceva esen╚Ťial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
Rom├ónia e ├«n linia ├«nt├«i a UE ├«n fa╚Ťa nebunului s├«ngeros de la Kremlin, dar se comport─â sub conducerea lui Iohannis ca ╚Öi cum ar vrea s─â se trag─â mai ├«n spate.
Vie╚Ťile netr─âite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el at├«tea istorii de via╚Ť─â c├«te locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus urm─âtorul g├«nd ├«n col╚Ťul meu de re╚Ťea: ÔÇ×Fauci are dreptate c├«nd spune c─â, dac─â vaccin─ârile antivariol─â ╚Öi antipoliomielit─â ar fi fost ├«nso╚Ťite de discu╚Ťiile nebune╚Öti de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost ast─âzi eradicate. Recunosc, ├«mi e ├«n continuare cu neputin╚Ť─â s─â ├«n╚Ťeleg atitudinile antivaccin...ÔÇŁ
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Rom├ónia analfabe╚Ťilor func╚Ťional
Constatarea mea este c─â propor╚Ťia de 44% analfabe╚Ťi func╚Ťional se verific─â ╚Öi ├«n cazul adul╚Ťilor.
Vie╚Ťile netr─âite jpeg
Izolarea de dup─â izolare
Poate c─â ochiul ÔÇ×izolatuluiÔÇŁ, ca ╚Öi cel al str─âinului, vede mai mult ╚Öi e mai c├«rcota╚Ö.
Cea mai bun─â parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am ├«n╚Ťeles c├«t de ad├«nc reac╚Ťion─âm la familiaritate.
Vie╚Ťile netr─âite jpeg
Slobod la gur─â. ╚śi la minte
Doi prieteni vechi ╚Öi deja b─âtr├«ni vorbesc despre New York, via╚Ť─â ╚Öi lume, ca alt─âdat─â p─âpu╚Öile din┬áMuppets.
Vie╚Ťile netr─âite jpeg
Puterea televizorului
Nemul╚Ťumirile au s─âpat ad├«nc ╚Öi discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la r├«nd.
Vie╚Ťile netr─âite jpeg
Vie╚Ťile netr─âite
├Än─âuntrul nostru s─âl─â╚Öluiesc o multitudine de vie╚Ťi ne├«ncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
├Än ap─ârarea celor 12 milioane de t─âcu╚Ťi
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu r─âspund convoc─ârii la urne este o barbarie odioas─â.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Alegeri fără zvîc. Pariem?
Poate că și pandemia a făcut ca alegerile parlamentare din acest an să fie un eveniment mai degrabă șters.
O scrisoare deschis─â    Spre cine? jpeg
O scrisoare deschis─â... Spre cine?
În compoziţia credinţei de tip ÎPS Teodosie nu intră nici fir de grijă faţă de semenii care nu i se alătură.
Trump vs Biden ÔÇô va recunoa╚Öte cineva? jpeg
Trump vs Biden ÔÇô va recunoa╚Öte cineva?
Una dintre cele mai importante tradi╚Ťii ale democra╚Ťiei americane este ├«n pericol: recunoa╚Öterea ├«nfr├«ngerii.
ÔÇ×Lua╚Ťi l acas─âÔÇŁ jpeg
Oglinzi
Mie ├«mi r─âm├«ne ag─â╚Ťat de creier cuv├«ntul ÔÇ×doamn─âÔÇŁ, pe care el ├«l spune ├«ntr-un fel ap─âsat ╚Öi solemn.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
Cred că s-au săturat și ei...
Ruptura ├«n societatea american─â este at├«t de mare ├«nc├«t cele dou─â triburi nici m─âcar asupra condamn─ârii violen╚Ťelor de strad─â nu au mai c─âzut de acord.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
USL, un zombi care încă bîntuie
L─âsa╚Ťi USL ├«n pace! E o amintire ur├«t─â, o gre╚Öeal─â pe care foarte pu╚Ťini au evitat-o.
ÔÇ×Lua╚Ťi l acas─âÔÇŁ jpeg
Seinfeld Forever
Aș recomanda o cură de Seinfeld oricui simte că se ia prea în serios.
ÔÇ×Lua╚Ťi l acas─âÔÇŁ jpeg
Să fii în gîndul cuiva
E greu de primit acest dar nesperat ca cineva s─â ne plac─â exact pentru ceea ce s├«ntem: cu e╚Öecurile, fricile, nesiguran╚Ťele noastre.

Adevarul.ro

image
Pre┼úurile petrolului continu─â s─â creasc─â. La c├ót ar putea ajunge p├ón─â la sf├ór┼čitul anului ┼či cu c├ót au sc─âzut stocurile
Pre┼úurile petrolului au crescut joi cu aproximativ 4%, deoarece datele solide privind consumul de combustibil din SUA ┼či a┼čtept─ârile de sc─âdere a livr─ârilor ruse┼čti au compensat temerile c─â ├«ncetinirea cre┼čterii economice ar putea submina cererea, transmite Reuters.
image
NBC News: Rusia i-ar fi instruit pe angajaţii centralei nucleare Zaporojie să nu meargă la serviciu vineri, pe fondul îngrijorărilor cu privire la un incident planificat
Rusia i-ar fi instruit pe angajaţii centralei nucleare Zaporojie să nu se prezinte vineri la lucru, au confirmat în exclusivitate serviciile secrete militare ucrainene pentru NBC News.
image
De ce folosesc rom├ónii voucherele sociale pentru alcool ┼či ┼úig─âri. Ce spun sociologii ┼či psihologii
Ministrul Proiectelor Europene a anun┼úat c─â voucherele sociale blocate pentru c─â beneficiarii au cump─ârat cu ele tutun ┼či alcool vor r─âm├óne a┼ča p├ón─â la urm─âtoarea tran┼č─â de bani pe care statul o va livra. Exper┼úii atrag ├«ns─â aten┼úia c─â din co┼čul de c...

HIstoria.ro

image
Prea multe crize pentru o singur─â planet─â
Luna ├«n care vin scaden┼úele nu e niciodat─â pl─âcut─â, dar, c├ónd toate notele de plat─â se str├óng ├«n aceea╚Öi zi, ea este greu de dep─â╚Öit. ╚śi ziua aceea pare s─â fi sosit, la nivel mondial.
image
Una dintre cele mai mari bătălii de tancuri din istorie, în Historia de august
Născut în vara anului 1943, mitul despre bătălia de la Prohorovka a rezistat timp de mai multe decenii, deoarece sovieticii au avut toate motivele să preamărească și să se laude cu victoriile obţinute.
image
Cum a ajuns Vlad Țepeș ostatic la Înalta Poartă
Pacea semnată în 1444 între unguri și turci îl prevedea și pe Vlad al II-lea Dracul.