Slăbeşte fără efort

10 iunie 2015
Cu ţopii la teatru jpeg

Sînt puţini cei care se pot lăuda că s-au născut cu stea în frunte. Că au primit de-a gata nişte beneficii. Există, ce e drept, tagma norocoşilor care se nasc frumoşi, care nu se îngraşă, oricît ar mînca, care fumează şi două pachete pe zi, beau de sting şi dorm cînd şi pe unde apucă, dar care funcţionează mai abitir decît cei care au o grijă sfîntă de sănătatea lor; există cei care au o carieră fulminantă, deşi nu se omoară cu munca, dar se angajează într-un post extraordinar şi avansează rapid, şi toate doar pentru că s-au prezentat la un interviu. Sînt cei care trăiesc viaţa în roz, doar pentru că le-a fost dat să fie aşa.

Restul trebuie să facem eforturi. Trebuie să muncim pe brînci. Să mergem la sală, dacă vrem să avem abdomenul plat. Să ne agităm luni în şir ca să ne iasă un proiect, pentru care zeci de uşi ne sînt trîntite în nas. Să ne luăm la harţă cu viaţa, iar cînd cădem, să fim nevoiţi să o luăm de la capăt cu o încăpăţînare de catîr.

De multe ori, toate acestea sînt însă puse pe seama unui noroc excepţional şi nu a muncii. Iar în completarea voluptăţii de a nega importanţa reuşitei prin trudă, intervine acel marketing agresiv care propovăduieşte atingerea unor idealuri, fără efort.

Bunăoară, cunoaştem cu toţii reclamele la diversele diete minune. Slăbeşte fără efort. Sau cele care laudă jucăriile fitness în detrimentul sportului. De ce să faceţi efort, spun reclamele, cînd puteţi cumpăra prafuri sau centuri magice care vă modelează abdomenul, în mod miraculos, în cîteva şedinţe, timp în care staţi reaxat pe canapea, eventual moţăiţi sau mai ronţăiţi şi nişte bomboane?

La fel se întîmplă cu învăţarea limbilor străine. La multele reclame de genul "învaţă o limbă străină în 10 zile", ajungi să te întrebi, serios, dacă a mai avut sens să faci o facultate pentru asta? Pentru că azi, se pare, poţi stăpîni engleza, franceza, germana sau italiana, bătînd din palme, ciripind mai abitir ca un nativ, într-un timp record.

Nu-i putem uita nici pe cei care îţi umplu căsuţa poştală cu reclame la credite rapide. Tot ceea ce ai visat vreodată este acum la depărtare de doar un telefon. Sau, unii te îndeamnă să le "dai" românescul "beep" că te sună ei înapoi şi-ţi dau bani pentru casă, masă, şi orice altă fantezie mai ai prin sertare.
Rapid, fără efort, pare că viaţa în roz este la îndemîna oricui. Bineînţeles, revenirea cu picioarele pe pămînt este uneori, brutală.

Am cunoscut o fată care, vrăjită de formulele magice ale slăbitului, "10 kg în 2 săptămîni", s-a îndopat cu pastile şi a ajuns la spital. Am cunoscut, de asemenea cazul unei familii, vrăjite de mirajul creditelor instant, care au ajuns să plătească triplu suma împrumutată pentru că, nu-i aşa, cînd vine vorba de împlinirea unui vis, nu mai stai să citeşti notele de subsol ale contractului.

Recunosc, n-am întîlnit încă pe nimeni care să stăpînească perfect limba engleză datorită unui curs care garanta acest lucru în 10 zile. Dar, ca absolventă de facultate cu profil umanist, abia aştept o asemenea întîlnire.

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

medicamente jpg
Sănătatea riscă să devină un lux. Ce medicamente ar putea deveni inaccesibile din cauza taxelor SUA
Ce s-ar întâmpla dacă medicamentele esențiale s-ar scumpi, iar Europa și-ar pierde controlul asupra producției farmaceutice? Nu e ficțiune, ci o posibilitate reală, conturată de intenția administrației Trump de a impune tarife vamale de 25% pentru importurile farmaceutice.
zahar  jpg
Unde este produs, de fapt, zahărul Mărgăritar? Surpriza de pe etichetă pe care puțini români o observă
Zahărul este unul dintre produsele nelipsite din coșul de cumpărături al românilor, fie că este folosit pentru deserturi, pentru cafeaua de dimineață sau pentru conservele de toamnă.
Native Encampment by Skinner Prout, from Australia (1876, vol II) jpg
Descoperirea care a șocat lumea științifică. Cum puteau vânătorii paleolitici să alerge la fel ca un olimpic și de ce nu mai suntem în stare astăzi
Studiile efectuate pe urme umane lăsate în lutul câmpiilor australiene au scos la iveală o capacitate incredibilă a omului preistoric. Un grup de vânători paleolitici era capabil să alerge cu aproximativ 37 de kilometri la oră, adică cât recordul olimpic al atleților de astăzi.
Bunele maniere la masa de Paște, foto Freepik com  jpg
Bunele maniere la masa de Paște. Aurelia Marinescu te învață cum să te comporți exemplar și să lași o impresie bună
Aurelia Marinescu, una dintre cele mai apreciate autoare de etichetă socială din România, oferă câteva sfaturi esențiale pentru a te comporta exemplar, atât în postura de gazdă, cât și în cea de invitat.
oradea city 1339369 1280 jpg
Orașul în care chiriile s-au scumpit cu 30% într-un an
Prețurile chiriilor au crescut în ritm alert în ultimii ani, doar în ultima perioadă înregistrând o majorare medie de 7% la nivel național, însă există un oraș liniștit din România în care chiriile pentru garsoniere au crescut cu 30%.
greutatea ideala in functie de inaltime jpg
Tabel pentru bărbați și femei. Câte kilograme e indicat să ai, în funcție de înălțimea ta
Greutatea ideală a fost întotdeauna un subiect de interes, fie că vorbim despre sănătate, estetică sau performanță fizică.
HolySaturdayLeaves jpg
Sâmbăta Mare sau legătura dintre Moarte și Înviere. Ziua în care poți scăpa de durerea de măsele pentru tot restul anului
Sâmbăta mare este o zi plină de semnificații religioase dar și de superstiții. Ea face legătura indispensabilă dintre Moartea și Învierea lui Iisus Hristos. Propriu-zis este sărbătorită înfrângerea Morții de către Mântuitor. Din punct de vedere magic, Sâmbăta Mare este o zi a împăcării.
Secretele podului de la Cernavodă, opera tânărului inginer Anghel Saligny jpeg
19 aprilie: ziua în care s-a născut Anghel Saligny, inginerul care a garantat cu propria viață rezistența podului de la Cernavodă
Pe data de 19 aprilie s-au născut prozatorul Calistrat Hogaș, renumitul inginer Anghel Saligny și Nicu Covaci, fondatorul formaţiei Phoenix. În aceeași zi a murit Charles Darwin, fondatorul teoriei referitoare la evoluția speciilor.
image png
Ce indică linia continuă roșie de pe șosea. Conducătorii auto trebuie să fie extrem de atenți
O nouă măsură rutieră a fost implementată în unele țări europene și atrage tot mai mult atenția conducătorilor auto: linia continuă roșie.