Și ce dacă e 1 Decembrie?

30 noiembrie 2017
E cool să postești jpeg

Mă gîndesc, în prag de Zi Națională, că peste cîteva săptămîni se vor împlini 28 de ani de la Revoluție. Sau de la „eveniment” – cum preferă unii să numească momentul căderii regimului comunist din România.

Orașele au început să fie împodobite cu steaguri. Steaguri de la primării, dar și oameni care și-au pus în balcoane, la ferestre, sau în mașini, tricolorul. Se repetă, de cîteva zile, în București, momentul fastuos al paradei aniversare. Un soi de bucurie fabricată.

Eu nu simt că aș fi în pragul unei sărbători. Mă gîndesc că, în România post-Revoluție, chiar dacă s-au schimbat, într-adevăr, multe (și cred că nimeni nu poate nega asta), nu sîntem nici pe departe „acolo”. Acel acolo unde am visat că vom fi atunci.

Majoritatea a rămas încă prizoniera unor discursuri goale. Unor clișee care ne sînt legate de picioare ca niște bolovani. Acel „nu ne vindem țara” a rămas pînă în prezent motorul pe care unii bobinează scenarii menite să ne țină departe de o societate la care, de fapt, aspirăm cu toții.

Cînd promisiunile politice ale guvernanților se dovedesc a fi deșarte, adepții lor găsesc scuze; se încăpățînează isteric să nu vadă realitatea și își apără înflăcărat aleșii, manipulați în a da vina pe extratereștri sau fantome. Nu ai noștri sînt de vină, ci ăia de dinaintea lor. Nu ei sînt de vină, ci multinaționalele. Nu ei duc țara de rîpă, ci Soros. Țapul ispășitor este mereu ușor de găsit și mereu la serviciu.

Adevărul e că, în prezent, nu avem nici măcar o figură politică importantă care să nu fie contestată. Pînă acum n-am avut nici un președinte care să nu se dovedească a fi o dezamăgire. Partidele politice sînt făcute parcă din aceeași bucată, toate o apă și un pămînt. Inițiativele de schimbare pe scena politică se transformă, și ele, în focuri de artificii. În România, speranța seamănă cu o cometă, cu o coadă lungă de praf și gaze, care trece aproape de noi, dar ne părăsește la fel de rapid precum apare. O vedem doar pentru puțin, după care se lasă iar întunericul. Iar întunericul de după lumină pare încă și mai negru.

Opoziția politică se vede mai ales în stradă. Ieșim, noi ăștia, minoritarii politici, ieșim pe la mitinguri. Presa de investigație descoperă, face cunoscute derapajele oamenilor politici. Scandăm și ne agităm și avem impresia, pentru cîteva ore, că putem schimba soarta țării.

Balaurul politic are însă prea multe capete. Unii au renunțat de mult și se izolează în spatele acelui „nu mă interesează politica”, sau „nu merg la vot că tot aia e”, crezînd că realitatea nu poate fi mai rea. Pentru ei, sînt unii care se agită. Încă se agită în frumosul miraj că aici se vor schimba lucrurile în bine.

1 Decembrie se apropie, iar țara își pune straie de sărbătoare, fără însă să fi făcut un duș înainte. Primărița Firea a atîrnat chiar ghirlande cu ii prin centrul orașului. Ne fabricăm, în continuare, un fals sentiment de mîndrie că sîntem români. La firul ierbii, sîntem triști, apăsați și dezbinați.

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

lingouri
De ce nu cumpără BNR mai mult aur și cum încearcă Trump să manipuleze piața pentru a întări dolarul
Românii au investit masiv în aur în primul trimestru, cu 65% mai mult decât anul trecut, în ciuda fluctuaţiilor mari de preţ provocate de declaraţiile lui Trump. Politica BNR privind rezervele de aur ale României este însă cu totul diferită.
ANAF Agentia Nationala de Administrare Fiscala FOTO Mediafax
ANAF, lovitură dură pentru milioane de români. Ce obligație fiscală nu mai poate fi evitată: „Ne obligă legea”
ANAF pregătește controale fiscale mai dure, vizând și românii din străinătate, grație noilor schimburi de informații internaționale.
Candidați alegeri - colaj Crin Antonescu Victor Ponta George Simion Nicusor Dan si Elena Lasconi. Foto Inquam Photos
Candidații celebri pe TikTok, Facebook și Instagram. Cine este cel mai popular și câți bani au cheltuit pe promovare
Principalii candidați la alegerile prezidențiale au investit, pe lângă promovarea tradițională, și în cea online, cele mai mari cheltuieli fiind raportate în cazul candidatului coaliției, Crin Antonescu. Pe locul doi este candidatul independent Victor Ponta.
image png
27 aprilie: Ziua când a murit în închisoare, la Sighet, istoricul şi omul politic Gheorghe I. Brătianu
În istorie, ziua de 27 aprilie mai este cunoscută ca fiind data de naștere a scriitorului Ion Heliade Rădulescu, dar și pentru arestarea lui Benito Mussolini, și a liderului comunist Lucrețiu Pătrășcanu. Tot pe 27 aprilie a murit în închisoarea de la Sighet omul politic Gheorghe I. Brătianu.
Pereprava cherez Dunaj jpg
România, de la victimă sigură la stat independent. Cum a început războiul cu "bolnavul Europei”. Cine i-a salvat pe români de planurile rușilor
Pe 24 aprilie începea războiul care a dat României o nouă șansă istorică, aceea de a obține independența de stat. Este vorba despre al zecelea război ruso-turc, un conflict la care Românie era menită să fie spectator și victimă.
Pista de biciclete din Ținutul Pădurenilor  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (114) JPG
Locurile din Ținutul Pădurenilor care dau fiori. Craterul gigant, satele haiducilor, fosta bază militară secretă
Ascuns în Munții Poiana Ruscă, Ținutul Pădurenilor înfățișează călătorilor sate în care timpul pare să se fi oprit în loc, însă alături de farmecul natural al locurilor, oaspeții regiunii găsesc locuri cu totul ieșite din comun.
cel mai bun ulei pentru prajit png
Cât de des poți refolosi uleiul de floarea-soarelui din tigaie? Când trebuie să-l înlocuiești imediat
Uleiul de floarea-soarelui este un ingredient nelipsit din bucătăriile multor români, fiind folosit frecvent pentru prăjit sau gătit. Însă, o întrebare frecventă este: Cât de des putem refolosi uleiul de floarea-soarelui? Specialiștii sunt de părere că răspunsul depinde de mai mulți factori.
masina foto unsplash jpg
Surpriza unui bărbat după ce și-a luat automobilul mult visat. Ce a găsit în mașină. „Astăzi trebuie să o ard„
Un bărbat care tocmai își îndeplinise visul de a-și cumpăra o mașină nouă s-a trezit într-o situație neașteptată și, pentru unii, chiar comică. Bucuria achiziției a fost umbrită de o descoperire șocantă.
Papa Ioan Paul I jpg
Anul celor trei papi. Doi suverani pontifi au fost înmormântați la câteva săptămâni distanță, în 1978. Suspiciunile de asasinat încă bântuie Vaticanul
Era 1978, un an în care lumea catolică a cunoscut, pentru prima dată în aproape patru secole, o succesiune dramatică la vârful Bisericii. Trei papi în mai puțin de patru luni.