Sentimentul de „out of place”...

4 octombrie 2015
Extenuantul efort personal jpeg

Sînt momente în care ești cît se poate de fericit și de bine în pielea ta. Ori ți s-a întîmplat ceva extraordinar și incredibil și plutești de-a dreptul, legănîndu-te în irealitatea lumii tale paralele. Ori ești pur și simplu echilibrat și moderat, pentru că ai învățat că așa poți rezista.

Dar există și altele, cînd cazi exact în reversul stărilor de mai sus. Cînd ai ceva ”pe creier” care te macină, ceva care nu ți se întîmplă așa cum vrei tu, ceva căruia trebuie să-i faci față fără să fii de acord, încerci să acționezi ca și cum totul ar fi în regulă. Te străduiești să apari cool, și, mai ales, foarte dedicat îndeplinirii sarcinilor de toate felurile: duci la bun sfîrșit treburi, cît mai multe – și, în mare parte, inutile și irelevante – doar pentru că ești un om responsabil, cu simțul datoriei. Totul e planificat, nu există breșe în sistemul tău bine uns.

Asta în teorie. În practică, se poate întîmpla și după cum urmează: te duci la aceeași cafenea la care ai fost de 100 de mii de ori. Întîmplător, una cu un balansoar, aproape de facilul tău ideal de bine: o legănare pe fundalul unui gust dulceag, cu tentă amețitoare. La cafeneaua în cauză, comanzi chiar două băuturi care conțin cocos.

Paharele albe și spumoase, cu o portocală pe margine și o cireașă plutind și ea pe undeva, savurate de pe balansoar, îți aduc aminte de scenele finale din filmele cu răufăcători de treabă (de obicei un El și o Ea), care, după  ce au jefuit banca celui cu adevărat rău, rămîn cu banii și ajung pe o plajă exotică unde lipăie asemenea cocktailuri... În timp ce sorbi din  băutură, telefonul țîrîie, discret, apoi sună de-a dreptul. Îți ieșise complet din minte o veche întîlnire. Te extragi, brusc, din momentul de grație și alergi spre întîlnire.

Abia a doua zi, cînd te întorci în același loc, realizezi, din uluiala chelneriței, ce se întîmplase: plecaseși fără să plătești, evident neintenționat. A fost un moment horror, cumva între Vertigo și nehitchcockianul, dar mai înspăimîntătorul și mai actualul Still Alice.

Cînd ceva se schimbă în viața în ta, cînd oamenii importanți de lîngă tine nu mai sînt aceiași, în diverse feluri, apare un la început nematerializat, indefinit și neconturat sentiment de out of place. E ca și cum conturul tău nu se potrivește perfect în nici unul din locurile în care încerci, cu forța, să-l îndeși: cumva precum pantoful Cenușăresei pe nenumăratele picioare de surori vitrege...Nici în mașina cu prieteni din copilărie care stăteau înghesuiți și din care n-ai mai vrut să cobori, pur și simplu, într-un delirant puseu nostalgic (pe care, însă, nici unul dintre ei nu l-a împărtășit); nici pe bulevadul Magheru, aproape singurul loc din lumea asta unde te simțeai, de obicei, acasă (și asta nu din motive estetice...).

Nici chiar în prietenosul La plăcinte (care, ce-i drept, nu mai e așa de prietenos în privința porțiilor, în ultimul timp...), unde intri încrezătoare, comanzi pîrjoale de curcan și, cînd te așezi la masa infimă și imitînd, stîngaci, un interior rustic, în fața unui televizor pe al cărui ecran se execută, culmea, tot feluri de mîncare (!) - și, în momentul în care mîncarea chiar sosește, simți că nu te poți atinge de ea. Te ridici, și, cu pîrjoalele la pachet, o iei la pas pe același Magheru, în căutarea...locului pierdut.

Tot mergînd așa, constați că nu-ți găsești locul decît în incoerența mișcării în sine, în schimbarea grăbită a fiecărui instantaneu. Chiar și așa, în goana mai curînd inutilă, decît nebună, te simți precum personajul Giancarlo, din filmul lui Woody Allen, To Rome with Love, personaj care nu putea cînta operă bine decît dacă-și aducea dușul cu el pe scenă. Numai că, pentru tine, respectivul duș e rece ca gheața (un duș în perpetuă revizie la apă caldă). Tu și dușul tău care oricînd se poate transforma într-un bloc de gheață mergeți împreună pe Magheru, care nu mai e familiarul Magheru, ci unul străin, prăfos și interminabil.

Speri să ajungi în locul pe care îl consideri ca fiind acasă, în care conturul tău să se potrivească fără ajustări și împingeri în restul puzzle-ului. Speri și ca revizia de apă caldă să înceteze și să ajungeți, tu și dușul tău, la un compromis.

Ajunsă acasă, constați că altădată confortabila și afectuoasa îngrămădeală, lipsită de percepția corectă, devine doar o povară, o adunătură de obiecte disparate și aleatorii.

În sfîrșit, trec zile și reinterpretări de obiecte și stări, zile cu ceaiuri și cafele, care-ți topesc recele cu aburul lor, zile în care, printre umbre, se mai strecoară cîte o lumină. Între timp, casa re-prinde măcar o rază din căldura plăcut kitchoasă a cărților poștale de Crăciun, cele cu moș și șemineu. Așa, fărîmă cu fărîmă, prin puterea obișnuinței și prin monotona rutină a zilelor ce se succed, marginile conturului se mai șlefuiesc și intră, cît de cît măcar, în locul parțial liber. 

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

pisica in curte   foto pixabay   Ralphs Fotos webp
Un bărbat de 46 ani, la un pas de moarte de la o zgârietură de pisică. „I-am salvat viața, acum trebuie să-i salvăm mâna”
Un bărbat de 46 ani, din județul Olt, a fost la un pas de moarte după un accident domestic. Cu o zi înainte de Revelion a fost zgâriat de pisica din gospodărie, detaliu pe care l-a trecut, câteva zile, cu vederea, după șase zile de la eveniment ajungând la spital în stare gravă.
masina politie foto: pexels
Urmărire ca în filme în Constanța: Un șofer a fost oprit în trafic de polițiști cu focuri de armă
Un tânăr de 26 de ani, cu dreptul de condus suspendat, a fost oprit de poliţişti în trafic cu focuri de armă, pe drumul naţional DN 22C, între Medgidia şi Poarta Albă, după ce a refuzat să oprească la semnalul oamenilor legii.
 Pastile, antibiotice FOTO Shutterstock
Cum să iei antibiotice ca să nu-ți distrugi stomacul. Sfatul unui medic
Tratamentele cu antibiotice afectează flora intestinală, iar în condiţiile în care în organism există un echilibru sensibil între bacterii, virusuri şi fungi, orice tratament cu antibiotic ar trebui însoţit de un probiotic, dar şi de un antifungic.
profimedia 0733858592 jpg
Cum a reușit Suedia să reducă migrația la cel mai scăzut nivel în 40 de ani: O „schimbare de paradigmă”
Suedia a înregistrat în 2024 cel mai mic număr de aprobări ale cererilor de azil în 40 de ani, potrivit datelor guvernamentale. Este consecința unei modificări de politică din 2015, anul apogeului crizei migrației, când Suedia a absorbit 163.000 de migranți, cel mai mare număr raportat la populație
carne oaie miel istock jpg
Carnea gustoasă și plină de vitamine. Perfectă pentru imunitate de fier, vedere bună și inimă sănătoasă
Mulți dintre noi consumăm carne zilnic, sau aproape zilnic. Este o componentă integrală în dieta noastră, indiferent de modul în care o preparăm. Iar dacă suntem în căutarea unei opțiuni cât mai sănătoase, trebuie să știm că putem apela cu încredere la carnea de oaie!
bacalaureat jpg
Școală dimineața, Bacalaureat după-amiaza. Decizia Ministerului Educației aruncă în aer programul elevilor de liceu: „O debandadă”
Ministerul Educației a transmis liceelor care organizează la finalul lunii examenul de Bacalaureat o serie de recomandări prin care să eficientizeze și să simplifice cât mai mult procesul. În realitate însă, mai mult îl încurcă, a declarat pentru „Adevărul” directoarea Colegiului I.L.Caragiale.
image png
Cea mai mare dezamăgire pentru o tânără de 21 de ani: a fost înșelată de iubit cu cea mai bună prietenă. Totul s-a întâmplat de ziua ei de naștere
O tânără de 21 de ani a fost extrem de dezamăgită de ceea ce s-a întâmplat la petrecerea de ziua ei de naștere. Cea mai bună prietenă și iubitul ei au făcut-o să sufere.
Cele mai bune destinații din lume în 2025 potrivit TripAdvisor Colaj TripAdvisor
Top 10 cele mai bune destinații în 2025. O capitală europeană domină clasamentele în ultimul sfert de secol
TripAdvisor, lider mondial în ghidarea călătoriilor, a lansat prima categorie din cadrul mult așteptatelor Premii Travelers' Choice® 2025: „Cele mai bune destinații din lume” - „Best of the Best Destinations”.
plata cu cardul FOTO SHUTTERSTOCK
Dispar bonurile fiscale pe hârtie la plata cu cardul. Ce probleme majore pot întâmpina clienții
O nouă lege care a modificat Codul Fiscal în decembrie 2024 stabilește că bonurile fiscale nu mai sunt imprimate la plata cu cardul, decât la solicitarea expresă a clienților.