Sentimentul de „out of place”...

4 octombrie 2015
Extenuantul efort personal jpeg

Sînt momente în care ești cît se poate de fericit și de bine în pielea ta. Ori ți s-a întîmplat ceva extraordinar și incredibil și plutești de-a dreptul, legănîndu-te în irealitatea lumii tale paralele. Ori ești pur și simplu echilibrat și moderat, pentru că ai învățat că așa poți rezista.

Dar există și altele, cînd cazi exact în reversul stărilor de mai sus. Cînd ai ceva ”pe creier” care te macină, ceva care nu ți se întîmplă așa cum vrei tu, ceva căruia trebuie să-i faci față fără să fii de acord, încerci să acționezi ca și cum totul ar fi în regulă. Te străduiești să apari cool, și, mai ales, foarte dedicat îndeplinirii sarcinilor de toate felurile: duci la bun sfîrșit treburi, cît mai multe – și, în mare parte, inutile și irelevante – doar pentru că ești un om responsabil, cu simțul datoriei. Totul e planificat, nu există breșe în sistemul tău bine uns.

Asta în teorie. În practică, se poate întîmpla și după cum urmează: te duci la aceeași cafenea la care ai fost de 100 de mii de ori. Întîmplător, una cu un balansoar, aproape de facilul tău ideal de bine: o legănare pe fundalul unui gust dulceag, cu tentă amețitoare. La cafeneaua în cauză, comanzi chiar două băuturi care conțin cocos.

Paharele albe și spumoase, cu o portocală pe margine și o cireașă plutind și ea pe undeva, savurate de pe balansoar, îți aduc aminte de scenele finale din filmele cu răufăcători de treabă (de obicei un El și o Ea), care, după  ce au jefuit banca celui cu adevărat rău, rămîn cu banii și ajung pe o plajă exotică unde lipăie asemenea cocktailuri... În timp ce sorbi din  băutură, telefonul țîrîie, discret, apoi sună de-a dreptul. Îți ieșise complet din minte o veche întîlnire. Te extragi, brusc, din momentul de grație și alergi spre întîlnire.

Abia a doua zi, cînd te întorci în același loc, realizezi, din uluiala chelneriței, ce se întîmplase: plecaseși fără să plătești, evident neintenționat. A fost un moment horror, cumva între Vertigo și nehitchcockianul, dar mai înspăimîntătorul și mai actualul Still Alice.

Cînd ceva se schimbă în viața în ta, cînd oamenii importanți de lîngă tine nu mai sînt aceiași, în diverse feluri, apare un la început nematerializat, indefinit și neconturat sentiment de out of place. E ca și cum conturul tău nu se potrivește perfect în nici unul din locurile în care încerci, cu forța, să-l îndeși: cumva precum pantoful Cenușăresei pe nenumăratele picioare de surori vitrege...Nici în mașina cu prieteni din copilărie care stăteau înghesuiți și din care n-ai mai vrut să cobori, pur și simplu, într-un delirant puseu nostalgic (pe care, însă, nici unul dintre ei nu l-a împărtășit); nici pe bulevadul Magheru, aproape singurul loc din lumea asta unde te simțeai, de obicei, acasă (și asta nu din motive estetice...).

Nici chiar în prietenosul La plăcinte (care, ce-i drept, nu mai e așa de prietenos în privința porțiilor, în ultimul timp...), unde intri încrezătoare, comanzi pîrjoale de curcan și, cînd te așezi la masa infimă și imitînd, stîngaci, un interior rustic, în fața unui televizor pe al cărui ecran se execută, culmea, tot feluri de mîncare (!) - și, în momentul în care mîncarea chiar sosește, simți că nu te poți atinge de ea. Te ridici, și, cu pîrjoalele la pachet, o iei la pas pe același Magheru, în căutarea...locului pierdut.

Tot mergînd așa, constați că nu-ți găsești locul decît în incoerența mișcării în sine, în schimbarea grăbită a fiecărui instantaneu. Chiar și așa, în goana mai curînd inutilă, decît nebună, te simți precum personajul Giancarlo, din filmul lui Woody Allen, To Rome with Love, personaj care nu putea cînta operă bine decît dacă-și aducea dușul cu el pe scenă. Numai că, pentru tine, respectivul duș e rece ca gheața (un duș în perpetuă revizie la apă caldă). Tu și dușul tău care oricînd se poate transforma într-un bloc de gheață mergeți împreună pe Magheru, care nu mai e familiarul Magheru, ci unul străin, prăfos și interminabil.

Speri să ajungi în locul pe care îl consideri ca fiind acasă, în care conturul tău să se potrivească fără ajustări și împingeri în restul puzzle-ului. Speri și ca revizia de apă caldă să înceteze și să ajungeți, tu și dușul tău, la un compromis.

Ajunsă acasă, constați că altădată confortabila și afectuoasa îngrămădeală, lipsită de percepția corectă, devine doar o povară, o adunătură de obiecte disparate și aleatorii.

În sfîrșit, trec zile și reinterpretări de obiecte și stări, zile cu ceaiuri și cafele, care-ți topesc recele cu aburul lor, zile în care, printre umbre, se mai strecoară cîte o lumină. Între timp, casa re-prinde măcar o rază din căldura plăcut kitchoasă a cărților poștale de Crăciun, cele cu moș și șemineu. Așa, fărîmă cu fărîmă, prin puterea obișnuinței și prin monotona rutină a zilelor ce se succed, marginile conturului se mai șlefuiesc și intră, cît de cît măcar, în locul parțial liber. 

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Alegeri fără zvîc. Pariem?
Poate că și pandemia a făcut ca alegerile parlamentare din acest an să fie un eveniment mai degrabă șters.
O scrisoare deschisă    Spre cine? jpeg
O scrisoare deschisă... Spre cine?
În compoziţia credinţei de tip ÎPS Teodosie nu intră nici fir de grijă faţă de semenii care nu i se alătură.
Trump vs Biden – va recunoaște cineva? jpeg
Trump vs Biden – va recunoaște cineva?
Una dintre cele mai importante tradiții ale democrației americane este în pericol: recunoașterea înfrîngerii.
„Luați l acasă” jpeg
Oglinzi
Mie îmi rămîne agățat de creier cuvîntul „doamnă”, pe care el îl spune într-un fel apăsat și solemn.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
Cred că s-au săturat și ei...
Ruptura în societatea americană este atît de mare încît cele două triburi nici măcar asupra condamnării violențelor de stradă nu au mai căzut de acord.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
USL, un zombi care încă bîntuie
Lăsați USL în pace! E o amintire urîtă, o greșeală pe care foarte puțini au evitat-o.
„Luați l acasă” jpeg
Seinfeld Forever
Aș recomanda o cură de Seinfeld oricui simte că se ia prea în serios.
„Luați l acasă” jpeg
Să fii în gîndul cuiva
E greu de primit acest dar nesperat ca cineva să ne placă exact pentru ceea ce sîntem: cu eșecurile, fricile, nesiguranțele noastre.

Adevarul.ro

image
Preţurile petrolului continuă să crească. La cât ar putea ajunge până la sfârşitul anului şi cu cât au scăzut stocurile
Preţurile petrolului au crescut joi cu aproximativ 4%, deoarece datele solide privind consumul de combustibil din SUA şi aşteptările de scădere a livrărilor ruseşti au compensat temerile că încetinirea creşterii economice ar putea submina cererea, transmite Reuters.
image
NBC News: Rusia i-ar fi instruit pe angajaţii centralei nucleare Zaporojie să nu meargă la serviciu vineri, pe fondul îngrijorărilor cu privire la un incident planificat
Rusia i-ar fi instruit pe angajaţii centralei nucleare Zaporojie să nu se prezinte vineri la lucru, au confirmat în exclusivitate serviciile secrete militare ucrainene pentru NBC News.
image
De ce folosesc românii voucherele sociale pentru alcool şi ţigări. Ce spun sociologii şi psihologii
Ministrul Proiectelor Europene a anunţat că voucherele sociale blocate pentru că beneficiarii au cumpărat cu ele tutun şi alcool vor rămâne aşa până la următoarea tranşă de bani pe care statul o va livra. Experţii atrag însă atenţia că din coşul de c...

HIstoria.ro

image
Prea multe crize pentru o singură planetă
Luna în care vin scadenţele nu e niciodată plăcută, dar, când toate notele de plată se strâng în aceeași zi, ea este greu de depășit. Și ziua aceea pare să fi sosit, la nivel mondial.
image
Una dintre cele mai mari bătălii de tancuri din istorie, în Historia de august
Născut în vara anului 1943, mitul despre bătălia de la Prohorovka a rezistat timp de mai multe decenii, deoarece sovieticii au avut toate motivele să preamărească și să se laude cu victoriile obţinute.
image
Cum a ajuns Vlad Țepeș ostatic la Înalta Poartă
Pacea semnată în 1444 între unguri și turci îl prevedea și pe Vlad al II-lea Dracul.