Restanţier la blog

10 septembrie 2014
Re uniformizarea şcolară jpeg

Cu cîţiva ani în urmă m-am întîlnit întîmplător cu fostul meu profesor de literatură engleză din facultate. După ce am schimbat replicile pe care le schimbă de obicei doi cunoscuţi care nu s-au văzut demult, profesorul m-a întrebat dacă mai am acelaşi număr de telefon. I-am răspuns, în glumă, că am pînă şi acelaşi aparat de telefon.

După care mi-a pus o întrebare care, recunosc, m-a blocat pentru cîteva secunde. Ceea ce înţelesesem eu că m-a întrebat era adresa mea de... bloc. Uimită, dar pînă la urmă, mi-am spus: de ce nu?, am început să-i dictez cu conştiinciozitate datele adresei mele: Bulevardul Constructorilor nr... Am văzut cum se opreşte din scris, brusc şi stupefiat, cum se uită la mine, peste ramele ochelarilor, cu acea privire a omului care stă faţă în faţă cu un meteorit proaspăt picat din cer, şi am auzit că repetă întrebarea. Spre nefericirea mea am repetat, şi eu, adresa blocului. Niţel mai tare şi mai apăsat, căci mă gîndeam că poate nu m-a auzit bine.

"Blog, Stela, blog, nu bloc" – s-a răstit, pe bună dreptate, profesorul la mine. Duşul rece al tonului mi-a făcut sinapsele să se regrupeze destul de rapid şi, rîzînd, i-am spus că eu nu am blog. Căci, deşi am auzit despre ele, nu prea ştiam cu ce se mănîncă, şi că nici prin cap nu mă gîndisem să mă aventurez în această direcţie.

Anii au trecut, multele forme de comunicare online au explodat, însă nici acum nu sînt la curent cu aceste chichiţe ale lumii în care trăiesc. Mărturisec: telefonul este pentru mine doar telefon şi mi-l schimb doar cînd se strică, calculatorul îl folosesc strict pentru scris, iar internetul, pentru email şi informaţii. Fac parte dintre cei pentru care facebook-ul a început dintr-o necesitate la locul de muncă. Pînă să mă prind cum "se postează" a trecut ceva timp. Nici acum nu prea "postez", deşi citesc postările altora. (Am înţeles, de altfel, că noi, ăştia care nu postăm, facem deja parte dintr-un grup privit cu uşoară condescendeţă de către cei care se bucură din plin de toate afinităţile cu reţeaua de socializare.) Sînt, în această privinţă, aidoma bătrîneilor de pe scara blocului unde locuiesc, care mă opresc uneori să mă întrebe ce e aia megabit, megapixel, beneficii flexi, viteză ultraspeed 4G - şi alte asemenea grozăvii pe care le aud în reclamele de la TV. Le spun, jenată, că habar n-am.

Aceeaşi jenă mă prinde de cîte ori trebuie să sun la "call center", cînd internetul nu-mi merge. Operatorul începe să mă întrebe ce fel de router am, care leduri sînt aprinse, ce sistem de operare am, etc. La fiecare întrebare îmi recunosc neştiinţa şi întreb, la rîndul meu, ca un copil: Da' ce e aia? (Am simţit chiar o reţinere din partea operatorului, cînd, după toate ghidajele, mi-a spus să deschid... o fereastră.)

Şi nu este vorba despre rea voinţă. Nu este spirit de frondă. Este o pură incapacitate de a ţine pasul, de a reţine explicaţii, o incapacitate de a mă conecta la această realitate tehnică.

Să fie, oare, această lipsă de afinitate, un handicap real pentru noua lume virtuală?

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Adevarul.ro

image
Hailie Jade Scott, fiica lui Eminem, s-a căsătorit. Cum a arătat marele eveniment: „M-am trezit soție” FOTO
Fiica cunoscutului rapper Eminem, Hailie Jade Scott, și-a pus pirostriile. Tânăra de 28 de ani s-a căsătorit cu Evan McClintock sâmbătă, 18 mai, în orașul Battle Creek, Michigan.
image
Fiica Lisei Marie Presley se opune licitației Graceland, proprietatea emblematică a legendarului Elvis Presley
Nepoata lui Elvis Presley, actrița Riley Keough, încearcă să împiedice vânzarea Graceland, reședința regretatului cântăreț din Memphis, Tennessee, relatează BBC.
image
Vești bune pentru șoferii de camion: soluții pentru traficul intens din vama Giurgiu-Ruse
Șoferii de TIR ar putea scăpa de cozile interminabile din punctul de trecere al frontierei Giurgiu-Ruse. Autoritățile române și bulgare vor să redeschidă conexiunea de feribot pe ruta Giurgiu-Ruse pentru a reduce traficul intens și blocajele de pe podul peste Dunăre.

HIstoria.ro

image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.
image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.