Regulile jocului

19 iulie 2015
Cu ţopii la teatru jpeg

Am fost, acum cîteva luni, la "Omul cel bun din Seciuan", în regia lui Andrei Şerban. Despre reprezentaţie nu am competenţa să vorbesc decît din punctul de vedere al spectatorului, topit şi dezarmat total de frumuseţea acelui spectacol.

Ca reporter însă, nu m-am putut abţine să nu observ un anumit lucru, o stare recurentă de care mă tot lovesc, în diferite circumstanţe: la finalul piesei, unul dintre actorii ieşiţi la rampă, purta o pancartă pe care scria, cît se poate de clar: "Vă rugăm, nu aplaudaţi în picioare".

O regulă, ce e drept, demult uitată, a etichetei de spectacol, fie el de teatru, balet sau operă. În sălile de spectacol de la noi, iar aici generalizez în cunoştinţă de cauză, majoritatea spectactorilor se ridică automat în picioare, să aplaude finalul spectacolului, indiferent de calitatea sa. Or, acest lucru obligă pe toţi spectatorii să se ridice şi, metaforic, pune oprelişti unor aplauze entuziasmate în mod autentic.

Găselniţa de la finalulul spectacolului, cu pancarta educaţională m-a surprins în mod plăcut. Ce m-a surprins în mod neplăcut a fost totala ignorare a mesajului din partea publicului. Toţi spectatorii s-au ridicat în picioare, aplaudînd frenetic. Şi, de pomană actorul cu pancarta o tot agita, întorcînd-o şi pe partea cealaltă: "Deranjaţi spectatorul din spate". Părea că oamenii nici nu văd ceea ce scria, chiar în faţa lor şi continuau să aplaude, în picioare.

Iar aici intervine recurenţa despre care vorbeam.

La bancă, înaintea ghişeelor, există acea linie galbenă care demarchează distanţa de confidenţialitate dintre clientul aflat la ghişeu şi restul care aşteaptă la coadă. Şi nu doar o singură dată mi s-a întîmplat să stau cuminte în spatele liniei, iar alţii să mi se bage în faţă, lucru ce mă ducea de fiecare dată cu gîndul la Michael Douglas şi la "Falling Down".

În metrou, printre multele reguli există şi acel anunţ: "Nu vă sprijiniţi de uşi". Aiurea, căci uşile glisante ale trenurilor sînt în permanenţă sprijinite cu nonşalanţă - cînd un body guard a atras odată atenţia unui călător să nu mai stea cu spatele lipit de uşă, acesta a rînjit prosteşte dînd replica memorabilă: "lasă, dom'le, că mie nu mi se întîmplă nimic!".

Urcînd sau coborînd scările rulante se ştie că trebuie să stai pe partea dreaptă, pentru a lăsa un loc de acces în caz de blocare sau pentru călătorii mai grăbiţi. Bineînţeles, că rareori se întîmplă ca regula să fie urmată.

De la aruncatul pe jos, ţinutul cîinilor în lesă, botniţă pentru cîini, la regulile de circulaţie în trafic, în România pare că avem o reală voluptate a încălcării regulilor de orice natură ar fi acestea.

Cineva îmi spunea zilele trecute că pînă şi această meteahnă ni se trage din comunism, cînd orice încălcare a regulilor, oricît de minoră ar fi fost ea (precum să călătoreşti fără bilet) îţi dădea o stare lăuntrică de bine, de parcă ai fi înţepat niţel pielea groasă a sistemului. Bineînţeles că sistemul nici nu se sinchisea de aceste încercări jalnice de a enerva, dar personal aveai totuşi o satisfacţie.

Astăzi însă, cînd ne plîngem mai tot timpul că nu există bun simţ şi civilizaţie în România, continuăm să ignorăm sau, mai grav, să încălcăm cu bună ştiinţă şi cu o bucurie de mahala micile reguli de societate.

Bineînţeles, par chestiuni minore, iar cîrcotaşii ar putea spune că bunăstarea României nu stă în "închisul uşii de la intrare". Cu toate astea, cînd încalci regulile mici de bună purtare, nu faci altceva decît să propagi nişte cercuri concentrice, din ce în ce mai mari, care pot duce, pînă la urmă, la un joc pervertit, fără reguli, în care nimeni nu mai ştie ce trebuie să facă în continuare, transformîndu-se totul într-o debusolare totală şi haotică.

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

160329473 webp
Cum prepari omleta perfectă, în doar trei pași. Jamie Oliver dezvăluie că se mănâncă fierbinte, cu ketchup și pâine prăjită
Omleta poate părea un fel de mâncare banal, însă pentru a obține preparatul perfect, trebuie să urmăm câteva pași extrem de simpli. Celebrul bucătar Jamie Oliver a împărtășit secretul pentru a găti omleta într-un timp foarte scurt.
Politisti fac perchezitii la resedintele mai multor persoane implicate in altercatiile violente de sambata, 21 septembrie in orasul Pantelimon  Foto Inquam Photos Octav Ganea (1) jpg
Percheziţii la Casa de Pensii Sibiu într-un dosar în care 38 de persoane au calitatea de complici sau cumpărători de influenţă
Ofiţerii de poliţie judiciară ai Direcţiei Generale Anticorupţie fac, miercuri, şapte percheziţii în localităţi din Judeţele Sibiu şi Vâlcea, dar şi la Casa Judeţeană de Pensii Sibiu, într-un dosar privind emiterea unor decizii de pensionare.
ciorba pasare adobestock jpg
Ciorba pe care o poți ține cel mai mult la frigider. E bună și proaspătă chiar și după 3 zile
Ciorba, indiferent de ce fel ar fi, este un preparat delicios, pe care îl putem pregăti destul de ușor. Însă, nu foarte mulți dintre noi știm cât de rezistentă este, de fapt, această mâncare!
ambulanta Fb jpg
O bucureșteancă a născut în ger, la - 5 grade, într-un parc din Capitală. Bebelușul a murit
O tânără din București a născut în noaptea de marți spre miercuri în Parcul Tei, la o temperatură extrem de scăzută de -5 grade Celsius.
image00016 jpeg
Bella Santiago & Nicu Grigore: „Power Couple ne-a trecut prin toate stările. Stați să vedeți!‟
Bella Santiago și Nicu Grigore, doi dintre cei mai carismatici concurenți ai sezonului 2 al emisiunii Power Couple România, care a debutat luni, 13 ianuarie, au oferit în exclusivitate pentru revista „Click! pentru femei‟ un interviu captivant.
bataiecluj jpg
Lider de galerie atacat cu cuțitul la maginea Clujului. Martor ocular: n-am înțeles nimic
Șeful galeriei de la „U” Cluj, liderul Superligii, a fost implicat într-o altercație.
Conferinta de presa la sediul Institutului Revolutiei Romane din Decembrie 89 Petre Roman FOTO  Inquam Photos / Octav Ganea
Petre Roman, la Parchet, în dosarul Mineriadei din 1990: „Nu există nicio dovadă că aș fi fost eu angajat în aducerea minerilor”
Fostul premier Petre Roman este audiat din nou miercuri, la Parchetul General, în dosarul Mineriadei.
François Bayrou Foto Facebook jpg
Noul premier al Franței îl acuză pe Elon Musk că susține „o nouă dezordine mondială, care amenință orice echilibru și orice reguli de apărare”
François Bayrou, noul premier al Franței, a declarat că țara sa trebuie să rămână fermă în fața unor figuri precum Elon Musk, care reprezintă „o nouă dezordine mondială”.
cartofi jpg
Cum și unde să păstrăm corect cartofii iarna. Așa nu vor încolți și nu vor prinde gust de „vechi”
Cartofii sunt printre cele mai îndrăgite și versatile legume din gospodăriile românilor. Fie că sunt consumați fierți, prăjiți, copți sau în diverse combinații, cartofii sunt nelipsiți de la masa noastră.