Regăsirea timpului pierdut

29 iulie 2014
Re uniformizarea şcolară jpeg

Vi se pare că timpul trece mult prea repede? Vi se întîmplă, de exemplu, să povestiţi cuiva o întîmplare despre care aveţi impresia că s-a petrecut de curînd, dar despre care vă daţi seama, chiar în timpul povestirii, că a avut loc cu ani în urmă? Vi se întîmplă să vă asiguraţi doctorul că aţi făcut controlul general chiar anul trecut şi, abia după ce ieşiţi din cabinet, să realizaţi că acel control l-aţi făcut, de fapt, acum doi ani? Vi se întîmplă să vă uitaţi pe calendar şi să împietriţi, văzînd că pînă la Crăciun mai sînt practic patru luni?

Despre timpul care pare că trece mult prea repede există o sumedenie de discuţii şi teorii care sînt abordate mai degrabă într-un mod simplist, explicate precar şi mai ales pentru iubitorii de teorii conspiraţioniste, pentru adepţii scenariilor apocaliptice - cu ceva ani în urmă Internetul a fost împînzit de teorii privind undele Schumann şi despre celebra "modificare a rezonanţei Schumann" (o abordare, repet, simplistă a teoriei fizicianului german Winfried Otto Schumann conform căreia rezonanţele joase produse de descărcările electrice din atmosferă s-au modificat, provocînd astfel modificări energetice şi fizice la nivelul planetei noastre).

În acest context mi-a atras atenţia un articol, publicat pe Huffington Post. Autorul,
profesorul Dharma Singh Khalsa, medic şi Preşedinte al Fundaţiei pentru Prevenirea şi Cercetarea bolii Alzheimer, Tucson, Arizona, semnează acest articol, pornind de la întrebarea "care e motivul real pentru care ni se pare că timpul pare că trece mai rapid?".

În primul rînd, scrie profesorul, există acel fenomen numit "telescopie" - fenomen care se referă la estimarea greşită a timpului. "Este ca atunci cînd te uiţi prin telescop şi vezi lucrurile mai aproape decît sînt în realitate. La fel se întîmplă uneori şi cu creierul nostru care îşi aminteşte, ca printr-un telescop, că anumite evenimente s-au petrecut mai de curînd decît stau lucrurile în realitate." Încărcătura emoţională are un rol important în acest efect de telescop: "La cei 67 de ani ai mei" - mărturiseşte profesorul, "mi se pare incredibil că au trecut 43 de ani de cînd s-a destrămat Beatles. De cîte ori îl văd pe Sir Paul McCartney la TV, interpretînd o piesă veche, precum Hey Jude, mă opresc şocat: nu-mi pare că anii 70 sînt atît de departe".

Al doilea motiv pentru care ni se pare că timpul trece prea repede este "efectul reminiscent". Este vorba despre frînturi, secvenţe de viaţă care au determinat sau au fost catalizator pentru schimbări majore din viaţa noastră. "Primul sărut, ziua cînd ai intrat la facultate, ziua căsătoriei, cînd ţi s-a născut primul copil sau cînd ai pierdut pe cineva drag." Cu cît înaintezi în vîrstă, iar viaţa se umple din ce în ce mai mult de rutină, nu mai ai parte de atîtea secvenţe care să-ţi întrerupă monotonia - iar cînd nu mai ai evenimente deosebite iar zilele seamnănă din ce în ce mai mult unele cu altele, fără nici un element de contrast, se crează acea impresie că viaţa se scurge mult mai repede.

Doar că nici una dintre aceste explicaţii nu dau un răspuns concret întrebării: de ce, odată cu vîrsta, timpul pare că o ia la vale şi, mai important, nu oferă soluţii.

A treia teorie pe care profesorul  Dharma Singh Khalsa o abordează în articolul său, aparţine "ceasului biologic". Numit nucleul suprachiasmatic (SCN), acest "ceas biologic" este localizat în hipotalamus (numit şi creierul creierului, fiind responsabil cu eliberarea unui număr important de "hormoni ai tinereţii").
"Acest mic punct - cam de mărimea unui vîrf de creion - trimite semnale către cele peste 30 de miliarde de celule din organism spunîndu-le ori că totul este bine, ori că, din contră, ai parte de mult stres, stresul avînd un efect de îmbătrînire atît asupra corpului, cît şi a genelor. Aceste semnale influenţează lungimea telomerilor - regiunea de ADN care protejează cromozomul - care sînt foarte sensibili la stres. Imaginaţi-vă o pereche de şireturi de pantofi: cu cît sînt mai uzate, cu atît capetele şireturilor sînt mai roase, mai slăbite şi mai stricate, iar şiretul e pe ducă. Pentru organism, stresul face acelaşi lucru cromozomilor ca uzura pentru şireturi."

Care ar fi însă cîteva soluţii simple pentru a înlătura stresul şi pentru a nu mai avea impresia că viaţa trece pe lîngă tine fără să o vezi? În concluzia articolului său, profesorul Dharma Singh Khalsa dă trei răspunsuri la îndemînă: "În lumea noastră, mult prea cofeinizată şi agitată, opriţi-vă zilnic cîteva minute, să vă relaxaţi. Doar să vă opriţi şi să respiraţi adînc de cîteva ori". Al doilea răspuns este meditaţia. "Prin studiile pe care le conducem la Fundaţia pentru Cercetarea şi Prevenirea Alzheimer-ului am ajuns la concluzia că ne putem influenţa clar şi pozitiv telomerii în doar 12 minute pe zi. O tehnică simplă de meditaţie, numită Kirtan Kryia, care nu implică nici timp şi nici resurse financiare."

Şi, nu în ultimul rînd, este de părere profesorul, trebuie să "fim atenţi". Cînd mergi pe stradă, cînd eşti într-un parc sau mănînci o masă bună, fii atent la detalii. La cer, la oamenii care trec pe lîngă tine, la ingredientele mîncării din faţa ta - detalii prin care te rupi de monotonia vieţii aglomerate şi prin care îţi creezi acele secvenţe, poveşti şi felii de viaţă pe care le poţi povesti la finele zilei, la întîlnirile cu prietenii.

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Adevarul.ro

image
Imagini din mega-închisoarea din El Salvador, cu mii de deținuți dezbrăcați încătușați. „Au văzut exteriorul pentru ultima oară”
Imagini teribile cu deținuți aduși în gigantica închisoare din El Salvador (America Centrală) deschisă în 2023, publicate de autoritățile din această țară, au făcut, joi, înconjurul lumii.
image
O țară europeană a descoperit un zăcământ mai important decât petrolul și gazul și amenință monopolul deținut, până acum de China
O descoperire uriașă pentru Europa a fost făcută, recent. Compania minieră Rare Earths Norway a anunțat descoperirea celui mai mare zăcământ dovedit de pământuri rare din Europa continentală, situat la Fen Carbonatite Complex din sud-estul țării.
image
Cum a reacționat patronul unui bar după ce şase turişti au băut 27 de beri la micul dejun şi au plecat fără să plătească
Şase studenţi aflaţi în Italia cu Erasmus s-au oprit la un bar din Bari şi au consumat un mic dejun bogat cu cafea, cornuri și nu mai puțin de 27 de beri. La final, nu s-au mai obosit să plătească nota de plată. „A fost doar o scăpare de câteva secunde și nu i-am mai văzut”, a spus patronul păgubit.

HIstoria.ro

image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.
image
Marcel Pauker, lider al comuniştilor români, anchetat şi împuşcat în URSS
La începutul lui octombrie 1937, Marcel Pauker, lider al comuniştilor români, e chemat la Moscova pentru a răspunde unei anchete a Kominternului.
image
Hanurile de altădată, precursoarele caselor de schimb
Zarafii s-au orientat spre construcțiile ce ofereau cele mai sigure condiții, dar și accesibilitate, adică hanurile, precursoarele hotelurilor, în curțile cărora își puteau desfășura activitatea.