Re-uniformizarea şcolară

29 decembrie 2015
Re uniformizarea şcolară jpeg

Cu puţin înainte de Crăciun, cîţiva parlamentari au iniţiat un proiect de lege care vizează reintroducerea uniformei şcolare în învăţămîntul preuniversitar, atît cel de stat, cît şi cel particular. Iniţiatorii susţin această lege în primul rînd prin faptul că uniforma ar putea preveni violenţa din şcoli: "se va identifica rapid individul care nu face parte din instituţia de învăţămînt respectivă". Apoi "evitarea discriminării între elevii săraci şi cei care provin din familii înstărite". Nu în ultimul rînd, uniforma ar păstra decenţa, iar aici iniţiatorii fac referiri la "fetiţele care poartă fustiţe scurte" şi "atrag privirile băieţilor din clasă şi din şcoală".

Nu este primul proiect de acest fel. După Revoluţie, de-a lungul anilor, au existat mai multe asemenea tentative de reintroducere a uniformelor, toate cam pe aceleaşi motive.

Am prins uniforma şcolară. Aia urîtă, cu cămaşa de nailon, care se scămoşa după cîteva purtări şi te încingea cumplit. Cu sarafanul albastru care semăna cu un şorţ de mecanic auto. Şi ăsta se scămoşa rapid. Am purtat şi oroarea aia de cravată legată cu un inel de plastic. Şi bentiţa aia sinistră albă care îmi strîngea capul.

Şi mai ţin minte că "discriminare" exista şi cînd uniforma era obligatorie. Colegele mele cu "stare" aveau mereu cămăşi de bumbac, impecabile, sarafane făcute pe comandă şi bentiţe cu pampoane. Şi le invidiam, căci mă uitam la uniforma mea, luată din comerţ, făcută pe bandă, care se boţea şi se scămoşa, oricîtă grijă aş fi avut de ea. Diferenţa, între cine avea bani şi cine nu, se făcea şi cu uniformele obligatorii.

Cît despre lungimea "fustiţelor", nici aici nu o vor nimeri iniţiatorii legii. În clasa a VII-a, ultima clasă cînd am mai purtat uniformă, prinsesm un truc: ori îţi făceai un tiv mare, pe care îl prindeai cu ace de siguranţă, ori îţi ridicai sarafanul şi-l prindeai în talie cu cordonul. Iar şosetele le lăsai cît de jos puteai.

În ceea ce priveşte violenţa în şcoli, nu numai că azi în majoritatea şcolilor şi liceelor există o pază destul de straşnică (o amică îmi spunea că trebuie să lase buletinul la intrare ca să-şi poată conduce copilul în clasă), dar bătăile şi elementele "perturbatoare" nu vin întotdeauna din afară. Uniforma nu va transforma elevii în nişte îngeraşi.

Şi mai ţin minte că, imediat după Revoluţie, cînd s-a desfiinţat uniforma, deşi în continuare nu aveam bani să mă îmbrac în haine "de firmă", bîntuiam secon-hand-urile şi reuşeam să fiu una dintre cele "bine îmbrăcate". Cam de atunci am devenit o fashionistă.

Pe scurt, sper ca şi acest proiect de lege să aibă soarta celorlalte iniţiative de pînă acum şi să nu treacă. Dacă totuşi trece, sper în creativitatea elevilor de a fenta obligativitatea uniformizării vestimentare. Care, chiar dacă pare superficială, ascunde un iz de comunism: încercarea de a uniformiza, chiar şi prin haine, nu te face deloc mai bun.

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

Coreea de Nord lansează două rachete balistice către Marea Japoniei foto epa-efe
Coreea de Nord a lansat mai multe rachete balistice cu rază scurtă de acţiune
Mai multe rachete balistice cu rază scurtă de acţiune au fost lansate miercuri de Coreea de Nord în direcția nord-est, potrivit unui anunţ făcut de armata sud-coreeană, accentuând tensiunile deja sporite de dezvăluirea rară a unei instalaţii de îmbogăţire a uraniului, săptămâna trecută.
Ceausescu facebook jpg
România, înapoi la sistemul bolnăvicios de pe timpul lui Ceaușescu: „La vremuri noi, tot noi!“
Asistăm la reluarea unui trend toxic, care era la mare modă și înainte de ’89, când „cel mai iubit fiu al poporului“ era reales în aplauze, cu unanimitate de voturi.
ceata avertizare infotrafic masini foto shutterstock
Cod galben de ceață în zeci de localități din patru județe. Vizibilitate redusă chiar și sub 50 de metri
Zeci de localități din patru județe ale țării sunt, miercuri dimineață, sub o avertizare nowcasting Cod galben de ceață emisă de Administrația Națională de Meteorologie.
Emma Răducanu  foto   Shutterstock jpg
Emma Răducanu s-a calificat în optimi de finală la Seul (WTA). Cu cine urmează să joace
Emma Răducanu, locul 70 în ierarhia tenisului feminin, a învins-o marţi pe americanca Peyton Stearns, locul 48 mondial, după două seturi decise la tie-break, 7-6 (7/4), 7-6 (7-5), şi s-a calificat în optimile de finală ale turneului WTA 500 de la Seul, dotat cu premii totale de 922.573 de dolari.
Batrani pensionari frig calorifer intretinere FOTO Shutterstock
Termoenergetica începe încărcarea cu apă şi probele de presiune la instalaţiile interioare
Compania Municipală Termoenergetica București (CMTEB) anunță că, miercuri, 18 septembrie 2024, începe încărcarea cu apă a instalaţiilor de alimentare cu energie termică, concomitent cu efectuarea probelor de presiune la instalațiile interioare.
Dezbatere prezidențială între Donald Trump și vicepreședintele Kamala Harris. FOTO Profimedia
Care este planul lui Trump pentru Ucraina. Expert de la Washington: „sacrifică Ucraina și ne putem trezi cu rușii la graniță”
Planul lui Trump pentru Ucraina prinde contur din declarațiile candidatului la vicepreședinție JD Vance, dar și dintr-un articol publicat, azi, de fiul său, Donald Trump jr. Experta Iulia Joja susține că prin acest plan este sacrificată nu numai Ucraina, ci și securitatea europeană pe termen lung.
pensie talon
Cu ce schimbări vine noua lege a pensiilor. Categoriile de angajați care se pot pensiona mai repede
Noua lege a pensiilor vine cu o serie de noutăți legate de pensionare, inclusiv cu reducerea numărului de ani necesari pensionării în funcție de domeniul de activitate.
clasa in undata jpg
Școală distrusă de viitura din Galați: "Trei miliarde de lei investiți s-au dus pe apa sâmbetei". Mobilizare impresionantă a localnicilor
Mobilizare impresionantă de forțe într-o comună din județul Galați, acolo unde inundațiile din ultimele zile au spulberat totul în calea lor. Deși, în doar câteva ore au rămas fără agoniseala de-o viață, oamenii au sărit în ajutorul școlii din localitate.
lelese foto daniel guta adevarul
Cele mai mici sate din România redevin atractive. Șosele de vis construite până în creierii în Munților Poiana Ruscă
Satele din Munții Poiana Ruscă au ieșit, treptat, din izolare, odată cu modernizarea drumurilor de pământ și piatră care le legau de Hunedoara și Deva. Cele mai multe dintre ele au fost asfaltate pe bucăți.