Puţină fericire şi multe frustrări

13 octombrie 2015
Re uniformizarea şcolară jpeg

Ca jurnalistă, am făcut multe interviuri cu tot felul de oameni. De la oameni scorţoşi, oficiali, din cei care îmi cereau întrebările în avans, care veneau la întîlnire cu o armată de martori, înregistrînd  interviul cot la cot cu mine, oameni care nu ieşeau deloc din schema întrebărilor trimise prin email, la oameni "simpli", simplitatea însemnînd aici autenticitate, acei oameni care nu au nimic de ascuns, care vorbesc "pe şleau" şi cu drag despre lucrurile pe care le-au făcut, care nu au şefi de care să le fie frică, care nu îşi controlează în permanentă vorba şi cu care discuţiile erau atît de faine încît deraiau, de cele mai multe ori, de la scopul lor pur jurnalistic, înspre taclaua de viaţă.

De la aceşti oameni am învăţat foarte multe. În primul rînd, seninătatea sincerităţii. Asumarea. Inutil să spun cît de uşurat răsuflă un jurnalist căruia nu i se cere interviul la revizuit. Pentru că se întîmplă, uneori, în acele cazuri, ca interviul să fie rescris, ca să dea "mai bine".

Apoi am învăţat ce stă în spatele etichetelor. Acum cîteva luni am întîlnit, de exemplu, o doamnă, în adevăratul sens al cuvîntului, într-un sat în apropiere de Bucureşti. Cîştigase cîteva proiecte europene, cu ajutorul cărora reuşise să renoveze şcoala veche a satului, să înfiinţeze o grădiniţă şi să mobilizeze întreaga comunitatea în jurul conceptului de educaţie. Satul respectiv are o populaţie majoritar romă şi mulţi copii nu erau lăsaţi să meargă la şcoală, ci trimişi la oraş să cerşească. Astăzi, copiii din sat sînt olimpici, merg la liceu şi intră la facultăţi. Iar doamna este, în continuare, femeie de serviciu la primărie, are opt clase, o droaie de copii şi o voinţă de fier dublată de acea inteligenţă logică a omului care reuşeşte, în ciuda sorţii.

Am aflat multe poveşti de viaţă. Am întîlnit un preot care fusese pe vremuri un rock star în devenire, dar care a renunţat la cariera de show-biz pentru familie. După ce a făcut alegerea, a urmat, bineînţeles, o perioadă grea, de depresie, în care i se părea că totul pentru el s-a terminat. Era în plină derivă, cînd au început să apară mesaje de la fanii cîntecelor pe care le compusese pe vremuri. Îi cereau sfaturi, pornind de la versurile melodiilor. Iar el începuse, la rîndul lui, să le răspundă prinzînd un mare drag, dar şi un sentiment de oarecare panică de impostură. Cine sînt eu ca să le dau sfaturi? - iar întrebarea l-a mînat înspre facultatea de teologie. Astăzi este unul dintre acei preoţi cu care poţi vorbi despre orice, care iese la bere cu tine şi care ştie să îţi dea sfaturi, fără să te bage în ritualuri bisericeşti.

Am cunoscut, prin intermediul jurnalismului, oameni realizaţi şi de succes în străinătate care se întorc în România din dorinţa reală de a ajuta sau oameni care, dintr-un perfid joc al destinului, n-ar avea, de fapt, nici o şansă la o viaţă bună, dar care reuşesc, nu doar să se ridice pe sine, dar şi să ajute pe cei din jur. Bineînţeles, n-ai cum să nu înveţi de la toţi aceşti oameni cum stă treaba cu fericirea. Care, deşi pentru unii este "un cuvînt prea mare", pentru alţii este, de fapt, un lucru foarte simplu şi, de fapt, foarte la îndemînă.

Şi niciodată nu voi uita urarea pe care mi-a făcut-o, acum mulţi ani, o doamnă în vîrstă, pe care am cunoscut-o în Israel. La finalul interviului, un interviu în care s-au împletit amintiri, poveşti şi confesiuni, doamna m-a îmbrăţişat şi, pentru că ştia că nu ne vom mai vedea vreodată, a ţinut să-mi de un sfat. Mi-a urat să am parte de puţină fericire autentică şi de multe mici frustrări. Doar aşa, mi-a spus, poţi să înţelegi ce înseamnă să fii, cu adevărat, fericit.

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

panouri fotovoltaice adevarul jpg
Casa Verde 2024: Cine trebuie să plătească o garanție de 200.000 de lei și ce trebuie să știe persoanele fizice
Înscrierile în programul Casa Verde Fotovoltaice s-au prelungit pentru instalatori până la data de 20 septembrie, persoanele fizice putând accesa aplicația din 27 septembrie.
antibiotice pastile shutterstock
„Marea pandemie” cu care se va confrunta omenirea: Explozie de decese cauzate de rezistența la antibiotice, avertizează specialiștii
Bolile bacteriene, care sunt rezistente la medicamentele antibiotice disponibile, vor provoca peste 39 de milioane de decese la nivel mondial în următorii 25 de ani și vor contribui indirect la alte 169 de milioane de decese, potrivit unei prognoze publicate de Reuters.
plata cu cardul jpeg
Cât de sigure sunt plățile cu cardul: miliarde de tranzacții sunt analizate anual
În ultimii ani, plățile cu cardul au cunoscut o creștere semnificativă în popularitate şi în România, devenind o modalitate de plată preferată de mulţi consumatori.
Drumul pe Valea Pietrele spre Lolaia, Retezat  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (7) JPG
Ce făceau turiștii români pe munte, în trecut. „Refugiul din Retezat, murdar și zgomotos. Abundență de conserve aruncate”
Cele mai populare trasee din Retezat au fost aproape dintotdeauna poluate de turiști. Unul dintre ele, care străbate valea Pietrele pe lângă cascada Lolaia, stârnea fascinația, dar și nemulțumirea adevăraților iubitori ai muntelui.
telefoane copii dependenti png
De ce timpul petrecut de părinți în fața ecranului are un impact asupra sănătății mintale a copilului. Poate dezvolta autism și deficit de atenție
Cercetătorii au descoperit că micuții tind să imite dependența părinților lor de dispozitive. Concret, cu cât mama și tata petrec mai mult timp în fața ecranelor, cu atât copilul este mai dependent de ecrane.
Cele mai slab cotate rețele de metrou din capitalele Europei Colaj
Cele mai slab cotate metrouri din Europa. București a întrecut „Orașul Etern” și „Orașul luminilor”
Deși metropolele europene atrag milioane de turiști anual, unele dintre ele se confruntă cu probleme majore în transportul public, inclusiv cel subteran. Descoperă care sunt cele mai slab cotate rețele de metrou din Europa și cum se compară acestea cu transport subteran din București.
Cel puțin 9 morți și aproape 3 000 de răniți în Liban, după ce mai multe pagere au explodat. Foto Captură video X
Atacul cu pagere-capcană al Mossad. General român: O lovitură de grație ce arată și vulnerabilitatea serviciilor de informații ale Hezbollah”
Cel puțin nouă oameni au fost uciși în Liban, iar alți peste 2.800 – inclusiv numeroși luptători ai grupării teroriste libaneze Hezbollah – au fost răniți marți, 17 septembrie, după ce pagerele pe care aceștia le aveau asupra lor pentru comunicații au explodat în același timp.
carne procesata
Alimentele care pot crește riscul de cancer. Dezvăluirile unui medic oncolog
Un dietetician oncolog extrem de cunoscut din Spania, cu sute de mii de urmăritori online, a dezvăluit recent pentru presa catalană tipul de aliment pe care refuză să-l consume, chiar dacă este prezent în dieta zilnică, inclusiv în România. Este vorba despre carnea procesată.
Eminescu crater EN0108828468M jpg
Uimitoarea Românie spațială. Carpații de pe Lună, valea dacică de pe Marte și planeta româncelor
Românii au cucerit și universul. Nu foarte multă lume știe că multe corpuri cerești sau forme de relief ale diferitelor planete din sistemul nostru solar poartă nume românești. Acestea variază de la nume de savanți și oameni de cultură, până la mărci de vinuri și denumiri haioase.