Puţină fericire şi multe frustrări

13 octombrie 2015
Re uniformizarea şcolară jpeg

Ca jurnalistă, am făcut multe interviuri cu tot felul de oameni. De la oameni scorţoşi, oficiali, din cei care îmi cereau întrebările în avans, care veneau la întîlnire cu o armată de martori, înregistrînd  interviul cot la cot cu mine, oameni care nu ieşeau deloc din schema întrebărilor trimise prin email, la oameni "simpli", simplitatea însemnînd aici autenticitate, acei oameni care nu au nimic de ascuns, care vorbesc "pe şleau" şi cu drag despre lucrurile pe care le-au făcut, care nu au şefi de care să le fie frică, care nu îşi controlează în permanentă vorba şi cu care discuţiile erau atît de faine încît deraiau, de cele mai multe ori, de la scopul lor pur jurnalistic, înspre taclaua de viaţă.

De la aceşti oameni am învăţat foarte multe. În primul rînd, seninătatea sincerităţii. Asumarea. Inutil să spun cît de uşurat răsuflă un jurnalist căruia nu i se cere interviul la revizuit. Pentru că se întîmplă, uneori, în acele cazuri, ca interviul să fie rescris, ca să dea "mai bine".

Apoi am învăţat ce stă în spatele etichetelor. Acum cîteva luni am întîlnit, de exemplu, o doamnă, în adevăratul sens al cuvîntului, într-un sat în apropiere de Bucureşti. Cîştigase cîteva proiecte europene, cu ajutorul cărora reuşise să renoveze şcoala veche a satului, să înfiinţeze o grădiniţă şi să mobilizeze întreaga comunitatea în jurul conceptului de educaţie. Satul respectiv are o populaţie majoritar romă şi mulţi copii nu erau lăsaţi să meargă la şcoală, ci trimişi la oraş să cerşească. Astăzi, copiii din sat sînt olimpici, merg la liceu şi intră la facultăţi. Iar doamna este, în continuare, femeie de serviciu la primărie, are opt clase, o droaie de copii şi o voinţă de fier dublată de acea inteligenţă logică a omului care reuşeşte, în ciuda sorţii.

Am aflat multe poveşti de viaţă. Am întîlnit un preot care fusese pe vremuri un rock star în devenire, dar care a renunţat la cariera de show-biz pentru familie. După ce a făcut alegerea, a urmat, bineînţeles, o perioadă grea, de depresie, în care i se părea că totul pentru el s-a terminat. Era în plină derivă, cînd au început să apară mesaje de la fanii cîntecelor pe care le compusese pe vremuri. Îi cereau sfaturi, pornind de la versurile melodiilor. Iar el începuse, la rîndul lui, să le răspundă prinzînd un mare drag, dar şi un sentiment de oarecare panică de impostură. Cine sînt eu ca să le dau sfaturi? - iar întrebarea l-a mînat înspre facultatea de teologie. Astăzi este unul dintre acei preoţi cu care poţi vorbi despre orice, care iese la bere cu tine şi care ştie să îţi dea sfaturi, fără să te bage în ritualuri bisericeşti.

Am cunoscut, prin intermediul jurnalismului, oameni realizaţi şi de succes în străinătate care se întorc în România din dorinţa reală de a ajuta sau oameni care, dintr-un perfid joc al destinului, n-ar avea, de fapt, nici o şansă la o viaţă bună, dar care reuşesc, nu doar să se ridice pe sine, dar şi să ajute pe cei din jur. Bineînţeles, n-ai cum să nu înveţi de la toţi aceşti oameni cum stă treaba cu fericirea. Care, deşi pentru unii este "un cuvînt prea mare", pentru alţii este, de fapt, un lucru foarte simplu şi, de fapt, foarte la îndemînă.

Şi niciodată nu voi uita urarea pe care mi-a făcut-o, acum mulţi ani, o doamnă în vîrstă, pe care am cunoscut-o în Israel. La finalul interviului, un interviu în care s-au împletit amintiri, poveşti şi confesiuni, doamna m-a îmbrăţişat şi, pentru că ştia că nu ne vom mai vedea vreodată, a ţinut să-mi de un sfat. Mi-a urat să am parte de puţină fericire autentică şi de multe mici frustrări. Doar aşa, mi-a spus, poţi să înţelegi ce înseamnă să fii, cu adevărat, fericit.

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Alegeri fără zvîc. Pariem?
Poate că și pandemia a făcut ca alegerile parlamentare din acest an să fie un eveniment mai degrabă șters.
O scrisoare deschisă    Spre cine? jpeg
O scrisoare deschisă... Spre cine?
În compoziţia credinţei de tip ÎPS Teodosie nu intră nici fir de grijă faţă de semenii care nu i se alătură.
Trump vs Biden – va recunoaște cineva? jpeg
Trump vs Biden – va recunoaște cineva?
Una dintre cele mai importante tradiții ale democrației americane este în pericol: recunoașterea înfrîngerii.
„Luați l acasă” jpeg
Oglinzi
Mie îmi rămîne agățat de creier cuvîntul „doamnă”, pe care el îl spune într-un fel apăsat și solemn.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
Cred că s-au săturat și ei...
Ruptura în societatea americană este atît de mare încît cele două triburi nici măcar asupra condamnării violențelor de stradă nu au mai căzut de acord.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
USL, un zombi care încă bîntuie
Lăsați USL în pace! E o amintire urîtă, o greșeală pe care foarte puțini au evitat-o.
„Luați l acasă” jpeg
Seinfeld Forever
Aș recomanda o cură de Seinfeld oricui simte că se ia prea în serios.
„Luați l acasă” jpeg
Să fii în gîndul cuiva
E greu de primit acest dar nesperat ca cineva să ne placă exact pentru ceea ce sîntem: cu eșecurile, fricile, nesiguranțele noastre.

Adevarul.ro

image
Cu cât vor creşte salariile bugetarilor. OUG cu majorări şi sporuri a fost retrasă, un nou proiect a fost publicat de Ministerul Muncii
Ministerul Muncii a publicat, miercuri, în dezbatere publică un nou proiect de ordonanţă de urgenţă, care prevede majorarea salariilor tuturor bugetarilor, începând din luna august, cu un sfert din diferenţa dintre salariul prevăzut pentru anul 2022 în legea salarizării bugetare şi cel din luna decembrie 2021.
image
Fetiţa luată de curenţi la Vama Veche, salvată de Salvamar. Plutea pe o saltea pneumatică, spre Bulgaria
Salvatorii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) al Judeţului Constanţa au fost solicitaţi pentru salvarea unui minor care plutea pe o saltea pneumatică pe mare.
image
Misterul decesului unui opozant al lui Putin, găsit mort în SUA. Soţia neagă varianta sinuciderii, susţinută de o jurnalistă rusă
Dan Rapoport (52 de ani),  un om de afaceri cu dublă cetăţenie letonă / americană, care a făcut o mulţime de bani în Rusia înainte de a deveni un critic al lui Vladimir Putin, a fost găsit mort în SUA.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai mari bătălii de tancuri din istorie, în Historia de august
Născut în vara anului 1943, mitul despre bătălia de la Prohorovka a rezistat timp de mai multe decenii, deoarece sovieticii au avut toate motivele să preamărească și să se laude cu victoriile obţinute.
image
Cum a ajuns Vlad Țepeș ostatic la Înalta Poartă
Pacea semnată în 1444 între unguri și turci îl prevedea și pe Vlad al II-lea Dracul.
image
Iuliu Maniu, „un om de extremă rigiditate morală, în timp ce partidul s-a arătat dispus la tranzacţii“
Cea mai mare provocare politică internă PNŢ a primit-o nu de la muncitorii nemulţumiţi de scăderea salariilor și de șomaj sau de la opoziţia liberală, ci de la fostul principe Carol, îndepărtat de la tron prin actul din 4 ianuarie 1926.