Poți cere unui nedemn demisia de onoare?

4 iunie 2019
E cool să postești jpeg

În urma alegerilor europarlamentare, organizate, din nou, dezastruos în străinătate, era normal să existe niște demisii.

Nefiind la primul eșec ca ministru de externe, Teodor Meleșcanu, cel care, în 2014, la alegerile prezidențiale, le recomanda românilor din Paris să... voteze la Nancy, căci acolo nu e coadă și e și un oraș frumos de vizitat (chiar dacă e la aproape 400 de km depărtare), a recidivat și anul acesta, ca și cum acel fiasco nici n-ar fi existat. Cozile imense și proasta organizare au împiedicat, din nou, mii de români din diasporă să voteze. Să fie vorba despre o incapacitate de a învăța din greșeli, sau doar rea-voință?

Inițial, Meleșcanu și-a cerut scuze, declarînd că va dispune o anchetă ca să vadă ce s-a întîmplat. Însă, după cîteva zile, după ce mîna sfîntă a Partidului l-a mîngîiat ușor pe creștet, smerenia i-a dispărut brusc, și a declarat voios că premierul Vorica Dăncilă nu i-a reproșat nimic și că nici nu se gîndește să-și dea demisia.

„Nu am luat nici un moment în calcul acest lucru. În calitate de ministru de externe, am niște obiective foarte importante, sigur, și alegerile sînt importante. Nu am crezut că e corect ca pentru o anumita problemă să renunț la obiectivele mari. Sigur, dacă doamna prim-ministru, partidul meu vor dori să mă înlocuiască, voi fi gata să ajut pe cel care va veni în locul meu.” (sursa: Digi TV)

După care a mai și declarat că nici nu va sancționa pe nimeni pentru eșecul organizatoric al alegerilor din diasporă.

Nici Carmen Dan, Ministrul de Interne, nu are de gînd să-și dea demisia. Răspunzîndu-i președintelui Iohannis, doamna Dan a declarat că va pleca doar dacă... i-o va cere, bineînțeles, tot Partidul.

Cu toate acestea, după cîteva zile, doamnei Dan i-a fost cerută demisia și de către Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual, în urma morții polițistului aflat în misiune, Cristian Amariei. Președintele SNPPC, Dumitru Coarnă, a declarat că este al patrulea polițist care își pierde viața de cînd ministru de interne este Carmen Dan, menționînd subfinanțarea sistemului, a Poliției în general.

La toate acuzele, Carmen Dan reacționează cu o aroganță greu de digerat: „Dacă aș putea, prin demisia mea să redau viața acelui polițist, aș face-o fără să stau pe gînduri”, o declarație uluitoare, care depășește orice limită a bunului-simț.

Însă poți cere cuiva să aibă bun-simț sau să-ți respecte demnitatea, cînd el însuși nu înțelege aceste noțiuni, cînd el însuși nu are nici cea mai mică fărîmă de demnitate în sufletul său? Și, mai ales, poți cere unui nedemn „demisia de onoare”?

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

shelton jpg
Putin si Xi Jinping, BRICS 2024, captura video jpg
E posibil un atac concertat China-Rusia? Cum comentează un analist scenariul apocaliptic al lui Mark Rutte
Într-o mai mică măsură este o declarație care reflectă o perspectivă reală – susține profesorul Sergiu Mișcoiu despre afirmația secretarului general al NATO, Mark Rutte. Acesta susținuse că dacă Beijingul ar decide să atace Taiwanul, este foarte probabil că va folosi Rusia pentru a lovi Europa.
Jucăria Labubu FOTO Shutterstock
Jucăria Labubu și efectul „cute-creepy”. De ce fascinează o figurină cu dinți ascuțiți
Labubu, jucăria cu design atipic creată de artistul Kasing Lung, a devenit un fenomen global. Unele ediții limitate se vând cu zeci de mii de dolari, iar interesul uriaș e alimentat de raritate, blind-box-uri și o comunitate digitală avidă de „unboxing-uri”.
Peisaj Umbria, Italia, foto Shutterstock jpg
Cea mai discretă destinație de lux din Europa: „Perfectă pentru oricine își dorește să se bucure de «la dolce vita» în intimitate deplină”
Destinațiile de top se confruntă frecvent cu problema supraturismului, însă un oraș din Europa, văzut ca o destinație exclusivistă, face excepție de la regulă. Monte Carlo, Marbella sau St. Barth? Nici vorbă! Acest oraș ocupă locul 1 în topul celor mai discrete destinații de lux.
Chisinau  Sursa Primaria Chisinau (3) jpg
Propaganda rusă în România. Cum sunt influențați moldovenii de mesaje anti-UE
Cetățenii moldoveni din România, ale căror voturi pot fi decisive la viitoarele alegeri parlamentare din Republica Moldova, ar putea deveni ținte ale propagandei pro-ruse și eurosceptice. Istoricul Cosmin Popa explică ce teme ar putea fi folosite pentru a-i influența.
scumpiri aşlimente bani supermarket hipermarket
Calitatea vieții în România: locul 44 în lume, după Bulgaria și Kuwait. Unde se trăiește cel mai bine
La nivel global, doi din trei oameni trăiesc în țări în care calitatea vieții și bunăstarea socială au stagnat ori s-au degradat în 2024, arată cea mai recentă ediție a Indicelui de Progres Social, măsurat în 170 de state ale lumii.
virgiliu stroescu webp
Ce trebuie să mâncăm prima dată dimineață. Medicul Virgiliu Stroescu: „Neapărat! Au multă apă”
Diminețile pot influența întreaga zi, mai ales atunci când vine vorba de alimentație. Potrivit medicului nutriționist Virgiliu Stroescu, una dintre cele mai bune decizii pe care le putem lua pentru sănătatea noastră este să începem ziua cu fructe, în special cu mere.
Drapelele SUA și Iranului  fundal de război FOTO Shutterstock jpg
Cum profețiile despre Apocalipsă modelează viziunea Americii despre Israel și Iran
În timp ce majoritatea analiștilor cautau indicii cu privire la viitorul confruntării dintre Statele Unite și Iran în imagini din satelit, declarațiile oficiale sau postările belicoase ale președintelui american Donald Trump, o altă perspectivă, prindea contur:profețiile despre Apocalipsă.
Carte carti literatura citit biblioteca FOTO Shutterstock
TVA mai mare, vânzări mai mici: ce riscă industria cărții după creșterea impozitării
De la 1 august, TVA-ul pentru cărți urcă de la 5% la 11%. Măsura, gândită pentru a aduce mai mulți bani la buget, riscă să lovească o piață fragilă și să scadă accesul la lectură pentru publicul cu venituri medii.