Ponta și tristul Hopa-Mitică

14 iunie 2019
E cool să postești jpeg

Dacă intrați pe pagina sa de Facebook, veți descoperi cum președintele Partidului PRO România, Victor Ponta, își construiește o imagine de nostim-dezinvolt. Într-una dintre cele mai recente postări, un selfie alături de Tomac, Barna și Orban, scrie, chipurile la mișto, „Toți vor să se pozeze cu Liderul Opoziției”. De la recentul succes pe care l-a avut la europarlamentare, visurile sale de mărire sînt evidente. Vrea să fie președinte. A mai vrut o dată, dar nu i-a ieșit.

Cu toate acestea, avînd o rezistență de hopa-mitică: „Hopa Mitică, îl pui în cap și se ridică, cade-n fund și se ridică, nu se sparge, nu se strică, ăsta e Hopa Mitica”, se bazează și pe faptul că în România oamenii uită. Cu alte cuvinte, chiar dacă o dai în bară, pare că e suficient să stai o perioadă la margine, căci mai apoi poți reveni, feciorelnic și neprihănit, ca și cum nici usturoi n-ai mîncat. Și știi că e posibil să te urci din nou în șa, căci te bazezi pe faptul că „românii uită”. Să uităm însă cine este, de fapt, Victor Ponta?

Să uităm de plagiat și de cum a încercat să se tot fofileze, angrenînd un întreg sistem ca să-și acopere furtul?

Acel titlu de doctor în drept obținut la Universitatea din București (îndrumător fiindu-i Adrian Năstase) a fost contestat, pe motive de plagiat, în anul 2012 - Consiliul Academic de Validare a Titlurilor Universitare constatînd atunci că 85 din cele 307 pagini ale lucrării au fost copiate integral, fără ghilimele și fără indicarea exactă a sursei. Ponta a respins acuzația, bălmăjind ceva despre „sistemul bibliografic utilizat”. A urmat o întreagă saga, în urma căreia, în decembrie 2014, Ponta „decide” să renunțe benevol la titlul de doctor în drept. Dar, cumva, acest lucru nu s-a întîmplat. Abia în 2016, titlul i-a fost retras în mod oficial, însă, Ponta, după ce decisese să renunțe, brusc, a depus contestație – contestația fiind respinsă, titlul retras.

Nu e însă de mirare. Căci respect pentru cultura și intelectualitatea din România n-a avut niciodată. Să uităm oare dezastrul făcut de Ponta la Institutul Cultural Român?

În 2012, guvernul pe care îl conducea, a dat o ordonanță de urgență prin care Institutul Cultural Român trecea, de la Administrația Prezidențială, în subordinea Senatului. Motivul era unul clar: înlăturarea președintelui de atunci al ICR, Horia-Roman Patapievici. În ciuda protestelor oamenilor, acest fapt s-a petrecut, ceea ce a dus la schimbarea echipei de atunci, Horia-Roman Patapievici, Tania Radu și Mircea Mihăieș, o echipă care înflorise ICR-ul. Următorul președinte a fost numit Andrei Marga – cel care a declarat că un român ar fi inventat caloriferul, care, în loc să continue activitatea de bază a Institutului străinătate – promovarea culturii române peste hotare, a decis să înființeze filiale în țară, cel care, potrivit CNSAS, a fost informator al Securității în vremea comunismului.

Și, nu în ultimul rînd, să nu uităm cît de repede își poate schimba Ponta discursul. De pomană a ieșit la rampă, în 2018, după Mitingul Diasporei, atacînd PSD-ul, declarîndu-se „indignat de modul mizerabil în care niște români sînt tratați de Guvernul lor”, cînd, despre cei care au stat ore întregi la coadă să voteze în urmă cu cinci ani, la prezidențialele din 2014, a afirmat că, de fapt, nici nu erau atît de mulți, dar că se așezau de mai multe ori la coadă, „ca să se vadă la televizor”.

Să nu uităm, așadar, că acesta este Victor Ponta. Nu dezinvoltul și băiatul bun care vrea să pară. Este un om vinovat de furt intelectual, care, după cum a dovedit-o, își poate schimba oricînd discursul, și care, cînd se vede cu sacii în căruță, e în stare să taie și să spînzure.

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

banner Iulia Albu
Iulia Albu, mesaj pentru toți romanii în preajma sărbătorilor de iarnă: „Anul acesta, de Crăciun...”
Sărbătorile de Crăciun sunt un prilej fantastic pentru majoritatea românilor de a se reuni cu familia și persoanele dragi. Cu doar câteva zile înainte, Iulia Albu vine în atenția oamenilor cu sfaturi prețioase. Despre ce este vorba, aflați din rândurile de mai jos.
Scena  mortii lui decebal Eikipedia common jpg
Ranisstorum, ultimul refugiu al regelui Decebal. Unde se afla locul plin de secrete, considerat un oraș sfânt al dacilor
După descoperirea în 1965 a unui monument funerar care oferea informații despre sfârșitul lui Decebal, înfrânt de romani, oamenii de știință au căutat noi indicii despre locul misterios numit Ranisstorum, de numele căruia se leagă moartea regelui dac.
Costică Prisecaru, în lesă cu Emilia Bejan. Captură YouTube
comisia europeana
Bugetul UE: Cine plătește și cine câștigă cel mai mult. Cum stă România
În bugetul UE, națiunile mai bogate din vestul și nordul Europei servesc în principal drept contributori neți, în timp ce membrii Europei Centrale și de Est sunt principalii beneficiari.
Biserica Sf  Nicolae din Demre Antalya Turcia și sarcofagul Sfântului Nicolae Colaj Anadolu Getty Images
Mormântul Sfântului Nicolae, care a inspirat povestea „Moș Crăciun”, descoperit sub o biserică din Turcia
În 2022, arheologii au început săpăturile sub o biserică din sudul Turciei, bănuind că acolo ar putea fi mormântul Sfântului Nicolae. Recent, eforturile lor au scos la lumină un sarcofag de calcar, despre care se crede că a adăpostit rămășițele episcopului ce a inspirat legenda lui Moș Crăciun.
image png
„Am aflat că soția mea a avut cândva o relație cu bărbatul care este acum iubitul mamei ei” - reacția bărbatului când l-a întâlnit pe fostul iubit al soției sale
Faptul că soția sa s-a iubit în trecut cu un bărbat care în prezent este iubitul mamei ei a creat o mare frustrare pentru un bărbat în vârstă de 35 de ani. Cum a reacționat când a aflat și de ce anume se teme?
dacii jpg
Originea dacilor este diferită de ceea ce învățăm la școală. O serie de ipoteze arată că erau mai degrabă celto-daci decât geto-daci
Originea etnică a dacilor rămâne și astăzi un mister. Tot mai mulți specialiști spun că geții și dacii erau, de fapt, popoare diferite, cel mult cu un fond comun. Dacii sunt atestați mult mai târziu decât geții și, în plus, ar fi rezultatul unui conglomerat tribal și etnic .
Priveliștile spectaculoase de pe pârtiile Transalpina Voineasa Foto Domeniul Schiabil Transalpina-Voineasa
Cel mai spectaculos domeniu schiabil din țară: pârtii deschise zilnic, înainte de Poiana Brașov. Surpriza sezonului
Domeniul Schiabil Transalpina-Voineasa, din județul Vâlcea, și-a deschis oficial porțile pentru un nou sezon, atrăgând pasionații de aventură pe zăpadă din toate colțurile țării. Cu pârtii deschise încă din 30 noiembrie 2024, acest paradis al sporturilor de iarnă promite experiențe de neuitat.
shutterstock 2367557395 jpg
De ce fierbe luna lui Jupiter. Noi observații ale NASA deslușește un mister vechi de 45 de ani
Nava spațială Juno a NASA a făcut noi descoperiri despre luna de foc a planeti Jupiter, Io, cel mai activ vulcanic corp din sistemul nostru solar, rezolvând o problemă ce intrigă de multă vreme oamenii de știință, relatează CNN.