O pandemie în oglindă

22 aprilie 2020
Comunismul se aplică din nou jpeg

Nu pot să trec peste impresia pe care o am uneori că toate recentele tehnologii și forme de comunicare, smartphone, laptop-uri, computere, cu sms-urile, Internetul sau nenumăratele (deja) tipuri de rețele de socializare, ar fi fost parcă dezvoltate și perfecționate tocmai în așteptarea momentului actual, al „distanțării sociale” globale. Nu, nu fac vreo teorie a conspirației, ci doar un soi de exercițiu imbecil pe care vreau totuși să-l duc la capăt.

Mă gîndesc că dacă necazul ăsta ar fi apărut acum vreo treizeci de ani, fenomenul ar fi fost și mai greu de suportat. Totodată, nu pot să nu mă întreb și dacă o asemenea „modă” a izolării ar fi prins la fel de tare în condițiile de atunci. Acum, avînd la îndemînă toate tehnologiile astea, parcă omenirea ar fi cerut pur și simplu un motiv pentru care indivizii să stea închiși în case și să le exerseze din plin, să se joace cu noile jucării, fără să mai trebuiască să piardă vremea cu drumurile și tot felul de alte corvezi.

E o ocazie specială să rafinăm la maximum comunicarea electronică de toate felurile, să profităm de toate avantajele ei, dar să-i descoperim mai bine și lipsurile. Cred că specialiștii și inventatorii în domeniu ar trebui să fie fericiți. Li se oferă posibilitatea unui experiment cu aceste instrumente, la scară globală, așa cum nici n-ar fi putut visa vreodată. Acum își pot da seama cu precizie ce-au făcut bine și ce rău, ce funcționează și ce nu.

Probabil că, așa cum multă lume spune deja, o mulțime de lucruri se vor schimba după ce se va fi încheiat pandemia. Va crește desigur și obișnuința și dependența comunicării, lucratului și socializării prin intermediul smartphone-ului sau al laptop-ului.

Aici vreau să vin însă și să răsucesc lucrurile. Ce ar fi dacă următoarea catastrofă mondială va fi legată, dimpotrivă, de virusarea întregii rețele de dispozitive de comunicații? Dacă va veni și un moment invers? Un COVID al aparatelor electronice care va rupe legăturile dintre ele așa încît să nu mai funcționeze, iar comunicarea să nu mai fie posibilă decît față către față și nimic să nu se mai poată realiza decît prin deplasare la fața locului. Nu e un scenariu nou. Există deja o mulțime de filme care au speculat genul ăsta catastrofă posibilă. La o scară redusă, ceva s-a întîmplat chiar și în realitate. Cînd uraganul Katrina s-a abătut asupra coastei de sud-est a Statelor Unite, n-au mai funcționat bancomatele și n-au mai putut fi folosite cardurile bancare, iar oamenii au rămas fără cash. A fost un fel de mică Apocalipsă.

Ar fi un cataclism în oglindă față de cel de acum, care ar face să se strîngă din nou relațiile fizice dintre oameni. În acele condiții, cuvîntul de ordine ar putea fi „apropierea socială”. Ni se va spune: ieșiți din case, vizitați-vă, adunați-vă și cunoașteți-vă mai bine, vorbiți direct, îmbrățișați-vă și pupați-vă; nu mai încercați să folosiți telefoanele și calculatoarele; aruncați-le! sînt periculoase!

Oare ar fi mai bine? Nu știu. Nu pot decît să mă gîndesc că omul care are numai mămăligă visează la o pîine, iar celui care are parte doar de pîine tare i-ar plăcea o mămăligă. 

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Alegeri fără zvîc. Pariem?
Poate că și pandemia a făcut ca alegerile parlamentare din acest an să fie un eveniment mai degrabă șters.
O scrisoare deschisă    Spre cine? jpeg
O scrisoare deschisă... Spre cine?
În compoziţia credinţei de tip ÎPS Teodosie nu intră nici fir de grijă faţă de semenii care nu i se alătură.
Trump vs Biden – va recunoaște cineva? jpeg
Trump vs Biden – va recunoaște cineva?
Una dintre cele mai importante tradiții ale democrației americane este în pericol: recunoașterea înfrîngerii.
„Luați l acasă” jpeg
Oglinzi
Mie îmi rămîne agățat de creier cuvîntul „doamnă”, pe care el îl spune într-un fel apăsat și solemn.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
Cred că s-au săturat și ei...
Ruptura în societatea americană este atît de mare încît cele două triburi nici măcar asupra condamnării violențelor de stradă nu au mai căzut de acord.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
USL, un zombi care încă bîntuie
Lăsați USL în pace! E o amintire urîtă, o greșeală pe care foarte puțini au evitat-o.
„Luați l acasă” jpeg
Seinfeld Forever
Aș recomanda o cură de Seinfeld oricui simte că se ia prea în serios.
„Luați l acasă” jpeg
Să fii în gîndul cuiva
E greu de primit acest dar nesperat ca cineva să ne placă exact pentru ceea ce sîntem: cu eșecurile, fricile, nesiguranțele noastre.

Adevarul.ro

image
Experimentul social al unui român care a vrut să afle ce cred românii când li se spune că viaţa în luxul paradisului din Bali costă mai puţin decât în Cluj
Patrik Bindea este specialist în marketing şi de câteva luni a început un experiment social. El a făcut o comparaţie „cosmetizată” a costului vieţii în paradisul din Bali, cu Bucureşti sau Cluj, iar concluziile acestul „clickbait” elaborat au fost surprinzătoare: oamenii au înghiţit „găluşca” şi au generat un trafic nebun postării.
image
Un YouTuber care a vizitat un McDonald's-ul rebrănduit din Rusia a povestit cât de multe diferenţe sunt faţă de varianta americană
Un reporter rus de la un cunoscut canal de YouTube a mers la McDonald's-ul rebranduit din Moscova, care s-a deschis pe 12 iunie, şi a spus că mirosul şi mâncarea sunt diferite.
image
Cum au vrut bulgarii să anexeze toată Dobrogea. Jafuri, crime şi bomboane otrăvite în Primul Război Mondial
După nici jumătate de veac de la ieşirea Dobrogei de sub stăpânirea otomană, provincia dintre Dunăre şi Marea Neagră a cunoscut din nou ororile ocupaţiei, de data aceasta ale bulgarilor, care au încercat să anexeze toată provincia prin jefuirea şi omorârea populaţiei.

HIstoria.ro

image
România, alianțele militare și Războaiele Balcanice
Se spune că orice conflict militar extins are parte de un preambul, iar preludiul Primului Război Mondial a fost constituit de cele două conflicte balcanice din anii 1912 și 1913.
image
„Greva regală” și răspunsul lui Ion Mihalache
În prima parte a lui octombrie 1945, Lucreţiu Pătrășcanu îl abordează pe Mihalache, propunându-i să devină prim-ministru în locul lui Petru Groza.
image
Sultanul Mahmud II – călăul ienicerilor
Sultanul otoman Mahmud II (1808-1839) a fost cel care a iniţiat seria de reforme ce urma să modernizeze îmbătrânitul Imperiu Otoman şi să îl ridice la nivelul puterilor occidentale. Urcând pe tron în contextul luptelor dintre reformatori şi conservatori, Mahmud a înţeles mai bine decât vărul său, sultanul Selim III, cum trebuie implementate reformele la nivelul întregului imperiu.