Nu toţi românii sînt Halep

6 iunie 2014
Ce a făcut şi ce n a făcut Sorin Oprescu jpeg

Pînă anul trecut Simona Halep era cunoscută cu deosebire printre cei interesaţi de tenis. După ce a ajuns în top 10, la începutul acestui an, cercul celor care au auzit de ea s-a lărgit.

Numele ei a început să fie tot mai des pronunţat. Şi nu e rău deloc cînd lumea devine atentă la o persoană cu performanţe autentice. Isprava de la Roland Garros a făcut însă ca popularitatea ei să atingă cote care pot deveni deja contraproductive pentru ea însăşi. Mai direct spus, acum au aflat despre ea şi toţi proştii.

Aşa păţesc însă marii campioni. De la un punct încolo, ei trebuie să facă faţă nu doar provocărilor sportive ci şi inerentelor situaţii legate de notorietate.

Dincolo de înfruntările de pe terenul de tenis şi de declaraţiile de la marginea terenului, Simona Halep va trebui să înveţe de acum încolo şi cum să discute  cu jurnaliştii nespecializaţi în sport, care o au de astăzi în vizor şi care uneori pun întrebări de-a dreptul tîmpite.

Trebuie, probabil, să înveţe şi să se confrunte cu paparazzi şi de asemenea, să nu se lase  parazitată de către politicienii sau televiziunile  care vor dori să-i speculeze popularitatea, să se caţere pe realizările ei.

Devenind o persoană publică de nivel mondial, va fi nevoită să facă faţă celor care o vor idolatriza dar şi să-i suporte pe cei care o vor urî. Despre ea se vor spune, de bună seamă, lucruri exagerat de elogioase dar şi cumplite răutăţi (unele s-au şi spus).

Din experienţele descrise de alţi campioni care au trecut prin aşa ceva, de îndată ce trece de un anume prag al succesului, bietul jucător se trezeşte cu toate lucrurile astea, grămadă, pe capul lui. Unii sînt copleşiţi şi chiar clachează. E de sperat că Simona Halep o să ştie să se descurce în această nouă situaţie cu aceeaşi abilitate cu care se mişcă pe terenul de tenis.

Dar observ că deja media noastră e pe punctul să producă o inundaţie patriotardă legată de performanţele ei. E speculată pînă şi ideea că adversara ei din finala de la Roland Garros  e rusoaică. Nu mai contează că de foarte mult timp Sharapova trăieşte în America şi că pare a se ţine departe de orice chestiuni politice. Se vorbeşte deja ca despre un meci între România şi Rusia.

În mod oficial, Simona Halep nu reprezintă România la Roland Garros, tot aşa cum nici Sharapova nu reprezintă Rusia. Ca la orice alt turneu WTA, cînd spune scorul, arbitrul pronunţă numele lor personale, care sînt înscrise şi pe tabelă. Ţara de origine e o chestiune absolut secundară, o simplă informaţie.

Se mai spune deja că după performanţele Simonei, România va fi altfel privită, că ni se va îmbunătăţi imaginea peste hotare. Sînt nişte clişee jenante produse într-o ţară cu prea mulţi oameni frustraţi, obsedaţi de imagine. Nu am cunoştinţă ca statul român s-o fi ajuat cumva pe Simona Halep să ajungă unde a ajuns.

Şi ca să fie clar, românii, alţii decît părinţii, apropiaţii şi antrenorii ei, nu au nici un merit şi nimic de-a face cu performanţele ei. Bineînţeles că ne putem bucura şi e chiar bine să ne bucurăm şi eventual, să ne simţim inspiraţi şi încurajaţi de faptul că o jucătoare din ţara noastră a devenit mare campioană. Dar asta nu înseamnă cu nici un chip că, brusc,  am devenit ceva mai breji decît fuseserăm pînă astăzi.  

    
 

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

album Vob Dylan png
Suma fabuloasă la care au fost vândute câteva ciorne îngălbenite ale hitului „Mr Tambourine Man”, scris de Bob Dylan
Două ciorne dactilografiate ale piesei lui Bob Dylan „Mr Tambourine Man" s-au vândut pentru mai bine de o jumătate de milion de dolari, în cadrul unei licitaţii organizate în Statele Unite.
theo zeciu si cesima webp
Ce au descoperit Theo Zeciu și iubita lui, Cesima, la Power Couple? „Eu nu știam despre ea că este atât de războinică”
Theo Zeciu, unul dintre influencerii preferați ai adolescenților, și iubita lui, Cristina Cesima, fac parte dintre concurenții de la Power Couple.
Călin Georgescu copil, împreună cu părinţii  Foto Facebook jpg
Răspunsul evaziv dat de Călin Georgescu după dezvăluirile că mama sa a făcut parte din Mişcarea Legionară. „Voi «grația» și păcatele acestor falși jurnaliști”
După ce istoricul Florian Bichir a citat documente potrivit cărora mama lui Călin Georgescu a fost membră a Mişcării Legionare şi mai multe voci i-au cerut să-şi clarifice poziţia în legătură cu mişcarea extremistă, acesta a postat un mesaj pe contul său de Facebook.
Alejandro Mayorkas intalnire cu ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru Foto Ambasada României in SUA jpg
Ce spune ambasadorul României în SUA despre „amenințările delirante” făcute de Călin Georgescu, prins cu minciuna participării șa învestirea lui Trump
Ambasadorul României la Washington a comentat amenințările lui Călin Georgescu lansate după ce Andrei Muraru a afirmat că fostul candidat extremist nu a fost, de fapt, invitat la învestirea lui Donald Trump.
image png
Dragoș Pătraru, semnal de alarmă! De ce să nu mai mâncăm brânză topită din supermarket: „Ne afectează...”
Dragoș Pătraru, unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști, vine din nou în atenția telespectatorilor cu noi informații despre un produs alimentar consumat de majoritatea românilor: brânza topită.
image png
Cât de „chitros” este Dani Oțil. Ce pățesc prietenii care îi calcă pragul restaurantului
Dani Oțil nu este doar un bun prezentator de televiziune, ci și un afacerist priceput. Bani grei îi intră în buzunare nu doar din proiectele TV pe care le desfășoară, ci și de la restaurantul luxos pe care îl deține în Capitală. Prietenii l-au dat de gol și așa am aflat că Dani nu este deloc mână la
Aeroport FOTO Azopan jpeg
Deturnarea avioanelor, actul de curaj făcut cu fața către Vest. Curajul nebun al românilor care au ajuns până în Austria la bordul unui avion pilotat de secund
Dorința de a ajunge într-o țară civilizată era, pentru mulți români, mai mare decât frica de a fi prinși, împușcați sau de a ajunge în închisoare. Cei mai curajoși au deturnat avioane.
ruben vardanian2 jpg
Azerbaidjanul aduce în fața justiției liderii separatiști armeni pentru crime de război
Azerbaidjanul a deschis vineri, 17 ianuarie, procese pentru crime de război împotriva separatiștilor armeni care au condus regiunea separatistă Nagorno-Karabah înainte ca aceasta să fie recucerită de Baku într-o ofensivă fulger în 2023.
oradea   jpg
Cinci orașe din România cu arhitectură impresionantă ca în marile capitale vestice
România este extrem de frumoasă nu numai prin peisaje, ci și prin arhitectura impresionantă, impozantă, în stiluri de la gotic la baroc sau Art Nouveau. Există orașe în România care sunt mult mai apropiate de vest decât crezi, care concurează